Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Tocmai asta am scris si eu si Victor - din cauza zgomotului la comutatie.

Zgomot dat si de inaltimea spitzului, si de latimea lui si de inaltimea oscilatiilor si de numarul lor pana la amortizare. Tot la zgomot participa si unghiul de deschidere al diodelor, care la Schottky este mai mic din cauza tensiunii de bariera mai mici. De aici si discutiile/disputele "care diode suna mai bine - Schottky sau soft-recovery". Sunt cel putin cateva sute de pagini pe DIYAudioForum pe acest subiect.

Leco si Greieras, sa nu credeti ca nu se simte. La amplifurile serioase se simte imediat, asa cum a remarcat Victor despre redresarea cu diode cu vid. Poate nu ati stiut ce sa cautati sa ascultati.

Link spre comentariu

Diodele schottky nu au timp de revenire (recovery time trr)... în sensul că acesta este zero! La fel și curentul invers (reverse recovery current IRR).

Astea însemnă că sunt the best one & the only one; sau nu... :nas:

Link spre comentariu

Pasajele cu flaut , pian , vioara sunt excelente pentru evaluarea zgomotului intern al sursei de alimentare . Snubber-ele mai potolesc din fronturi , dar au oricum multa energie . Ies in evidenta mai ales la amplificatoare cu o schema interna ce are o buna rejectie a sursei la frecvente mici si un raport semnal / zgomot mare , dar la inalte scade acea rejectie si fenomenul devine perceptibil . De aia trebuie luate masuri in cele doua directii : rejectia sursei sa fie intr-o banda cat mai mare ( in genul amplificatorului lui Roender ) si impiedicarea formarii zgomotelor tranzitorii la comutarea diodelor de redresare folosind diode cat mai performante din acest punct de vedere dar si snubber-izarea lor . Dupa ce constati fenomenul , va deveni din ce in ce mai deranjant , pentru ca stii ca acolo sunt acele artefacte care " manjesc " sunetul ( devine pastos , imprecis , voalat , difuz ) si nu ai facut nimic pentru a-l preveni...Daca nu acceptati , merita sa aveti o experienta negativa de genul asta . Oricum se simte pe orice sistem audio de calitate . Trebuie sa stii ce sa asculti . Daca nu stii , intoarce-te la TDA si STK-uri sau AV400 etc . Alea urla , nu canta !Alea nu cer ureche muzicala ...dar nici nu iti poti forma o " ureche " muzicala pe ele !

Link spre comentariu

Ok, dacă vrei să fii mai catolic decât papa, da, așa este, noțiunea de zero absolut e abstractă; în realiate, timpul de revenire este 1-2-3 nanosecunde (asta pentru diodele capabile de zeci de amperi, pentru cele mici vorbim deja de picosecunde). :nebun: Serios acuma, voi chiar ați avut ocazia să simțiti cu propriile simțuri diferența de sunet dintre diode?! Dacă da, vă invidiez din inimă... pentru calitățile voastre senzoriale, dar mai ales pentru potența financiară de a deține aparatură care să reușească (sau măcar să pretindă) evidențierea acestor diferențe.

Link spre comentariu

Aparatura consta din dotarea naturala - urechile (poate si restul) si mie imi este foarte scumpa fiind a mea.

De simtit se simte imediat la amplifurile cu lampi, dar si la unele cu tz. in clasa A.

Incintele pot fi si diy - vtp-uri cu visatoane, niste bookshelfuri mijlocii, sau chiar si niste incinte pro. Totul este sa fie bine realizate (volum, acordaj, fonoabsorbant si filtre).

In toate aceste situatii "banale" am putut sesiza respectivele diferente *.

Problema - cum spunea Victor, este ca dupa ce le simti, iti sar mereu in urechi, ca un pixel defect pe ecran (parca numai pe ala il vezi).

* - Nu ma refer la diferenta intre picosecunde si nanosecunde ci intre redresare cu diode normale si cea cu diode soft recovery/schottky

Victor are iarasi dreptate, un snubber este cea mai eficienta solutie de a reduce acele spitz-uri, incomparabil cu simplii conzi pusi peste diode.

La care se adauga snuberele puse pe CC, atat la sursa cat si langa final.

Link spre comentariu

.... puteti sa mergeti mai departe cu rationamentul si sa explicati de ce sunt bune diodele soft recovery si de ce sunt TOXICE diodele rapide ?

@cri-cri

Nu .

Sau nu vrem , deoarece conteaza doar rezultatul !

Tu de ce nu ai explicat cum ai facut compensarea Miller , ce criterii au stat la baza calcului rezistentelor de degenerare , cate grade are marginea de faza si cati decibeli are marginea de castig la frecventa de 500KHz ?

Dar amplificarea in bucla deschisa la 20KHz ?

Oare pe cati ii intereseaza asa ceva ?

La ce le-ar folosi ?

:da Corect, aceste lucruri sunt irelevante pentru cei care vor face amplificatorul dupa formula "copy-paste". Nu vreau sa intru in detalii subtile de proiectare pentru ca aceste aspecte le tine fiecare pentru el. Ma gandeam initial sa dau graficul castigului in bucla deschisa, la fel cum evolueaza si faza sau marginea de faza la castig zero, unghiul la care intalneste open-loop-gain-ul nivelul de zero si alte detalii importante, dar la final am zis sa tin asii in maneca mea ca e mai bine. Cand se intelege totul dintr-un proiect ti se fura munca si esti aruncat la gunoi.

Asadar o las balta si nu voi mai intra in detalii in ceea ce priveste alimentarea, o sa dau cum am facut mai inainte doar niste linii directoare care sa ofere rezultate foarte bune.

Azi mi-a venit cutia, o sa-i fac si o poza dupa ce o scot din colet. Functie de spatiul interior ,a voi decide si la dimensiunile , forma si puterea transformatoarelor (cred ca or sa fie doua).

later edit:Victor daca vrei sa discutam detaliile expuse de tine putem vorbi in privat.

Link spre comentariu

Nu trebuie intrat in amanunte " intime " , doar prezentate conceptele de baza privind alegerea unor solutii tehnice si argumentarea tehnica la nivelul nostru . Ar putea fi exagerat de folositor unor useri incepatori , daca din dialogul nostru nu invata , atunci de la cine ? Oricum eu mai am foarte multe de invatat , si mie imi poate folosi o asemenea discutie !:limb: Nu am avut note mari la scoala... Oricum vad ca nu se mai inghesuie nimeni la sectiunea simulari amplificatoare ...S-ar putea sa nu se justifice nici discutia noastra datorita lipsei interesului userilor pentru informatii de genul asta !

Link spre comentariu

Aaaaa, cu mare drag chiar discut din cand in cand cu DiY-eri pasionati, eu mai mult ma mai feresc din calea chinezilor, astia fura de pe forumuri ceva de groaza. S-au pretat ei la a clona clona lui Alexmm, ce sa mai vorbim de un proiect luat de la zero care nu are drepturi de autor :speriat . Internetul este foarte bun ca pune oamenii in contact, dar in acelasi timp este si un mediu infractional superb. Gata cu vorbaria, defac pachetul sa vad ce mi-a pus in el Audioalchemy nostru de la Cluj :da

Link spre comentariu

Deci daca este cineva care vrea sa faca 2 cablaje in casa si sa le doneze pentru teste, le primesc bucuros. Eu n-am timp si nici nu mi-am format mana , ar iesi probabil urate si n-ar atrage pe nimeni. Unde nu sunt sigur ca pot sa ma descurc incerc sa nu ma bag...

chiar si contra cost daca le-ar face, poate lasa un cont, unde sa contribuie fiecare cu cate ceva (un 5-10 lei de la cateva persoane). Eu unul ma ofer sa contribui!
deci cum ramane cu cablajul de test? cautam pe cineva sa-l faca contra cost si punem mana de la mânuță?
Link spre comentariu

M-as baga eu sa fac doua cablaje cu metoda foto (negativ) da' trebuie sa iau cablaje ca ce am eu acum sunt foi de 20x15cm iar desenul e de vreo 22cm si cevaDaca nu e cineva mai rapid (si dornic) o sa fac eu comanda saptamana asta de cablajeJust let me know :)

Link spre comentariu

Probabil daca faceai asezarea componentelor ca si pe cablajele simplu placat pe care le-ai facut pana acum,iesea si asta dublu mult mai bine.Oricum vreau sa-l vad pe ala care il poate face mai "frumos" :rade: Deocamdata alex are "brand-ul" lui in materie de realizat cablaje deci nu se mai pune problema concurentei :aplauze

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări