Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Aviz amatorilor de "recuperate", BF422-423 Philips sint JALNICE!!!!

Cei mai prosti tranzistori pe care i-am putut pune vreodata in etaj diferential.

Zgomot cacalau, uneori un canal, "fierbea" din cauza PNP-ului, credeam ca sint electroliticii din reactia negativa, pina nu am schimbat BF-urile, ampliful NU a avut liniste...

Am pus saracii de 2SC1815 si complementar, recuperati de pe placi de casetofoane dezafectate, si totul ca la carte apoi.

Alimentare +/- 65Vcc ca altfel puneam BC107-177.

Initial foloseam 2N2222A si 2N2907A dar stoc 0 la acel moment...

Patit asta acum v'o 15-20 ani.

Realizez ca am facut o mica greseala:

recuperate de pe gaturile tub catodic erau bf423/bf 485, bf420/bf421

bf422 am cumparat dar am avut si cativa recuperati.Cei noi nu stiu ce productie erau

Totusi nu sunt de acord deloc cu ideea ca bf-urile Philips ar fi fost proaste, zgomotoase etc...Poate ai nimerit tu cateva proaste.De fapt chiar de Philips au fost inventati....

Eu i-am folosit cu rezultate foarte bune.

Dar pe piata se vindeau si bf423 facute de IPRS Baneasa si eu am vreo cativa acasa de care nu m-am atins niciodata.

DAR BF420....BF485 au HFE MIC si nu prea au ce cauta in diferentiale ca tot vorbeai de zgomot cacalau....

Am tot vazut discutii si batalii pe tema cat sa fie hfe -ul tranzistorilor din diferential , dar daca nu folosesti cascode de nici un fel pe intrare , si am inteles ca tu nu folosesti asa ceva in proiectele tale, atunci vorbim si de zgomot corelat cu impedanta pe intrare .

Cu toate astea, cand am facut ZETA2 din lipsa trz ceruti in schema am pus bf420/423 chiar in diferentialul pe intrare , ba pana si in sursele de curent constant VBE referenced si amplificatorul ala realizat pe genunchi a mers din prima si chiar fioarte bine.Era alimentat la +-71v ...

Orice ai spune , nu pot sa iau de buna afirmatia ta ca trz din seria bf42x erau prosti

Apoi, daca ar avea zgomot mare cum spui, avand in vedere unde sunt pusi ei sa lucreze ai fi avut culori murdare la televizoarele Philips si eu am avut doua tv Philips vechi, am reparat zeci din toate categoriile si nu-mi amintesc de unul care sa vada prost.

Plus ca nu doar Philips i-a folosit, ci si ITT si UHER si Blaupunkt si altii chiar mai incoace...Si televizoarele lor aveau o reputatie...

mai mult, in cateva masuratori relativ noi, facute de unii utilizatori diyaudio , bf423 a iesit ca fiind in top 3 in toata istoria tranzistorilor la capitolul zgomot.

Sincer acum...n-ai putea sa fii un pic mai retinut in a juca rolul lui GODAUDIO?

De fiecare data cand dai tu un aviz trebuie sa intelegem ca ai luat legea de pe tablitele lui MOISE...

Daca bazandu-te doar pe experientele tale te inseli?

Editat de spirochetu
Link spre comentariu

Tranzistorii erau si noi si recuperati, erau cu un scris gri pe suprafata alba.

daca mai gasesc vreunul ratacit, am sa pun poze

Cel putin la mine au mers prost, incercati pe mai multe amplificatoare.

Culmea, cei care "fierbeau" erau noi.

Finalii pe RGB erau altii BF cu seria 800, parca BF873, cei cu tabla dupa carcasa, sa nu facem confuzii.

Oricum, nu cred ca are sens sa dezvoltam prea mult, tranzistori de diferentiale se gasesc acum, nu cred ca mai foloseste cineva BF422-423.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Asta este adevarat ca acum se gasesc de toate si usor.

bf42x de la philips nu au fost niciodata gravati ca bc550.560, pe suprafata gri. doar inscriptionare alba pe capsula neagra, dar era un P sau un PH langa serie

Erau niste firme americane care gravau scris negru pe suprafata vopsita gri, dar alb pe gri n-am vazut niciodata.

http://thumbs.ebaystatic.com/images/g/hQcAAOSwe-FU-I3E/s-l225.jpg

Nu stiu daca tii minte, la un moment dat voiam sa iti cumpar 2sa 1845 /sa992, dar ezitam pt ca nu voiam recuperati.Acum am luat de la mouser o caruta de ksa992/ksa1845 si imi pare bine ca au reluat productia.Vreo 15 ani nu s-au mai produs o multime de raritati.Acum au reluat productia multor serii rare si sper sa le scada si pretul cat mai mult.

O vreme ne-am chinuit cu ce am putit gasi, dar lucrurile revin la normal si la maturitate , cel putin unele...

De fapt pretul depinde mult de cerere si daca revigorarea audiofiliei a facut ceva bun, e tocmai faptul ca a aratat producatorilor ca inca este cerere pt anumite lucruri.Si chiar daca ni se par scumpe, nici cand se vindeau noi si originale din Japonia nu erau ieftine, da lumea uita ca un amarat de casetofon romanesc RCS-002 costa in 1987 5000 de lei, adica doua salarii medii pe economie....

Editat de spirochetu
Link spre comentariu

sunt foarte sigur de bf420...485 pt ca i-am folosit la toate tensiunile si curentii admisibili , respectand bineinteles produsul UI ca sa nu depasesc jumate din puterea maxima disipata si n-am avut nici cea mai mica problema cu ei.

Dar aia philips de pe gatul tubului catodic sunt exact ca aici:

http://mlb-s1-p.mlstatic.com/218421-MLB20782812086_062016-Y.jpg

http://i.ebayimg.com/images/g/bJMAAOSwymxVJCJv/s-l300.jpg

si am gasit si asa:

https://http2.mlstatic.com/S_14390-MLB3496408999_122012-Y.jpg

si siemens in ITT sau grundig:

https://www.partcompany.co.uk/284/bf421-siemens-pnp-silicon-transistor-high-breakdown-voltage.jpg

am luat pozele de pe net pt ca nu am cu mine.

dar daca dai dupa photo la seria asta pe google nu gasesti nici unul fata argintie si scris negru

nu zic ca nu exista ...eu n-am vazut

Eu am fost mai mereu un tip foarte ieftin si pus pe recuperari, mai ales ca mi-au trecut prin mana zeci de tone de electronice.

Nu produc , nu am fabrica, nu vand amplificatoare...asa ca nu am standarde de marketing.Pt mine folosesc ce vreau.

Culmea e ca asa cum se plange unul mai sus, imperechez tranzistorii, dar gasesc provocarile ingineresti mai interesante.

Cum sa te descurci cu trz neimperecheati sau cu hfe100 cand majoritatea vor 400...poate deveni o provocare tehnica si doar daca ai raspunsul matematic de ce iti trebuie 300 si nu 100 e cu adevarat folositor sa folosesti trz cu hfe300, dar daca se dovedeste ca ala de 100 merge la fel de bine ...de ce nu?

Matematica mea este foarte babeasca si se bazeaza de obicei pe raportul 1:10, adica daca trz are nevoie de 1ma pt bias ma asigur ca i se pot livra macar 10.Si socoteala asta simpla nu m-a tradat niciodata.

Dupa mine toata matematica se reduce la regula de trei simpla si o aplic cu succes in orice.

Editat de spirochetu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Sunt foarte multi tranzistori pe canal.....4 sunt doar finalii.!!!! A venit intr-o stare deplorabila pt ca a fost adus in aceasta stare de un ,,meserias", fiind declarat ireparabil,....iesea fum dintr-un rezistor de 100 ohm,conform descrierilor proprietarului! L-am pus pe picioare si e un amplificator chiar ok!!!

Acum am vazut schema ,nu este AVR .
Link spre comentariu

Imperecherea tranzistorilor din etajul de intrare duce la un offset mai mic pe iesire , in cazul in care dispersia parametrului beta este mare , se prefera folosirea unui etaj DC servo si / sau a unei arii de tranzistori identici ( doar in aplicatiile cele mai pretentioase ) .

Imperecherea tranzistorilor din etajul final permit folosirea unui curent de repaus mai mic , adica o disipatie termica mai mica .

In rest , ulei de sarpe si praf de stele !

Drum bun .

Link spre comentariu

Da Da, ai dreptate si sesizasem acel aspect dar ca sa se mute si " star ground ul" trebuie sa ai rezistenta si pe firul de ground.

Daca ma insel te rog sa-mi demonstrezi inginereste nu audiofileste.

Cred ca se referea la traf fara priza mediana , masa se poate muta pe cablajul amplificatorului. (valabil in configuratie dual mono)

Editat de clausnc
Link spre comentariu

Da, intr-adevar, necesita un timp mai mare de lucru plus atentie sporita pentru a nu face greseli. Am mai taiat destule pe ici pe colo din schema dar inca nu se poate spune ca se face intr-o seara... Eu sper ca vei fi multumit la final. Cand o sa-l pui prima data in functiune s-o faci cu becuri inseriate pe alimentare sau cu sigurante de 1A rapide. Se mai pot strecura greseli si sa nu distrugi toata munca depusa pana in acel moment. Succes !

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va salut,cu respect!! Am terminat cele 2 module ,,Sara 2016" !! Am intampinat probleme,nu stiu daca sa injur pe cel care mi-a trimis coletul cu o parte din componente sau sa injur neatentia mea,dar in punguta unde trebuiau sa se regaseasca 1n4148,au fost zennere de 6,2 volti,pe care le-am si montat,bineinteles!! Rezultatul,amplificatoare nefunctionale,unul se auzea perfect dar incet,celalat suna groaznic!! Am inlocuit diodele,amplificatoarele functioneaza perfect,dar doar cu rezistor de 10 ohmi inseriat pe difuzor de 5,5 ohmi,cu difuzoarele legate pe direct am offset de cca 2,5 volti si imi taie sunetul,efectiv!! Ideea e ca am imperechiat tranzistorii cat am putut de bine,toti se regasesc la un beta cuprins intre 215 si 230!!! Totul e ok,in rest,nu inteleg de unde am acel offset!!! Mentionez faptul ca ambele module se comporta identic,acelasi offset,aceeasi functionare!!! Multumesc!

post-183351-0-60414900-1487350964_thumb.jpg

Editat de Darden
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări