Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Semnal dreptunghiular in niciun caz pe placa de sunet, sau macar sa fie o placa cu 192kbps. Din graficele mele se observa cum actioneaza filtrul trece-sus destul de brutal, pare a fi un filtru de ordin mare. Placa cred ca are filtrul trece-sus cu condensator inseriat, probabil daia creste zgomotul, distorsiunea in mod constant cu cat scade frecventa. Din cauza asta nu m-as baza foarte mult pe cifra data de THD , ci mai degraba pe nivelul armonicelor.

Link spre comentariu

In sfarsit am reusit sa curat cat de cat semnalul de iesire al placii de sunet de continut cu inalta frecventa care ma impiedica sa fac teste la o putere mai ridicata. Deci am refacut masuratorile la 20W in 8 ohm, cu noile setari ale placii descrise in postul anterior si am obtinut un THD al amplificatorului in jurul a 0,0025%si un IMD in jurul valorii de 0.02%. Mai jos am postat si graficele FFT. Datele sunt obtinute cu RMAA 5.5 dar nu stiu daca sunt prea acurate din cauza limitarii performantelor placii de sunet. Se pare ca softul profesional arata bine faptul ca sub -90dB e doar zgomot....am citit datasheet-ul Realtek ALC887 si SNR-ul ADC-ului este de fix 90dB. Deci nu pot masura un THD sub 0,003%. SARA indica a avea un THD in jurul acestei valori de 0.003% sau poate chiar mai mic. Pana nu montez E-MU 1212m care ar trebui sa aiba ea insasi un THD de sub 0,001% si SNR de 120dB nu pot sa ma exprim mai exact vis-a-vis deperformantele SARA.

Link spre comentariu

Nu-i neaparata nevoie pentru ca improvizez :rade: Dupa ce voi instala si placa de sunet de la E-MU ar trebui ca masuratorile sa fie deja foarte precise si nu stiu cate aparate de masura si analiza ar putea atinge o rezolutie apropiata. "Vinovat" este SARA pentru ca pragul distorsiunilor pare sa fie extrem de scazut si implicit foarte greu de masurat si evidentiat.

Link spre comentariu

Am reusit sa fac rost de un calculator mai vechi care are si PCI in care sa montez placa de sunt de la E-MU ce ar trebui sa coboare pragul distorsiunilor THD sub 0,001% astfel incat sa creasca precizia suficient de mult incat sa pot da rezultate relevante. Intre timp am reluat simularile cu parametrii noi care sa se apropie de realitate cat mai mult. Sursa de tensiune care alimenteaza amplificatorul n-a mai fost ideala, ci una in care am injectat un semnal sinusoidal de diferite frecvente cu amplitudinea undeva intre 0,2V-0,4V, cam cat este riplul la putere medie. Rezultatul ? Daca la 50W in 8ohm si 1Khz THD-ul era de circa 0,001% in noua varianta , mai apropiata de realitate noul THD creste pana in jurul a 0,004%. Acest procent este foarte important pentru ca pare a se apropia extrem de mult de situatia reala, de montajul real. Asta imi spune ca schema este foarte bine gandita astfel incat distorsiunile sa nu depinda mai deloc de fizica pieselor, a componentelor, ci doar de topologie. Deasemenea daca se face o economie de doar 2 tranzistori si cativa rezistori distorsiunile sar undeva la 0,4% !!! Schema ar ramane in proportie de 95% aceeasi , tu crezi ca faci economie dar practic distrugi totul. Interesant este ca in simularea ideala distrsiunile nu cresc, deci nu sesizezi greseala de proiectare, greseala o sesizezi doar in simularea apropiata de realitate. :da SARA este facut sa fie "imun" la o alimentare murdara, dar cu toate acestea de la un ipotetit THD de 0,001% am reusit sa ajung pana la circa 0,08% cu o alimentare zgomotoasa. Diferentele sunt mari, foarte mari, ceea ce ne sugereaza ca alimentarea este aproape la fel de importanta ca insasi schema de amplificare.

Link spre comentariu

Simularea este facuta cu MJL4281. Am refacut simularea cu tranzistorii specificati de tine si distorsiunile cresc foarte usor ,nesemnificativ. Conditiile de simulare nu au depasit parametrii de functionare normale a acestor tranzistori, prin urmare mie mi se pare normal sa obtin aproximativ aceleasi rezultate.

Link spre comentariu

Cit % (exact) sint distorsiunile, poti pune ceva poze cu simularea, cu MJL21194 si MJL21193?Este foarte important, vreau sa scot ceva in evidenta.Considera ca tranzistorii sint imperecheati cit de cit.Multumesc!

Link spre comentariu

Leco , nu inteleg unde vrei sa ajungi. Cum ti-am spus si mai sus, daca tranzistorii finali in cauza sunt folositi in parametrii lor acestia vor functiona bine iar diferenta de distorsiuni fata de alti tranzistori mai buni este nesemnificativa. Diferentele intre ei vor apare in regimurile drastice de lucru, la tensiuni de iesire mari si o singura pereche. In cazul SARA care este un amplificator mult supra dimensionat pentru utilizarea sa, practic nici macar la masuratori nu sunt diferente semnificative. Mai degraba trebuie un pic de atentie la compensare din cauza Ft-ul foarte diferit de al finalilor care urca si pana la 60 Mhz. Daca ai indoieli, pune schema in care ii folosesti , macar una generica sa putem discuta si vedem concret daca e necesar sa alegi altceva mai bun. Victor, cum adica mai mult conteaza raspunsul armonic ? Te referi cumva la faptul ca a-2-a e mai placuta urechii decat a-3-a si tot asa ? Revenind la subiect, am montat in sfarsit placa E-MU si i-am facut un test. Fiind profesionala m-am descurcat foarte greu cu interfata sa, dar pana la urma am reusit sa fac teste. THD-ul a scazut pana la valoarea de 0,0004% iar IMD-ul undeva la 0,002%.M-a frapat graficul care e un pic cam ciudat, o sa-l pun maine si poate-l discutam. Armonicile par sa fie sub pragul de -126dB !!! , sub pragul de zgomot. Pare un pic prea ireale masuratorile.

Link spre comentariu

Vreau sa vad doar simularea in ceea ce priveste distorsiunile ARMONICE (THD) ale montajului, EXCLUSIV cu MJL21193+MJL21194.Daca se poate, daca nu, scuze de interventie.Vreau sa vad printscreenuri, cum s-au facut pina acum.Daca nu depasesc limita, pe 8 si 4 ohm, nimic altceva.Va FOARTE multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări