Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Da, ai dreptate, am gresit. In articol Hagerman se refera la un snubber RC+C pus pe capetele secundarului transformatorului. Fig. 7 arata clar acest lucru.

Din cate stiu eu condensatorul pus in paralel cu capetele secundarului - Cx, este pt reducerea parazitilor de retea si a zgomotului de on-off. Nu m-am gandit pana acum ca reduce si frecv. zgomotului de comutatie al diodelor.

Si tot din cate stiam, snubberele sunt mai eficiente cand se pun in paralel cu fiecare dioda.

Pe diyaudio se recomanda adesea snubbere si pe dc, in paralel cu C-urile de decuplare, in special la sursele fara rezistente serie.

Si apropo, in articol chiar sunt doua snubbere in paralel care combat doua frecvente diferite. Una este cea a oscilatiei amortizate pt care se foloseste reteaua Rs+Cs si una a tranzientului de curent, atenuat de Cx.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Faptul ca s-a facut folclor pe aceasta tema cateva pagini in urma nu denota decat nivelul unde sunt cei care probabil nici macar nu s-au sinchisit sa citeasca pdf-ul postat ; contradictoriu cu aspiratiile din titlu subiectului.

Aceste detalii fac diferenta intre uzual si hi-end. Si aici e vorba doar de o rezistenta si doi condensatori pusi pe secundar. (un fleac, m-au ciuruit cum spunea Dinica).

Acest citat este valabil oriunde intervine grupul standard de useri pasionati de audio care posteaza aici , in loc sa-si incerce norocul la sectiunea incepatorilor .

Sharky a fortat un raspuns din partea mea pe o tema asemanatoare , dar nu i-am dat curs http://www.elforum.info/topic/65319-sara-amplificator-de-inalta-performanta/page-113?do=findComment&comment=1455582 .

De ce ?

Cu siguranta nu as fi putut sa ofer un raspuns asa de cuprinzator cu cel citat !

Link spre comentariu

Am gasit niste teste facute acum vreo 3 ani pe o imprimanta cu niste cablaje proiectate pentru un amplificator. L-as critica acum de parca nu ar fi fost facute de mine. Intr-un domeniu unde informatiile nu prea transpira e greu de avansat. (vezi cum autorul proiectului nu vedea greseala pe care ai corectat-o). La acel cablaj mai ai de lucrat pana sa ajungi la nivelul celui realizat deja. In ce program lucrezi cablajul? (din ce banuiesc s-ar putea sa nu te pot ajuta nici daca postezi sursele)

cablajele le proiectez in eagle pcb. Ma gandeam oricum sa postez sursele dupa ce voi ajunge la o varianta finala.La ce va referiti pri afirmatia: "la acel cablaj mai ai de lucrat pana sa ajungi la nivelul celui raelizat deja?"
Link spre comentariu

cablajele le proiectez in eagle pcb. Ma gandeam oricum sa postez sursele dupa ce voi ajunge la o varianta finala.La ce va referiti pri afirmatia: "la acel cablaj mai ai de lucrat pana sa ajungi la nivelul celui raelizat deja?"

E o varianta postata deja. (alexmm e autorul). Banuiam ca e eagle; nu-i prea prietenos. O sa-ti postez o poza cu amplificatorul trasat acum ceva ani (are cateva greseli dar ca sa-ti faci o idee unde ar trebui sa ajungi e bun de ex)

Link spre comentariu

Da, ai dreptate, am gresit. In articol Hagerman se refera la un snubber RC+C pus pe capetele secundarului transformatorului. Fig. 7 arata clar acest lucru.

Din cate stiu eu condensatorul pus in paralel cu capetele secundarului - Cx, este pt reducerea parazitilor de retea si a zgomotului de on-off. Nu m-am gandit pana acum ca reduce si frecv. zgomotului de comutatie al diodelor.

Si tot din cate stiam, snubberele sunt mai eficiente cand se pun in paralel cu fiecare dioda.

Pe diyaudio se recomanda adesea snubbere si pe dc, in paralel cu C-urile de decuplare, in special la sursele fara rezistente serie.

Si apropo, in articol chiar sunt doua snubbere in paralel care combat doua frecvente diferite. Una este cea a oscilatiei amortizate pt care se foloseste reteaua Rs+Cs si una a tranzientului de curent, atenuat de Cx.

Doar unii oameni au puterea sa recunoasca ca au gresit. Autosuficienta si superficialitatea conduc la greseli la cei care au competente; ceilalti cu dumnezeu inainte.

Ai o schita postata de mine aterior cum am gandit alimentarea amplificatorului si am si explicat de ce. Mi se pare varianta cea mai eficienta si destul de accesibila ca si pret, totusi impune unele restrictii ;asa se intampla cand pasesti pe teritoriu hi-end.

Degeaba iei o schema dintr-un amplif hi-end , pentru ca la implementare sunt multe capcane care pot duce la un fiasco. Din pacate majoritatea celor interesati de schema amplificatorului in discutie se chinuie sa-i ciunteasca performantele teoretice.

Link spre comentariu

@Victor

Care e treaba de va enervati din nimic ? Nu stiati ca tranzistoarele finale sunt in montaj de repetor de tensiune pe emitor, adica au A=1 si banda larga ? Nu se modifica cu nimic stabilitatea amplificatorului. Daca era bine compensat cand lucra cu 6 tranzistoare in final, functioneaza la fel si cu 4 bucati. Se modifica curentul maxim debitat si daca se mentine aceeasi sarcina la iesire se ard tranzistoarele.

Link spre comentariu

E democratie , deci aveti tot dreptul sa aveti o alta parere , diferita de a mea .

Ma bucur ca nu ati inteles nimic , nu Dvoasta va erau adresate comentariile , ci celor interesati cu adevarat de subiect .

Nu va faceti griji , eu nu ma enervez , ma distreaza cum reusiti sa trolati la greu un forum linistit ( cu cele cateva exceptii , pur mioritice :) ) .

Felicitari si aplauze la scena deschisa pentru prestatia Dvoastra !

Link spre comentariu

La ce este bun sa scobesti in amplificator pentru distorsiuni infime, cand distorsiuni majore provin de la traductorul electroacustic ? Eventual sa se studieze scheme cu feedback acustic, care liniarizeaza (partial) tot lantul. Am vazut pe la rusi astfel de abordari.

Asta am mai spus si eu pe aici.

Pentru compensarea distorsiunilor in amplificatoare exista doua metode feedback si feedforward, a doua chiar daca e mai eficienta e destul de rar folosita datorita complexitatii (proiectare /reglare).

Pentru compensarea distorsiunilor in lantul acustic amplificator/boxe deasemenea sunt valabile aceleasi doua metode .Au fost ceva implementari de boxe active cu feedback luat din difuzor. Nu e o solutie practica . A doua metoda multi o numesc potriveala in jargon insa ea este studiata intens de companiile care activeaza in domeniu hi-end.

In amplificatorul SARA nu s-a urmarit acest lucru si am sesizat autorul; chiar am dat o idee de unde s-ar putea interveni in acest sens. (THD minimizat la sange e un loz pierzator in ecuatia de ansamblu amplificator/boxe)

Editat de clausnc
Link spre comentariu

Domnilor,lasati oamenii care s-au apucat de treaba s-o termine in liniste. Nu faceti decat sa-i zapaciti de cap cu tot felul de abureli. Amplificatorul acesta nu a fost conceput sa functioneze cu boxe dedicate. Este gandit pentru o gama cat mai larga de boxe. Cine doreste sa experimenteze tot felul de solutii nastrusnice sau ciudatenii sa deschida un topic propriu separat.

Link spre comentariu

Eu i-am prevenit , dar ei nu și nu : batman , batman .Păcat de energia irosită , sunt convins ca unii chiar au ceva de spus ( @clausnc ) dar ar trebui un subiect dedicat proiectării amplificatoarelor , la care să participe oricine , cu excepția trolilor și începătorilor ... începătorii nu trebuie să se simtă jigniți , ei au o secțiune dedicată pe Elforum .

Link spre comentariu

https://postimg.org/image/xcd6jiyr9/

Pentru vlad228 am postat exemplele de cablaj promise. Astazi as modifica varianta finala de acum 3 ani (vezi cele doua desene identice pregatite pentru imprimare pe cablaj) precum in schitele postate anterior si anume condensatorii pozitionati in laterale si masa inchisa in partea de jos si finalii ridicati la verticala. Ca fapt divers schema de principiu e asemanatoare si e implementarea unui amplificator hi-end entry level ,dar nu mai reprezinta ceea ce caut eu in prezent.

Proiectarea cablajului e o parte importanta in implementarea audio si am constatat sufera cam toate proiectele de pe acest forum. Si ce am postat eu ca exemplu e perfectibil insa nu contine greseli de baza. Un amanunt care sigur scapa multora e lipsa sigurantelor si nu e o greseala. (sigurantele nu salveaza finalii in caz de catastrofa ci impiedica incendiul dar pozitionarea lor dupa filtraj face ca eficienta ecestuia sa fie echivalenta a unui condensator de 100uf ; situatie cumulata cu lungimea masei pana la filtraj ).

Discutam cu un amic despre acest proiect si tinand cont de vremea de afara s-a tras concluzia ca SARA poarta caciula de blana (vezi rejectiile de pe alimentare) dar e in pantaloni scurti ( partea de masa e expusa oricarui zgomot in implementarea cablajului /sursei definitivat de Alexmm).

Editat de clausnc
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări