Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Ai avut dreptate Alex, schema redesenata de tine este mult mai usor de vizualizat, iti multumesc inca odata pentru ajutor. Ca observatie as adauga ca R44 si R45 nu sunt de 1k ohm ci de 200 ohm, sau o valoare in jurul acestei cifre. Escu, T22 si T24 merg fara probleme cu 2n5551 si 2n5401. Se pot pune si MJE-uri sau multe alte variante. Eu am optat pentru ei din mai multe considerente: ofera in acel loc performante foarte bune, au beta bunicel, sunt ieftini, se gasesc usor si nu diversifica foarte mult lista cu tranzistori

Link spre comentariu

Se pot pune si tranzistorii propusi de Dvs.,dar cu conditia sa fie originali;daca se poate aruncati o privire pe finalul de la Harman-Kardon 505,care are o structura -dupa superdioda-apropiata de cea propusa de Dvs,la valorile rezistentelor si reactiile negative de curent din emitor.Finalul functioneaza foarte bine avand in vedere varsta lui (fabricat prin 1977).Succes.

Link spre comentariu

Schema se gaseste pe "hi-fiengine";fata de schema Dvs.modificarile ar fi:1.In emitorii T24,22 se introduc rezistente de 15 ohm.2.In emitorii T23,25 se introduc rezistente de 2,2ohm.3.R44,45 se modifica la 100ohm.4.R63 se modifica la 56ohm.Se foloseau 2SB647+2SB649 si 2SD667+2SD669;cu valorile de mai sus finalul are o linearitate si stabilitate mai buna.

Link spre comentariu

Escu poti sa faci modificarile sugerate de tine dupa schema respectiva dar te asigur ca THD-ul creste cu circa 300% !!! deci liniaritatea scade drastic. In privinta stabilitatii eu am un canal construit si nu oscileaza deloc, nici macar un pic, iar pre-driverii stau doar calduti, in niciun caz nu se vor arde. In schema la care faci tu referire exista in baza pre-driver-ului o rezistenta de cateva sute de ohm. Teoretic buna pentru stabilitate, practic inutila cata vreme au suntat-o cu un condensator care la frecvente inalte anuleaza acest avantaj. Schema mea contine o reactie negativa locala prin C18 care in schema respectiva nu exista. Acest condensator are printre altele si rolul de stabilitate a acelui tranzistor compus din pre-driver si driver. Eu recomand sa se pastreze varianta mea, consider ca este mult mai potrivita. Deasemenea tranzistorii sugerati, 2SB647 nu sunt cu nimic mai speciali decat 2n5551. Au Cob 20pF, Vceo de doar 80V parca,etc. Recomand sa se pastreze schema exact cum am proiectat-o eu, in acest fel se pot atinge parametrii indicati mai demult.

Link spre comentariu

Procedati cum credeti de cuviinta,e varianta Dvs,dar eu am un HK 505 care functioneaza bine,cu toate componentele originale;cat despre tranzistori,cele mentionate erau cele disponibile si folosite acum 35 ani ,distorsiunile cresc doar in simulari la 300%,etc.Structura finalului a fost folosita de H-K atat in amplificatoare stationare cat si auto multi ani,a mai fost folosita si de altii,etc.Succes.

Link spre comentariu

Pentru vremurile alea acei tranzistori erau de top, pentru zilele noastre un banal 2n5551 face aceeasi treaba, poate chiar un pic mai bine. La amplificatorul tau merge varianta cu acei rezistori, la mine nu, e nevoie obligatoriu de C18. De ce ? Pentru ca amplificatorul meu are OLG-ul mult mai mare, ceea ce inseamna ca fara C18 se reduce marginea de faza si exista riscul de oscilatii. Stai linistit, SARA nu a fost facut copiind dupa ureche ceve de undeva, fiecare piesa face parte dintr-un ansamblu care functioneaza omogen dupa reguli clare.

Link spre comentariu

Pai asteptam masuratori , oscilograme . Desigur , dupa o perioada de calibrari , finisaje etc daca ar fi posibil am dori si o recenzie privind auditia pe diverse tipuri de incinte si diverse genuri muzicale , de preferat in comparatie cu alt amplificator pentru referinta , recomand Quasar 15 eventual un amplificator cu lampi SE made by Dan Zup ... Poate Danzup si Tibi Vicol vor putea da o mana de ajutor dupa ce totul va fi gata ...dar nimeni nu te grabeste . Tot ceea ce a fost mai greu a trecut !

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări