Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Lucrez si eu la contructia acestui amplificator. Vlad mi-a donat 2 cablaje si ii multumesc si pe aceasta cale.

Momentan sunt la stadiul de terminare a plantarii componentelor pe placi. Urmeaza partea de teste si reglaje. Placile in acest moment arata asa:

Radiatoarele pe care sunt prinse acum au grosimea de 60mm. In functie de auditii poate o sa optez pentru o carcasa Modushop. Sursa cred ca va fi un SMPS Quasar V2 pe care o am de la un grup-buy facut de Vicol si care sta degeaba prin sertar.

2vjo9vs.jpg

35ceybl.jpg

Editat de djlove
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Am mutat aici discutia despre group buy.

Acest topic ramane inchis pt o vreme ca sa nu posteze lumea in 2 locuri. In caz ca uit sa il deblochez si vreti sa postati imi puteti da un mesaj privat sau cereti ajutorul colegilor mei.

Multumesc!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pre finalul este tranzistorul de la mijlocul etajului de iesire. Acesta trebuie sa aiba capacitatea mai mare ca a driver-ului si mai mica decat cea a finalului  Daca aceasta capacitate este macar dubla in raport cu cea a driverului atunci totul e ok. Deci daca MJE are o capacitate mai mare decat a perechii 2sc4793/2sa1837 e chiar mai bine. 

Ce nu recomand eu, este folosirea unei perechi la fel ca driverele sau mai bune, pentru ca atunci exista riscul de oscilatii. Din fericire este mai greu sa creezi o asemenea combinatie din cauza faptului ca un tranzistor de putere mai mare in mod uzual are si caracteristicile mai proaste fata de un tranzistor de putere mai mica. Poate cea mai mare tentatie realist vorbind ar fi sa se foloseasca perechea 2sa1381/2sc3503 ca prefinal dar eu nu o recomand deloc. Am incercat-o si da probleme. Daca retin bine are o alta asezare a pinilor si asta duce la evitarea ei, iarasi din fericire.

Deci tragand linie, seriile MJE1503(....) sunt tocmai bune de folosit daca au aceeasi dispunere a pinilor.

Recomandare: in SARA-2016 nu se foloseste deloc perechea MJE340/350. Caracteristicile acestor tranzistori degradeaza performantele amplificatorului iar in caz extrem pot induce instabilitate. Amplificatorul nu a fost proiectat pentru a folosi aceasta pereche de tranzistoare.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Deoarece eu ma bucur de fiecare data cand gasesc un proiect complet care ofera si fisierele sursa astfel incat sa pot face modificarile pe care mi le doresc, atasez si o arhiva care contine fisierele eagle pentru amplificator. In acest fel fiecare doritor poate sa modifice cablajul dupa necesitatile sale, sau, plecand de la schema deja desenata poate proiecta un alt cablaj in functie de necesitati.

De asemenea, mai atasez o arhiva care contine si fisierele eagle pentru cablajul sursei (varianta pe care a dat-o Dan85 la fabrica).

Mult succes celor interesati de constructia acestui amplificator!

SARA 1.2 fisiere eagle.zip SARA PSU fisiere eagle.zip

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Pe placute vad o iesire DC-servo. Unde se conecteaza sau la ce se foloseste? Intreb pt ca in testele de aici nu este folosita si lipsesc cei 2 C de 1000uF.

Link spre comentariu

Acea iesire era pe prima varianta de placi, nu pe aceasta. Varia ta aceasta de cablaj este fix schema postata de Raimond, fara alte modificari. Conzii de 1000uF, lipseau, tot asa pe prima varianta de cablahe deoarece era o mixa bucla de masa cauzata ds rutarea gresita a traseului de masa a celor doi condensatori.

Editat de vlad228
Link spre comentariu

nu mai discutati aici despre group buy.

inchid iar topicul temporar pana cand se finalizeaza achizitia. aici discutam de tehnica.

Editat de Sharky
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări