Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Zal, lasa-l in masa de curent de repaos, daca tu ai alta viziune asupra lui te primesc cu mare drag sa o expui aici, poate cineva va opta pentru ea, dar haideti sa nu sarim niste etape si sa ne ocupam de cablaj acum, sa iasa unul fara greseli inainte sa-l realizam practic. Sharky a subliniat foarte bine pozitia condensatorilor de decuplaj pe PCB, dar sa vedem daca mai exista si alte greseli corectabile in acest stadiu. Pana se apuca Alexmm de corectat, sa apucam sa-i facem o lista cat mai completa sa nu munceasca si el de 2 ori.

Greierasul, scuze, m-am uitat peste alt cablaj, asta pare ok, desi nu prea inteleg ce rost au acei conzi de 100n pusi pe firele de alimentare. Aia chiar o sa formeze un LRC oscilant cu conzii grasi de pe filtrajul principal.LA decuplarea semnalului mic, iar nu mi se pare ok. Dupa cum vad curentul vine dinspre sigurante, trece prin rezistenta, ajunge la ce are de alimentat si apoi la condul de decuplare.Deobicei condul de decuplare se pune chiar dupa rezistenta, ca sa inghita el toate mizeriile si spiturile de curent. Altfel spiturile de curent bruiaza consumatorii!Ordinea ar fi siguranta -> R -> C-ul de decuplare -> consumatorii.

Vezi ca exista si un grup de C-uri imediat dupa rezistorul in cauza. Alex a ales sa puna un grup dupa R inainte de consumatori si alt grup dupa consumatori. Chiar si asa nici mie nu-mi surade ideea, banuiesc ca s-a gandit cumva la consumatorii din preajma fiecarui grup de condensatoare care vor fi deserviti mai bine de o sursa de energie apropiata, lucru benefic, dar depinde mult cum se vor incarca acei condensatori. Pe undeva ar trebui sa nu fie probleme pentru ca acolo, in etajul de intrare si in VAS vorbim de clasa A. Daca sunt probleme se pot omite condensatorii departati de R sau alta varianta ar fi ca sa ramana toti pe pozitii dar cei de 100nF sa capete cate o rezistenta de 1 ohm inseriata.
Link spre comentariu

Pai in clasa A apar mai multe probleme. PSRR-ul tine departe mizeriile, clasa nu prea are legatura, poate agrava lucrurile, curentul cerut fiind mai mare si permanent.Acum am obs si eu condensatorii ascunsi, chiar dupa curba. :)Da, acum e alta poveste, dar conzii de departe tot incurca treburile.Inchipuie-ti ca apare un spit de tensiune => condul de departe se comporta aparent ca un scurt, pana se incarca, trage curent (mai mare decat consumatorii) fie din primul cond, fie direct din rezistenta.Deci in loc sa ajute, mai mult strica.

Link spre comentariu

In cazul nostru clasa A de acolo ajuta mai mult si mai putin creeza probleme. Condensatorul(sa zicem ca-i doar unul pentru usurinta) buclucas nu se incarca direct din diodele redresoare , ci din condensatoarele din amonte,cele mari de 10.000uF, practic de la o tensiune DC. Asta va duce doar la o scadere de tensiune care in acest caz este teoretic fixa din cauza consumatorilor in clasa A. Prin urmare necesarul de curent al consumatorilor nu va mai influenta variatia tensiunii de acolo. Singura neplacere care mai ramane este data de variatia tensiunii de la care acel condensator trage curent, adica variatia tensiunii de la tranzistorii finali. Dar chiar si asta este atenuata din cauza grupului RC de dupa dioda 1N4007. Aceasta dioda in plus , daca este cazul, inchide scurgerea de curent inapoi catre tranzistorii finali si din nou vom avea o micsorare a variatiei tensiunii pe condensatorul buclucas. In plus aceasta eventuala variatie a tensiunii de acolo este de frecventa joasa, deci practic nu mai are importanta. In acel loc cea mai scarboasa treaba ar putea sa vina de la consumatori daca acestia ar trage curentul in rafale cu frecventa mare, sau cu panta de crestere mare, dar nu este cazul, clasa A ne scapa de treaba asta.

Singura grija ar putea sa vina de la caracteristica impedantei si a fazei alimentarii la frecvente mari , acolo unde intra in actiune si inductivitatea traseului , dar din nou clasa A are meritul ca nu excita acele zone incat sa avem rezonante. Cine doreste poate sa nu puna acel grup de C-uri, sau sa le tempereze tendinta de oscilatii cu o rezistenta serie.

later edit:

Inchipuie-ti ca apare un spit de tensiune => condul de departe se comporta aparent ca un scurt, pana se incarca, trage curent (mai mare decat consumatorii) fie din primul cond, fie direct din rezistenta.

Deci in loc sa ajute, mai mult strica.

Nu se comporta precum un scurt din cauza rezistorului de 10 ohm care tempereaza curentul de incarcare. Panta acestui curent de incarcare devine destul de "blanda". Deasemenea reactanta traseului dintre C-uri este de circa 0,5 ohm la 1Mhz, o valoare suficient de mica astfel incat sa nu duca la caderi de tensiune apreciabile. Oricum nu apar varfuri de tensiune atat de bruste in alimentarea finalilor care sa conduca la distorsiuni permanente. Eventual vor fi doar regimuri tranzitorii neinteresante. Problema devine cruciala la DAC-uri, acolo alta-i discutia....
Link spre comentariu

Nu ai privit situatia cum trebuie.Cand spun ca un C se comporta ca un scurt inseamna ca el trage mult mia mult curent ca restul.Indiferent ca ii trage prin R sau nu, tot trage mai mult ca si consumatorii. ASta e si ideea acestui tip de filtru.Daca pui condul de cealalta parte curentul de incarcare perturba consumatorii care sunt aflati la mijloc si nu e ok.Intr-un amplif, alimentarea o iei de dupa conzi, nu inainte, nu dintre ei.Orice consum va face tensiunea pe condensator sa varieze cu o forma de unda asemanatoare ca si in cazul unui redresor monofazat dubla alternanta cu filtru capacitiv. (Un fel de triunghi rotunjit).In clasa A consumu e permanent, deci acest zgomot va fi si in idle si in sarcina. In clasa B macar scapi de consumul in idle. Oricum, nu clasa e importanta. Ramana la clasa A pentru perfromante maxima ale vas-ului.Daca tot ai schema bagata in soft ia simuleaza si urmareste curentul intre cei 2 conzi. Evident va trebui sa pui o rezistenta intre ei, care sa simuleze rezistenta traseului. PArerea mea e ca o sa vezi zgomot in plus. Cand o sa muti condul unde trebuie, si consumatorii dupa cond, treaba va arata mai bine.Oricum ma indoiesc ca in practica va conta prea mult acest aspect, e mai mult asa, sa nu bata la ochi.

Link spre comentariu

R31 - 1 Ohm? După C17 şi R32 aş pune-o de 330.C16 - 47uF vă obligă la folosirea de cond electrolitici, beleaua oricărui amplif... dacă alegeaţi o impedanţă normală de intrare a amplifului de 47k, un cond nepolarizat mkt de 4,7uF era suficient ptr cele mai joase frecvenţe. 10uF în extremis.

Link spre comentariu

R31 - 1 Ohm? După C17 şi R32 aş pune-o de 330.C16 - 47uF vă obligă la folosirea de cond electrolitici, beleaua oricărui amplif... dacă alegeaţi o impedanţă normală de intrare a amplifului de 47k, un cond nepolarizat mkt de 4,7uF era suficient ptr cele mai joase frecvenţe. 10uF în extremis.

C16 asa a ramas pe schema... pe cablaj e de 4.7uF
Link spre comentariu

Am zis sa dau si e o mana de ajutor asa ca am periat schema de cablaj.

In mare pare ok din punct de vedere al legaturilor electrice

Zal, stii unde se afla clasa B optim ?

Alex, mai ai o greseala :( . Bazele tranzistoarelor Q19 si Q23 nu mai ajung sa fie in contact cu nodul format din R9,R10 si R75.

Confirm si eu ca bazele nu se intalnesc cu nodul de rezistente si vad ca nici grupul format din C14 si D3 nu apare deloc pe cablaj

Posibil sa-mi fi scapat si mie ceva, daca mai are cineva placerea s-o mai perieze ar fi bine :)

Link spre comentariu

Zal, R31 e de 1kohm, am mai specificat inainte ca a ramas de 1 ohm de cand testam amplificatorul cu intrari capacitive pentru verificarea stabilitatii. O sa refac desenul cu valoarea corecta :). Condensatorul de intrare cred ca are loc sa fie si de 10uF plastic la 63V. Cu aceasta valoare am avea frecventa de taiere in jurul a 1hz. Pentru valori mai mici se poate implementa un condensator electrolitic, dar mie mi se pare inutil. Se stie ca pentru a avea aceleasi distorsiuni cu un electrolitic la frecvente joase, trebuie sa alegi pragul de taiere undeva de 10x mai jos.

Link spre comentariu

Alex, tot ai uitat ceva :) . Nu te mai atinge de restul schemei care cred ca este ok, ci doar in locul in care iti spun eu acum. Coboara grupul de 2 condensatoare C6 si C20 astfel incat deasupra lor sa-ti mai intre in serie cu ele un rezistor pe care l-ai uitat (R19). Deci la cele doua condensatoare nu vine decat acest rezistor inseriat ,R19, restul traseelor plecand de dincolo de acest rezistor.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări