sk24bpo Postat Iulie 24, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2017 Tensiunea de alimentare este cam mica. Ar fi bine sa o urci la 45v. Daca nu ai cum micsoreaza rezistentele serie din alimentarea fiecarei ramuri a diferentialului de la 4k7ohm pana spre 3k5...3k ohm, cu o rezistenta in paralel. 2k4 peste 1k6 trebuia sa te lase sa reglezi bine curentul de bias. Rezistentele emitoarelor tranzistoarelor finale la mine in schema sunt de 0.33ohm, la tine de 0.22ohm. Asta duce la 20mv cadere de tensiune pe ele la un current de repaus de circa 90mA per tranzistor. Inmultit cu 3 ramuri, rezulta circa 270mA, care inmultit la randul sau cu 80v ne dau circa 22w disipati pe radiator. Probabil ca la test ai folosit un radiator mai firav cu rezistenta termica de 1,5k/w, ceea ce ne duce la o temperatura a radiatorului in jurul a 55-60 de grade. La mana deja incepi sa simti ca te frigi, iar asta doar cu amplificatorul in repaus. Deci deocamdata nu mi-as face griji de temperatura, pare a se situa in normal. Link spre comentariu
vlad228 Postat Iulie 24, 2017 Partajează Postat Iulie 24, 2017 In regula atunci. Voi astepta simularea ta. Pe trafurile pe care le am nu mai am cum sa bobinez spire in plus din pacate. Nu e graba (eu incep incetul cu incetul sa desenez un cablaj pentru partea de alimentare). Credeti ca ar avea rost ca, dupa condensatorii de filtraj sa pun pe ramurile alimentarii cate un releu de 35A astfel incat la nevoie sapot taia foarte repede alimentarea (ca parte integrata a unei protectii viitoare)? Sau ma complic inutil? Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iulie 24, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2017 Pana deschid releele te apuca toamna iar daca rup in curent continuu...se sudeaza cat ai zice peste. Link spre comentariu
vlad228 Postat Iulie 24, 2017 Partajează Postat Iulie 24, 2017 Ok. Atunci nu mai pun niciun releu Link spre comentariu
vlad228 Postat Iulie 24, 2017 Partajează Postat Iulie 24, 2017 (editat) In principiu vreau sa folosesc sursa prezentata de cei de la National Semiconductor ( http://www.ti.com/lit/an/snaa057b/snaa057b.pdf ), cu cateva modificari: 1) Voi folosi o singura punte redresoare si punctul median al secundarului va fi conectat la GND. Puntea va fi construita cu diode MUR820. 2) Condensatorii mari de filtraj vor fi de 2x10000uF pe fiecare ramura a alimentarii (in document sunt 2x20000uF) Intrebari: 1) Credeti ca e in regula circuitul de soft-start din document? 2) Ca transformator am de ales intre: a) 2 transformatoare R-core identice care, dupa redresare si filtrare, ofera 2x40v. Astfel voi obtine un amp dual monobloc, fiecare canal cu alimentarea lui. Dezavantajul ar fi puterea mai mica, dar eu nu voi asculta la puteri mari. b) Un transformator EI la care dupa redresare si filtrare voi obtine 2x53v. Avantajul ar fi tensiunea mai mare, dezavantajul ar fi ca ambele canale ar avea aceeasi alimentare. Mentionez ca in ambele cazuri transformatoarele sunt recuperate de prin amplificatoare japoneze. In ambele cazuri intentionez sa folosesc varianta prezentata mai sus (daca se dovedeste a fi functionala) astfel incat partea de intrare sa fie alimentata cu cativa volti mai sus fata de lartea de putere (am prevazut pe cablaj borne de alimentare separate) Ce varianta ma sfatuiti sa aleg? Editat Iulie 24, 2017 de vlad228 Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 24, 2017 Partajează Postat Iulie 24, 2017 Principial circuitul de soft-start din PDF-ul atasat de tine este functional dar actioneaza mai mult la curentul de Inrush al transformatorului decit la curentul de incarcare al capacitorilor iar momentul anclasarii este greu de prezis pt ca se bazeaza pe parametrii releului. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 26, 2017 Partajează Postat Iulie 26, 2017 O placa de-a lui Vlad a ajuns la mine si am reusit sa masor puterea maxima la limita de cliping pe 4ohm (numai load de asta aveam la dispozitie) cu alimentare +/-50V stabilizat: albastru intrare, verde iesire si rosu curentul de sarcina masurat cu o sonda de curent. si SlewRate +rise/fall time cu semnal dreptunghiular la intrare si cu filtrele (in/out) inlaturate): albastru intrare, verde iesire si galben un semnal de sincronizare pe care am ultat sa-l scot de pe ecran cind am facut screenshootul, ignorati-l. SlewRate-ul din imagine a fost fara sarcina dar cu loadul rezistiv de 4ohm arata perfect identic iar valorile erau identice (primele 2 cifre). Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 27, 2017 Partajează Postat Iulie 27, 2017 Sesebe, te rog, scrie in cifre valorile obtinute pt ca vad greu scrisul mic alb pe fond negru. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 27, 2017 Partajează Postat Iulie 27, 2017 (editat) Din tensiune iese 220W (bine nu vad fix daca sunt 7 diviziuni) si la curent iese 200W daca iau doar 4 diviziuni, dar este 4 diviziuni si ceva. In poza apare 210W. Pentru calcul exact se pot folosi valorile afisate: 40,967V+40,878V sau la curent afiseaza 7,237A Ai brum pe iesire? Un raspuns negativ il va linisti si pe vlad228 Editat Iulie 27, 2017 de adrian_pic Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 27, 2017 Partajează Postat Iulie 27, 2017 Eu nu am vazut brum pe iesire dar un brum de numai citiva milivolti nu prea il poti vedea pe osciloscop, si in nici un caz la rezolutia utilizata pt pozele astea, dar totusi un brum de numai citiva milivolti este audibil destul de clar. Pe de alta parte eu am folosit la teste o sursa dubla stabilizata care nu a fi putut sa bage brum de 50/100hz Masuratoarea Web edit reprezinta produsul intre tensiunea RMS si curentul RMS deci puterea este de 210W RMS...dar cu radiatorul utilizat nu ar fi rezistat decit cel mult citeva minute sa livreze puterea aia. SlewRate-ul este de aproximativ 77V/usec (fara filtre) iar rise time si fall time sint sub 0.5usec masurat inre 20% si 80%. (MV/sec este echivalent cu V/usec) Banda de frecventa este mult peste 1Mhz. Variind frecventa intre 100hz si 1Mhz variatia de amplitudine de la iesire (full power ~200W) era nesemnificativa. Cind am vrut sa fac o masuratoare pina la o frecventa mai ridicata (sweep 100hz-5Mhz) am setat ceva gresit la generator (in loc sa-i dau 5Mhz i-am dat 5V RMS nivel si semnal dreptunghiular) si am prajit finalii si deci momentan nu pot sa mai fac alte masuratori, iar timp sa-i schimb chiar nu am acum. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iulie 27, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2017 Deci din cate inteleg Sesebe, power-bandwidth in 4 ohm este de circa 1Mhz. Adica poate debita pe o sarcina de 4ohm, aproape toata puterea pana spre 1Mhz. Am inteles corect ? Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 27, 2017 Partajează Postat Iulie 27, 2017 (editat) Peste 1Mhz la 3db...daca nu am gresit eu ceva la masuratori..... dar cind i-am dat mai mult (frecventa mai mare si din greaseala si semnal mare di dreptunghiular) am prajit finalii. Editat Iulie 27, 2017 de sesebe Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iulie 27, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2017 Ai facut o greseala de manipulare care se putea intampla oricui. Nu-ti fa griji, arsul finalilor nu inseamna nimic in cazul de fata. Cu mult mai importante sunt masuratorile valide pe care le-ai facut inainte. Este clar ca are putere suficienta, putere care se intinde pe o plaja de frecvente foarte mare, fara oscilatii ! Dreptunghiul la randul sau arata foarte bine iar slew-rate-ul corespunde cu cel din fisa de proiectare. Din cauza numarului mare de finali care vor fi implicati intr-un aparat stereo, pretul acestora daca se vor folosi unii de genul MJL4281, etc..., va fi destul de ridicat. Ar fi interesant daca la inlocuirea finalilor ai folosi unii de genul 2sc5200 , TTC5200. Multa lume va opta pentru ei si zic eu ca pot reprezenta o optiune foarte foarte buna, daca sunt cumparati de la magazine de incredere. O masuratoare cu ei ar trebui sa ne certifice ca se obtin rezultate foarte apropiate de cei scumpi, rezultate care tin de oscilatii (lipsa lor), slew-rate, cum arata dreptunghiul, etc... Evident ca in realitate pe muzica nu va aparea fortarea lor pana la distrugere incat sa fie obligatorie folosirea variantelor scumpe. Link spre comentariu
vlad228 Postat Iulie 27, 2017 Partajează Postat Iulie 27, 2017 Buna seara! Desi modulul de test s-a ars inainte sa poata fi ascultat pe o incinta acustica, eu sunt fosrte multumit de rezultate. Testele facute de sesebe m-au linistit si am ajuns la concluzia ca acest cablaj este functional si ca nu altereaza calitatile schemei proiectate de Raimond. Brumul identificat de de mine la testul acela pe genunchi nu ma mai nelinisteste. Daca va aparea si pe modulele finale consider ca va fi usor de eliminat deoarece cablajul este astfel proiectat incat permite, fara nicio modificare, alimentarea separata a partii de semnal mic si a celei de putere (practic se monteaza 3 conectori de tipul fast-on, nu se monteaza cele doua rezistente de 20 de ohmi si gata) si astfel se poate folosi o sursa de alimentare mai performanta, proiectata astfel incat sa elimine eventualele bucle de masa. Weekendul acesta sper sa termin de facut lista de componente pentru care am proiectat acest cablaj si sa fac niste pdf-uri care sa ajute la montarea acestora pe cablaj deoarece exista si cateva componete ce pot fi considerate optionale (exista pe cablaj, in plus fata de schema postat de Raimond, o protectie si spatiu pentru conectarea unui modul viitor de DC-servo SOA adaugate de sesebe) la care din graba si neatentie nu am mai trecut valorile pe cablaj. Voi posta apoi o arhiva care va contine fisierele gerber (asa cum le-am dat eu la fabrica) si restul fisierelor care ajuta in constructia montajului. Desi, pana la finalul proiectului mai este cale lunga pentru mine, tin sa le multumesc tuturor userilor care m-au sfatuit in topic si in privat referitor la proiecarea cablajului si a problemelor legate de sursa, si in special lui Raimod si lui sesebe pentru ca m-au ghidat activ si sustinut in alegerea componentelor si in proiectarea propriuzisa si carora le sunt recunoscator pentru tot timpul pierdut pentru a ma ajuta. Toate cele bune! Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iulie 27, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2017 Vor veni teste extinse, inclusiv de THD, IMD, pe amplificatorul real... Eu mi-as dori sa fac rost de 500 de euro ca sa pot cumpara un QA401 asa incat sa nu mai fie discutii legate de veridicitatea distorsiunilor masurate dar daca nu ma descurc voi apela la batrana prietena de suflet, placa de sunet si ARTA Avem o vara fierbinte in fata... Link spre comentariu
Postări Recomandate