Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Pana la urma cu traseul de masa cum a ramas? Vad ca nu face legatura cu celalalt capat acolo unde vine alimentarea, sau se pun doi papuci, unul la intrare semnalului si celalalt in partea de alimentare ?

Link spre comentariu

Initial si eu am avut nelamurirea asta dar Alex mi-a explicat ca le-a lasat asa ca sa poata fi toate trase direct din star-ground, din masa dintre condensatorii mari din redresare . In cazul asta ar trebui toti trasi cu fire pana acolo. Ramane de vazut practic, eventual starul de masa al semnalului de putere mica sa se ia din cel al semnalului de iesire pentru boxe, cumva in serie. :ras: Alex si eu sper la fel ca tine sa nu mai gasesc greseli majore necorectabile la fata locului, simti ca bati pasul pe loc.

Link spre comentariu

Sînt total mulţumit. Ca să glumesc, se putea adăuga cîte un mic montaj care să bingăle un led cînd se arde siguranţa. Eventual şi un buzzer ptr atenţionarea proprietarului cînd nu are vizibil montajul din cutie. :rade:

Link spre comentariu

Pana reverific PCB-ul de la Alex care sper sa fie perfect acum, sa discutam despre alimentare. Pentru inceput transformatorul. Avem asadar o putere muzicala de 2 x 100W pe o sarcina rezistiva de 8 ohm. Ce parere aveti despre puterea optima a transformatorului exprimata in VA ?

Link spre comentariu

eu zic ca ar trebui luata in considerare si sarcina de 4 ohmi, in sensul stabilirii alimentarii minime si maxime pentru ca amplificatorul sa poata "duce" incinte pe 4 ohmi in regim de functionare home usePersonal sunt pregatit cu un traf de 1000va 2x40 vca si doi conzi Epcos de 40.000uF fiecare pentru alimentarea acestor module. Problema este faptul ca acesti 40vca ajung undeva la 56vcc... Nu este prea mult pentru alimentarea modulelor in situatia folosirii unor boxe pe 4R?

Link spre comentariu

Ho,ho,ho....puterea corupe :da era o expresie celebra din politica. Ce sa zic, ai expus niste valori de invidiat. Eu trebuie sa gandesc cumva mai larg, sa obtin si calitate dar nici sa sugrum tentatia de a realiza amplificatorul. Ma gandisem la un transformator in jurul a 600 VA si cu condensatori de circa 2 x 15.000uF. Alte pareri ?

Link spre comentariu

nu a fost nimic premeditat... Sunt doar niste componente pe care le-am achizitionat cand s-a ivit ocazia...Oricum, sunt de parere ca se impune un filtraj de macar 2x20.000uF, iar traful cel putin de 500Va

Link spre comentariu

Stati relaxati , va invata userul UBE cum sa alimentati un amplificator . In " opinia " lui oricum nu va functiona pe sarcini de 4 ohmi , asa ca ati muncit degeaba ........Daca stiti ca energia este egala cu raportul dintre patratul tensiunii si capacitate , este clar ca electroliticii trebuie sa aiba anumiti parametri...dar poate va va invata userul UBE care electrolitici sunt mai buni si de ce , exact ca in lectiile despre superdioda !

Link spre comentariu

Avand in vedere ca @Greierasul doreste ca amplificatorul sau sa comande sarcini de 8 Ohm atunci discutia ar trebui sa se axeze pe asta si apoi eventual sa se prezinte o varianta de transformator necesara pentru folosirea de sarcini de 4 Ohm, facandu-se totodata mentiunea ca in acea situatie racirea trebuie sa fie mult mai buna deoarece tranzistorii vor trebui sa suporte un curent relativ dublu. Insa in situatia de fata cu 2X100W putere audio utila un traf de 400-450W ar trebui sa fie suficient, randamentul inerent de aproximativ 60-65% este acoperit fara probleme, si dat fiind faptul ca sarcinile sunt de 8 Ohm alimentarile ar putea fi undeva in jur de +/-40 sau +/-45Vcc, ceea ce evident sugereaza iesiri la traf de 2X30-2X35Vca, acestea fiind niste cifre minime necesare pentru a asigura alimentarea amplificatorului, evident ca daca bugetul permite un traf de 500 sau 600W este cu atat mai bun, caderi mai mici de tensiune in volum ridicat cu beneficiile aferente, cat despre capacitatea de filtraj, dupa parerea mea undeva intre 15 si 20m ar trebui sa fie arhisuficient, oricum la o asemenea capacitate se cam impune softstart-ul obligatoriu altfel puntea redresoare trebuie sa fie un mic monstru ca sa reziste socului incarcarii acestei capacitati, si cred ca pentru un stres mai mic pe condensatori ar fi mai util sa se foloseasca mai multi in paralel, sa zicem de 4,7m.Oricum sunt doar niste pareri personale, rog sa fie luate ca atare :da

Link spre comentariu

Stati relaxati , va invata userul UBE cum sa alimentati un amplificator .

In " opinia " lui oricum nu va functiona pe sarcini de 4 ohmi , asa ca ati muncit degeaba .

.......

Daca stiti ca energia este egala cu raportul dintre patratul tensiunii si capacitate , este clar ca electroliticii trebuie sa aiba anumiti parametri...dar poate va va invata userul UBE care electrolitici sunt mai buni si de ce , exact ca in lectiile despre superdioda !

Ma scuzati ca intervin dar nu inteleg de unde atata dusmanie intre hpavictor si zal. Parca mai deunazi erau prieteni si mergeau impreuna la concertul Rammstein. Pe atunci hpavictor vorbea foarte dulceag despre zal. A se vedea citatul de mai jos. :)

Dar am si cu ZAL ....am fost impreuna la concertul Rammstein din Bucuresti , unde nu s-a facut de basme ca altii , mai sus mentionati ( numai unii )........nu ca ar fi ceva rau sa sarbatoresti , dar .....trebuie sa fim mai modesti , ca ZAL .

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări