Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Asa cum am promis, atasez un fisier pdf scara 1:1 in care sunt, cred eu, toate dimensiunile necesare pentru gaurirea radiatorului. Cum am facut eu: am am dat si am filetat gaurile, am indoit pinii tranzistorilor si i-am fixat pe radiatoare cu izolator de mica si suruburi(acestea au fost stranse astfel incat sa permita tranzistorilor sa se miste un pic) am fixat apoi cablajul pe radiator si am ajustat cu o penseta pinii tranzistorilor astfel incat acestia sa intre in gaurile de pe cablaj si apoi am fixat cablajul prin intermediul distantierelor pe radiator. In cele din urma am lipit pinii tranzistorilor. Sper ca am reusit sa explic suficient de clar modul in care am procedat eu. Gaurile in radiator le-am dat cu o bormasina fixata pe un suport gen coloana, astfel incat sa fiu sigur ca acestea sunt perpendiculare si ca bormasina sta fixa, astfel incat sa respect dimensiunile. Am filetat manual, cu ajutoruli unui set din acela de trei tarozi.

Sunt doua fisiere atasate: unul cuprinde dimensiunile necesare pentru gaurile tranzistorilor, iar celalalt contine dimensiunile pentru gaurile de fixare a cablajelor (am facut asa din cauza ca m-am grabit si mi-a fost mai simplu sa fac doua fisiere).

Toate cele bune!

gauri radiator-finali.pdf

gauri fixare pe radiator.pdf

Editat de vlad228
Link spre comentariu

Data trecuta n-am stat sa ma uit si la zgomotul amplificatorului + sursa de alimentare, asa ca am facut treaba asta azi. Prototiptilul este acelasi, cel facut de Bucegi, cu sursa care este :) M-am uitat acum sub fustitza alimentarii sa vad si eu "lucratura" si ce sa zic, mi-a placut: lucratura vanjoasa, dacica, realizata cu ustensilele epocii, epocii de bronz :rade: Doua pe fatza, doua pe dos :rade: Una peste alta mi-a placut pentru ca este prietenul meu si oricum n-am ce face :31. Partea misto este ca cu urechea lipita de orice difuzor al boxelor mele nu se aude nimic, nu iti dai seama cand e aprins aparatul sau cand e stins. La masuratori este foarte bine, avem 50 uV amplitudinea maxima si cam tot zgomotul se datoreaza sursei de alimentare. Referinta a fost 0dBV, adica 1vrms. Cine este pasionat de extreme, poate folosi o sursa smps astfel incat sa scada si mai mult zgomotul in banda audio, sau poate lucra cu tensiuni stabilizate.

post-231471-0-54386800-1510067286_thumb.jpg

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Multumesc pentru felul in care mi-ai descris măreața lucrare!

Țin să precizez ca este o improvizație facuta in graba...oricum și-a facut treaba

Sursa care va alimenta amplificatorul nu va avea nici o legatura cu cea de mai sus.Vor fi folosite componente de top,deasemenea si modul de punere in practica va fi unul exemplar....:)

Link spre comentariu

:) Traful e binisor bobinat, nu bazaie absolut deloc nici in sarcina si nici daca reteaua are tensiune aiurea, nu se incalzeste iar tensiunile in secundar sunt foarte apropiate si cad exact ca la o varianta de fabrica. Am trecut cablul de semnal pe langa el si zgomotul indus este extrem de mic. Deci traful face de ras multe transformatoare industriale de prin alte amplificatoare.

Condensatoarele sunt de firma, n-am ce comenta la adresa lor. Puntile redresoare sunt puternice si nu ofera surprize neplacute. Practic doar matzaraia este "spectaculoasa" :)

Link spre comentariu

Da, 86dBV este foarte bine . Asta demonstrează un amplificator bine proiectat și bine executat. Pentru cei care nu iubesc matematica asta este peste 110dB la 100W.

Totuși , cu totul în carcasă s-ar putea să crească .... sau să scadă.

Analizând puțin descompunerea spectrală ( FFT-ul cum se zice pe-aici ) observăm că sunt mai mari armonicile lui 100Hz decât cele ale lui 50Hz . Deci majoritatea zgomotului nu provine din transformator ci din redresor . Asta justifică ”...sau să scadă ” . Mai departe nu pot să apreciez dar cu siguranță se mai poate umbla la sursă.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Felicitari Raimond !

Un " integrat " cu etaje finale SARA2016 :

Selector de surse , digital volum control , afisaj LCD 2x16 , probabil si telecomanda RC5 , alimentare independenta pe fiecare etaj final cu trafo R Core , electrolitici grași ...

SARA-2016.jpg

PS : realizarea fizica ii apartine lui @Bucegi , ca urmare si el trebuie sa primeasca felucitarile noastre !

Link spre comentariu

Amplificatorul este realizat de catre Bucegi cu module SARA-2016. Eu nu am nicio contributie. La fel zic si eu, felicitari Marius (aka Bucegi) !

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

O sa revin cu poze mai detaliate cand o sa fie gata...mai este mult de lucru la cablarea interioara

Pe aceasta cale ii multumesc lui Vlad pentru efortul depus la realizarea cablajelor si lui Raimond pentru sprijinul acordat

Editat de bucegi
Link spre comentariu

Buna...am si eu o problema...nu am gasit diodele astea din schema si vreau sa va intreb daca bzx84c6v2L merge inlocuita cu zener de 6.2v si 1n5240b cu zener de 10v iar bav21 cu 1n4148?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna seara!

In asteptare unor cablaje care trebuie sa ajunga din China (pentru modulele de alimentare si protectie DC) m-am gandit sa incep proiectarea cutiei (pe care o voi comanda la userul cristinel_bm de pe forum). 

Postez aici un fisier in care am desenat cum am de gand sa asez toate modulele necesare realizarii finale a acestui amplificator. 

Ca si precizari:

1) Cel mai probabil voi folosi doua transformatoare toroidale, unul de putere, cu cate 4 infasurari secundare separate pentru a-mi permite alimentarea separata a celor doua canale si un transformator mai mic, tot cu infasurari separate din care voi alimenta cele doua module de protectie si bufferele de pe intrarea amplificatorului. Am de gand ca ambele transformatoare sa fie ecranate. 

2) Pentru a ecrana cat mai bine modulele de amplificare si modulul de selectie a surselor si de control al volumului am de gand sa includ un fel de ecran din tabla de 1mm grosime (este indicat in schita atasata)

Este corect cum am gandit amplasarea modulelor in carcasa?

Sunt corecte ideile referitoare la alimentare si la ecranul din tabla?

Va multumesc!

L. E. Ar mai fi o varianta sa ecranez cu tabla de 1mm doar transformatoarele.  Care dintre cele doua variante ar fi mai buna? 

asezare carcasa SARA.pdf

Editat de vlad228
Link spre comentariu

Trebuie expermentat, cum se capteaza mai putin brum, Ori asa cum  este in desen, ori cu modulele de alimentare trase mai spre fata.

Oricum, parerea mea este ca mult mai important ar fi un ecran la transformatoare decat la module (mai ales la traful mare).

Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspuns. 

In principiu, transformatoarele vreau sa le comand la Petra si am de gand sa cer sa le si ecraneze. 

In principiu, nu prea as vrea sa depasesc dimensiunile de 35cm adancime si 45 cm latime, iar inaltimea este dictata de radiatoarele pe care le am (fischer sk47/10, de 20cm lungime si 10cm inaltime) pentru ca imi doresc sa iasa cat mai compact. 

Din sfatul dumneavoastra inteleg ca in momentul in care am toate modulele construite, inclusiv transformatoarele sa fac un fel de macheta pe masa de lucru in care sa asez toate modulele exact asa cum am de gand si apoi sa vad daca am brum sau nu si abia apoi sa fac proiectul fina al carcasei. 

Editat de vlad228
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări