Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Ok, am aici la munca si multimetrul si piesele. Incerc sa gasesc niste fire sa pot realiza masuratorile. S-ar putea chiar azi sa-ti dau raspunsul.

Later edit: Am masurat si rezultatele sunt cam acestea: intre tranzistorii de acelasi tip indiferent sa sunt NPN sau PNP diferentele sunt extrem de mici, sub 5%, aparatul indica ceva in jurul a 2%. Asta e valabil atat pentru driveri cat si pentru finali. Acum diferenta dintre NPN-uri si PNP-uri la finali se situeaza undeva in jurul a 12%, o valoare buna, iar la driveri situatia este mai roze, avem o diferenta de circa 30%. Adica unii au Hfe 200 iar cealalta grupa 130.

Link spre comentariu

ce spuneti se poate de folososit acest tip de softstart?

irf9540 are Rds on cam mare.Daca ar fi fost facut cu n-mos-uri de curent mare ar fi fost alta poveste.Totusi ce mare lucru sa folosesti un releu care sa sunteze o rezistenta de putere?Nu ocupa prea mult loc, iar 5 bucati de 100ohmi 10w puse in paralel fac fata cu brio.
Link spre comentariu

Acum nu mai conteaza cata eroare dau aparatele astea, eu am intrebat ca o curiozitate cat este diferenta intre tranzistoare, eu zic ca iti poti face cat de cat o imagine si cu aceste aparateDaca in cazul acelor 2n-uri poti cumpara o galeata si poti face perechi bune ca pretul e mic, nu acelasi lucru il poti face cu prefinalii si finalii care sunt destul de scumpi

Link spre comentariu

Poti sa cumperi si 100 de finali si tot degeaba. Daca sunt toti din acelasi lot au cam acelasi Hfe. Mai degraba sa iei cate unul din loturi diferite , sa vezi care s-ar apropia intre ele si abia apoi sa cumperi en-gros. Treaba asta e aproape imposibil de facut la comanda pe internet iar la magazinele de pe strada finalii mai toti sunt fake-uri.

Link spre comentariu

Asa este, la tranzistorii moderni [si originali] in acelasi lot npn si pnp au bete in plaje extrem de inguste, dar din pacate cele doua plaje sunt departate.intre ele (25-30%). Am probat pe 20 de MJl1032A si 3281A luati la intamplare din cutii de 1000 bc. Masurarea betei la tz de putere la 10uA si 3V este irelevanta - eroarea poate ajunge la 300%.

Link spre comentariu
Vizitator YO3IMW

Daca totul ar fi perfect s-ar putea lucra fara curent de repaus , dar avem la dispozitie o superdioda reglabila . Exact asta este rolul ei , sa compenseze ( prin marirea curentului de repaus la o valoare convenabila , amplificatorul fiind stabil termic si avand distorsiuni cat mai mici ) eroarea de imperechere a factorului beta la tranzistorii perechi pe cele doua alternante. La finali beta se masoara la 0.5A sau chiar mai mult !

Link spre comentariu

Are rost sa masori beta la tranzistorii finali ? Mai ales daca vrei sa iei niste tranzistori de putere gen NJL4281 care costa in jurul a 100 lei bucata ? Cred ca cel mai indicat este sa-i cumperi de la o firma serioasa care vinde numai piese originale si sa-i iei pe toti odata ca sa fie din acelasi lot, macar intre NPN-uri sa fie diferente mici, la fel si intre PNP-uri. Nu cred ca sunt prea multi DIY-eri care sa poata cumpara sute de finali din loturi diferite dupa care sa stea sa-i caute in coarne. Mai exista o varianta, erau firme care fac exact acest lucru, parca Borbely, dar pretul tranzistorului creste de cateva ori. Deci pentru o distorsiune cu nu stiu cat mai mica sa faci niste eforturi financiare uriase.... Nu merita, mai bine ai o schema desteapta care sa tina cont si de acest aspect.

Later edit: YO3IMW a punctat foarte bine inainte sa raspund si eu.

Link spre comentariu

Finalii nu amplifica in tensiune, sunt repetori si nu influenteaza prea mult factorul de amplificare. Daca etajul ce ataca finalii are impedanta de iesire mica si curentul disponibil de debitat mai mare decat curentul cerut de bazele finalilor, nu conteaza daca in conductie este finalul pnp sau npn. Proba adevarata este cu generatorul pe intrare si distorsiometrul pe sarcina. Restul este poezie.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări