Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

"Imperchierea" dupa litera din coada (sau dupa codul care da clasa de beta) este cam putin, si este exact ceea ce scria Raimond mai sus ca a facut.

O imperechiere 10% este preferabila, 1-2-3% este ideala dar depinde de fiecare cat isi permite sa plateasca pe zeci si zeci de tz din care sa poti alege 1-2 perechi. Sau sa nu ai ce alege, si sa comanzi alt lot ...

Rezultatul este masurabil ca offset si raport semnal/zgomot si eventual pe analiza spectrala. Se simte si la ureche, chestiunea devenind extrem de subiectiva (in cazul meu de ex.).

Editat de shambala
Link spre comentariu

Si care ar fi metoda de a avea tranzistori imperecheati, ca imperecherea sigur nu e ?

Am 150 de npn-uri cu beta intre 245 si 250, toate strans grupate si perechile lor tot dintr-un lot compact cu beta intre 140-150.

Nu era mai bine sa cumpar fix 4 tranzistori, cati imi trebuiau, de la un vanzator care ii vinde imperechiati gata ? Acum am 300.

Link spre comentariu

Daca gasesti gata imperechiati, da, fara discutie ca este preferabil sa ii cumperi astfel.

Din pacate tranzistori finali si prefinali nu se mai gasesc imperechiati. Cel putin eu nu stiu vreo oferta.

O posibila solutie alternativa este sa cumperi componente recuperate, dar si acolo doar uneori sunt imperechiati 10% (sau mai bine).

ATENTIE - cand gasiti anunturi cu "Vand perechi finali /prefinali /tranzistori, etc,..." NU, si repet - NU este vorba despre tz. imperechiati ci doar ca sunt pnp+npn complementari.

A doua atentionare - MULTE din ofertele de componente de pe e-bay vand de fapt fake-uri.

Editat de shambala
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Daca gasesti gata imperechiati, da, fara discutie ca este preferabil sa ii cumperi astfel.Din pacate tranzistori finali si prefinali nu se mai gasesc imperechiati. Cel putin eu nu stiu vreo oferta.O posibila solutie alternativa este sa cumperi componente recuperate, dar si acolo doar uneori sunt imperechiati 10% (sau mai bine). ATENTIE - cand gasiti anunturi cu "Vand perechi finali /prefinali /tranzistori, etc,..." NU, si repet - NU este vorba despre tz. imperechiati ci doar ca sunt pnp+npn complementari. A doua atentionare - MULTE din ofertele de componente de pe e-bay vand de fapt fake-uri.

+10
Link spre comentariu

Se pare ca am mare noroc cu perechile 5551/5401,absolut toate sunt la hfe aprox 230 !! Nu ma asteptam la asta! Cat despre recuperatii 1209/2911,nu sunt deloc imperecheati....doresc sa precizez faptul ca sunt recuperati dintr-un amplificator de calitate,un akay cu DAC integrat!!! Acum i-am masurat,diferentele sunt destul de mari!!!

Link spre comentariu

1.Eu asa am invatat la scoala ,ca se imperecheaza.

2.Toate firmele care fabrica apatura audio imperecheaza tranzistorii ,citeste o schema,sa zicem una japoneza si ai sa vezi ca se specifica tipul de tranzistor cu o anumita termitatie ,terminatia fiind factorul de amplificare ,aia de nebuni folosesc tranzistori imperecheati ?

3.Imperecherea tranzistorilor este LEGE in audio ,nu papalageala ,intreaba-ti profesorii din facultate ,tu stii asta dar nu vrei sa recunosti !Tu te crezi audiofil ,vrei sa construiesti aparatura audiofila ,cum dracu construiesti tu daca nu imperechezi tranzistorii ,nu este prima oara cind sustii ca nu conteaza imperecherea ,o sa caut unde ai mai spus asa ceva ,sa vin cu dovezi.

1.Care scoala domn profesor? Ne arati si noua o fotocopie la o diploma in domeniu? Poate sa fie luata si anul asta, platita, plagiata, nu conteaza, numai arata-ne si noua ceva!

Eu macar am admis ca nu am nici o scoala in domeniu .

2.Terminatia tranzistorului specifica un hfe cu o variatie si de 200% de la o litera la alta. Citeste si matale niste datasheet-uri la tranzistori japonezi si dupa aia exprima-te!

Oricum, daca ai un Darlington sau Sziklay, conteaza produsul celor doua hfe si 10X 20= 4x50....matematica simpla.

Dar ca sa-ti dau satisfactie

Poftim de citeste hfe la tranzistorul original japonez pe prima pagina sau 125 de catalog :

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/83330/NEC/2SA992.html

In picioare si cu voce tare, ca la scoala, ca tot iti place sa fii profesor.

si uite tranzistorul nou aparut doar de vreo cativa ani, dar produs in China si sortat la cerintele marketingului american in mai multe sortimente la pag 3:

https://www.fairchildsemi.com/datasheets/KS/KSA992.pdf

sau alt clasic pe pag1, jos:

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/30083/TOSHIBA/2SC1815.html

Vezi pe undeva variatii sub 25%?

Eu vad variatii de 170%

3.Care LEGE?

Ne arati si noua in ce ""COD PENAL AUDIO"" ai citit legea asta si cum este ea sustinuta?

De rezistentele de emitor sau degenerare ai auzit?

hfe-ul trebuie sa sustina amplificarea hotarata de topologie si reactia negativa.Cata vreme hfe-ul este suficient pt a furniza amplificarea dorita a unui etaj nu conteaza foarte mult nici macar o variatie de 200%.

Nu stiu cine ar trebui sa puna mana pe carte !...

@Raimond...esti sigur ca bf422 avea hfe=200?

ala rareori atinge 100 din ce am putut citi pe net ...si jur ca am sortat zeci de bf422 si 423 recuperati Philips si cand gaseam unul cu hfe 60, cu 20% peste valoarea minima de 50% cum zice datasheetul strigam URAAAA!

Apoi toti tranzistorii astia video de generatie noua cu hfe mare au zgomot de curent mai mic si zgomot de tensiune mai mare si nici in frecventa nu cred ca mai pot urca la fel de sus ca originalii.

oricum in etajul ala nici daca era cu hfe=50 ca la manual nu cred ca era o problema.

Din putul gindirii ingineresti .https://forum.audioweb.ro/viewtopic.php?f=3&t=351&start=1010Sau cum va induce pe voi in eroare,una declara pe Elforum si alta prin alte parti.

Nu a indus pe nimeni in eroare in privinta acelui amplificator.Acela chiar e pe bani, dar nu este SARA 2016.

In 2012 cand ne-am intalnit la auditie i-ai facut lui Raimond o oferta de afaceri, dar pentru ca el a refuzat termenii tai si sa mor daca ma intereseaza motivele,

deodata produsele lui au devenit nasoale.

Daca accepta sa te bagi tu pe fir, SARA 2012 era cel mai audiofil amplificator sustinut de insusi magnatul ELECTROMAGNETICA, asa-i?

Eu personal am o relatie foarte rece cu Raimond.I-am zis mereu ce mi-a trecut prin cap.

El face ce vrea el, la fel ca si tine.

El nu face amplificatoare cu lampi.

Ce dracu tot vrei de la el?

Ti-a stricat apele, ti-a aruncat casa in aer, ce tot te bagi peste subiectul asta ca ciuma?

Vezi-ti de borcanele tale ca nici acolo nu esti cel mai tare si ti-a demonstrat @GEDD ce ZERO esti la capitolul teorie in materie de lampi.

Editat de spirochetu
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Se pare ca am mare noroc cu perechile 5551/5401,absolut toate sunt la hfe aprox 230 !! Nu ma asteptam la asta! Cat despre recuperatii 1209/2911,nu sunt deloc imperecheati....doresc sa precizez faptul ca sunt recuperati dintr-un amplificator de calitate,un akay cu DAC integrat!!! Acum i-am masurat,diferentele sunt destul de mari!!!

Daca este un ARV numai calitate nu este ,adica etajele finale sunt minimaliste si fara pretentii ,grosul tehnologic este in procesarea sunelului ,DAC ,DTS . Editat de viobio
Link spre comentariu

Thunderer, SARA-2016 nu este de vanzare, avem de-a face doar cu reinterpretari duse la absurd de catre tovarasul viobio.

Evident ca nu :) Rezistorul acela se pune doar daca vrea cineva sa faca un filtru PI , CRC. Deci se pune exclusiv intre cele doua C-uri. :)

Aviz amatorilor:

In simulare comparativa cu doua circuite identice in paralel unul avind si 0.1ohm intre cei doi condesatori de 10000u/10miliohm, riplul de tensiune la un consum de ~8A s-a redus cu sub 5% intre cele doua cazuri iar riplul de curent prin diode cu sub 10%.

Folosind un transformator "ideal", sursa de SIN in Pspice spikeurile de curent prin diode erau de peste 180A si peste 160A in cazul cu R-0.1ohm.

Puteti ghici cit a fost riplul de curent in cazul inserierii unei bobine de numai 1mHenri? sub 20A

Daca am timp am sa pun miine o poza cu simulareea.

Concluzia mea este ca filtrul ala PI cu rezistor de 0.1ohm este fix frectie la picior de lemn iar daca vrei rezultate palpabile folosesti niste bobine. (pot fi bobine de "boxe" pe miez de tole).

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Akai-ul este modelul AM-73!!!A ajuns la mine intr-o stare deplorabila,cu mje340/350 amestecati cu cei mentionati mai sus! Neavand de unde sa achizitionez originalii,am preferat sa dau tot afara si sa pun ceva uzual si de calitate!!

Pai ce am zis ,nici producstorul nu si-a batut capul rau cu etajele finale probabil cu 7.9 tranzistori pe canal.
Link spre comentariu

Sunt foarte multi tranzistori pe canal.....4 sunt doar finalii.!!!! A venit intr-o stare deplorabila pt ca a fost adus in aceasta stare de un ,,meserias", fiind declarat ireparabil,....iesea fum dintr-un rezistor de 100 ohm,conform descrierilor proprietarului! L-am pus pe picioare si e un amplificator chiar ok!!!

Link spre comentariu

Aviz amatorilor de "recuperate", BF422-423 Philips sint JALNICE!!!!

Cei mai prosti tranzistori pe care i-am putut pune vreodata in etaj diferential.

Zgomot cacalau, uneori un canal, "fierbea" din cauza PNP-ului, credeam ca sint electroliticii din reactia negativa, pina nu am schimbat BF-urile, ampliful NU a avut liniste...

Am pus saracii de 2SC1815 si complementar, recuperati de pe placi de casetofoane dezafectate, si totul ca la carte apoi.

Alimentare +/- 65Vcc ca altfel puneam BC107-177.

Initial foloseam 2N2222A si 2N2907A dar stoc 0 la acel moment...

Patit asta acum v'o 15-20 ani.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări