Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Cu mare placere voi participa cu SARA la comparatii juste, concrete, dar greutatea amplificatorului de 20 de kg nu ma imbie :jytuiyu . Singurul retus ce il am de facut banuiesc ca tine de traseul de masa. Zilele trecute am preferat sa-l ascult si sa ma bucur de el decat sa-l desfac iarasi si sa caut pe unde se strecoara riplul in semnal. Dupa ce e totul pus la punct ma apuc si de celalalt canal.

Link spre comentariu

E hai sa nu exageram si sa-i spunem greseala.... Pur si simplu sunt eu perfectionist. Probabil ca 90% n-or sa aibe curiozitatea vreodata sa lipeasca urechea de difuzor ca sa auda un foarte usor susurat. Iti dai seama daca este la -70dB cat de perceptibil este. De la 1m distanta incolo nimeni nu mai are sansa sa-l perceapa in liniste deplina. Schema nu are valori de piese care trebuiesc modificate. Ma rog, eu de ex n-am avut zenere de 3V si am pus altele de 5,6V dupa care am fost obligat sa modific valorile rezistoarelor din emitoarele surselor de curent astfel incat sa rezulte aceeasi curenti. Dar asta n-are de-a face de nicio culoare cu stabilitatea montajului. Am inlocuit aproape toti tranzistorii de semnal mic cu alte variante compatibile dar care au performante mai bune, dar din nou n-are de-a face cu stabilitatea. Circuitul asa cum este acum este stabil in banda audio dar am specificat la momentul respectiv ca pentru a relationa bine cu momentele tranzitorii ar trebui adaugata suplimentar o compensare interna, eventual un pol dominant creat cu o compensare de tip Miller peste VAS. Proiectul nefiind unul pentru incepatori, ci din contra, pentru electronistii avansati, rezulta ca lucrurile astea se cunosc destul de bine, asadar am lasat la libera alegere tipul si gradul de compensare care definitiveaza functionarea amplificatorului. :da . Probabil ca maine o sa pun poze si daca ma pricep o sa incerc sa pun si un filmuletz ceva. Trebuie sa-mi fac cont pe yourube.com , nu ?

Link spre comentariu
:) Eu nu fac filme, dar la cererea publicului o sa incerc si chestia asta. Spuneti-mi ce trebuie sa arat in film pentru ca habar nu am cum sa fac. Generator de semnal nu mai am acum, dar am un soft cu asa ceva si pot genera semnal prin placa de baza. La osciloscop am un generator de semnal treapta pentru calibrare, vreti sa improvizez si sa-l folosesc si pe asta ? Trebuie si sonor cu ceva explicatii ? Singura idee o am de la un filmuletz al lui Leco dar mai bine spuneti dinainte ce trebuie bagat in film ca nu stau toata ziua sa fac pe regizorul :ras: Efecte speciale nu am , amplificatorul functioneaza ceas si nu exista fum, lumini sau pocnituri :da
Link spre comentariu

...La sfarsitul postului, dupa toate enumerarile, cred ca ti-ai dat seama cam cat de irelevante sunt filmuletele.Niste poze cu semnalul dreptunghiular, si daca tii neaparat un film cu saturatia in gol vs in sarcina ar fi suficiente.Banuiesc ca ai avut si tu un scop cand ai proiectat acest amplif, nu doar sa il faci sa mearga.

Link spre comentariu

Pai ce vreau eu de la el e simplu: THD la 1Khz in 8 ohm si putere de 50W sa fie sub 0,005% , IMD-ul in celeasi conditii sub 0,01%, la 20khz THD-ul si IMD-ul sa nu sara de 0,03% , semnal treapta la 10khz cu amplitudine palier-palier de circa 2V sa nu prezinte oscilatii. Cam atat e suficient. Saptamana asta este posibil sa fac aceste masuratori.

Link spre comentariu

Am incercat sa fac cateva masuratori dar m-am lovit de o problema noua. Placa de sunet este foarte zgomotoasa in zona megahertzilor. Probabil din cauza sursei din computer, ramane de vazut. Acest fapt a facut ca la putere maxima, amplificatorul sa amplifice si aceasta zona de frecvente, mai atenuat fireste dar suficient cat sa scoata fum din rezistenta inseriata cu condensatorul retelei Zobel. Nu s-a ars dar s-a prajit putin :) . Ca atare am scazut puterea la care am facut testele undeva in jurul a 3W pe o sarcina de 8 ohm. Placa de sunet are un THD de circa 0,003%. Amplificatorul la 3W in 8 ohm pare sa aiba un THD de circa 0,004% , IMD+noise in jurul a 0,03%. Din graficul FFT, avem armonica a-2-a la -88dB iar a-3-a parca la -91dB. Asta reiese din RMAA 5.5. Nu stiu cat de bun e softul asta dar l-am avut, l-am folosit. M-am mai jucat putin cu alt soft mai bun, cred ca este ceva mai aproape de profesional, la care armonicele sunt ambele sub -92dB unde era totul inecat in zgomot si sincer n-am reusit sa vad vreo armonica din aceasta cauza. Placa de sunet fiind una integrata , Realtek HD, nu stiu daca nu cumva are o amprenta importanta. Ea poate si 96khz , ba chiar si 192khz, dar nu se pot face testele in aceste frecvente din cauza zgomotului de la 1Mhz care face ca softul sa-mi spuna ca cele doua canale au "scurgeri" intre ele :rade: Pana acum, valorile masurate la 3W in 8 ohm reprezinta niste cifre excelente care ar putea sa mai scada cand ne-om apropia de 50 W. O sa schimb probabil sursa de tensiune a computerului cu alta mai buna , poate se reduce zgomotul si voi putea sa fac masuratori mai precise.

Link spre comentariu

Sa folosesti un divizor rezistiv(si un pot e bun) la intrarea in placa de sunet,sa nu sari de 1v pe intrare ! Daca ai sarit e deja terminat pe intrare realtekul,nu mai poti face masuratori,o sa arate mult zgomot in orice aplicatie folosesti.. Nu ai impamantare la priza,si din cauza asta sursa pc-ului e foarte zgomotoasa,sau o fi ea construita econom... Daca ai impamantare la amplificator,trebuie indepartata,sa nu faca bucla de masa cu pc-ul,asta in cazul in care impamantarea lipseste la prize.In cel mai rau caz tragi un prelungitor din alta camera pt alimentare..

Link spre comentariu

Nu e deloc usor sa faci masuratori corecte :da Sunt o gramada de chichite. Amplificatorul si computerul sunt alimentate ambele din aceeasi priza. Computerul este inpamantat, amplificatorul nu. Evident ca folosesc un divizor de tensiune rezistiv si ca nu intru direct in placa de sunet cu cativa volti :speriat

Am schimbat sursa de alimentare a computerului actual cu una mai buna pe care o aveam la alt computer defect. Zgomotul la iesirea placii audio din zona megahertzilor a ramas, dar a scazut de la circa 20mV undeva in jurul a 2mV, adica de vreo 10x. Am mai gasit o chichita.... Am o consola a placii de sunet din care reglezi volumul iesirii si intrarii in placa. Deasemenea mai exista si difuzorul acela din dreapta jos, din bara, din care poti regla volumul iesirii. Am observat ca acest volum general al Windows-ului este foarte "toxic". Daca este setat spre minim apar distorsiuni, daca este setat spre maximum apar din nou distorsiuni mari, chiar foarte mari. Pozitia de mijloc da cele mai bune rezultate. Rezultatele placii cu aceste noi setari si sursa noua sunt mai bune. THD-ul de la 0.0033% scade la 0.0023%, creste gama dinamica si scade zgomotul cu circa 6dB. IMD-ul se injumatateste iar crosstalk-ul intre canale scade cu circa 8dB. Deasemenea in FFT se observa o curatenie mai mare.

Atasez niste segmente din grafice care sa ilustreze situatia. Afisarea a fost aranjata astfel incat sa se observe mai usor ceea ce ne intereseaza, deci trebuie uitat in partea dreapta pentru a observa nivele si nu trebuie sa sperie desenul care este exagerat.

later edit : Merci Catalin C, probabil ca am sa-l folosesc, o iau usurel ca sa nu-mi scape ceva. Apoi o sa refac testele si cu SARA, poate ma apropii mai mult de adevar. Oricum, sper sa fac rost de un adaptor PCI-express- PCI pentru ca am o placa de sunet mai bune, un E-MU1212m care are THD sub 0.001% si e mult mai putin zgomotoasa din cate imi amintesc eu.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări