Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

clausnc - nu am vazut pozele, sorry. Un R-core mi-ar fi sarit in ochi, daramite doua.

De ce sa renunti la grupul RC de pe circuitele de semnal mic cand poti sa pui o D serie in direct si sa tragi alta masa la acele C-uri ? Impaci si capra si varza, poti pastra si C marisor ca filtraj local langa finali. Eventual adaugi cate o L serie, dar deja sarim calul, nu ?

Traseele de alimentare si mai ales inchiderea corecta a traseelor de masa sunt intotdeauna problematice. Raimond a subliniat de nenumarate ori ca e treaba fiecaruia sa isi rezolve alimentarea (altfel ar fi iesit un amplif prea bun). Nu ar fi mare lucru sa intrerupi in cateva puncte cablajul si sa tragi fire de masa separate.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Postare 1857. Doua primare si patru secundare = r-core. (nu am pus si pozele artistice ci doar pentru ochii mintii).

Diodele plus bobine de separare sunt un compromis si mai mare(am vazut-o implementata in alt proiect de pe forum care nu merita atentia la cate prostii contine), nu mai intru in detalii. In conditiile date (vezi cablajul) care ar mai putea fi solutia acelei bucle de masa care se inchide prin acel R-C? Sa se traga fire de masa ar fi cea mai ieftina solutie. (nu e estetica sau inginereasca dar asta e). Daca se mai foloseste si masa flotanta prin folosirea a doua secundare separate si cam asta e solutia low-cost.

Link spre comentariu

Trebuie inteles ca eu mi-as dori ca acest proiect sa poata fi realizat si de catre oameni cu nivel de cunostiinte "asa si asa" in electronica. Doresc sa para rezonabil atunci cand vorbim de complexitate, sa nu sperie. Alex , zic eu ca ne-a ajutat foarte mult realizand niste cablaje la cheie, dintre care unele verificate chiar practic de catre el. Schema ofera performante si sunet bune, chiar si unui audiofil cu pretentii ii poate fi folositoare, mai ales ca nefiind un produs de-a gata o poate transpune in realitate dupa viziunea proprie. Lucrurile nu sunt batute in cuie, daca cineva are idei noi si bune nu va fi oprit de nimeni sa le puna in aplicare. Eu am adus lucrurile pana la un punct , de aci in colo poate sa preia stafeta oricine.

Link spre comentariu

Scoaterea filtrului RC folosit pe alimentarea circuitelor cu semnal slab va face ca alimentarea folosita la etajul final sa se regaseasca identic si pentru circuitele slabe, etajul de intrare si VAS-ul. Tensiunea de alimentare la putere mare va avea un riplu, o variatie poate si de 2..3 volti. Cu siguranta ca aceasta va afecta circuitele de semnal slab. Daca lasam filtrul RC la locul sau, tensiunea de alimentare de dupa el va fi destul de liniara, rezonabila si va afecta mult mai putin sunetul in final. Condensatorii din acest filtru au un pin care da la masa. Pentru comoditate, Alex a ales ca toate masele sa se intalneasca intr-un singur punct pe cablaj iar de acolo sa se plece cu un singur conductor la masa secundarelor.

Fiecare solutie are avantaje si dezavantaje. Zgomotul indus de faptul ca toate masele se intorc prin acelasi conductor este net mai mic fata de zgomotul produs de o alimentare nefiltrata. Deci in mod cert folosirea filtrului RC aduce beneficii. Daca deranjeaza zgomotul care ar putea exista in traseul de masa comun, ar trebui subliniate cateva aspecte: condensatorii mari folositi la netezirea riplului si care produc cei mai mari curenti de incarcare sunt la celalalt capat al traseului comun de masa, deci nu au efect in cazul discutat mai sus. Condensatorii de decuplare de pe module sunt de valoare mica, fiind folositi doar cu rol de stabilitate. Prin urmare prin ei nu circula curenti mari. Pentru a reduce zgomotul indus de curentii lor, chiar daca sunt mici, se poate supradimensiona conductorul de masa pentru a-i scadea rezistenta si micsora zgomotul. Singura grija reala vine de la masa difuzoarelor. Ea trebuie luata doar din masa comuna a infasurarilor secundare si a condensatoarelor mari pentru filtrarea riplului.

Conductorul de masa comun care pleaca de la modulul amplificator pana la alimentare poate fi inlocuit cu un manunchi de conductoare fiecare cu cate o masa separata. Totusi , realistic vorbind, va fi tare greu sa se gestioneze tot hatisul asta de cabluri. Recomandarea mea este folosirea unui singur conductor de masa gros pe cat se poate folosi practic, iar masa difzoarelor sa fie tras cum am specificat mai sus. In acest fel ne mentinem in limite rezonabile din toate punctele de vedere. Teoria trebuie transpusa in realitate, din acest motiv ne adaptam cum putem.

I've found that PSRR with amps is much vaunted but less significant than you would expect. There are inevitable distortions in ALL amps, but rather than seeking to reduce them to vanishingly low levels I have found that it's best to manipulate the various artefacts and 'work' with them. I have even found with single ended input and voltage amp circuits that too much decoupling can actually degrade the music presentation; so I conclude that there are other factors operating here, and I would assume it is phase. If the VAS and the output device are operating from the same rail then there will be serious interaction, BUT, that interaction will be in phase at the VAS emitter/source. Viewed on the collector/drain side, the phase is reversed, and this can work for you. Use a large cap and resistor/diode to decouple the VAS emitter/source from the output device and you subtly change the phase each see; this then affects the scalar amplitude of the artefacts as they present to the gates of the output stage.

..........................

Straduindu-ne sa minimixam unii parametri (vezi THD, PSRR) ,compromisurile pot fi mult mai mari si mai greu de identificat cauzele. Combaterea cauzelor si nu a efectelor e de cele mai multe ori varianta castigatoare. (implementarea unei alimentari cat mai curate fata de rejectiile care omoara sunetul)

Pastrarea R-C de separare intre etaje si implementarea cu masa pe priza mediana reduc mult din potentialul simulat al schemei SARA.

Editat de clausnc
Link spre comentariu

Va salut,cu respect!! Am reusit sa fac o prostie....din neatentie,am printat cablajul in oglinda,astfel încât,la final,va apărea pe cablaj exact cum apare in cablajul v2 prezentat de d-l alexmm! Urmărind cablajul executat de dumnealui,am observat ca al meu e in oglinda!! Ar functiona si asa?? Multumesc!

Link spre comentariu

Detin tranzistorii 2sa1209/2sc2911 si vreau sa-i utilizez ca prefinali in acest proiect,intrucat sunt de calitate si bine imperecheati! Ce ma nedumereste e faptul ca acestia sunt prezentati ca predriveri pt af de 100w ....la 2sa1207 scade la 60 de wati etc!!! Intrebarea mea e daca se preteaza acesti tranzistori ca prefinali in ,,Sara 2016" ! Multumesc!

Link spre comentariu

M-am urat de imperecheat....am cumparat cu mult peste cele necesare,in ideea in care am sperat ca-i voi imperechea eu cumva....d669/b649 ,diferenta intre pnp/npn este uriasa....unele au 120,celelalte 180 sau peste 200!! Detin 4 perechi,pt prefinali,doar atat!!! Deci pot pune cate o singura pereche,iar r18/r29 pun de 100 ohmi? Multumesc tare mult!Aaaa....era vb de cei din vas,sa pun doar cate o pereche? Nu am decat 4 perechi,pt prefinali! Inca o lupta urmeaza.....imperechere 5551/5401!! Cata marja factor beta sa las ca sa fie ok?? Multumesc!!

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări