Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Viorel, daca ai pe la indemina un HK din cele enumerate, te deranjeaza daca as vrea sa-l masuram cu acelasi aparat cu care am masurat si modulele mele?

Sint curios ce rezultate va scoate, multumesc.

Si apoi daca vrea si Dorin, sau alt realizator al acestui proiect, il masuram si pe ala.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Amplificatorul Harman Kardon pe care l-am avut eu a fost PM660 cu un slew-rate 80v/us. Suna foarte bine , un sunet cald, plin , deloc obositor, cu soundstagegeneros si in acelasi timp puternic. L-am dat pentru ca ii lipsea claritatea, transparenta, ii lipsea controlul boxelor chiar daca le zdruncina foarte tare. Deasemenea ii lipsea definitia, corectitudinea scenei, amesteca instrumentele. Timbrul chiar daca era foarte placut era colorat, mintea frumos. Un amplificator foarte "poetic" , cu mult sentiment in sunet dar un "mincinos ordinar".

Viorel, AudiophileStarter l-au ascultat o gramada de oameni la tine in barlog si toti mi-au spus ca este departe bine de tot in fata amplificatoarelor tale pe lampi. Daca tu ai mai ascultat si alte module spune-ne ale cui erau... In plus, tu ai ascultat prima varianta care este obsolete de multa vreme.

Link spre comentariu

Eu nu consider pe Alexmm "matur si experimentat" in ale auditiei de inalta calitate - nici pe departe.. Sorry, este parerea mea.

Dorin a fost insa in showroomurile bucurestene si a ascultat multe sisteme, asa ca parerea lui ma interesa mai mult.

Intrebarea mea era extrem de legitima, daca aruncati o privire pe schema HK-urilor respective.

Vio, nu toate HK-urile mentionate de tine au un SR atat de mare. Doar cele cu iesirea in colector se pot lauda cu SR-uri f mari.

LE - ok, sorry, crezusem ca ai avut unul din modele "ultrarapide". Din acel pdv ma interesa comparatia.

Editat de shambala
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Eu nu consider pe Alexmm "matur si experimentat" in ale auditiei de inalta calitate - nici pe departe.. Sorry, este parerea mea.

Dorin a fost insa in showroomurile bucurestene si a ascultat multe sisteme, asa ca parerea lui ma interesa mai mult.

Intrebarea mea era extrem de legitima, daca aruncati o privire pe schema HK-urilor respective.

Vio, nu toate HK-urile mentionate de tine au un SR atat de mare. Doar cele cu iesirea in colector se pot lauda cu SR-uri f mari.

LE - ok, sorry, crezusem ca ai avut unul din modele "ultrarapide". Din acel pdv ma interesa comparatia.

Eu stiu cum amplifica acele amplificatoare ,am scris stiindu-ti exigentele,fiind un fin audiofil.
Link spre comentariu

N-am avut modelul 6800 de la HK. Nu este nicio smecherie sa ai SR de 300v/us. Pur si simplu nu mai compensezi Miller si gata. Faci compensare doar pe etajul de intrare si ai SR aproape cat vrei. Renuntarea la polul dominant in favoarea folosirii a multipolurilor nu e deloc o smecherie, ba din contra, este o treaba riscanta care te poate arunca in alte probleme. Aproape de fiecare data ea se termina in oscilatii de tip burst , care sunt destul de greu de detectat cu un osciloscop digital clasic. Se intampla chiar daca semnalul treapta este perfect curat pe sarcina rezistiva usoara. Se intampla mult mai des pe sarcina reala de tip reactiv si semnal nerepetitiv , cum este muzica. Nu mai zic de oscilatiile din etajele locale care nemaifiind sub un pol dominant "canta" fiecare pe limba lui functie de elementele parazite ale pieselor si cablajului la niste frecvente de te ia cu ameteala.

Un SR extrem de mare tinut corect in frau este o provocare foarte serioasa. Daca esti interesat doar de a avea acest parametru trecut in catalog ca o valoare foarte mare, atunci nu e mare smecherie dar nici nu-ti mai pasa de sunet.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Viorel, daca ai pe la indemina un HK din cele enumerate, te deranjeaza daca as vrea sa-l masuram cu acelasi aparat cu care am masurat si modulele mele?Sint curios ce rezultate va scoate, multumesc.Si apoi daca vrea si Dorin, sau alt realizator al acestui proiect, il masuram si pe ala.

Claudiu ,pe mine nu ma intereseaza masuratori cu jucarii ,daca ai chef ,poti face masuratori cu echipamente profesionale de 20000..30000 euro ,nu cu ARTA sau mai stiu eu ce soft de 50euro.Amplificatoarele le am ,dar cum nu imi place sa respir acelas aer cu unii ,nu prea se poate ce doriti voi. Editat de viobio
Link spre comentariu

Evident ca nu ma interesa SR ca data pe o hartie sau pdf ci cum se aude.

Nu am avut un HK din cele cu SR declarat atat de mare, sunt f curios si este pe lista de cumparaturi.

Stiu ca un SR extrem de mare "tinut corect in frau" este o provocare foarte serioasa, si tocmai de aceea sunt extrem de curios cum suna un astfel de amplificator bun/corect realizat.

Ce descrii tu sunt tot soiul de oscilatii, am avut parte de multe din ele in tinerete cand "faceam amplificatoare" (fara sa inteleg mare lucru :rade: ).

Din pacate nu stiu SR-ul nici la unele din amplifurile high end pe care le-am ascultat (Accuphase, BAT, Mimetism).

Editat de shambala
Link spre comentariu

Evident ca nu ma interesa SR ca data pe o hartie sau pdf ci cum se aude.

Nu am avut un HK din cele cu SR declarat atat de mare, sunt f curios si este pe lista de cumparaturi.

Stiu ca un SR extrem de mare "tinut corect in frau" este o provocare foarte serioasa, si tocmai de aceea sunt extrem de curios cum suna un astfel de amplificator bun/corect realizat.

Ce descrii tu sunt tot soiul de oscilatii, am avut parte de multe din ele in tinerete cand "faceam amplificatoare" (fara sa intelg mare lucru :rade: ).

Din pacate nu stiu SR-ul nici la unele din amplifurile high end pe care le-am ascultat (Accuphase, BAT, Mimetism).

Iti spun eu....in jurul a 50V/usec...Revenind oarecum la subiect, topologia full-simetric pe langa frumusetea si cateva avantaje certe are si parti nasoale , mai putin stiute. Exact la VAS este cea mai sensibila, are o rejectie mai proasta poate si cu 20dB fata de topologia cvasi-simetrica. Neavand sursa de curent constant primeste mult mai usor gunoaiele de pe ambele ramuri de alimentare. Din acest motiv decuplarea locala devine esentiala si nu merge orice condensator acolo. Daca vrei sa scoti hi-end din aceasta topologie trebuie sa stii si sa creezi in acel punct o impedanta cat mai liniara a alimentarii functie de frecventa. In plus cele doua impedante ale celor doua alimentari (+) si (-) trebuie sa fie nu doar liniare cat si mai egale cu putinta intre ele, in modul, ca valoare . Mai departe impedanta de iesire a etajului de intrare trebuie acomodata cu impedanta de intrare a VAS-ului. Valoarea sarcinii diferentialului nu se alege la ochi, la fel si valoare rezistentei VAS-ului care stabileste si curentul. Ele au cu mult mai multe roluri fata de cum ti s-ar parea la prima vedere, anume doar un rol in PSF. Oricum, chiar daca schema e bine pusa la punct , atata vreme cat aparatul se face in regim diy, de catre oricine, tot va exista posibilitatea neplacuta ca rezultatul final sa nu coincida cu ceea ce a gandit proiectantul. Asta este dezavantajul de a nu cumpara un produs final , realizat pana la capat de un singur producator. Partea frumoasa este ca in felul acesta ai un "unicat" :))))))))))

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Hm, nu stiu daca alea au doar 50V/us. Pana nu masoara cineva ramane o estimare/presupunere.

Pot sa iti trimit o schema de la un Accu, cam indeplineste cerintele mentionate mai sus.

Am gasit la BAT VK500 - SR >300Vusec (eu am asc. VK600)

Editat de shambala
Link spre comentariu

M-am uitat la BAT VK-6200 pe site si nu specifica SR-ul. Daca esti fascinat de SR, pune 2 module in punte si l-ai dublat. Mai degraba ar trebui sa remarci ca majoritatea amplificatoarelor hi-end au o banda destul de limitata, in jurul a 100khz (-3dB). Ori SR-ul este mic, ori banda este drastic limitata iar SR-ul chiar daca ar fi mic nu mai conteaza.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Se pare ca si Accu are SR mare "Slew rate is fast - rise time is 100V and fall time is 150V." (Pt M6000, modelul pe care l-am ascultat).

La BAT aici - http://hometheaterhifi.com/volume_5_3/balancedaudiovk500amplifier.html.

E drept ca sunt doar niste cifre citite pe net, dar inca nu am gasit sa fie contrazise. Mai caut.

Sigur ca se foloseste metoda puntii, dar una este sa obtii 80-90V/us si banuiesc ca este cu totul altceva o valoare spre 600V/us sau mai mare.

Banda de frecv. data de constructor (la 1W) este de 150Khz la Accu, 160Khz la HK si de 250Khz la BAT.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Un sunet acceptabil se poate obține și din amplificatoare cu SR mic ( lămpoase ) dar eu ( nu sunt singurul :) ) sunt de părere că amprenta sonoră a unui amplificator audio ține de analiza răspunsului FFT .Miezul de nuca de pe coliva amplificatoare lor cu lămpi este reprezentat de valoarea cat mai mare a SR -ului , pe lângă FFT .Ca să nu vă dezumflu total, vă precizez că SR-ul unui amplificator cu lămpi oarecare este mult sub 10 V / uS .

Link spre comentariu

S-a mai discutat, slew-rate-ul se măsoară eliminînd filtrul trece jos de la intrare si bobina de la iesire, totul pe sarcina rezistiva.

Un amplificator industrial sigur are aceste filtre si astfel la masurratoare va rezulta un SR mic, undeva intre 50 si 100 si ceva indiferent de cit este SR nativ al amplificatorului.Acum off topic: am în simulare o schema ce permite o banda la 3db full power (100w/8ohmi) de 12.6 MegaHz dar rezerva de faza este de numai 34 grade.Cît ar fi o rezerva de faza sigura?Ps: Nu mai comparați atîta silicoanele cu tuburile pt ca sînt amplifuri din clase complet diferite.

Ps 2: Am facut ceva calcule si ar rezulta un Slew-rate de peste 3000V/µsec ......... absurd de mare, este ceva dubios la mijloc......

Editat de sesebe
Link spre comentariu

La 20khz si o putere de 100w in 8ohm e nevoie de un SR=5V/us. Daca ai folosi acest semnal ai praji instantaneu difuzoarele de inalte. Muzica reala atinge un SR in jurul a 1V/us. Orice amplificator de 100w care are un SR > 10V/us nu mai are nicio problema. La 40V/us deja e o amintire SR-ul. Asta o dovedeste THD-ul la 20kh si mai ales IMD-ul CCIF 19khz+20khz. A te apuca sa maresti nejustificat SR-ul inseamna sa expui inutil schema unor probleme noi, de stabilitate chiar. Este destul de complicat sa construiesti practic un amplificator cu o banda de 1Mhz. A face unul cu o banda de 12Mhz deja este sinucidere curata. :-) Poti sa ai oricata margine de faza vrei in simulator, in realitate vei regasi altceva. Elementele parazite schimba total schema la aceea frecventa. Nu exista, sau eu nu cunosc amplificator audio comercial care sa treaca de 1Mhz. In general se opresc pana in 200khz. A face in vise, pe hartie sau in simulator un amplificator e una, a-l face in realitate si sa si functioneze ca la carte este cu totul si cu totul altcveva. Cam tot ce trece de 200V/us ( cu indulgenta ca sa nu zic 100V/us) este doar utopie sau o solutie aventuroasa care habar nu ai cum se va comporta.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări