Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Viobio, asa, doar ca idee, sa stii ca am facut la comanda vreo 20 de transformatoare de 1000 /1500VA,

Adica bobinate pe miez de 1500VA, dar cu sarma mai multa decat normal. Rezultatul a fost o caracteristica mult mai "moale" a duritatii transformatorului, adica o cadere a tensiunii in sarcina mai mare decat la un traf bobinat pe acelasi miez dar cu mai putine spire/V. Din acst pdv au fost declasate si cotate 1000VA in loc de 1500VA, desi pretul paltit a fost mult mai mare, iar din pdv al temperaturii de lucru stateau mai bine (la curent maxim). In schimb au intrunit alte caracteristici audiofile cerute de un client.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Viobio, asa, doar ca idee, sa stii ca am facut la comanda vreo 20 de transformatoare de 1000 /1500VA,

Adica bobinate pe miez de 1500VA, dar cu sarma mai multa decat normal. Rezultatul a fost o caracteristica mult mai "moale" a duritatii transformatorului, adica o cadere a tensiunii in sarcina mai mare decat la un traf bobinat pe acelasi miez dar cu mai putine spire/V. Din acst pdv au fost declasate si cotate 1000VA in loc de 1500VA, desi pretul paltit a fost mult mai mare, iar din pdv al temperaturii de lucru stateau mai bine (la curent maxim). In schimb au intrunit alte caracteristici audiofile cerute de un client.

Cine stie cunoaste... :aplauze

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Viobio, asa, doar ca idee, sa stii ca am facut la comanda vreo 20 de transformatoare de 1000 /1500VA,Adica bobinate pe miez de 1500VA, dar cu sarma mai multa decat normal. Rezultatul a fost o caracteristica mult mai "moale" a duritatii transformatorului, adica o cadere a tensiunii in sarcina mai mare decat la un traf bobinat pe acelasi miez dar cu mai putine spire/V. Din acst pdv au fost declasate si cotate 1000VA in loc de 1500VA, desi pretul paltit a fost mult mai mare, iar din pdv al temperaturii de lucru stateau mai bine (la curent maxim). In schimb au intrunit alte caracteristici audiofile cerute de un client.

"Transformator de 600 VA dar in realitate e cam de 1.000VA " Eu m-am prins despre ce este vorba ,staii fara grija ,numai ca asta nu este exprimare tehnica a unui om care are facultate cu profil electrotehnic ,corect ??Este foarte aproape de "o sa lipesc exclusiv cu argint " Fiind oameni care credem ca avem oarece veleitati tehnice ,cerem sau se cere de la noi o exprimare tehnica corecta ,nu ?Altfel apare cite un dracusor care ne zgirma neuronii si ne impinge la bascalie cind "cetim" astfel de scrieri atehnice , daca ar fi fost cofetar as fi trecut cu vederea .....Cum ai bobinat tu asa le comand si eu ,la Petra,cred ca acum trei ani am vorbit cu dl Macovei despre folosirea unor toruri mai mari si a unui nr mai mare de spire/V.Daca nu crezi intreaba-i cum imi fac mie toroidalele,inca de acum trei ani ! Editat de viobio
Link spre comentariu

Mister "turnatoru" , pe langa ca torni mai cauti sa si dezinformezi...securistu perfect. Pai limbajul "aproximativ" era pe un forum audiofil unde oamenii nu stau cu cartea de electronica in mana. Poate unii sunt medici, poate altii sunt agricultori, treaba lor, ideea este ca eu sa ajung la un numitor comun cu ei, sa ma inteleaga. Ai vazut tu descrieri tehnice cu formule pe site-ul vreunui producator de amplificatoare ? Toti daca vorbesc despre un transformator o fac in genul "ultra-low-noise configuration" , "magnetic shielded", etc... chestii generale usor de intuit de catre oricine.

Da, da, da...tu ai facut intotdeauna primul de toate...cum sa nu , noi chiar te credem. Du-te prietene in barlogul tau si lasa-te de electronica pentru ca o taina mare pentru tine.

Link spre comentariu

Din pacate, unele exprimari sunt mai "nefericite". Greseala sau intentie, numai cel de le exprima poate stii. Daca e intentie, apoi amplificatoarele precum cel de fata ar trebui vandute/prezentate altfel si altor audiente. Piata e saturata de amplificatoare, si nu calitatea face diferenta la vanzare. Iar, din pacate.Mie mi-a placut audienta de pe forumul audioweb... sub cea de aici. Adica mai multi gura casca interesati numai de SR.

Link spre comentariu

Thunderer, SARA-2016 nu este de vanzare, avem de-a face doar cu reinterpretari duse la absurd de catre tovarasul viobio.

Nu inseriati si rezistori de 0.1Ω-0.2Ω intre punte si condesatorii de filtrare, asa cum se recomanda pe aici pe forum?

Evident ca nu :) Rezistorul acela se pune doar daca vrea cineva sa faca un filtru PI , CRC. Deci se pune exclusiv intre cele doua C-uri. :)

Link spre comentariu

se permit lincuri catre alte forumuri acum ??

Nu vreau sa fiu off topic, imi exprim doar nedumerirea la lucruri postate mai sus in acest topic.

Expresia :Te dau in gat, sa ai spor si stoc.

e noua pentru mine, ce semnifica ?

Eu pun inductante si pe plus si pe masa. stau acu si ma gandesc daca o fi bine.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

"este inca ok si la 25% nu-ti fa griji " Sfat dat de cineva care are impresia ca face scule hi-end !Voi nu vedeti ca va da numai sfaturi aiurea ,sa va bage in ceata ,sa nu intelegeti nimic ,apoi sa vina cu dume audiofile ,ca el a facut ,a dres .Dorine ,orice incepator stie sau asta se invata inca de la inceput ,ca tranzistorii trebuie imperecheati ,eu cred ca iti rizi in barba cind le dai asemenea sfaturi,adica faci misto de ei .Eu cred ca tu nu lucrezi asa ,am dreptate ?? Auzi 25% diferenta intre tanzistori !? Halal sfaturi !!

M-am urat de imperecheat....am cumparat cu mult peste cele necesare,in ideea in care am sperat ca-i voi imperechea eu cumva....d669/b649 ,diferenta intre pnp/npn este uriasa....unele au 120,celelalte 180 sau peste 200!! Detin 4 perechi,pt prefinali,doar atat!!! Deci pot pune cate o singura pereche,iar r18/r29 pun de 100 ohmi? Multumesc tare mult!Aaaa....era vb de cei din vas,sa pun doar cate o pereche? Nu am decat 4 perechi,pt prefinali! Inca o lupta urmeaza.....imperechere 5551/5401!! Cata marja factor beta sa las ca sa fie ok?? Multumesc!!

Imperecheaza domnule tranzistorii ,cit mai apropiati posibil ca caracteristici,isi bate joc de tine cind spune ca se accepta diferente de 25% ,cauta si tu discutii despre împerecherea tranzistorilor si ce influenta au tolerantele mari intre ei ,mai ales pe scheme simetrice,ca aici s-au strins toti guru care au inceput sa-si bata joc de voi. Editat de viobio
Link spre comentariu

Imperecherea tranzistorilor din diferential, este esentiala pentru un offset cit mai mic, in special cind schema nu are dc servo sau offset adjust trimmer.Tranzistorii din diferential amplifica semnale de tensiuni si curenti mici, deci factorul de amplificare in curent nu este critic.Critic este in etajul final repetorul pe emitor (dublet sau triplet) unde sint curenti mari de ordinul amperilor sau zecilor de amperi, unde un beta mai mare este necesar.TOT ceea ce conteaza in final, cel mai important este RASPUNSUL ARMONIC.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnule Viobio, eu am inceput cu SARA in 2012 iar mare parte din tranzistori si cablaj au ramas pe loc si la varianta SARA 2016 , varianta facuta pe osatura SARA 2012. Tranzistorii din etajul de intrare sunt 2sa970 si echivalentul NPN. Mai departe in VAS am folosit 2n5551 si 2n5401. Unul avea factorul beta in jurul a 200, complementarul cam 140-150. In pre-driver am folosit BF422 si BF423. Tin minte perfect ca unul avea 200 si celalalt 120 !!! La finali si driveri nu am stat niciodata sa-i testez, i-am pus cum mi-au venit la mana. Cu toate astea rezultatele au fost excelente, pe masurate. Se mai putea stoarce performanta din alegerea pieselor pe spranceaza inclusiv din imperecherea tranzistoarelor ? Evident ca da dar pe mine nu m-a interesat munca si costul asta suplimentar niciodata. In general am cautat ca schema sa compenseze ea nativ tolerantele mai mari ale unor piese, acolo unde s-a putut. Asadar nu este nimic deplasat in ceea ce i-am recomandat omului, ci doar bazat pe ceea ce folosesc eu chiar si acum la aceasta schema, SARA-2016.

Evident ca fiecare poate folosi piese de care are. Nu are niciun rost sa fiu eu mai catolic decat Papa si sa incep cu exagerari pe care eu nu le-am pus in practica la schema asta.

Ceea ce doresc sa subliniez este ca nu trebuie sa se sperie lumea cum ca ar avea nevoie de nu stiu ce piese exotice... Schema se aude foarte bine si cu componente de nivel mediu. Pe de alta parte nici nu vreau sa tai aripile puristilor care isi doresc o amplificare cat mai apropiata de un nivel hi-end. Practic eu setez un nivel minim de cerinte cu care schema sa functioneze bine si lumea sa fie multumita. Nivelul maxim si-l seteaza fiecare dupa buget coane Fanica :)

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Daca faci ceva pentru tine ,imperechezi tranzistorii ?La ampul colegului Bucegi sau celor care le-ai vindut module gata plantate ,le-ai imperecheat tranzistorii ?Eu asa am invatat la scoala ,ca se imperecheaza.Toate firmele care fabrica apatura audio imperecheaza tranzistorii ,citeste o schema,sa zicem una japoneza si ai sa vezi ca se specifica tipul de tranzistor cu o anumita termitatie ,terminatia fiind factorul de amplificare ,aia de nebuni folosesc tranzistori imperecheati ?Domnule RaimondAudio ,nu esti onest ,esti dubios in afirmatii ,pe aici scrii ceva ,ca altii sa o dea in bara ,sa nu ajunga la performante bune ,gen : Gusterilor v-am dat o schema ,cinta dar nu conteaza cum cinta .Stai linistit suntem obișnuiți cu tine.Nu sunt eu singurul nebun care sfatuieste sa se imperecheze tranzistorii,mai este unu ,mai sus ,o avea si el pacate ,cum am si eu ,dar este mult,mult mai corect ca om ,comparativ cu tine.Imperecherea tranzistorilor este LEGE in audio ,nu papalageala ,intreaba-ti profesorii din facultate ,tu stii asta dar nu vrei sa recunosti !Tu te crezi audiofil ,vrei sa construiesti aparatura audiofila ,cum dracu construiesti tu daca nu imperechezi tranzistorii ,nu este prima oara cind sustii ca nu conteaza imperecherea ,o sa caut unde ai mai spus asa ceva ,sa vin cu dovezi.

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări