Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Da asa este , cine nu munceste nu greseste ,deci trebuie promovat . S-a tot modificat ,de la o varianta, la cealalta ,si da, s-a lasat din gresala ,rezistorul de 20 ohmi in scurt ..... mare scofala . E bine, ca functioneaza ,celelalte variante .Pe asta cu finalii si driverii in linie nu am sa o mai fac ..... va las pe voi .

Posted Image

Bine spus. Aluzia mea era la aplaudacii care stau si asteapta para malaiata . Dupa "parerea" lor totul era corect.

Greseli la fel de vizibile pentru mine sunt si celelalte semnalate la partea de implementare. Si ele se pot corecta dar mai intai trebuie sa intelegi ce ai gresit si apoi cautate solutii.

Nu am gasit un ex, la fel de bine documentat pentru curent variabil specific clasei AB(ceva mai greu de inteles poate) insa fenomenele sunt aceleasi ca in link.

http://www.clarisonus.com/Research%20Reports/RR002-DCFilterTest/RR002-DCFilSupplyTest.html

Don't go higher than 10000uF on the caps directly connected to the rectifier bridge.

More will put too much stress on the transformer and rectifiers. (Horowitz page 330)

Link spre comentariu
Good design practice calls for the use of storage capacitors
whose ripple current rating is conservatively larger than the
value estimated from the dc output current and the conduction
angle. In the above circuit, for example, we designed
for a maximum dc load current of 2A, from which we estimated
an rms current of about 4A in both the transformer
secondary and the storage capacitor. The particular capacitors
shown in the figure have a ripple current rating of
5.8Arms at 85◦C for each 8200μF capacitor of the parallel
pair, thus 11.6Arms when combined to make either
C1 or C2. This is definitely conservative! You can also calculate
the heating, from the ESR specification of 0.038Ω
(maximum) per capacitor: each parallel pair has an ESR
no greater than 19mΩ, which produces a heating power of
P = I2
rms RESR ≈ 0.15W in each capacitor.
When choosing filter capacitors, don’t get carried away:
an oversize capacitor not only wastes space but also increases
transformer heating (by reducing the conduction
angle, hence increasing the ratio of rms current to average
current). It also increases stress on the rectifiers.
..........................................................................
Nu am putut posta oscilogramele din pdf ,dar e de inteles ca varfurile de curent ajung in jur de 8A. Daca la 15000uf e atat cat o fi la 50000uf? Cati kw ar trebui sa aiba traful sa nu limiteze?
Metodele empirice neintelese ,au dus la ce am vazut in poza postata de alexmm. Eu am vazut un dezastru in timp ce aplaudacii au "pareri". (la putere mica nu se percep in sunet greselile descrise chiar daca sarcina nu e rezistenta)
Editat de clausnc
Link spre comentariu

Eu ma numar printre aplaudaci.

M-am uitat si eu mai atent si cred ca nu ne uitam la acelas cablaj.

Poate ar fi de bun augur ceva mai cu substanta de reprosat.

Poare chiar un exemplu de cablaj bine rutat sa vedem ca nu discutam cu un spargator de bomboane agricole (seminte).

Discutii genul (care e mai mare viteza luminii sau viteza intunericului?) sunt misto da' la bodega.

Un traf bine facut poate functiona pentru perioade destul de mari si in overload.

A se vedea realizarea colegului cu un kilowatt din miez de 8 cm patrati.

Si aici este un teren periculos fiindca sunt colegi care nu cred in saturatia miezului.

De fapt si eu sunt adeptul supradimensionarii filtrajului dar musai cu soft start.

Totusi vorbim de amplif de auditii nu de un amplif pe care sa se strige darul la nunta.

Spor,

Mircea.

Editat de Mircea Crisan
Link spre comentariu

Clausnc, duci rationamentul corect pana la un punct dupa care o virezi brusc aiurea catre o logica numai de tine stiuta. Traseul de curent care merge la tranzistoarele finale de putere este lat si nu foarte lung, nu vad de ce iti faci probleme. Spike-uri de incarcare mari nu exista pe cablaj deoarece nu avem condensatoare mai mari de 10.000uF pe cablaj. Trafurile au in infasurarile secundare o rezistenta medie de circa 0,2-0,4 ohm. Aceasta va limita nativ varfurile de curent. La fel si rezistenta primarului, a prizei, etc. Este bine sa ai un traf usor supradimensionat, dar nu inteleg legatura cu cablajul. Poti crea tu un cablaj alternativ.Nu se supara nimeni.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Clausnc, duci rationamentul corect pana la un punct dupa care o virezi brusc aiurea catre o logica numai de tine stiuta. Traseul de curent care merge la tranzistoarele finale de putere este lat si nu foarte lung, nu vad de ce iti faci probleme. Spike-uri de incarcare mari nu exista pe cablaj deoarece nu avem condensatoare mai mari de 10.000uF pe cablaj. Trafurile au in infasurarile secundare o rezistenta medie de circa 0,2-0,4 ohm. Aceasta va limita nativ varfurile de curent. La fel si rezistenta primarului, a prizei, etc. Este bine sa ai un traf usor supradimensionat, dar nu inteleg legatura cu cablajul. Poti crea tu un cablaj alternativ.Nu se supara nimeni.

La cablajul cu finalii in linie am remarcat greseala umana /fireasca care s-a remediat. Restul de cablaje sunt ok ,adica respecta schema. Schema contine acei condensatori pe VAS care prin alegerea alimentarii cu filtrare separata prin fire vor fi "serviti ca painea calda" de etajul final printr-o bucla locala inchisa prin sarcina. (nu mai am la indemana articolul din 1968 in care Bonjorno atragea atentia la astfel de greseli).

Masa de pe priza mediana aduce mizeriile de pe sarma trafului si nu numai fix acolo unde nu e nici o masura de rejectie (degeaba rejectia alimentarilor e ok).

Limitarea varfurilor de curent inseamna compromis pentru ca va incarca bateria de filtrare in functie de consumul sarcinii, adica va varia tensiunea mai mult decat riplu. La asta m-am referit cand am zis ca am vazut un dezastru in pozele postate de alexmm (nu la cablaje ).

p.s. M-am referit la aplaudacii care au "pareri" acolo unde lucrurile sunt clare (nu vad o greseala de cablaj recunoscuta de autor ulterior)

Eu ma numar printre aplaudaci.

M-am uitat si eu mai atent si cred ca nu ne uitam la acelas cablaj.

Poate ar fi de bun augur ceva mai cu substanta de reprosat.

Poare chiar un exemplu de cablaj bine rutat sa vedem ca nu discutam cu un spargator de bomboane agricole (seminte).

Discutii genul (care e mai mare viteza luminii sau viteza intunericului?) sunt misto da' la bodega.

Un traf bine facut poate functiona pentru perioade destul de mari si in overload.

A se vedea realizarea colegului cu un kilowatt din miez de 8 cm patrati.

Si aici este un teren periculos fiindca sunt colegi care nu cred in saturatia miezului.

De fapt si eu sunt adeptul supradimensionarii filtrajului dar musai cu soft start.

Totusi vorbim de amplif de auditii nu de un amplif pe care sa se strige darul la nunta.

Spor,

Mircea.

La cablaje s-a inteles gresit ; nu ele in sine sunt de vina,

Taful subdimensionat tine in regim de auditii normale. Softstart-ul ce sens mai are daca limitarea o va face traful subdimensionat? Asta ar fi singurul avantaj dar e de natura electrica, toate dezavantajele sunt de natura acustica.

Link spre comentariu

Filtrarea generala nu se afla pe cablajul amplificatorului (se conectreaza prin fire de legatura ) si masa e pe priza mediana de pe transformator. Masa condensatoarelor din filrtu R-C e pe cablajul amplificatorului si ar trebui duse prin fire separate in priza mediana de pe transformator.

Am postat poze acum vreo doua saptamani cu problema descrisa acum pe larg. Carpeala pentru cablajele facute e scoaterea condensatoarelor din filtru R-C, asa cum se facea acum 50 de ani. Eu la amplificator din acele vremuri am vrut sa-i pun in loc de acele rezistente , multiplicatoare de capacitate ,adica sa-l aduc la zi ca si solutie tehnica. Pentru SARA am inteles ca e prea tarziu, dar pe viitor e bine de tinut cont si de implmentare ;poate ruina munca de simulare sau de desenare a cablajului. (ambele ,luate separat sunt ok , impreuna insa "dau cu virgula")

p.s. sory ,exprimarea anterioara a fost ambigua.

Posted Image

Pentru dimensionarea transformatorului si a condensatoarelor de filtraj iata un ex tot pentru 200w. (transformatorul are 2kw , condensatoarele nu stiu cat dar se poate aproxima)

Parca e putin cam pe dos decat in implementarea de pe forum. Aviz aplaudacilor care au "pareri" , exemplul dat a cam rupt gura lumii in 2011 si aceasta e implementarea din 2016.

Link spre comentariu

Lasand si glumele si criticile la o parte, trebuie facuta observatia ca un transformator mare - intotdeauna binevenit, in special toroidal romanesc, are in general si flux de scapari mare si induce brum.

Ceea ce impune alegerea unui model f bine facut (la comanda speciala, ecranat bine) sau folosirea a 2 R-core, ceea ce ridica sensibil pretul constructiei.

In plus se impune folosirea unei carcase mai mari care sa permita 5-6cm distanta in plus intre transformator si module.

clausnc - folosirea de infasurari secundare separate, redresate separat si obtinerea masei in punctul de inseriere a condensatorilor de filtraj va elimina trecerea masei prin transformator. De ce nu recomanzi solutia asta, nu crezi ca este mai la indemana si eficienta ?

Editat de shambala
Link spre comentariu

Lasand si glumele si criticile la o parte, trebuie facuta observatia ca un transformator mare - intotdeauna binevenit, in special toroidal romanesc, are in general si flux de scapari mare si induce brum.

Ceea ce impune alegerea unui model f bine facut (la comanda speciala, ecranat bine) sau folosirea a 2 R-core, ceea ce ridica sensibil pretul constructiei.

In plus se impune folosirea unei carcase mai mari care sa permita 5-6cm distanta in plus intre transformator si module.

clausnc - folosirea de infasurari secundare separate, redresate separat si obtinerea masei in punctul de inseriere a condensatorilor de filtraj va elimina trecerea masei prin transformator. De ce nu recomanzi solutia asta, nu crezi ca este mai la indemana si eficienta ?

Cred ca nu ai vazut pozele postate de mine acum doua saptamani . Aia e solutia aleasa de mine ,dar ceva mai complexa ,cu buffer de energie (cu ESL si ESR reduse) direct pe PCB amplificatorului. (e de fapt un filtru PI intre filtrajul de dupa redresare si cel de pe PCB-ul amplificatorului; cine a remarcat rolul sigurantei in aceasta implementare).

Deasemenea e vorba de doua r-core de 300w care vor sta pe frontul amplificatorului ca sa ocupe cat mai pitin loc, separate cu tabla fata de restul montajelor. (pentru ele am determinat snuberele care sunt si ele prezente in poze ).

Se poate adapta si la alimentraea SARA si rezolva partea cu priza mediana de pe transformator. Se asigura o rejectie buna pe masa daca solutia e insotita de snubbere pe secundarele transformatorului.

Link spre comentariu

Scoaterea filtrului RC folosit pe alimentarea circuitelor cu semnal slab va face ca alimentarea folosita la etajul final sa se regaseasca identic si pentru circuitele slabe, etajul de intrare si VAS-ul. Tensiunea de alimentare la putere mare va avea un riplu, o variatie poate si de 2..3 volti. Cu siguranta ca aceasta va afecta circuitele de semnal slab. Daca lasam filtrul RC la locul sau, tensiunea de alimentare de dupa el va fi destul de liniara, rezonabila si va afecta mult mai putin sunetul in final. Condensatorii din acest filtru au un pin care da la masa. Pentru comoditate, Alex a ales ca toate masele sa se intalneasca intr-un singur punct pe cablaj iar de acolo sa se plece cu un singur conductor la masa secundarelor.

Fiecare solutie are avantaje si dezavantaje. Zgomotul indus de faptul ca toate masele se intorc prin acelasi conductor este net mai mic fata de zgomotul produs de o alimentare nefiltrata. Deci in mod cert folosirea filtrului RC aduce beneficii. Daca deranjeaza zgomotul care ar putea exista in traseul de masa comun, ar trebui subliniate cateva aspecte: condensatorii mari folositi la netezirea riplului si care produc cei mai mari curenti de incarcare sunt la celalalt capat al traseului comun de masa, deci nu au efect in cazul discutat mai sus. Condensatorii de decuplare de pe module sunt de valoare mica, fiind folositi doar cu rol de stabilitate. Prin urmare prin ei nu circula curenti mari. Pentru a reduce zgomotul indus de curentii lor, chiar daca sunt mici, se poate supradimensiona conductorul de masa pentru a-i scadea rezistenta si micsora zgomotul. Singura grija reala vine de la masa difuzoarelor. Ea trebuie luata doar din masa comuna a infasurarilor secundare si a condensatoarelor mari pentru filtrarea riplului.

Conductorul de masa comun care pleaca de la modulul amplificator pana la alimentare poate fi inlocuit cu un manunchi de conductoare fiecare cu cate o masa separata. Totusi , realistic vorbind, va fi tare greu sa se gestioneze tot hatisul asta de cabluri. Recomandarea mea este folosirea unui singur conductor de masa gros pe cat se poate folosi practic, iar masa difzoarelor sa fie tras cum am specificat mai sus. In acest fel ne mentinem in limite rezonabile din toate punctele de vedere. Teoria trebuie transpusa in realitate, din acest motiv ne adaptam cum putem.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări