Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Oare cat ii va costa pe userii care sustin ca " nu e bani " acei trei ( 3 ) tranzistori de mica putere ? Incredibil ...

Chiar , cat costa ? Cam cat o bere ieftina la halba ? Cate halbe isi poate permite orice user , oricat de slab renumerat ar fi ?O schema moderna nu inseamna neaparat cateva sute de tranzistoare ( in genul Krell ) asa ca trebuie gasita o cale de mijloc !Adica un optim intre performante , complexitate si pret . Performantele sunt limitate de topologia schemei folosite . Complexitatea este limitata de calitatea resursei umane...Pretul se va reflecta intr-o oarecare masura in zona care dorim sa " negociem " deoarece nu avem suficiente variabile , asa cum a mentionat si Sharky , anumite repere au costuri fixe si nu pot fi evitate : carcasa , conectica , radiatoare , filtraj , trafo retea , finali etc .Nu vad nicio diferenta din punct de vedere finaciar al investitiei in componentele la a caror valoare putem sa ne scarpinam mai mult sa mai putin in buzunar...Care este diferenta " semnificativa " intre 30 lei sau 60 lei pentru achizitia unor maruntisuri ( BC-uri , MJE -uri , R , C ) ?Nu reusesti sa strangi acesti bani luna asta ( desi ma indoiesc de acest lucru... ) nu este nicio problema : pentru un hobby ca al nostru timpul si pretul nu conteaza . Conteaza doar rezultatul !Cel care renunta la trei pachete de tigari pe luna castiga de doua ori : prima oara ca nu se mai intoxica cu nicotina , iar al doilea motiv este ca ii vor ramane bani pentru comanda componentelor ...daca renunti si la betia clasica din ziua de salariu cu baietii sau banii aruncati pe mancarea tip fast food cu gagica , plimbandu-te cu ea de mana prin parc iti poti construi lejer un amplificator de complexitatea unui Krell . Evident ca nu este o reteta sablon , unii pot renunta la excursii , la pescuit etc .Trebuie sa ai doar viziunea ca se poate ! Nu te preseaza termene de livrare si nu ai sef care sa te ameninte cu somajul .Pur si simplu vii acasa si te apuci de proiect . Mai uiti de amaraciune , de foame , frig , familie , totul pana cheltui banii alocati in luna respectiva pentru amplificator , dupa care revii la activitatile curente din familie , care nu trebuiesc neglijate sub nicio forma .Ce este asa mare scofala ?Intre timp incepe sa se contureze amplificatorul , si usor , usor te vei surprinde pe tine insuti ca ai realizat un amplificator performant , la care nu aveai curajul sa te gandesti in momentul T zero .. In aceasta situatie se afla majoritatea userilor ( bogati sau saraci , incepatori sau avansati ) . II excludem din start pe analfabeti , lor le recomandam calduros sa-si cumpere doar amplificatoare second hand . Se stiu ei , lor le plac pozele...Daca tot investesti mult suflet , timp suficient si bani ( putini , ca de , e criza ) de ce sa nu beneficiezi de auditia un amplificator de calitate avand satisfactia ca este realizat cu mainile tale ?
Link spre comentariu

@hpavictor ultimul tau mesaj este de foarte mult bun simt, si sunt foarte placut surprins :aplauze Totusi, ( si exista acest totusi ), si fac referire strict la complexitatea de gen Krell, adevarul este ca de multe ori nici o economie nu va putea compensa suficient incat sa iti poti permite o investitie de peste 10.000 euro pentru un amplificator, realitatea crunta a zilelor din prezent face ca de destule ori prioritatea sa fie cheltuielile curente, plata facturilor si pusul pe masa de alimente la familie, multi, foarte multi cu greu isi permit economii, si asta doream eu sa subliniez, dar poate ca am luat-o putin pe aratura motiv pentru care imi cer scuze.Si ca sa confirm cele spuse de tine in ultimul mesaj, mi-am pus in gand sa imi fac un nou amplificator ceva mai calitativ din toate punctele de vedere, totul vreau sa fie proiectat de mine, si am inceput cu sursa care va fi un SMPS, momentan doar ma documentez cat mai bine in domeniu ca sa stiu exact ce am de facut, finalizarea proiectului va dura cel mai probabil foarte mult pentru simplul motiv ca nu-mi permit investitii importante deodata, ci doar cate putin, si culmea urasc alcoolul, urasc tutunul si totusi nu reusesc sa fac economii importante devreme ce de obicei totul se duce pe medicamente foarte scumpe, dar cu viteza melcului tot il fac :da

Link spre comentariu

Chiar , cat costa ? .............de ce sa nu beneficiezi de auditia un amplificator de calitate avand satisfactia ca este realizat cu mainile tale ?

Ai dreptate in ceea ce spui, insa din ce am observat (si sigur ai observat si tu) hobby-stii audio se impart in cateva categorii (cred ca vreo 3). In ultima categorie intra cei carora le place ca muzica sa "bubuie" cat mai tare, sa se zguduie geamurile, sa trozneasca dulapurile etc., neinteresandu-i ca sunt mari distorsiunile si calitatea auditiei slaba. In prima categorie intra cei care cauta sa asculte amplificatoare cat mai de calitate, care sa aiba distorsiuni cat mai mici, sa sune cat mai natural etc. Cred ca intre aceste 2 categorii mai este una intermediara. Oricat ar incerca cineva din prima categorie sa le explice si sa-i convinga pe cei din ultima categorie ca mai bine asculti 5 wati de puritate maxima, nu vor reusi niciodata sa-i convinga. Asta este....lumea e diferita. Oricum cred ca ne-am plictisi jalnic daca toti am fi la fel. :rade:
Link spre comentariu

Cei incadrati la a treia categorie conform clasificarii tale eu ii numesc retarzi cu atitudine...sunt si rai , si prosti . La propriu , pentru ca nu sunt dispusi sa invete . Orice cale de comunicare cu ei este intotdeuana inchisa !A patra categorie : analfabetii .Analfabetii sunt acei useri care sunt analfabeti din punct de vedere al electronicii , carora le lipsesc cunostiintele elementare de electronica dar pot avea studii superioare in alte domenii in general din domeniul medicinii , artelor , literaturii sau sportului etc .. Sunt total atehnici si antitalent , din pacate . Pot fi niste entuziasti cu o mare putere de lucru , uneori si cu resurse financiare , pe care le sacrifica fara clipire . Ei sunt binevoitori , dar...Sunt in pericol iminent , in primul rand pentru ei insisi , deoarece nu au notiuni de electrosecuritate etc dar si pentru vecini sau familie deoarece un aparat improvizat de ei poate incedia locuinta , blocul etc ... Nu i-am clasificat cu rautate ci mai degraba in mod glumet , fara intentia de a jigni , ci cu scopul de a-i constientiza si a-i trezi la realitate , dar pericolul ramane .

Link spre comentariu

Aia e extrema, dar sa promovezi scheme de cacao e alta poveste.Sunt si scheme decente care nu costa o caruta de bani. Pana la urma banii intr-un amplif se duc pe traf, conzi, carcasa, radiatoare si finali. Restul sunt prea ieftine ca sa faci economie!Asa ca alege o schema decenta care esti capabil sa o duci la capat si spor la treaba.Ce rost are sa iei o schema de tot jaful si sa pierzi saptamani intregi sa finalizezi un amplif pe baza ei?

Este foarte corect ce s-a zis aiciOameni buni nu uitati ca din cele precizate in textul de mai sus se mai pot exclude de la plata componentelor FINALII care pentru un simplu hobby-st (si nu sunt putini aici pe forum ) se pot procura prin programe sample si care in mod normal daca ar fi sa ii cumperi te-ar goli de banii de tigari alcool si alte viciiTraful se poate renunta lejer la el pentru ca se pot construi surse SMPS si le poti face lejer cu componente SAMPLE de la Vishay, am luat eu de la ei o gramada de diode rapide de curent mare, tranzistoare IRFP, IRFZ etc.Nu mai spun ca poti face o sursa SMPS cu componente recuperate de la surse ATXDin start s-au economisit o gramada de bani cu ce am zis eu mai sus, deci, solutii sunt o gramada numai sa vrei
Link spre comentariu

...Nu mai spun ca poti face o sursa SMPS cu componente recuperate de la surse ATX...

Iarta-ma te rog dar ma vad nevoit sa te contrazic, SMPS-uri de calitate si de puteri cel putin decente nu se pot face din sursele ATX, si credeti-ma stiu ce zic, din ele un maxim de aproximativ 350-400W se pot obtine si asta cu eforturi si modificari majore, si asta datorita limitarilor arhitecturii si a topologiei in sine. Sunt insa de acord ca SMPS-uri destul de ok se pot realiza cu costuri mult reduse fata de sursele cu traf de aceleasi puteri, evident cu MOS care ofera puteri si stabilitate sporite la un pret nu foarte mare fata de bipolari si cum spunea si @victor atunci cand iti doresti ceva cu adevarat nu te grabete nimeni sa il faci intr-o saptamana, strangi incet incet componentele si faci pe etape.
Link spre comentariu
:) Multe discutii , pasiune cat cuprinde, una peste alta foarte interesant spiritul creat. Totusi sa revenim. N-am inteles inca daca schema pe care o propun si vreau sa o realizez este un gunoi. Astept opiniile voastre ceva mai in clar. Sa intru putin de tot in amanunte despre schema in cauza. De ce are unele circuite si de ce nu are altele.... treaba cu schema anului 2012 este relativa, putine s-au iventat in acest an in domeniul amplificatoarelor audio analogice. Eu n-am vazut decat o compensare ultra-desteapta, in rest cam nimic. Booon, de ce am renuntat la CFP-ul din etajul de intrare. Motivul tine de stabilitatea montajului. Ma complicam prea tare si nu castigam foarte multe. Diferenta in distorsiuni dintre un CFP si unul simplu cu emitor degenerat substantial devine neesentiala pentru a mai fi luata in calcul. Ramanea doar faptul ca la CFP predomina distorsiuniea data de armonica a-2-a fata de cea de-a 3-a cum e dincolo. Asta s-ar traduce prin distorsiuni mai placute urechii, dar oricum nivelul acestora fiind extrem de mic, nu merita complicatia. Ar mai fi un avantaj major al CFP-ului...: distorsiunea datorata curentului de baza. CFP-ul permite atasarea unei surse cu impedanta de iesire ceva mai mare fara ca acest fapt sa dauneze distorsiunilor. Deci vom fi obligati sa folosim surse cu impedante de iesire de pana in 100...200 ohm daca dorim ca diferentele sa se estompeze. Chiar si un opamp chior poate indeplini aceasta cerinta. Singura varianta nerecomandata ar fi cuplarea amplificatorului direct la un potentiometru de volum. Mai departe..... cascoda din etajul de intrare face treaba buna si nu deranjeaza deloc.Asa cum am pus-o eu liniarizeaza si mai mult etajul de intrare si ne scapa de capacitatea parazita a tranzistorilor de intrare. Neterminand cu etajul de intrare , trebuie sa amintesc si despre posibilitatea de a pune oglinzi de curent in acest etaj. Ele sunt bune la modul general, dar mai greu de implementat in schemele simetric-diferentiale. In cazul nostru concret pot fi evitate fara daune majore. Aceasta topologie simetrica din start da o oarecare egalitate a curentilor din diferentiale. In plus in urmatorul etaj avem un emmiter follower care are avantajul ca trage un curent mult mai mic , practic nesufocand etajul de intrare.. La final, oglinda de curent din etajul de intrare poate fi considerata inutila. Ar mai aduce ceva castig si ceva in plus la PSSR dar si aceste doua avantaje pot fi surmontate. VAS-ul nu mai contine cascoda din cateva motive. Primul ar fi ca se folosesc tranzistori cu capacitatile parazite foarte mici, iar proiectarea PCB-ului va include in aceea zona si componente SMD, deci totul e ok. Alt avantaj al cascodei ar fi ca aduce un castig suplimentar in bucla deschisa, dar.....exista si aici un dar, impedanta de iesire a acesteia este mare ceea ce implica niste treburi in etajele urmatoare. Din testele mele, in acest montaj cascoda lucreaza corect doar pana la anumiti curenti, ceea ce nu e deloc imbietor cand stabilesti castigul in bucla deschisa si compensarile. In cazul nostru e mai sigur fara ea. Compensarea nu este cea cunoscuta, peste VAS, din cateva motive. Unul ar fi ca in acest fel nu mai exista capacitatea Miller care sa traga curent din etajul de intrare, rezultand un SR mai mare si o liniaritate a etajului de intrare mai buna. Alt avantaj ar fi ca gain-ul in bucla deschisa de la 20khz este ceva mai mare, in jurul a 65dB in loc de 54dB si asta fara sa fie nevoie de compensare cu 2 poli. In felul asta evit si "overshoot-ul" inerent acestui tip de compensare. Dezavantajul ar fi ca VAS-ul ramane fara reactia locala oferita de capacitatea Miller. Ceva ceva exista din cauza capacitatilor parazite, dar nu intram in detalii, acestea ar trebui sa nu aibe influenta semnificativa. O sa pun si cateva poze cu comportamentul amplificatorului la semnal sinusoidal si treapta la diferite puteri. In foarte mare cam atat ar fi de spus. In realizarea schemei a contat doar nivelul distorsiunilor si simplitatea. Rezultatul final ar trebui sa fie foarte aproape de "amplificatoarele anului 2012 hi-end". Despre surse SMPS numai de bine, dar eu nu pot sa promovez asa ceva. Mie nu-mi plac nici din punctul de vedere al calitatii alimentarii oferite , nici din punctul de vedere al fiabilitatii. Cine doreste si pofteste poate sa-si puna alimentare SMPS.
Link spre comentariu

Cateva date cu comportamentul amplificatorului in sarcina rezistiva de 8 ohm. Simularile cu semnal sinusoidal sunt pentru semnal sinusoidal de 20khz , n-avea niciun rost sa folosesc standardul THD la 1Khz , distorsiunile erau sub capabilitatea de 0,001% a simulatorului.

Link spre comentariu

Acu' doar n-o să renunți, că vine oraganu (care este... știe el care) și zice că (virgulă) creația nu-i ca-n visele lui umede... :tryre Dă-i 'nainte, că eu nu țin să fiu în tendințe, să fiu fashion & trendy; noi, ăștia, analfabeții și atehnicii, ne mulțumim și cu puțin. :ciuda: Restu-i vax... și maculatură. : :sst

Link spre comentariu

Mai, nu trebuie sa ajungeti sa va urati sau dispretuiti intre voi. Sunt diferite paliere ale cunoasterii , ale dorintelor si ale necesitatilor. Trebuie sa ne uitam relaxati la aceasta scara cum urca oamenii pe ea si sa ne toleram unii pe altii. Nu de putine ori m-am bagat in scandaluri si eu pe diverse teme dupa care regretam pentru ca relatiile umane sunt mai presus de orice adevar. Eu vad un pic altfel lucrurile, nu le vad ca vechi si noi, ci ca fiind toate importante dupa care trebuie sa le aleg functie de necesitati. Am mai spus la inceput, se poate incarca schema precum un pom de Craciun, pot sa fac asta, dar este ilogic si din ce in ce mai greu. O schema complicata are o functionare complicata , iar zona de stabilitate se restrange foarte mult necesitand conditii din ce in ce mai speciale. Daca vorbim de un aparat de masura atunci totul are sens, dar asa.... unde ajungem ? La un moment dat de timp, poate om face si ceva bazdaganii ultra-mega-hyper complexe de amorul artei audiofile, dar macar sa avem in curte si un VW Golf inainte de a visa la Ferrari.

Link spre comentariu

Eu l-am setat la circa 75ma per tranzistor. O sa refac masuratorile pentru diferite valori ale curentului de repaos sa vedem in ce interval s-ar incadra thd-ul.Nu cred ca vor fi variatii semnificative.

Link spre comentariu

............La un moment dat de timp, poate om face si ceva bazdaganii ultra-mega-hyper complexe de amorul artei audiofile......

Sunteti pe drumul cel bun !Simplul fapt ca v-ati gandit la aceasta oportunitate inseamna ca interventia mea a avut succes .De aici si pana la o schema in genul Krell ( sau " putin " mai simpla decat Krell , dar performanta cu adevarat ) oricum din categoria +10Keuro nu mai este decat o chestiune de timp .Analfabetii sa stea linistiti , nu vor fi lasati pe " afara " , ei au privilegiul ca stiu sa citeasca , doar retarzii sunt exclusi .Va multumesc tuturor !
Link spre comentariu

@greierasul2006: Aveti si niste valori ale distorsiunilor pt puteri mai mici (1 - 5, max 10W)? Si eventual spectrul la aceste puteri mici?

La inceput am precizat ca e un proiect de tip hobby si realizat cu ajutorul simulatorul Multisim. Fiind prima data cand l-am folosit , nu-i cunosc detaliile, prin urmare nu stiu daca arata si distorisiuni sub 0,001%. De amorul artei am simulat si la putere de 10W acum cateva saptamani, dar distorsiunile erau sub aceasta valoare si se intepenise la 0,001% asa ca n-am mai insistat la puteri mai mici. Daca vrei introdu schema in LTSpice, sau alte simulatoare mai complexe si vezi de curiozitate cum se comporta THD-ul la diferite puteri, eventual faci si teste de IMD. Spectrul distorsiunilor daca nu ma insel e posibil sa se vada si in Multisim, parca vazusem un analizor de spectru printre aparatele simulate. O sa incerc, ar fi interesanta chestia. Oricum, eu am o placa de sunet E-MU 1212m cu distorsiuni de circa 0,005%, dupa ce realizam aparatul concret o sa incerc sa-i fac niste masuratori reale. Pentru usurinta, am incercat sa nu introduc multe tipuri de tranzistori, dupa cum ati vazut, am folosit extensiv 2n5551, dar de ex in etajul de intrare se poate inlocui cu alta varianta superioara dar care este deasemenea ieftina si usor de gasit. Ma refer la perechea BC550 BC560. Singura remarca ar fi ca trebuie sa-i asezati invers fata de 2n5551 pastrand doar pozitia mediana , cea a bazelor. Daca se considera inacceptabila ideea ca VAS-ul nu are reactie locala prin C Miller, aceasta se poate adauga fara niciun fel de problema peste cei 3 tranzistori ai VAS-ului. Se poate deasemenea implementa o compensare cu 2 poli, mai performanta dar care da ceva overshoot la semnale treapta. Am incercat sa fie o platforma buna, performanta si stabila pentru multe experimente. Sa poata fi de genul LEGO, sa pui cate perechi de tranzistori finali doresti, finali care pot lucra cu orice frecventa, de la cativa Mhz la cateva zeci de Mhz si asta fara urma de instabilitate. Se poate construi un circuit adiacent care sa se "lipeasca" de amplificator si care sa implementeze un DC Servo de ex. Victor o sa facem daca doresti si un amplificator "criminal" care sa bata orice e pe piata, chiar si cele de 10.000 de euro, dar nu pot sa ma angajez singur la asa ceva, ar trebui cateva persoane cu cunostiinte solide sa participe , plus un buget ceva mai extins. Tinta ar fi sa batem pe elvetienii de la Soulution sau pe cei de la Accouphase cu gama de varf, iar daca se poate si regele Halcro. Eu am mai facut asta odata cu un preamplificator extrem de simplu bazat pe LME49860 + Buffer care atingea distorsiuni de circa 0,0002% si nimeni n-a dorit sa-l asculte, ba in plus am fost luat la glume cu porecle de genul Aquifaze :ras: Asa ca m-am lecuit de profetii in tara mea :)
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări