Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Sunt de acord cu ce spune @Shambala dar trebuie tinut cont destul de mult si de conexiunea stea pentru toate masele, cat si impamantarea, ca altfel vor exista bucle de masa si/sau diverse oscilatii nedorite! Eu am experimentat in trecut cu mai multe transformatoare, pentru alimentarea a mai multe module, si tot timpul am avut probleme cu buclele de masa, in special cand am avut alimentari separate. Concluzia: trebuie avut grija la legaturi si pe unde sunt trecute!

O alta problema mai poate fi chiar carcasa in sine, de aceea as spune sa existe totul "montat"  in carcasa si pe urma experimentat fara a da gauri inca si prinse la fix!

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

Pai, in principiu, eu am gandit modulelele astfel incat fiecare canal sa aiba masa lui (alimentare si masa separata inclusiv pentru controllerul de volum cu relee - proiectul lui danzup), vor fi doua module de protectie, unul pentru fiecare canal, patru secundare diferite, cate doua pentru fiecare canal, iar conectica va fi izolata si ea fata de carcasa. Masa fiecarui modul de alimentare va fi legata la masa carcasei prin intermediul unei rezistente de 10 ohmi, ambele in acelasi punct. 

Link spre comentariu

Masele celor 2 canale se intalnesc doar la mufele de intrare cu semnal, recte RCA. Intre masele celor doua mufe tragi un cablu plin, gros. Nu-ti fa griji, n-o sa ai pic de bum de la traf. In schimb o sa te lupti cu diodele de redresare dar folosesti snubbere daca e cazul.  Desenul tau cu asezarea in carcasa este foarte bun dar totusi cand vei avea totul pe masa vei face ultimele retusuri.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspuns. 

Asa voi proceda referitor la traseul de masa. 

In ceea ce priveste diodele, voi folosi diode de tipul mur820, iar pe cablajul modulului de alimentare am prevazut si spatiu pentru eventualele snubere RC. 

Voi vedea ce si cum in momentul in care voi avea toate modulele pe masa. 

Toate cele bune! 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, vlad228 a spus:

Va multumesc pentru raspuns. 

In principiu, transformatoarele vreau sa le comand la Petra si am de gand sa cer sa le si ecraneze. 

In principiu, nu prea as vrea sa depasesc dimensiunile de 35cm adancime si 45 cm latime, iar inaltimea este dictata de radiatoarele pe care le am (fischer sk47/10, de 20cm lungime si 10cm inaltime) pentru ca imi doresc sa iasa cat mai compact. 

Din sfatul dumneavoastra inteleg ca in momentul in care am toate modulele construite, inclusiv transformatoarele sa fac un fel de macheta pe masa de lucru in care sa asez toate modulele exact asa cum am de gand si apoi sa vad daca am brum sau nu si abia apoi sa fac proiectul fina al carcasei. 

Sunt curios ce cotatie de pret iti vor cere.

MUR820 cu cei 8 amperasi sunt cam la limita in cazul in care vei folosii un filtraj mai indestulator.

Ultrarapide la 50Hz??? Te vor incurca.

Link spre comentariu

Da, si eu sunt curios de cotatia lor pentru transformator. 

Filtrarea va fi 2x10000uf pe fiecare ramura, si tot fiecare ramura va avea cate o punte formata din 4 diode mur820, practic vor fi doua asemenea punti pe canal.

Imi puteti spune, va rog, in ce fel ma vor incurca? 

Editat de vlad228
Link spre comentariu

Putere irosita degeaba pe 8 diode.

Faceti redresare simetrica clasica, cu snubbere si ce mai trebuie, simplu si eficient.

Pentru maxim de eficienta si zgomot de comutatie minim, Schottky de 40A/200V.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sunt de acord cu colegii de mai sus . Voiam să postez de ieri dar între timp am fugit pe alte subiecte ... 

Deci, dacă nu-ți permiți Schottky de calitate mai bine pune diode normale . Ultrarapidele ieftine ( cum e MUR820 ) au cădere de tensiune mare în direct și revenire din blocare foarte bruscă ceea ce poate genera mai mult zgomot decât o diodă redresoare clasică . Timpul de recuperare inversă ca atare nu are nicio relevanță la 50Hz.

Editat de UDAR
corecție erori typo
Link spre comentariu

Cablajele pentru sursa sunt comandate deja la fabrica (astept de vreo 3 saptamani sa isi faca posta romana treaba) si sunt proiectate pentru diode in capsul to220, cate o asemenea punte pe fiecare ramura. Din ce imi dau seama am cam doua variante ramase in acest caz:

1) Folosesc diodele mur820 (din care am cam 50 de bucati) si pun snubere RC paralel cu fiecare dioda (ar trebui un oscilosco pentru ca valorile componentelor sa fie cat mai eficiente) - am prevazut aceasta posibilitate pe cablaj. 

2) Folosesc, asa cum mi sa recomandat mai sus diode soft recovery. 

Ce varianta voi folosi...momentan nu stiu. Voi vedea la momentul oportun. 

Link spre comentariu
Vârful de recuperare inversă pentru o diodă ultra rapidă va fi mult mai mic și mai rapid decât cu o diodă de recuperare normală și,
 prin urmare, mai ușor de amortizat cu un snubber.

As mai adauga la citat   faptul ca folosirea acestor diode rapide implica  o proiectare personalizata  pentru ca depinde de caracteristicile transformatorului.

Varianta care nu impune  calcule si masuratori   cu performante echivalente  este  din pacate varianta scumpa cu diode soft recovery.  

In orice caz atat tensiune cat si curentul acestor diode trebuie sa fie de 2-3ori mai amre fata de valorile nominale. (mur1560 de ex in loc de mur820)

Editat de clausnc
Link spre comentariu

Nu e neapărat adevărat ! Diodele ”normale” , gen 1N400x, 1N450x au timpi de recuperare inversă foarte mari  - de câteva µs. Vârful de curent la comutarea inversă nu este însă neapărat mai mare decât la o diodă rapidă . Este însă de obicei mai mare la o diodă ultrarapidă uzuală față de una soft recovery . 

Corecție . Vârful de curent este deobicei determinat de circuitul exterior, nu de diodă . Deci vreau să mă refer la panta cu care acest curent scade . 

Editat de UDAR
corectie
Link spre comentariu

E adevărat ca sursa de alimentare joaca un rol important în lanțul audio și ca buna ei proiectare ar trebui sa ofere posibilitatea sau obligativitatea amplificatorului de a oferi acel sunet neutru pe care să-l poți modela apoi după bunul plac. 

De ceva timp, pentru sursa de alimentare folosesc diode BYW29/200 (8A /200V- soft recovery) de care sunt extrem de mulțumit. Nu am pus niciun snuber pe ele, am considerat ca nu e nevoie. 

Am văzut ca ai 50 buc., eu as fi pus câte 2 diode în paralel, ținând cont și de explicația colegului @clausnc

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări