Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

..... deci ,vad ca se pune la indoiala, faptul, ca va functiona schema proiectata , la fel ca si cablajul . La fel am patit pe DiyAudio cand am proiectat cablajul pt. Goldmund , nu s-au facut cablaje de test , ci direct comanda ....... Azi dupa doi ani mai primesc cereri de fisiere Gerber pt. Goldmund . Nu vad , nu stiu ce motiv ar avea sa nu functioneze , doar a fost un proiect " open " si am refacut de cate ori a fost nevoie cablajul . Eu personal am incredere in proiectant si pt. cablaj ...... :freaza: Problema e sa le facem la un cost cat mai mic , asta inseamna timp, bani , cereri ,oferte pe la fabrici etc. Probabil in afara ar costa mai putin , dar si acolo intervine transport , asigurarea marfii s.a. Personal am destule amplificatoare audio , dar nu am timp sa le ascult pe toate , asta nu inseamna ca nu o sa mai construiesc unul , mai performant si am in vedere un cablaj mai" profi" asa ca mai astept sa vad cum se va finaliza.... :da Numai bine Alex.

Link spre comentariu

Alexx - nu am pus la indoiala corectitudinea cablajului.

Nici macar nu l-am verificat, pt ca acest aspect nu ma intereseaza - deloc.

Este o schema noua despre care se spera ca va suna bine.

Ceea ce am scris este procedura elementara din pdv ingineresc, atunci cand se realizeaza un aparat /produs nou.

Si se refera la intregul produs, nu la cablaj. In cazul produselor electronice cablajul poate fi la randul sau optimizat sau in orice caz adaptat modificarilor care apar in timpul testelor.

Link spre comentariu

Aha, inteles. Ar mai merge puse si sigurante fuzibile, C-uri de 100nF/1000V pe intrarile ~ in punti si un soft-start. Iar puntile merita facute cu MUR2020CTPbF sau BYV32E_B. Caz in care se schimba snubberele ?

De fapt diodele la origine au fost UFR http://www.vishay.com/docs/94079/mur2020c.pdf , si apoi sursa a fost " ieftinita " prin inlocuirea acelor diode rapide cu punti chioare de 35A . Asa ca valorile snubber-elor sunt cele corecte ! Toate aste conform lui @bonsai , de pe alte forumuri... :da
Link spre comentariu

am in vedere un cablaj mai" profi" asa ca mai astept sa vad cum se va finaliza.... .

Bun asa, macar sa-mi spui si mie sa comand doar doua cablaje care vor fi pentru teste, sa nu mai arunc banii. Daca puteti sa faceti cablajul desenat de Alexmm in regim de amator si doriti sa participati activ la acest proiect, eu ma ofer sa-l folosesc pentru teste. Mai departe vedem ce iese ,daca va fi nevoie sa nu de alt cablaj mai "profi".....
Link spre comentariu

.....@greierasul 2006 ..... ai inteles gresit , eu astept sa le faci la fabrica dupa fisierul ce ti-am trimis pe email ...."profi" insemnand mai de calitate , nu facut in casa . Pt.mine era mult mai simplu sa-l fac dublu placat , ar fi aratat si mai bine .... :da

Link spre comentariu

Deci daca este cineva care vrea sa faca 2 cablaje in casa si sa le doneze pentru teste, le primesc bucuros. Eu n-am timp si nici nu mi-am format mana , ar iesi probabil urate si n-ar atrage pe nimeni. Unde nu sunt sigur ca pot sa ma descurc incerc sa nu ma bag... Referitor la diodele de redresare, de ce v-ati proptit in diodele ultra-rapide ? S-ar putea sa fie cele mai nepotrivite.

Link spre comentariu

Deci daca este cineva care vrea sa faca 2 cablaje in casa si sa le doneze pentru teste, le primesc bucuros. Eu n-am timp si nici nu mi-am format mana , ar iesi probabil urate si n-ar atrage pe nimeni. Unde nu sunt sigur ca pot sa ma descurc incerc sa nu ma bag...

chiar si contra cost daca le-ar face, poate lasa un cont, unde sa contribuie fiecare cu cate ceva (un 5-10 lei de la cateva persoane). Eu unul ma ofer sa contribui!
Link spre comentariu

Pentru Ground Lift este benefica folosirea unei punti normale de 35A , chioare . Pentru redresare se pare ca sunt avantaje mai multe decat dezavantaje daca se folosesc diode rapide . Cui nu-i place , poate monta o punte chioara cu fire in locul diodelor duble , si gata . Fara cearta , totul dupa gusturi .Unora le plac blondele , altora brunetele , roscatele iar altora caruntele . De ce te pui in calea fericirii oamenilor ? Lasa-i sa aleaga !Poate unii stiu mai multe , dar le este lene sa scrie ... Cine a ascultat , intelege oportunitatea folosirii pentru redresare a unor diode rapide , acestea avand cele mai mici zgomote tranzitorii la comutare . Cea mai interesanta interesanta analogie ar fi redresarea cu siliciu versus redresarea cu diode cu vid , la amplificatoarele pe lampi . Acele diode cu vid pot redresa pana la 200 MHz ... toata lumea face diferenta instantaneu la auditie intre dioda cu vid si siliciu ...Desigur ca intotdeauna va exista o explicatie simpla , dar gresita . Sa vedeti ce comentarii pseudostiintifice vor urma...Dupa parerea mea , nu conteaza intelegerea fenomenului ci doar efectul asupra auditiei . Punct . Fiecare face cum doreste !

Link spre comentariu

Eu as folosi diode Schottky, pentru comutatia ultrarapida, si pentru caderea mica in conductie la bornele lor (tipic sub 0.7V) ,desi la 50Hz se pot folosi diode normale, fara nici o chestie, daca filtrajele sint de calitate si "generoase".

Poate intr-o zi, am sa fac niste teste cu un traf de 50Hz, unde voi redresa odata cu 4 diode "normale" si inca odata cu 4 diode Schottky de 40A/250Vdc, , si pe urma pe o SMPS a' la LECO,unde evident Victor va fi din nou, invitat la "auditie", dupa care la asa ceva:

Posted Image

LECO EDIT@Victor:

Este vorba si de disipatie mai mica, adica pierderi mai reduse, insa daca nu este vorba de puteri mari, peste Kw, se pot folosi orice fel de diode.

In principiu la 50Hz, la retea, adica tensiune continua pulsatorie de 100Hz nu poti face diferenta daca folosesti dioda redresoare normala sau ultrarapida, este prea mica frecventa ca sa "ajute" la ceva, timpii de ordinul zecilor de nSec de comutatie si recovery al diodelor ultrarapide, folosite la 50-100Hz.

Este ca si cum pui motor de Lambourgini pe Dacie, nu poti mai mult decit sasiul.

Link spre comentariu

Nu mai pune poze din astea , crapa fierea in maestrul UBE ... el bea doar bere ... stim noi cu cine ! Macar persoana respectiva merita respect , nu ca " maestrul " , care in ultimul timp o ia pe aratura . O sa faca bale la gura ca magarul la p..a privind noul film pe iotub cand degustam " uleiul de sarpe " ....................Diodele UFR se prefera pentru alte calitati , nu pentru caderea in conductie directa mai mica ca la o punte chioara , ci pentru zgomotele tranzitorii mai mici la comutare .

Link spre comentariu

Calitățile alea sunt mai evidente la diodele cu caracteristică „soft recovery”.Această caracteristică este specifică diodelor Schottky; sunt și ultrafast cu soft recovery... dar mai rar.

Link spre comentariu

Calitățile alea sunt mai evidente la diodele cu caracteristică „soft recovery”.Această caracteristică este specifică diodelor Schottky; sunt și ultrafast cu soft recovery... dar mai rar.

:aplauze Uite o gandire inginereasca si mai putin audiofila. Excelenta observatie. Conluzia este clara, dar puteti sa mergeti mai departe cu rationamentul si sa explicati de ce sunt bune diodele soft recovery si de ce sunt TOXICE diodele rapide ?
Link spre comentariu

Oricum am deviat destul de la subiectul principal - modulul de amplificare.

Subiectul a mai fost discutat, parcă... cred că în topicul QUASAR.

Explicațiile nu sunt prea savante, țin doar de bunul simț ingineresc. :ciuda:

P.S. Un nenea zice așa:

”Any power diode will do for 50/60Hz rectification. Schottky and ultrafast diodes are strictly required for SMPS applications only, where they are driven from very low source inductances and are forced to commutate within 100ns or faster at very high dI/dt rates.

In 50/60Hz applications, the huge leakage inductance of the transformer and the mains line results in a very slow commutation process lasting 100us or so, thus the 1us reverse recovery period of a slow conventional diode is not enough to produce any reverse current peak (as opposed to what happens when commutation is forced in SMPS circuits, where you usually get a 50% 'If' reverse peak even with the best diodes).”

Link spre comentariu

.... puteti sa mergeti mai departe cu rationamentul si sa explicati de ce sunt bune diodele soft recovery si de ce sunt TOXICE diodele rapide ?

@cri-cri Nu . Sau nu vrem , deoarece conteaza doar rezultatul !Tu de ce nu ai explicat cum ai facut compensarea Miller , ce criterii au stat la baza calcului rezistentelor de degenerare , cate grade are marginea de faza si cati decibeli are marginea de castig la frecventa de 500KHz ? Dar amplificarea in bucla deschisa la 20KHz ?Oare pe cati ii intereseaza asa ceva ? La ce le-ar folosi ?
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări