Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Se pot cumpara direct de la ei de pe site.costa 1.133USDCum sa dai un milion pe un tranzistor?

Se pot cumpara de la ei de pe site, dar drumul costa 116$ si asta indiferent ce cantitate bagi, am probat-o eu !Pretul componentelor este unul destul de bun la ei pe site
Vezi ca inafara de drum, mai platesti si vama.Am patit-o eu, cind am comandat 125 perechi de MJW21195+MJW21196 si restul de tranzistori de la ei (MJL, NJW, MJ, etc), vama a fost pe la 700 lei, deh asta e.Si da, pretul la ei este foarte bun pe site, insa sint date la 1000 buc, la mai putine, mai creste.Practic daca faceti comanda pe site, va arata acolo ce si cum, referitor la pretIdeal este sa va combinati mai multi, sa comandati multe si sa impartiti costurile.
Link spre comentariu

Vreau să văd și eu o componentă pe care o are pe stoc Farnell și Mouser nu! :rade:

Pai chiar componenta in cauza despre care discutam, recte NJL4281. Eu nu vorbesc despre sample-uri pe care le-ati obtinut voi gratis si vreti sa le vindeti cu cat le-ati luat :da ... eu ma refer la aprovizionarea constanta cu piese pentru a putea sustine fabricarea unei linii de amplificatoare. Sunt aplicatii mai deosebite care cer asemenea tranzistori, iar clientul nu-si mananca de sub unghie intreband cat e diferenta fata de un final normal. Sa fim seriosi, intr-o schema clasica de amplificator bine proiectata care foloseste puteri normale si alimentare de pana la 60V, 2SC5200 este un tranzistor excelent daca nu este fake.
Link spre comentariu

Nu am inteles niciodata de ce trebuie sa umblati dupa "potcoave de cai morti" si nu folositi ce se gaseste ?. Am luat de la TME 2SC5200 si 2SA1943 pentru o reparatie si mi-au ramas cateva perechi cu care m-am jucat. Desii nu sunt adeptul bipolarilor in audio (datorita SOA modest, ambalarii termice si strapungerii secundare) am fost multumit de rezultate. Chiar de as avea nu as fi dispus sa dau o caciula de bani pe niste tranzistori (fie ei si foarte buni). Printr-o proiectare ingrijita a unei scheme se pot obtine performante uimitoare fara componente scumpe si (sau) deficitare. Si de regula finalii sunt repetori, diferentele au o contributie minima la distorsiuni. Faceti urmatoare proba sa va convingeti: Construiti un amplificator cu cei mai tari si buni finali, masurati-i performantele intr-un laborator apoi schimbati finalii cu unii obisnuiti. Masurati-l din nou si veti constata (poate cu surprindere) ca nu exista nici o diferenta. In ultimii ani au luat un avant considerabil MOSFET-urile si IGBT-urile si nu m-ar mira ca peste putin timp tranzistorul bipolar sa fie piesa de muzeu si sa nu-l mai fabrice nimeni. Oricum aria lui de utilizare in circuitele de putere se restrange treptat, mai ales in circuitele de comutatie unde are frecvente mici si timpi modesti in comparatie cu competitorii. Un exemplu banal i-mi vine in minte, un IRFP240 are FT peste 400 Mhz, iar cei mai buni bipolari de putere nu sar de 30 Mhz.

Link spre comentariu

Multi tranzistori pentru aplicatii "domestice" ar fi suficienti daca nu ar fi fake, 2SA 2SC, etc etc etc.

2SC3281 si mai noul 2SC5200 cit si 2SA1302 si mai noul 2SA1943, au fost folositi cu mare succes si in amplificatoare ce depasesc 500W/8 ohm, dar evident originali.

Oricum niciodata un tranzistor nu poate fi vindut pe piata la un pret mai mic decit pretul de producator sau de productie.

Aviz celor ce se lauda cu 2Sa 2SC sau alte chestii, cumparate cu 3-4-5 lei bucata.

Stati ca acum s-au smekerit si magazinele care vind cirucuri de tranzistori, vind infectii la preturi mari, ca,,, cumparatorul sa zica, da domne, asta e original ca e scump...

Mare ATENTIE la ce si cum!

Mi-a venit odata un baiat (luase anuntul de reparatii de pe un forum vecin), acum vre-o citeva saptamini, sa ii repar un amplificator, si avea si finalii 2SA1943 si 2SC5200, despre care baga mina in foc ca sint ORIGINALI, ca a platit aproape 18 lei pe bucata (8 buc).

Erau niste finali de joasa speta, culmea in capsula de MJL2119x, care evident NU avea marcajele distincte ale capsulei, si evident carcasa TO264 care nu a fost folosita niciodata pentru tranzistori 2SA 2SC, decit in formatul TOSHIBA.

I-am explicat ce si cum, nu a vrut sa inteleaga si i-am mai spus, eu ti-i montez si pe astia, ca dureaza 15 min, insa daca nu rezista, si iti pun finali de la mine, platesti de 2 ori manopera de montat-demontat.

Amplificatorul (alimentat la +/- 54Vcc in idle), a functionat ok pe 8 ohm pina pe la 90% din putere dupa care intra in clipping, insa cind i-am pus 4 ohm, a cedat in primele 35-40 sec la 1/2 volum pe program muzical.

Am inlocuit finalii cu MJL4302 si MJL4281, din cei cumparati de la ON Semi direct, si sa vezi minune, cedau sigurantele de 4AT de pe rail-uri chiar cu 2 ohm pe sarcina, si finalii nici nu clinteau.

Am pus sigurante de 6,3AT pe rail-uri, si la blana cu ambele canale (boxa 4 ohm+rezistenta dummy de 4 ohm puse in paralel, 2 cu 2 pe fiecare canal), mi-a cedat siguranta de 3,15AT din primarul trafului.

Am inlocuit toate sigurantele cu cele de valori originale, si totul a fost perfect pentru asrcini de 4-8 ohm...

Concluziile le trageti voi singurei.

Imi pare rau ca nu am avut aparatul foto sa fac filmare si tot ce trebuia (aparatul vechi s-a defectat din pacate)...

Personal nu am incredere in componente interesante cu preturi mici (ma refer de noi) si sample-uri sau alte chichite de gen.

Am mare incredere insa in a cumpara direct de la producator sau Mouser, Farnell, Digikey.

@ scormonel Fiecare foloseste ce are ca tranzistori finali, insa daca nu ai o schema EXCLUSIV N-Mos in etajul final, te chinui degeaba, diferentele intre N-mos si P-mos sint inca MARI, chiar FOARTE mari, ceea ce la bipolari s-a ajuns sa fie aproape identice ca jonctiuni.

Excluzind tranzistorii specializati, care costa de te rupe, gen 20Nxxx si 20Pxxx sau BUZ, ori alte "minunatii".

Eu unul ramin fidel bipolarilor, si stai linistit, se vor fabrica in continuare, desi costul de productie al unui mos este mai mic decit al unui bipolar.

Si chiar daca bipolarul are SOA mai mica si fT nu prea depaseste 35Mhz, tot sint SUPERBI in audio.

Sa vezi scheme de HI-END-uri ce folosesc MJ21193 si MJ21194 cu fT de "doar" 4 Mhz, si sint date cu frecventa de raspuns 5 Hz-100Khz cu -1db la capete de banda.

Cit despre IGBT, acolo este vorba de altceva, in frecventa de pina la 150Khz (WARP), IGBT-urile (Insulated Gate Bipolar Transistor), matura pe jos cu orice mosfet, de aceiasi parametrii (putere disipata, curenti si tensiuni), dar doar pina la 150Khz in hard switching sau 300Khz in soft switching, insa asta este doar inceputul erei IGBT, deja s-a ajuns la niste IGBT-uri de ramii masca.

Am deviat nitel subiectul, insa fiecare fel de tranzistor este bun pentru aplicatia lui.

Spor la lipituri!

Link spre comentariu

Leco oricum 2SC5200 are putere mai mica decat MJL4281. Unul are 150W, celalalt 230W parca. Iti recomand cam la aceeasi bani sa ai in casa MG6332 de la Semelab, au puterea de 400W si sustin curenti mari la tensiuni mari. Sunt excelenti in amplificatoarele profesionale care utilizeaza tensiuni mari. In schimb 2SC5200, varianta mea, TTC, in aplicatiile domestice cu tensiuni joase, sunt mult mai indicati din cauza liniaritatii mai bune si a capacitatii parazite de cateva ori mai mici. Oricum, asa cum a spus si Scormonel, Leco si altii, schema face 90% din treaba dupa care vine realizarea montajului propriuzis si abia apoi piesele exotice.

Link spre comentariu

Hai sa iti spun o poveste, care este reala 100%.

Inainte de a face marea comanda la On Semiconductor, cu aproape 1 luna inainte, citisem despre tranzistorii fabricati de Semelab la noi pe forum, nu mai stiu exact threadul.

Am intrat la Semelab pe site sa vad ce si cum, si specificatiile la tranzistorii lor de care ai amintit mai sus, m-au impresionat mult cind am vazut ce si cum.

Am zis CLAR, astia sint TATAAAAAAAAAAA!

Astia DA FINALI!

Am vrut sa comand si sa merg cu ei pe modulele mele anterioare, si imediat am luat legatura cu cineva de la ei si le-am spus ca vreau sa cumpar 100 perechi.

Foarte interesant a fost ca am fost contactat pe mail la mai putin de 12 ore de la trimiterea mail-ului meu!

Foarte comunicativi, cu vorbe foarte ok in mail ba chiar s-au oferit sa-mi trimita sample citeva bucati, insa le-am spus ca vreau sa iau direct 100 perechi DEOCAMDATA,deoarece montajele mele "asteapta finali de calitate si putere mare, cu SOA foarte bun", si le-am dat citeva link-uri de la noi de pe forum, si de la youtube cu "experimentele mele", entuziasmat fiind de parametrii acelor tranzistori, practic DUBLU fata de ON Semi, in aceeasi capsula.

Culmea stii care este?

Nu s-au mai sinchisit sa mai raspunda la mail, nici chiar cind am cerut un cont unde sa virez in avans suma pentru 100 perechi...

Pe urma, am intrat de la job, de pe o alta adresa de mail, "parind interesat" de tranzistori de la ei, si CULMEA, au rapuns chiar in aceeasi zi.

Le-am spus ca sint Mr. Claudiu Enescu, care i-am contactat de pe mail-ul [email protected], si ca nu mi-au mai raspuns pe acel mail...

Din nou mirare, nu am mai primit nici un raspuns.

Urmatorul mail trimis, a fost "sa va bagati tranzistorii MG6xxx in C*R" in loc de supozitoare.

Si uite asa am ramas tot pe On Semiconductor.

Link spre comentariu

Sigur ca nu sunt ca cei de un milion bucata.

De! Dai un ban dar stai in fata.

Sa nu se inteleaga gresit!

Daca omul alearga dupa potcoave... este liber sa o faca.

O sa sparg un tranzistor din asta sa ne benoclam la pastila.

Ca de! mucosi suntem.

Gata! ma bag la o bere si promit sa nu mai poluez.

N-are rost sa sacrifici bunatate de tranzistor, ala iti garantez eu ca nu are nici-o diferenta fata de unul care ai da bani pe el, altfel si-ar da aia cu firma in cap daca tie ti-ar da un rebut

Eu nu inteleg de ce explodeaza unii cand aud de sample-uri, frate, aici nu vorbim de productie industriala, nu suntem firme, nu suntem nici macar in locul lui DJleco care cumpara sute de tranzistori pentru ca altfel n-ar avea cum sa repare acele amplificatoare cu 5 tranzistori luati gratis, nu va mai atacati atata, cine nu vrea nu ia, ce e rusinos in a lua ceva ce ti se ofera gratis de catre un producator, am devenit toti curve virgine ?!?!

greierasul2006 nu te supara da' si tu cand ai cumparat acei TTA TTC de la farfell sau mouser n-ai luat mii de bucati, ai luat cativa cat sa iti faci acel amplificator in mod hobby

99% din oamenii care intra pe acest forum sunt doar simplii hobby-sti si care vor sa mai mestereasca si ei cate ceva, prioritatea banilor este alta nu aruncatul pe componente aiurea ca unii poate mai au si familii, sigur unii dau banii pe bautura si tutun, si da, mai repede as lua niste sampleuri gratis dacat sa iau niste fake-uri la preturi exagerate gem miva, psc, adelectro etc.

Link spre comentariu

Nu este nimic rusinos sa ceri sample, poate vrei sa testezi ce si cum, poate cine stie ce.

Eu unul nu prea am incredere in asa ceva, poate fiind si foarte tipicar si strict in ceea ce ma priveste referitor la Amplificatoare si SMPS (la componente ma refer).

Poate mai dupa sarbatori, mai am o placa goala de modul Leco, pe care o voi popula cu piese pentru a-l definitiva, daca se ofera cineva sa imi trimita 1 pereche MJW21195 si MJW21196 luat Sample, ma ofer sa testez pina cedeaza; o pereche sample vs o pereche cumparata, sa vedem daca intr-adevar sint sau nu, diferente.

Ia uite ce ma bucur, tocmai acum 15 min, mi-a venit o ultima comanda de la Farnell cu piese ce imi mai trebuiau sa finalizez SMPS... :101

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Leco nu le mai spune ca vrei sa le testezi tranzistorii, niciun producator nu o sa fie incantat de treaba asta. Ei oricum stiu treaba asta si daca un tranzistor actual tine mai mult decat specificatiile din catalog, sa fii sigur ca in viitor vor scoate un model "nou", mai scump care e mai rezistent ca predecesorul. In fapt e acelasi lucru rebranduit. Comanda pur si simplu tranzistorii si gata. Daca esti indoit comanda unul pentru teste cand mai iei piese de la Farnell pentru ca le au si acolo. Maxente, de acord cu tine, dar la ce folositi Thermaltrak-uri ? :nas: macar stiti la ce sunt buni ?

Link spre comentariu

Maxente, de acord cu tine, dar la ce folositi Thermaltrak-uri ? :nas: macar stiti la ce sunt buni ?

E hai ca nu-s chiar idiot, stiu si eu cu ce se maninca o spune si datasheetul in ce aplicatii se pot folosi :rade:

Eu nu ii folosesc la nimic, doar am zis ca sunt foarte scumpi fata de preturile de producator de pe site, iar Mircea Crisan a mentionat ca se pot lua si sample

Imi cer scuze daca am fost inteles gresit, pana la urma oamenii vor procura piese de unde vor ei sample , farnell ,mouser etc. si nu trebuie facuti mucosi sau mai stiu eu cum penrtru ca au luat din alta parte

Cu totii suntem niste amatori intr-un fel sau altul altfel n-am fi intrat pe un forum

DjLeco, greierasul2006 are dreptate, idiotii aia de la Semelab s-or fi speriat cand au vazut in ce hal sodomizezi tranzistorii din filmuletele pe care le-ai aratat si li s-a facut frica sa iti mai trimita :85 :85 :85

Link spre comentariu

idiotii aia de la Semelab s-or fi speriat cand au vazut in ce hal sodomizezi tranzistorii din filmuletele pe care le-ai aratat si li s-a facut frica sa iti mai trimita :85 :85 :85

Eu in locul celor de la Semelab trimiteam totusi tranzistorii, chiar daca stiam ca nu vor rezista testelor si ii luam banii lui Leco. :rade: A fost o gluma.
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări