Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Calitatea si capacitatea sunt direct proportionale cu posibilitatile fiecăruia .Fiind un proiect DIY , fiecare face ce considera ca este mai bine pentru proiectul sau . Doar nu o sa stam într-o valoare " exotica " pentru ca am văzut si baterii de condesatoare de 1000 micro la 100V , cel putin 48 bucati , umpleau cu filtrajul ala o sursa cat o pagina A4 , in amplificatoare de calitate " audiofila " ...Nu contează decat sa fie folosiți cum trebuie .

Link spre comentariu

Degeaba înșiri 20 de condensatori, în ideea de a scădea ESR-ul, dacă-i pui în paralel unul după altul în șir indian și culegi tensiunea de pe bateria de condensatori de la capătul rândului, așa cum a fost prezentat anterior de cineva - cine are timp și chef, poate explica dece e geșit; de la un anumit punct, începem să ne concentrăm pe chestii cu rezultate subiective sau necuantificabile și nu mai vedem pădurea de copaci...

Nu contează decat sa fie folosiți cum trebuie .

Adevărat... cum trebuie și unde trebuie; poate reușiți să explicați și prostimii dece e nevoie de diode rapide în redresare, neapărat transformator separat pe fiecare canal și nu un singur transformator cu două înfășurări identice separate, care e marele avantaj (pe lângă multele dezavantaje) în a avea finalii aceluiaș canal pe radiatoare separate necuplate termic sau cuplate prin diverse metode magice?
Link spre comentariu

Diodele rapide - in special ultra fast recovery sau soft recovery dau mai putin zgomot in alimentare (inclusiv pe armonicele superioare).La carcasele cu radiatoare pe lateral se realizeaza puntea termica prin placile fata si spate, mai ales in cazul carcaselor cu fata de 10mm (modushop). Chiar si in cazul SARA problema racirii este semnificativa, pt ca la 75mA/tz, rezulta o putere disipata permanent, in gol, de 23-24W pe canal (la +/-50V). Este destul de mult si practic se exclude racirea pasiva cu radiatoare inchise in carcasa.O carcasa cu radiatoare laterale, fata de una cu radiatoare inchise in ea, pe langa o mult mai buna racire ofera un spatiu mai generos pt amplasarea componentelor.Condensatori foloseste fiecare ce vrea si/sau ...ce are. (Valoarea depinde si de transformator).Greierasul pune problema cumpararii lor, altii au deja "stocuri" pregatite pt cate un proiect interesant :freaza: Cam aceeasi este situatia si cu transformatoarele, unii au unul, altii au doua mai mici.Fireste ca este preferabila o alimentare separata a canalelor, dar diafonia introdusa prin folosirea unui singur traf nu este atat de mare, sa nu exageram. Este OK folosirea unui transformator cu 2 randuri de secundare (2 x xxV si inca odata 2 x xxV)In caz ca transformatorul disponibil are doar un singur rand de secundare (2 x xxV) se pot pune 2 redresari si 2 filtraje, fiecare aferente unui canal. In acest caz este recomandata o marire a filtrajului (+20-50%).Mult mai important este ca transformatorul sa cada cat mai putin in sarcina (maxima) pt a nu isi modula tensiunea de iesire cu semnalul /consumul, ceea ce de obicei, din pdv al proiectantului conduce la o supradimensionare a sa.Aici trebuie recunoscut cel putin un avantaj al alimentarilor SMPS (- care oricum sunt viitorul).Problema este ca nu am vazut sau auzit de astfel de surse care sa nu introduca artefacte +/- perceptibile peste CC.Fiind in cadrul DIY, vb. greierului, trebuie gandit bine pe ce dam banii si unde ar fi cazul sa ne oprim. (Sau ce putem folosi din scrapyardul adunat de fiecare :rade: )

Link spre comentariu

Degeaba înșiri 20 de condensatori, în ideea de a scădea ESR-ul, dacă-i pui în paralel unul după altul în șir indian și culegi tensiunea de pe bateria de condensatori de la capătul rândului, ........

Un mod corect ar fi sa legi bateria de conzi in diagonala. Considerand ca bornele acestui sir indian cosntituie un dreptunghi, bornele de legatura de la/catre punte/amplif se vor lega in diagonala. Evident exista si alte variante, dar aceasta este simpla si nu necesita trasee complicate sau nspe mii de sarme groase trase aiurea.
Link spre comentariu

Cand se monteza multi conzi, mai ales daca sunt marisori, trebuie fixati mecanic intre ei, fie cu folie sau burete poliuretanic si coliere, fie cu alt sistem. Din acest pdv imaginea de mai sus este "gresita".In "audioperfection" se merge pana la jupuirea foliei de plastic si folosirea de burete sau cauciuc cu fibre de carbon, pt a mentine potentialele carcaselor la o aceeasi valoare.

Link spre comentariu

Eu am participat doar la partea teoretica la proiectul AE150S , nu mă ocup de punerea lui in practica , asta este obligația lui Sorteh fata de participanții la acel proiect comun .Imediat ce starea de sănătate ii va permite , veți vedea si rezultatele multasteptate . Unii se vor putea delecta cu auditii !Eu nu am interese economice sau de alta natura pe forumuri :ciuda:Nu mă ocup cu achiziții de componente electronice sau PCB-uri . Nu mă ocup de amplificatorul AE150S .

Link spre comentariu

Eu zic ca abordezi gresit problema.Cand ai nevoie de un cablaj sau doua de test, le faci la mana sau prin mijloace foto, cu max 20 lei. Pt teste nu ai nevoie de cablaj frumos colorat sau marcat. DUPA ce testezi cateva saptamani si esti cu adevarat sigur de valoarea proiectului facut, comanzi 100 sau 200 de bc frumoase si iesi chiar mai jos de 20 lei bc.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări