Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

@shambala stiti ce se intampla ? Mie mi se par aceste sfaturi cam ceva de genul '' fa ce spune popa, nu ce face el''.

Nu spun nici-o secunda ca ce se recomanda sunt exagerari, chiar absolut deloc, si insist sa nu se creada ca urmaresc sa discreditez cumva pe cei avansati ca ar arunca doar vorbe aiurea pe forum aiurea. Eu neavand nici pe departe cunostintele acestora in materie de amplificatoare audio.

Eu eram mai degraba curios doar sa vad un amplificator ''facut ca la carte'' chiar de mana unui om atat de exigent si care da sfaturile astea, atat doar.

Stiu ca treaba asta '' ia sa vad si eu ceva facut de mana ta'' suna ciudat si oarecum rautacios din partea unora ca mine care cer asa ceva, dar nu e intentia mea chiar deloc.

Eu doar am observat ca, in general, cei care dau sfaturile astea nu au nimic prezentat pe forum ca facut de ei, indiferent ce ar fi acela si nu ca ar fi cumva obligati de cineva ci doar asa, mai degraba, ca fapt divers sau ca exemplu cum au facut ei.

Sesebe , chiar daca nu a pus schema la acel DAC, el macar a prezentat poze cu produsul respectiv si a mai prezentat acel amnplificator clasa G, daca nu ma insel.

Deci el chiar a facut ceva.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Parerea mea este ca iarasi gresesti.

La un anumit punct al invatarii despre cum se face un lucru, incepi sa iti dai seama de fapt cat de mult nu stii (desi initial credeai ca stii multe). Si opresti lucrarea caci realizezi ca nu are rost, in mod evident nu poate rezulta decat ceva mediocru. Asa ca dupa ce pui pe pauza proiectul (sau proiectele), te apuci de studiat zile si zile (de fapt serile) cate un anumit aspect al problemei respective. Si citind, apar alte si alte chestiuni pe care credeai ca le stii si de fapt nu le stiai - sau le stiai superficial, incat zilele se transforma in saptamani, saptamanile in luni, mai intervin si alte probleme serioase in viata de zi de zi si te trezesti ca au trecut cativa ani si tot nu ai terminat niciuna din lucrarile incepute.

De fapt, dupa primele luni iti dai seama ca erai pe o cale gresita si modifici proiectul (sau il transformi daca se poate), sau daca nu, il inchizi, recuperezi ce se mai poate si treci la altul, superior.

Si te simti destul de prost, dar asta e, deja stii ca era gresit si nu puteai obtine decat un rezultat cel mult mediocru.

Totusi in perioada aia ai invatat multe, ajungi incet incet la un alt nivel de intelegere a problemelor si eventual poti da cate un sfat sau o critica intemeiata.

Revenind in concret, una din solutiile care te vor scuti de ceva timp pierdut si rezultate submediocre este sa mergi la Bucuresti sa vizitezi 2-3 showroomuri si sa asculti cum suna sisteme scumpe, ca sa ai idee macar cu ce "te lupti". Si neaparat trebuie mers din cand in cand la concerte simfonice, daca se poate neamplificate. Daca sunt amplificate, trebuie sa ajungi cumva langa orchestra, sa asculti putin si instrumentele pe viu, pt ca de regula ce auzi in difuzoare este foarte diferit de sunetele reale produse de orchestra.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Perfect de acod Shambala dar daca nu te apuci la un moment dat sa pui si in practica cunostintele adunate in urma studiului....atunci ai facut tot studiul cam degeaba.

Degeaba ai adunat cunostinte avansate despre un anumit domeniu (din electroacustica de exemplu) daca nu le pui si in practica (macar unele dintre ele).

Degeaba stii cum ar trebui sa fie realizat un amplificator HiFi daca nu faci sau modifici unul conform informatiilor adunate.

Ceva de genul am patit si eu cind m-am apucat sa fac DAC-ul, mai mult in urma la un pariu daca pot sa zic asa.

Daca la inceput ma gindeam ca il fac cu 2-3 integrate si ceva surse (fara µcontroler de exemplu) in final am ajuns sa utilizez vreo 20 de integrate si vreo 8 surse independente de alimentare, inclusiv o separare galvanica totala intre digitalul de intrare si analogicul de iesire si am mai adaugat si display si telecomanda chiar daca nu erau deloc planificate initial.

Cu amplificatorul in classa G cu TDA7293 a fost cam la fel diferenta a fost ca nu am avut nici un fel de indemn extern (de exemplu un fel de pariu).

L-am facut dupa vreo 2 ani de studiu, l-am testat si l-am dat deoparte fara sa mai continui dezvoltarea unui amplificator complet foarte performant termic cum aveam in plan initial.

Principalul motiv a fost faptul ca nu am fost multumit de slew-rate-ul obtinut.

Desi banda la 3db masurata la full power era de ~150Khz si sunetul obtinut cu greu putea fi diferentiat de un amplificator mult mai rapid, am considerat ca nu corespunde cerintelor/standardelor mele si l-am abandonat intr-un colt de sertar.

Daca te multumesti numai cu studiul si comentatul proiectelor altora ....nu esti decit ca un chibit la sah care sta pe margine si la un moment dat poate vedea o mutare fenomenala dar care nu a trebuit sa suporte stresul intregii partide si care poate nici macar nu stie cum trebuie facuta o deschidere in care sa-ti protejezi piesele importante sau regele asa cum trebuie.

Ps: mai am si alte proiecte mai complexe sau mai simple dar aici nu eu consider ca-i un concurs cu cine a facut mai multe proiecte. Am prezentat "aproape" 2 proiecte pt a se vedea ca nu sint numai un chibit care comenteaza de pe margine dar ma opresc aici.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Ma indoiesc ca un amplif lucrat cu puternica reactie negativa e influentat mult de sursa. Ma refer aici la o sursa decenta, adica un minim de Suma(P iesire canale) = putere traf si cate un 4700u pt fiecare suta de W.
Fara low noise sau alte povesti, se ocupa ampliful de rejectie, incat efectele sa nu mai fie detectabile.
La simpliciuni fara reactie, doar reactii locale e evident ca sursa e elementul cheie, pentru ca nu are cine sa se lupte cu aceste efecte.
Link spre comentariu

Nu.Eu consider că SARA2016 este o altă abordare , cumva mai pretențioasă .Variațiile sursei de alimentare sau variatiile de temperatura influențează PSF-ul tranzistoarelor , de aia e nevoie de capacități generoase si surse de curent constant cât mai performante și cuplaje termice intime in pozițiile sensibile la temperatură .Adică exact ceea ce a propus Raimond în acest proiect !

Link spre comentariu

Azi am avut un cuplaj termic cu zapada si lopata vreo 3 ore de credeam ca raman fara urechi :) Pana la urma este doar un amarat de amplificator, mai bun sau mai prost, depinde de cum vrei sa vezi problema. Care aveti nevoie de asa ceva puneti mana si faceti-l, suna foarte bine iar daca tot o sa va invartiti in jurul cozii fara sa faceti ceva concret o sa va ia ameteala fara niciun rezultat. Nu mai e nevoie de mari sedinte spirituale audiofile,am facut eu treaba in locul vostru. Voi doar bucurati-va de muzica, asta conteaza.

Link spre comentariu

Contează doar soluția tehnică , nu tipul tranzistorului , evident .Nu doresc să intru în amănunte cu privire la funcționarea acestui tip de superdiodă , aici nu e secțiunea începătorilor :) .Mă bucur că Raimond a ales această variantă de superdiodă .

Link spre comentariu

@clausnc, in afara de ideile astea performante (si nu o spun ironic) pe care ar trebui sa le aplicam la amplificatoarele construite de noi, ne arati si noua o poza cu un amplificator construit de tine ?

Stiu ca nu o sa te cobori la ''nivelul meu'' dar as fi curios totusi sa vad si eu un asemenea aparat construit de tine in care ai folosit marea majoritate a acestor idei

Repet inca o data, nu am postat la misto, vorbesc cat se poate de serios

Pare mai simplu sa construiesti de la zero insa nu e chiar asa. (ma refer la proiectare si implementare pentru ca sunt strans legate intre ele ).

Ai vazut in foile postate cam cat e de calcul si de masurat pentru un amarat de snuber si e doar o za din partea de alimentare.(multi nici nu stiau de ea ,ce sa mai zic de cum se proiecteaza).

I-ti las ca tema determinarea capacitatii de filtrare optime pentru amplificatorul folosit de tine de ex. (daca ai citit cu atentie ce am mai scris ; "fara numar" e varianta "mai dai dumneata la anul examenul dupa ce mai inveti" cum se folosea pe la scoala).

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări