Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

..............................................................................................

Daca ar fi sa faci un cablaj cu finali TO3 (cum intentionez eu sa fac) cam cat de mare ar iesi?

..............................................................................................

Pai ..........depinde...le punem si radiator sau ii racim numai prin cablaj ?!?

Link spre comentariu

N-am mai avut timp sa lucrez la el si in plus nici nu am avut parte de un review facut serios.

Singurul care a comentat a fost Mircea Crisan dar nu stiu cita baza pot pune in ceea ce a comentat pt ca mi se pare ca a vrut de fapt sa ma stirneasca.

Mai sint destule de modificat chiar daca el este functional si asa cu arata acum.

Sigur ca acest cablaj se va face la fabrica pt ca altfel nu se justifica dual layer dar nu stiu daca eu voi fi cel care va da comanda, este la urma urmei dorinta lui Vlad228 de al realiza.

Eu in momentul acesta sint interesat de amplificatoare mai rapide si nu am timp sa incerc sa-l fac pe asta mai rapid iar autorul se pare ca nu-i interesat sa-l faca mai rapid.

Am niste idei dar ar trebui mai intii simulate si eu nu am timp.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eu va sfatuiesc sa nu umblati la schema s-o faceti mai rapida. Va complicati inutil iar principiul utilizat nu va permite o crestere de SR intr-un mod elegant, fara sa apelati la forta bruta, la marirea unor curenti pana la un nivel absurd. SR-ul de 70-80V/usec depaseste atat necesitatile cat si fitzele.

Nu recomand nici dc-servo, mai ales cel care actioneaza pe curentii diferentialului. Condensatorii electrolitici bipolari sunt mai mult decat suficienti, sunt excelenti. In felul acesta se pastreaza si simplitatea.

Pentru cei care doresc rafinament maxim, recomand diode CRD in diferential. De asemenea, functie de boxe, se poate face un tuning fin din rezistentele de peste VAS. Acestea se pot mari pana la 1Mohm.

Link spre comentariu

......................

SR-ul de 70-80V/usec depaseste atat necesitatile cat si fitzele.

.....................................

Am mai explicat intr-un post acum 2-3 ani conceptul meu despre cum ar trebuie sa fie un amplificator.

Nu voi mai explica din nou, e mai simplu sa spun: PT CA ASA VREAU EU - SR PESTE 150V/usec.

Ai testat schema cu diode CRD in diferential?

Avind in vedere tolerantele pe care le au ma astept sa apara DC serios la iesire daca nu se sorteaza diodele inainte de utilizare.

editat de moderator (s-a cerut curatenie)

Link spre comentariu

Orice surse de curent constant puse acolo, trebuie sa aibe curenti cat mai egali posibil. Se mai poate pune sursa de curent constant si cu FET cum a sugerat parca Vlad,dar din nou atentie pentru ca Idss-ul poate varia serios de la o componenta la alta. Tocmai pentru ca cere sortare atenta a pieselor am zis ca acest tuning este pentru cei pretentiosi si cu ceva buget.

Diode CRD se gasesc la Mouser.

Am incercat atat cu rezistenta simpla cum e schema acum, cat si cu sursa de cc. Eu n-am sesizat diferente mari la ureche din cate imi amintesc. Erau subtilitati peste care multa lume trece cu usurinta dar pentru cei pretentiosi s-ar putea sa conteze, sa le aduca un plus in sunet.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

N-am mai avut timp sa lucrez la el si in plus nici nu am avut parte de un review facut serios.

Singurul care a comentat a fost Mircea Crisan dar nu stiu cita baza pot pune in ceea ce a comentat pt ca mi se pare ca a vrut de fapt sa ma stirneasca.

Mai sint destule de modificat chiar daca el este functional si asa cu arata acum.

Se pare ca informatia transmisa a ricosat.

Totusi iti recomand sa faci un cablaj de test inainte sa dai comanda.

Pentru cei interesati Alexm a postat un cablaj perfect functional si bine lucrat in postul #2026.

Ca se poate gasi nod si in papura asta este altceva.

Se poate salva acea fotografie si importa in Sprint-Layout.

E vorba de cateva ore de munca cu tot cu personalizare si corectii dupa gust.

Spor sa fie....

Link spre comentariu

Cind vorbesti pe tonul ala se pot intimpla mai multe lucruri dintre care primele care imi vin acum in minte sint "ricosarea" adica ignorarea a cit mai mult din continut si injuraturile.

Eu am preferat sa merg pe prima varianta.

Ps: nu la toata lumea plac blondele................

Link spre comentariu

.............................

............................................., dar faptul ca ai cuplat termic tranzistoarele din intrare este un mare plus .

.............................

Acum sint si mai apropiati tranzistorii din diferentialele de intrare exact in ideea de acupla termic si diferentialele cit mai bine intre ele.

Link spre comentariu

De curiozitate, sa incercati aparatul si cu tranzistoarele din intrare necuplate termic, sa-mi spuneti si mie daca simtiti vreo diferenta. Eu am incercat cu ambele variante si nu mi-am dat seama daca este alt sunet. La offset am sesizat o imbunatatire, de la 2mV...3mV a scazut la 0,2mV...0,6mV. Din nou habar nu am daca are vreo relevanta o tensiune continuua mai mica de 10mV la iesire. S-ar putea ca si armonica a-2-a sa mai scada cativa dB dar luati la gramada cu toate distorsiunile e greu de spus daca se simt in sunetul final. Ma rog, daca tot v-ati apucat de o treaba si nu sunt costuri suplimentare sau vreo munca de sisif, merita sa cuplati termic acei tranzistori, macar asa, de dragul lucrului bine facut.

Ideea cu separarea etajelor de semnal mic fata de cel de putere si realizarea primelor in tehnologie SMD poate fi un mare pas inainte. Pe langa ergonomia si poate chiar performanta mai buna data de dimensiunile mai mici si legaturile flexibile cu etajul final, mai exista un avantaj net care separa clar apele. Este mult mai usor si mai compact sa se realizeze practic un amplificator balansat, in punte. Asa se ajunge si la SR dorit de Sesebe, se reduce zgomotul semnificativ, se reduce sensibilitatea fata de cuplajele parazite, fata de campurile magnetice parazite, etc... Deja am putea vorbi despre un amplificator hi-end greu de batut indiferent de pret. Intrebarea va fi cati vor avea acces la boxe care sa-l puna in valoare. Pana una alta schema actuala suna foarte bine si are un pic si calitatea de a nu fi excesiv de complicata. Poate fi inteleasa si depanata de majoritatea electronistilor care se ocupa cu reparatiile.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Cam de pe la ce pagină pot să încep și eu să citesc acest topic-fluviu inițiat în 2012, ca sa pot să-mi dau seama despre ce se vorbește aici, căci (vechea și veșnica problemă a acestui forum) primele pagini conțin discuții pe marginea unor scheme care nu (mai) există și trimiteri către alte topice de pe acest forum care acum nu mai duc nicăieri?

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări