DIYWorks Postat Iulie 16, 2017 Partajează Postat Iulie 16, 2017 Si care este valoarea optima pentru SARA 2016? Mai este nevoie sa folosesc condensatori de decuplare? Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 16, 2017 Partajează Postat Iulie 16, 2017 La ce condesatori de decuplare te referi? Sara merge super ok cu filtraj intre 4700uF si 22000uF pe canal - my estimation. Pt situatii concrete trebuie sa-l intrebi pe Raimond. Oricum eu zic ca putine persoane vor putea face deosebirea intre un filtraj de 4700uF si 22000uF la amplificatorul acesta, poate doar daca.... Link spre comentariu
DIYWorks Postat Iulie 16, 2017 Partajează Postat Iulie 16, 2017 Ma refer la acei condensatori de 100nF in paralel cu cei de filtraj sau paralel cu diodele puntii redresoare.Sunt necesari la filtraj mare sau se pot exclude? Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 16, 2017 Partajează Postat Iulie 16, 2017 (editat) La filtraj mare iti cam trebuie obligatoriu snubere pe diode, numai condesatori s-ar putea mai rau sa faca, iar ca sa calibrezi snuberele iti trebuie osciloscop de minim 40-50Mhz banda si ceva cunostinte in manevrarea lui si a setupului de masura. Nu exista snubere univresale ci trebuie sa le optimizezi in functie de traful tau, condesatorilor, layoutului...etc. Dar dece tot insisti cu filtraj mare ???? Peste 10000uF pe canal garantez ca nu mai simti nici o diferenta, chiar si peste 4700uF. Editat Iulie 16, 2017 de sesebe Link spre comentariu
DIYWorks Postat Iulie 16, 2017 Partajează Postat Iulie 16, 2017 Nu insist pe filtraj mare neaparat,dar n-am putut sa nu observ la altii filtrajul de zeci de mii de uF si incerc sa-mi dau seama daca au vreun rost.Totusi...condensatorii astia nu sunt asa ieftini si n-as vrea sa folosesc mai multi decat este nevoie pentru a avea o sursa decenta.Nu vreau exagerare dar nici sa ma calicesc! Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 16, 2017 Partajează Postat Iulie 16, 2017 Parerea mea este ca de cele mai multe ori filtrajul exagerat nu-i decit moft audiofil care mai mult genereaza probleme decit ajuta la sunet. In sub 5% din cazurile vazute de mine chiar se justifica un filtraj mai mare de 10000uF. Si eu am cochetat la un moment dat cu filtraje enorme dar m-am lecuit cind am tras linie si am analizat ce plusuri aduce si ce minusuri mi-a generat (inclusiv complicatii la schema si componente mult mai scumpe). Link spre comentariu
DIYWorks Postat Iulie 16, 2017 Partajează Postat Iulie 16, 2017 Ma gandesc sa folosesc pana la urma filtraj de maxim 2x20000uF pentru doua module SARA2016 dar formati din condensatori de capacitati mai mici.Am vazut la eevlog o filmare IR care arata clar o imbunatatire in temperatura,unul singur incalzindu-se mult mai rau decat 10 condensatori care insumau aceeasi capacitate,in rest,riplul era la fel Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 17, 2017 Partajează Postat Iulie 17, 2017 Depinde si ce traf folosesti. Mie un amplif de 50W mi se gâtuia la muzica mai "aglomerata" (riffuri si tobe rapide) cu 2×4700uF per canal. Am dublat la 2×10000uF si s-a rezolvat cu sunetul gâtuit. E drept ca si traful era un junghi chinezesc. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iulie 17, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2017 (editat) Eu nu ma bag sa va dau sfaturi in privinta alimentarii deoarece costurile in zona asta sunt foarte mari. Personal la acest amplificator eu folosesc pe canalul stg 2 ori (10000+10000) iar pe canalul drept la fel. Deci un total de 80000 de micro pentru tot aparatul. Diferentele fata de o filtrare totala de 20000 de micro per aparat se manifesta doar in zona basului pe boxe gurmande. Am testat personal treaba asta si deci e ok sa folositi si 20000 de micro per total. Editat Iulie 17, 2017 de RaimondAudio Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 17, 2017 Partajează Postat Iulie 17, 2017 Depinde putin si de tensiunea de alimentare. Apar diferente intre o alimentare la 2 x 45Vcc si una la 2 x 60Vcc. Cu cat este mai mica tensiunea de alimentare cu atat este necesar un filtraj mai mare - din pdv. al rezervei de curent. In general se recomanda ca rezerva de curent sa asigure functionarea amplificatoruluii minim 0,2-0.5 sec. O solutie audiofila poate extinde acest timp spre 1-2 sec. Asta ca teorie, practic se simte cum a scris Raimond. Plus o eventuala influenta asupra soundstage-ului. DIYWorks - sa nu faci confuzie intre condensatorii din filtrajul principal, cei de filtraj local si cei mici de decuplare. Desi se poate spune ca toti realizeaza o decuplare a sursei de tensiune, rolurile lor sunt diferite si nu se pot substitui unii altora. Toti trebuie pusi. Link spre comentariu
DIYWorks Postat Iulie 17, 2017 Partajează Postat Iulie 17, 2017 (editat) Nu fac confuzie.Dau exemplu fotografia de mai jos ca sa vedeti la ce condensatori ma refer cand zic condensatori de decuplaj;este vorba de cei paraleli cu diodele din puntea redresoare si cei paraleli cu cei de filtraj.Acei condensatori sunt necesari la o tensiune de +\- 50V si condensatori de filtraj n x 10000uF/100V? Editat Iulie 17, 2017 de DIYWorks Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iulie 17, 2017 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2017 Toti condensatorii trebuiesc sa fie la o tensiune de 63Vdc sau mai mare. Cei mici de 100nF pot sa fie si la 100Vdc sau chiar mai sus pentru ca e loc pentru ei pe cablaj (vedeti voi concret ce se potriveste). Condensatorii mari de filtraj, cei de zeci de mii de micro farazi, ar trebui sa fie la 63Vdc din cauza dimensiunilor fizice si a pretului care creste odata cu marirea tensiunii lor. Eu nu vad rostul sa folositi condensatori de zeci de mii de micro F la 80Vdc sau 100Vdc. Parerea mea este doar orientativa dar eu as directiona diferenta de bani catre altceva, poate boxe mai bune sau tratamentul acustic al camerei. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 17, 2017 Partajează Postat Iulie 17, 2017 DiYWorks, uite ca faci totusi o confuzie. Condensatorii din paralel cu diodele nu se numesc "de decuplare" ci sunt un soi de snubbere simplificate; valoarea lor se alege cam 0,01uF. - max 0,022uF. Daca se aleg prea mari Z-ul lor devine semnficativ si se poate auzi brum de 100Hz. Tensiunea lor nominala trebuie sa fie de cca 2-2,5 x mai mare decat Ucc, pt ca au "de inghitit" varfurile/spitzurile de tensiune produse de comutarea diodelor. Condensatori de decuplare se numesc concret doar cei de 0,1-1uF din paralel cu cei mari. Tot de decuplare se numesc si cei de 0,1-1uF din paralel cu conzii de filtraj local pe placile finalilor. Tensiunea lor trebuie sa fie cel putin egala cu cea a electroliticilor. Pt ca sunt realtiv ieftini, se aleg intotdeauna cu tensiunea nominala +25...+30% peste cea a electroliticilor. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Iulie 17, 2017 Partajează Postat Iulie 17, 2017 Fa totusi o proba si cu filtraj mai bogat. Nu pierzi nimic. Link spre comentariu
Postări Recomandate