Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Ma indoiesc ca un amplif lucrat cu puternica reactie negativa e influentat mult de sursa. Ma refer aici la o sursa decenta, adica un minim de Suma(P iesire canale) = putere traf si cate un 4700u pt fiecare suta de W.
Fara low noise sau alte povesti, se ocupa ampliful de rejectie, incat efectele sa nu mai fie detectabile.
La simpliciuni fara reactie, doar reactii locale e evident ca sursa e elementul cheie, pentru ca nu are cine sa se lupte cu aceste efecte.

Vezi implementarile practice SARA si asa cum am mai scris rejectiile alimentarii pentru etajul de intrare sunt ok dar alimentarea VAS-ului si masa legata de priza mediana raman in sarcina sursei. Asa e la majoritatea implementarilor simpliste din pacate. (adica si la alte proiecte de pe acest forum)

Cum se calculează un snubber? Vreau să văd dacă inginerii de la TI mi-au zis corect anul trecut.

Cauta doua sau trei pagini in urma exemplul postat de mine si masuratorile evidentiate pe osciloscop.(presupune cunoasterea teoriei). Cu mai multe pagini in urma vezi ca e si pdf-ul cu teoria , postat de shambala . (poate asta te ajuta mai mult sa confrunti cu ce ti-au tinis cei de la TI).

Posted Image

Initial am crezut ca e o modificare de alimentare cu buffer local de energie . Cand am vazut valoarea rezistentei de 20ohm care e pusa in scurt e clar ca e vorba doar de o greseala de cablaj (vedeti unde am intrerupt in paint). Or mai fi si alte greseli dar atat timp cat nu a fost rezolvata bucla de masa, las pe cei direct interesati sa verifice, (aceasta varianta cu tranzistorii in linie mi-a placut si de asta am salvat-o).

Editat de clausnc
Link spre comentariu

Am găsit, mulţumesc. Eram curios de rezultate fiindcă n-am prea folosit snubbere şi domnii de la TI au fost mult mai empirici:

• [*]măsori frecvenţa de oscilaţie; [*]pui o rezistenţă şi modifici valoarea pînă scade amplitudinea la jumate; [*]pui condensatoare de valori diferite pînă scade frecvenţa de oscilaţie la jumătate; [*]cele două înseriate reprezintă snubberul.

Link spre comentariu

Am testat si SARA 2016 v.1 functioneaza si aceasta versiune ,cum anume ,va las pe voi sa o construiti si sa comentati . Pentru cei ce au comentat, ca nu am ascultat ,in nu stiu ce show room-uri si ca nu am perceptii muzicale audiofile tin sa precizez ,ca posed o pereche de boxe Taga Harmony Platinum F120 si sursa de semnal Onkyo C-N 7050 care reda flac.-uri ......in consecinta, stiu ce amplificatoare construiesc . Nu posed aparatura performanta ,de masuratori ,dar sa nu uitam ca nu suntem decat amatori . Daca reusesc, sa-mi fac rost de un generator, de semnal am sa fac ,si niste masuratori ,pe sarcina pasiva - reactiva . Offsetul ,e de doar 3 mV, cum se vede ,in una dintre imagini . Cateva poze cu montajul .....Posted Image Posted Image Posted Image

Numai bine,Alex

Link spre comentariu

@alexmm Imi place de mor ce vad de fiecare data la dvs.

Nu mai puneti la suflet toate prostiile!

Unii sunt nascuti sa fie atoatestiutori...Pe astia nu-i multumeste nimic...si acasa asculta la difuzoare de 5w recuperate din tv NEI si puse in cutia de la closti.

Cu toate astea un inginer de sunet este capabil sa asculte si la tv NEI si sa aprecieze un amplif bun pe aceste difuzoare pt ca auzul nu e format doar din doua urechi ci si o arie neuronala pe creier care stie sa faca nativ calcule extrem de avansate pt a aprecia faza, frecvente, mesaj util, mesaj inutil si are cel mai avansat reducator de zgomot inventat vreodata, capabil sa aprecieze esenta unor sunete distorsionate si asta nu de acum ci din timpurile cand ne alerga leul prin campiile Africii.

Din pacate unora nici daca le pui boxe monitor active de 10 000 de euro si sursa de mii de euro n-ai cum sa-i faci sa stea sa asculte o melodie si sa se bucure de ea.Sunt macinati interior de probleme neintelese de muritorii de rand.

Link spre comentariu

@alexmm Imi place de mor ce vad de fiecare data la dvs.

Nu mai puneti la suflet toate prostiile!

Unii sunt nascuti sa fie atoatestiutori...Pe astia nu-i multumeste nimic...si acasa asculta la difuzoare de 5w recuperate din tv NEI si puse in cutia de la closti.

Cu toate astea un inginer de sunet este capabil sa asculte si la tv NEI si sa aprecieze un amplif bun pe aceste difuzoare pt ca auzul nu e format doar din doua urechi ci si o arie neuronala pe creier care stie sa faca nativ calcule extrem de avansate pt a aprecia faza, frecvente, mesaj util, mesaj inutil si are cel mai avansat reducator de zgomot inventat vreodata, capabil sa aprecieze esenta unor sunete distorsionate si asta nu de acum ci din timpurile cand ne alerga leul prin campiile Africii.

Din pacate unora nici daca le pui boxe monitor active de 10 000 de euro si sursa de mii de euro n-ai cum sa-i faci sa stea sa asculte o melodie si sa se bucure de ea.Sunt macinati interior de probleme neintelese de muritorii de rand.

Domnul din semnatura ta nu e deacord cu cultura ta de net; nu e inginer de sunet dar mai stie si el cate ceva. (era vorba de Nelson Pass )

Editat de clausnc
Link spre comentariu

Se poate, evident, dar pe mine mă interesa să văd cum au ajuns la metoda asta, care e legătura cu matematica din spate.

In pdf mai ai si explicatia teoretica de ce se foloseste si al treilea condensator in paralel direct cu bobina secundarului. Valoarea lui nu se calculeaza dar se alege in functie de celelalte calculate. Metoda mai rapida pentru varianta completa e cea teoretica dar intradevar sunt cam multe calcule.

Deasemenea se calculeaza si capacitatea de filtrare si curentul de varf necesar debitat de transformator, ce trebuie suportat de punte. Prea multe calcule dar asta e.

Link spre comentariu

Domnul din semnatura ta nu e deacord cu cultura ta de net; nu e inginer de sunet dar mai stie si el cate ceva. (era vorba de Nelson Pass )

Domnul sau semnatura nu e de acord cuculturameadenet?

Si daca nu e de acord domnul Pass nu-i cu suparare.Nu putem avea toti aceeasi parere.

Cuculturameadenet mi-a comunicat sa va spui ce crede ea saracuta!

Editat de spirochetu
Link spre comentariu

Da asa este , cine nu munceste nu greseste ,deci trebuie promovat . S-a tot modificat ,de la o varianta, la cealalta ,si da, s-a lasat din gresala ,rezistorul de 20 ohmi in scurt ..... mare scofala . E bine, ca functioneaza ,celelalte variante .Pe asta cu finalii si driverii in linie nu am sa o mai fac ..... va las pe voi .

Posted Image

Editat de alex mm
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări