Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Am verificat si rasverificat cu maxima atentie absolut tot,ganditi-va ca ambele module erau nefunctionale,deci chiar am sapat....mi-a luat putin mai mult timp pt ca diodele erau cu scrisul in jos.....amplificatoarele functioneaza ireprosabil cu rezistor de 10 ohmi serie cu difuzorul!!! Am verificat valori componente,am dat jos tranzistorii sa-i reimperechez, nu am avut ce,sunt toti cu factor beta foarte apropiat....modulele sunt alimentate la +- 27 v, la fel se comporta si la +-50v !!! O sa mai sap..... Multumesc!

Link spre comentariu

Temperatura pe radiatoarele mari cum este ? Ai pe vreo piesa din montaj caldura excesiva ? Ai osciloscop ? Daca da, poti vedea iesirea astfel incat sa observam daca offset-ul este doar offset sau sunt oscilatii de fapt ? Incearca sa maresti condensatorii de 15pF. Dubleaza-i, tripleaza-i si vezi la iesire daca "offsetul" nu cumva mai scade.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Amplificatorul e fara radiatoare....finalii sunt reci,am verificat dinainte tot ce ati mentionat,montajul lucreaza tot rece,nu detin osciloscop,aseara am inlocuit si condensatorii cu unii de 27 de pico,fara rezultat!! O sa mai sap,sigur mi-a scapat ceva,cum am patit si cu diodele!! Multumesc!!!P.S : La conectarea directa a difuzorului,am sunet pt cca 1 secunda,apoi imi atrage sau respinge membrana difuzorului si imi taie si sunetul....cred ca e vb de oscilatii,totusi!!!

Editat de Darden
Link spre comentariu

Amplificatorul e fara radiatoare....finalii sunt reci,

Cum !?!?! Fara radiatoare ???? Posted Image

Cred ca trebuie facut un subiect ''fixat in pioneze'' cu ceva de genul :

- amplificatorul nu se alimenteaza fara radiatoare la finali

- finalii trebuie pusi pe un radiator comun la fiecare etaj

- la prima alimentare se scot sigurantele si se monteaza rezistente de 33-100R/10w

- la prima alimentare nu se monteaza difuzorul

- etc.

- etc.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Le-a avut,dar le-am dat jos sa remediez problemele pe care le-am intampinat.....va dati seama ca toate probele le-am facut urmarind cu atentie daca se incing finalii....rareori ajungeau sa fie foarte putin calduti!!! Multumesc!P.S: Pai ce as face daca as tot pune sus si da jos radiatorul?? Nu am acces la verso-ul placii doar daca dau jos radiatoarele!!! Fiecare o face in felul lui.....sunt destul de grijuliu si nu am intampinat probleme niciodata!!!Am urmat sfaturile d-voastra ,d-le Raimond(doar unul din ele,am micsorat rezistorii de pe bratele + si -,amplificatorul functioneaza in parametrii!!! Multumesc frumos!!! Se pare ca am exagerat cu valoarea acestora(47 ohmi), am facut-o sa protejez montajul!!!!

Editat de Darden
Link spre comentariu

Da?! Nu conteaza ca nu ai intampinat probleme PANA ACUM, e suficient prima oara sa ti se intample ca sa faci ce spune @maxente DE FIECARE DATA.

Sara 2016 este un amplificator ceva mai pretentios deci trebuie o atentie sporita si studiat bine inainte de constructia lui.

Solutia cea mai sigura si cea mai ok, in cazul tau desigur, este defrisarea cablajului si FIECARE componenta masurata BINE cu multimetrul, fie gasesti alte valori, fie gasesti ceva componenta nefunctionala. DUPA ce termini de replantat TOT, iei o lupa si vefifici bine traseele BINE, eventual chiar de 2 ori, desigur si cu desenul original tiparit langa tine comparand fiecare traseul. INAINTE DE ALIMENTARE fa cum spune @maxente. Amplificatorul asta nu e amplificator de facut asa pe viteza si trebuie orice verificat si reverificat. Daca vrei calitatea lui suporti consecintele demontarii lui DE PE RADIATOR de fiecare data....

Sunt reguli de baza si ar fi bine sa le respecti altfel muncesti mai mult sa remediezi probleme decat sa il demontezi de 1-3 ori de pe radiator!

Mai cauta si vezi tranzistorii daca i-ai pus invers, dar VERIFICA cu DS-ul in fata, cu schema si cu cablajul. E suficient 1 sa fie invers sau sa aiba alta numerotare la pini, sa-ti dea peste cap toata treaba....de obicei din neatentie se intampla....fara suparare!

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

La o alimentare de + - 27 de volti,cu rezistorii de 10 ohmi pe alimentare,offset aproximativ 0!!! Amplificatorul functiona din prima,practic....daca nu aparea confuzia cu diodele.....sunt foarte multumit de calitatea sunetului!!! Multumesc d-lui Raimond pt proiect,multumesc celor implicati!!! A meritat pe deplin efortul!!!Am verificat si cel de-al doilea modul,aceeasi functionare ireprosabila!! Multumesc!!!

Editat de Darden
Link spre comentariu

Ma bucur Darden ca s-a rezolvat problema intr-o perioada de timp relativ scurta.Aveam emotii... Eu am incercat sa reduc schema initiala cu vreo 10 piese pe fiecare canal dar inca nu se poate spune ca este simplu de lucrat cu ea. Cea mai valoroasa pieasa in acest proiect este rabdarea. Deci nu va grabiti la constructie si beliti bine ochii pentru a evita greselile care apoi iti mananca nervii. Acum Darden redu usor capacitatile la 15pF cum le pusesei initial. Verifica offsetul in continuu sa ramana foarte mic iar finalii sa ramana reci. Folositi mufa de alimentare 230Vac de tip IEC cu impamantare, la fel si cablul sa fie cu impamantare. La fel si priza din care alimentati, sa aibe impamantare. Pinul de impamantare al mufei IEC, se monteaza la carcasa de metal a amplificatorului, printr-un conductor gros terminat cu un papuc cu gaura.Prinderea se realizeaza mecanic cu surub strans puternic si cu saibe crestate pe margini. Toate aspectele de mai sus legate de impamantare, tin de electro-securitate si nu uitati de ele. Nu vrem sa se curenteze cineva. Lucrati ingrijit si serios, fara improvizatii daunatoare. Chiar daca efortul depus la constructia acestui amplificator este mare, rezultatul final va sterge cu buretele greutatile. Sunetul este unul de top. O sa va sugerez si o imbunatatire fara sa depuneti efort dar cu un cost maricel.

Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi!!! Pai un modul este echipat cu condensatorii de 15 pico,acestia au fost inlocuiti pe un singur modul,cu cei de 27 pico!! Ambele module functioneaza reci,fara radiatoare,cu offset 0,0x,fara sa exagerez!! Deci amplificatorul e stabil si cu 15 pico!! Bineinteles,urmeaza sa-l alimentez la +-55 volti,am traf dedicat pt acest proiect....sunt convins ca va functiona la fel,am mai alimentat la 50 volti si ieri ,functiona identic cu cea de 27!! Va multumesc tare mult pt suport!!! Weekend placut!!!Astept sugestia d-voastra vis-a-vis de imbunatatire performante, indiferent de costuri!!! Oricum proiectul m-a costat bani de nimic,intrucat finalii i-am avut de ceva timp!! Multumesc frumos!!

Editat de Darden
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări