Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Puteți remarca răutatea și invidia unora care au apăsat butonul roșu , prin care își exprimă dezacordul față de părerea unora sau a altora ...

:) :) :)

În cazul de față oricine poate înțelege că singurul dezavantaj real este prețul PCB-ului , nicidecum tehnologia lipirii .

Link spre comentariu

Si eu la V3, am folosit 70um, mai ales ca la iesire am si virfuri de aproape 40Arms.

Ar fi pacat ca pentru ceva lei in plus (economisiti), proiectul sa fie facut la 35um.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Le poti stana manual dar cine naiba sta ca fiecare traseu sa fie umplut cu cositor ? O dublare a cuprului necesita marirea de 6x a grosimii stanarii. Sa nu uitam de izolarea traseelor de cupru fata de stanare. O impedanta mica a traseelor duce implicit si la cuplaje parazite mai mici.

Nu-i bai, 70 microni la cupru nu este o cerinta obligatorie, e facultativa.Vreti 35 de microni, 35 puneti.

Link spre comentariu

Da, cel cu 70 de microni se exfoliaza mai greu, tine mai bine la tavaleala. Se poate intampla sa va vina idei noi de experimentare, sa gasim variante noi derivate din schema originala, variante care sa aduca diverse plusuri iar asta cere dezlipiri si relipiri. Daca exista banii necesari unui cablaj cu depunerea de cupru de 70 de microni....go on.

Shambala eu zic sa nu mutam nimic, discutiile tehnice contradictorii sunt excelente, foarte constructive. De fapt toti au dreptate dar este foarte bine sa clarificam situatiile cand e recomandabila o solutie tehnica sau cand o alta. De multe ori alegerea in sine este un proces important. Unde ideile se bat cap in cap si invatamintele sunt valoroase. Discutia pana acum este chiar foarte civilizata, imi place genul asta de combat, activ dar cu bun simt.

Vlad, as vrea sa-ti mai fac o recomandare acum la cablaj. O sa va ajute in viitor pentru un upgrade de calitate. Rezistentele care pleaca din bazele cascodelor ale etajul de intrare si ajung la ramura de alimentare, ar fi bine sa fie "sparte" in 2 rezistente serie, in loc de una singura. De ce ? In locul lor se pot pune diode CRD, diode care sunt un fel de surse de curent constant. Aceste diode le alegem pentru curentul potrivit dar se poate intampla sa nu gasim neaparat si pentru tensiunea de care noi avem nevoie. Ca atare o rezistenta serie va scadea tensiunea pe aceasta dioda CRD, in felul asta avand acces la o gama mai larga. In schema ta este vorba de R49 si R51.

schema sara.pdf

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Voi incerca maine sa fac modificarile sugerate (sa vad cum reusesc sa fac loc penteu inca o rezistenta acolo).

Puteti sugera, va rog niste diode precum cele sugerate (ce se gaseste in comert) care s-ar preta pentru aceasta modificare, precum si niste valori pentru rezistenta serie?

Va multumesc!

Link spre comentariu

Scuze pt postul dublu, scriu de pe telefon si nu stiu cum sa-l editez pe cel anterior.

Din ce vad le internet aceste diode de curent constant sunt si greu de gasit si scumpe (de pe la 6 euro bucata). Am gasit in fuga un topic pe diyaudio care dezbate problema folosirii acestor diode si acolo se sugereaza ca pot fi inlocuite cu un FET si o rezistent. Cred ca ar fi mai util sa se sugereze un circuit echivalent cu un 2sk880 (fet smd toshiba special pt audio, cam 2 lei bucata la mouser) si o rezistenta, circuit care sa fie asamblat le o bucata mica de cablaj de test si care sa fie montat in locul acestor diode (ar iesi suficient de mic. Eu voi incerca maine sa fac loc pentru inca o rezistenta mlt pe cablaj, sa mai ingros traseele de masa si sa mai adaug gauri suplimentate si pentru modelele clasice de rezistente de putere pentru emitori (sa vad cum o sa rezolv deoarece dimensiunile cablajului sunt batute in cuie - 200/100mm. La proiectarea schemelor insa nu ma pricep dar sper ca cei interesati, care au cunostinte in domeniu de sute de ori mai multe decat mine sa contribuie pentru aceasta adaugire la schema initiala sara.

Toate cele bune!

Link spre comentariu

Acesta ar fi radiatorul la care m-am gandit http

://www.tme.eu/ro/details/rad-c26260_100/radiatoare/stonecold/

Vlad, decat sa cumperi radiatoare pe bucatele, nu mai bine cumperi o cutie cu tot cu radiatoare? Recent, am pus un amplif similar (ca putere) in cutia asta: http://www.ebay.com/itm/New-Version-2409-2-Full-aluminum-amplifier-chassis-Enclosure-with-heatsink-/162358567945?

s-l500.jpg

Poti cauta ceva similar care sa ti se potriveasca cu cablajul tau. Probabil o cutie mai inalta.

E bine, la orice proiect, sa gandesti totul in acelasi timp: cablaj, sursa, cutie, etc. E parerea mea, daca tot faci ceva de calitate.

PS: Poate ai deja totul gandit, scuze de interventie.

Link spre comentariu

Multumesc de idformatie. Initial, cand nu stiam ce va iesi, ma ganfiaem la acel cablaj. Acum, insa, sunt aproale sigur ca va beneficia de o carcasa de la modushop din seria care benefiicaza si de radiatoare pe lateralr. Nj stiu care este spatierea aripioarelor radiatorului in cazul cablajelor de la modushop. Oricum, finalii vor ramane asa si ma voi descurca eu atunci.

Link spre comentariu

Sursele de curent constant din diode crd pot fi prinse in locul unul singur rezistor chiar daca vor necesita si o rezistenta serie. Deci poti sa lasi cablajul asa cum este acum. Pentru folosirea JFET-urilor acolo trebuie sa-i sortezi. Au parametrii destul de imprastiati si ar fi bine sa aibe toate gcc-urile cam acelasi curent.

La radiator vrei nu vrei cam trebuie sa inveti sa dai gauri filetate innecate daca nu stii precis dimensiunile sale.

Despre rezistoarele comune din emitoarele finalilor nu stiu ce sa zic... ai asa ceva pe mana acum sau va trebui sa umbli mult sa-i obtii ? Eu nu le vad rostul in regim de amator.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări