Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Va salut!

Vad ca s-a lasat liniste!

M-am uitat in urmatorul link si mi-au placut amplificatoarele cu mai multe radiatoare pe lateralele carcasei: http://www.highendpalace.com/AMPLIFIERS.htm

Arata foarte bine Gryphon, Pass Labs, Classe si Accuphase; ma gandeam sa abordam si noi arhitectura respectiva. Acum am o intrebare pentru colegii experimentati: se poate "sparge" grupul de tranzistoare finale in trei grupuri mai mici? Astfel sa avem cate trei perechi NPN + PNP pe cate un radiator, iar superdioda sa fie pe unul din radiatoare; ma gandesc ca fiecare pereche disipa aceeasi putere. Astfel cablajele vor iesi foarte simple si se vor monta paralel in plan vertical pe radiatoare (sunt doua cablaje pentru perechea NPN, respectiv PNP). Mie mi se pare o idee fezabila, astept un raspuns din punct de vedere al corectitudinii - disiparea puterii! Radiatoarele se vor fixa de un sasiu realizat din profil de tip "T" sau "L".

Am schitat un aranjament interior al partii de alimentare, condensatoarele sunt multe pentru ca au capacitati mici, mi se pare o solutie mai corecta - nu e doar parerea mea! ATENTIE, in afara de transformatoare, restul de componente sunt la scara 1:1! Imi cer scuze pentru calitatea schitelor, sunt la serviciu si nu am tool-uri dedicate!

Imi cer scuze anticipat daca deranjez cu interventia mea, iar ideea nu este una corecta!

O zi cat mai usoara!

Carcasa + Tranzistoare.zip

Link spre comentariu

Acest proiect, din punctul meu de vedere, se vrea destinat majoritatii utilizatorilor, prin urmare ar trebui sa poata fi realizat relativ usor, poate chiar folosind diferite componente pe care unii le au deja.(ma refer la carcase, transformatoare, radiatoare, condensatori de filtraj in special).Pentru acest motiv nu vad necesitatea achizitionarii unor carcase cu radiatoare laterale in tot felul de profile(are costa destui bani) si realizarea cablajelor conform acestora. Cablajele trebuie sa fie cat mai practice dpdv al constructiei si depanarii si cu posibilitatea montarii pe majoritatea radiatoarelor.Propun sa ne rezumam la kiturile de amplificare in sine si la protectii.

Link spre comentariu

Exista o solutie clasica pt a putea folosi mai multe radiatoare, respectiv de a transmite uniform caldura pe toate.

In mod ideal se foloseste o bara din cupru, dar se poate folosi si una din aluminiu.

Posted Image

Avantajul este ca filetele in cupru rezista mult mai bine, si in plus [la nevoie] modulul se poate extrage doar cu acea bara, fara a demonta carcasa.

Asa cum spuneam, solutia este clasica si uzual folosita in electronica de putere.

Link spre comentariu

Ce legatura are schema cu faptul ca traful este toroidal sau de alt tip ?

Perfect deacord cu userul Shambala... totusi... ce legatura are ? (neinteresandu-ne parerea pur subiectiva: toroidal - smps. Postarile curg, viata merge inainte.)A se lua postarea mea ca si un pamflet: domnul Victor mai are pana ajunge la peste 10000 de postari... :))))))))
Link spre comentariu

Da , mai am destul pana la 10.000 posturi .

Daca discutam ( in principiu ) despre alimentarea cu trafo toroidal , va propun urmatoarea schema pentru cablarea sursei de alimentare .

De obicei , majoritatea constructorilor nu acorda atentie suficienta sursei de alimentare , dar eu consider ca este un etaj extrem de important .

Care cuvant nu il intelegi ? :rade:
Link spre comentariu

Da , mai am destul pana la 10.000 posturi .

Daca discutam ( in principiu ) despre alimentarea cu trafo toroidal , va propun urmatoarea schema pentru cablarea sursei de alimentare .

De obicei , majoritatea constructorilor nu acorda atentie suficienta sursei de alimentare , dar eu consider ca este un etaj extrem de important .

Care cuvant nu il intelegi ? :rade:
S-a testat amplificatorul... si singura deficienta era sursa de alimentare ? Si eu propun ca ar trebui sa ne gandim si la carcasa si la tipul de rca-uri (aurite sau nu). Totusi cred ca trebuie si niste leduri albastre sub carcasa... "tuning" vizual, poate si picioruse hexagonale din cauciuc. Postari aiurea doar de dragul postarii. Nu neg cunostintile dumneavoastra, eventual doar teoretice dar cum practica nu poate fi pusa in aplicare fara teorie temeinica, sincer va zic: o luati pe aratura cateodata prin interventii de genul: google - copy - paste si postat pe forum si nu spuneti nimic concret. Cu respect.

Mihai.

Link spre comentariu

Chiar este nevoie ca cineva sa se ocupe de carcase si conectica " aurita " !!! Pe bune .Amplificatorul a fost testat cu " simulatorul " ... iar deficienta , da , poate fi sursa de alimentare ! Sunt foarte multe secrete legate de alimentare...eu am prezentat cateva , aici , pe forum . Din respect pentru munca lui @cri-cri si@alex mm am postat " minunea " care te-a nedumerit...Daca nu intelegi cele cateva solutii tehnice deosebite , nu este nicio problema . Poti ignora absolut linistit acel post , nu pierzi absolut nimic si sper ca cei carora le este adresata sa le fie de folos .Daca nu la asta te referi , inseamna ca am gresit si imi cer scuze anticipat . icon_jook

Link spre comentariu

Exista o solutie clasica pt a putea folosi mai multe radiatoare, respectiv de a transmite uniform caldura pe toate.In mod ideal se foloseste o bara din cupru, dar se poate folosi si una din aluminiu...Avantajul este ca filetele in cupru rezista mult mai bine...

Daca va faceti griji din cauza uzurii filetelor în cupru sau aluminiu, puteti recurge la insertii spirale gen BearCoil sau helicoil. Un filet astfel preparat rezista cât unul în otel, dar are uzura mai redusa.
Link spre comentariu

Schema finala a sursei va conține cu siguranță toate etajele necesare .Din păcate , snubber-ele vor trebui modificate , mă voi ocupa de dimensionarea corecta a lor .Mă bucur ca ai remarcat " smecheriile " incluse in schema !Foarte putini vor simti diferentele datorită faptului ca au si restul lantului audio suficient de rezolut ... Cei care nu au incinte acustice , sursa de semnal , cabluri sau muzica de calitate nu cred ca vor aprecia la adevarata valoare " smecheriile " din aceasta schema ...Dar acesta nu este un motiv sa nu facem lucrurile cum trebuie !Cu aceasta ocazia definitivarii proiectului acestui amplificator vom prezenta o sursa de calitate , o premiera pentru domeniul audio in România !

Link spre comentariu

In propunerea de schema facuta de Victor mi se par cam multi condensatori . Sunt 20 de bucati, iar intrebarea ar fi unde naiba intra atatia ? In plus sunt de 8200uF, o valoare cam greu de gasit ,chiar mai rara decat cea propusa de mine, 6800uF. Daca tot avem 8200uF, de ce naiba nu-i punem de 10.000uF, cred ca si la pret ar fi mai ieftin cu valoarea mai mare dar mai comuna. Daca adun capacitatea totala propusa, observ ca ne apropiem de 200.000uF. Daca am alimenta modulele stereo la comun, ar insemna ceva de genul 2 x 100.000uF pentru 2x100 W........ hi-end,hi-end, dar sa ramanem rezonabili. Parerea mea ca de la 2 x 20.000uF in sus deja am trecut de stadiul "ok". Capacitatea propusa sare la pret de 500 lei, iar transformatorul e si el tot pe atata. Nu stiu cat va incuraja incepatorii suma asta. Alta ciudatenie vad in barele conductoare separate de incarcare-descarcare a condensatoarelor. Asta nu face decat sa duca la adaugarea de rezistenta si inductanta suplimentara inseriata cu condensatorul si un plus de complexitate care dupa mine este inutila. Ma rog, placerea voastra, banii vostri, mie nu mi se pare o alimentare inteligenta si bine proportionata, e in stilul Krell, american, mult si fara rost.

Link spre comentariu

De acord!Și astea-s doar câteva idei care put a „audiophoolery”... :rade: E ok și cu rail-uri de alimentare separate pentru fiecare canal, e ok și cu snubbere pe diode și cu ground lifter, dar să nu exagerăm cu alte *#$%@&...Parcă era vorba de un proiect de bun simț, nu de vânat țânțari cu tunu.Apropo - sper că știiți de glumă! :94

Audio Amplifier Power Supply.pdf

Audio Amplifier Power Supply - Top (Mirror) + Bottom Layer.pdf

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări