Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Vorbarie multa , electronica.... Aveati inca de la pagina 93 arhiva cu raspunsurile. Acest amplificator NU are o dependenta exagerata fata de reactia negativa globala si NU are niciun fel de probleme legate de SR. Graficul IMD-CCIF sta dovada, la fel si loop-gain-ul.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Alex, in principal tii cont de parerea mea vis-a-vis de cablaj, pentru ca eu am proiectat schema.

In ultima varianta de cablaj a disparut filtru R-C care alimenta VAS-ul si etajul din fata (s-a eliminat compromisul din proiectarea schemei). S-a inlocuit cu un mic buffer de energie (2x470uf) care alimenteaza tot montajul plus niste decuplari pe fiecare final. (eficient pentru 2w si preintampinarea patrunderii oscilatiilor de inalta frecventa). Decat sa cautati solutii prea putin eficiente pentru a combate niste efecte , nu mai bine combateti direct cauza? Va postez o varianta de alimentare ceva mai scumpa. Se poate si mai ieftin dar va las placerea de a o simplifica singuri. (totul pe cablajul amplificatorului)

p.s. foaia cu corectarea si evidentierea problemelor din primul cablaj proiectat de alexmm dateaza de la postarea acestuia si a fost facuta pentru cineva interesat de pe forum, trimisa mult mai usor de pe telefon pe telefon decat de postat aici)

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Alex, in principal tii cont de parerea mea vis-a-vis de cablaj, pentru ca eu am proiectat schema.

In ultima varianta de cablaj a disparut filtru R-C care alimenta VAS-ul si etajul din fata (s-a eliminat compromisul din proiectarea schemei). S-a inlocuit cu un mic buffer de energie (2x470uf) care alimenteaza tot montajul plus niste decuplari pe fiecare final. (eficient pentru 2w si preintampinarea patrunderii oscilatiilor de inalta frecventa). Decat sa cautati solutii prea putin eficiente pentru a combate niste efecte , nu mai bine combateti direct cauza? Va postez o varianta de alimentare ceva mai scumpa. Se poate si mai ieftin dar va las placerea de a o simplifica singuri. (totul pe cablajul amplificatorului)

p.s. foaia cu corectarea si evidentierea problemelor din primul cablaj proiectat de alexmm dateaza de la postarea acestuia si a fost facuta pentru cineva interesat de pe forum, trimisa mult mai usor de pe telefon pe telefon decat de postat aici)

Link spre comentariu

Acest amplificator NU are o dependenta exagerata fata de reactia negativa globala si NU are niciun fel de probleme legate de SR.

Iertati pe un batrân habarnist, dar aveti si ceva date cu distorsiunile fara reactie negativa?

Link spre comentariu

Uite o solutie interesanta de alimentare separata a etajului de intrare + VAS , din care m-am inspirat si eu in proiectul comun ( Victor + DjLeco ) aflat in dezvoltare :

Posted Image

In viitor poti tine cont de aceasta solutie !

Editat de Victor
Link spre comentariu

Varianta 2 cablaj sara e cea functionala? Intreb asta pt ca exista diferente intre schema pdf si cablajul din arhiva!!! Care este varianta construita de d-l alex mm?? Va multumesc!!!

Link spre comentariu

Varianta 2 cablaj sara e cea functionala? Intreb asta pt ca exista diferente intre schema pdf si cablajul din arhiva!!! Care este varianta construita de d-l alex mm?? Va multumesc!!!

Aceasta este varianta testata de Dl Alex, cablajul este facut de mine.

Am facut si astazi patru.

Posted Image

Link spre comentariu

Uite o solutie interesanta de alimentare separata a etajului de intrare + VAS , din care m-am inspirat si eu in proiectul comun ( Victor + DjLeco ) aflat in dezvoltare :

Posted Image

In viitor poti tine cont de aceasta solutie !

Ce functie face comanda oglinzilor de curent pentru stabilizatoare? La SARA se puteau pune stabilizatoare direct din tensiunea de alimentare ( nu se pierdea mare lucru din putere si puteau dispare oglinzile de curent de pe etajul de intrare). Pentru orice amplificator cu aceasta tipologie cam asta e solutia pentru VAS si etajul de intrare.(am mai scris despre aceasta solutie pentru ca o am pe amplificatorul folosit).

Puntea cu diodele in paralel (cele cu mustati cred ca sunt UFR de 8a/100v per bucata)? Eu am mers pe varianta cu doua punti (vezi atasamentele anterioare) deasemenea cu UFR de 5a/200v sau 8a/200v.

Chiar daca nu e trecut in schema, transformatorul nu e ceva simplu. Dupa snubere se subintelege ca inductantele de scapari sunt egale ( deci are secundarele bobinate concomitent ); pentru un r-core ar fi trebuit chiar nr dublu de bobine fata de un toroidal.

Aceasta este varianta testata de Dl Alex, cablajul este facut de mine.

Am facut si astazi patru.

Posted Image

Varianta cu compromisul de la alimentarea VAS si etaj de intrare.

Link spre comentariu

Oare cât o fi rezistenta de iesire a sursei de curent si cum influenteaza ea stabilizatorul parametric cu Zener? Si ce efect or fi având decuplarile (C29, 30)? Oare masurile nu-s contracarate de prezenta unui simplu tranzistor bipolar ca element serie (repetor)?

Scuzati off-topicul.

Editat de franzm
Link spre comentariu

;-) As fi preferat diagrame (nivel si faza).

S-a raspuns deja . 27db e standard THX . Daca te uiti la simulari totul e foarte bine. (mie nu-mi place raspunsul armonic dar asta e o optiune personala/audiofila)

Din pacate simulatorul nu stie de bucla de masa de pe VAS sau inductante si capacitati parazite date de rutarea cablajului si considera alimentarea ideala. Implementarile actuale de cablaj a respectat erorile de proiectare(la varianta a doua s-a incercat dregerea busuiocului) si rezultatele chiar daca sunt bune nu concorda cu cele simulate (s-a convins deja cel ce s-a grabit ca fata mare la mariatat; deja divorteaza de el pe un alt forum).

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări