Vizitator ManelistuVintigi Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 (editat) Cyril arata clar ca bipolarii simpli sunt mai buni cu un ordin de marime decat monopolari pusi in spate.In noul meu marantz cd67 am Elna silmic back to back si nu ma mira ca distorsiunile din datasheet-ul marantz-ului sunt exact alea masurate de Cyril la monopolari back to back, in conditiile in care restul circuitelor electronice ar trebui, in mod teoretic sa dea distorsiuni cu un ordin de marime mai mici.Exact de asta am hotarat sa folosesc modulele hdam si oparationalele(de fapt pe alea le schimb cu altceva...dar folosesc cablajul si circuitele din jur) din cd67 plus cele patru nichicon muse de le am cu mine in urmatorul meu preamp phono.Pe unde stau eu nu mai este nimeni in limba dupa digital asa ca de ce nu?... Initial credeam ca te referi la amplificatoarele compozite dar apoi am observat ca era vorba despre condensatoarele serie de pe calea de semnal. Scuzele mele sau alea din reactia negativa...ca tot cuplare se numeste , chiar daca e cuplare in ac la masa . am folosit nichicon muse prima oara in 2010 si culmea e ca dupa ce m-am certat vreun an cu initiatorii proiectului psa-aes ,sorteh a umplut placile lui cu nichicon muse. Nu sunt sigur de asta, dar cred ca si sursa de unde i-a luat a fost aceeasi.Oricine are vreo placa de-a lui ne poate spune daca seria de pe ei este aceeasi de pe c-urile nichicon muse din pozele puse de alexmm.Din cate stiu eu, dar s-ar putea sa ma insel , singurul stoc original si serios de nichicon muse se gasea la magazinul Dioda din Piatra Neamt,unde zacea din 1993 , iar sorteh era combinat cu una din Bacau...si coincidenta e ca la nici o luna dupa ce am spus pe forum de unde ii am, stocul de cateva sute de condensatori a scazut instantaneu la 50...iar dupa inca o luna apareau primele poze cu nichicon muse pe placile lui sorteh. Asa ca daca folositi nichicon muse bipolari in SARA sa stiti macar cand au fost fabricati si sa nu faceti comentarii inutile.Cu toate ca au stat in raft 23 de ani sunt extrem de buni si cu burn in si fara. Eu i-am pus pe iesirea unui Denon DCD 1560 in care am schimbat toti condensatorii din filtrari cu nichicon industriali noi si n-am fost capabil sa aud vreo diferenta cu nichicon sau fara in circuit, iar acel denon suna in mod clar mai bine decat Sony 557es si Grundig7550 modate si recapate. Editat Noiembrie 27, 2016 de ManelistuVintigi Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 (editat) Pana la urma care este solutia optima pentru condensatoarele de intrare ?Bipolari inseriati, electrolitici inseriati, mkt, mkp, etc ? si cam ce modele sunt in preturi rezonabile, nu din cei la 1800 lire sterline bucata.Hmm soluția optimă ar putea fi : impedanța de intrare rezonabil de mare ( 47K ) și condesator de cuplaj 10uF , izolație plastic .Din acest motiv eu folosesc în intrare etaje buffer ...Electroliticii de cuplaj ( monopoluri sau bipolari ) pot fi săriți lejer din scheme cu ajutorul montajelor de tipul DC servo .E mai bine fără ei ... Editat Noiembrie 27, 2016 de Victor Link spre comentariu
Vizitator ManelistuVintigi Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 (editat) Electroliticii de cuplaj ( monopoluri sau bipolari ) pot fi săriți lejer din scheme cu ajutorul montajelor de tipul DC servo .E mai bine fără ei ... Cum sa fie mai bine cand masuratori facute cu unul din ultimele analizoare AP iesite pe piata arata ca distorsiunile condensatorilor Nichicon Muse bipolari nici nu pot fi masurate. Ai devenit audiofil intre timp?Te stiam inginer axat pe cifre si rezultate obiective. Dar nu ma mira...Nelson Pass face la fel... Ce vinde mai bine aia este ultima tehnologie in electronica audio. Editat Noiembrie 27, 2016 de ManelistuVintigi Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 O componenta care nu exista nu poate avea distorsiuni ( eeee ) , deci ... asta inseamna oare audiofilia din punctul tau de vedere ? In plus ( sau in minus ) dispare costul acelei componente ... Link spre comentariu
Vizitator ManelistuVintigi Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 (editat) O componenta care nu exista nu poate avea distorsiuni ( eeee ) , deci ... asta inseamna oare audiofilia din punctul tau de vedere ? In plus ( sau in minus ) dispare costul acelei componente ... pt masuratori am pus deja un link...daca vrei sa-l citesti bine, daca nu...e alegerea ta. il pun si pe cel despre care vorbea Raimond: https://linearaudio.nl/cyril-batemans-capacitor-sound-articles daca e vorba de preturi: http://www.hificollective.co.uk/catalog/-c-61_68_322_363.html http://www.mouser.co.uk/search/refine.aspx?Ntk=P_MarCom&Ntt=196672736 Sa pun si preturi la Operationale Audiofile???? Dar ce condensatori folosesti in celula de integrare a operationaluilui? Audiofili sau neaudiofili? Sa nu zici ca audiofili , dar de valoare mai mica ...transportul din state sau UK tot atata costa. In tarile unde se face scoala si ca sa inveti sa te legi la sireturi se face si un curs special de doi ani in "COST DOWN". E scump a naibii, dar aia care il fac au sanse mai mare la angajare in companii Audiofile.Oare de ce? De fapt dupa ce te angajeaza , firmele respective se ofera sa iti ofere cursul gratis, macar sase luni din el, ca atata este prima componenta si cea mai importanta a cursului. Editat Noiembrie 27, 2016 de ManelistuVintigi Link spre comentariu
Darden Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 In afara pierderii de putere,mai sunt afectati si alti parametrii ai amplificatorului,daca montam 2 finali in loc de 4 pe canal? Multumesc! Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 Pot creste distorsiunile pe boxe "greu controlabile" cum le denumea cineva mai sus. Link spre comentariu
Darden Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 Atunci nu are rost !! Detin cele 8 bucati,dar mai am un amplificator si voiam sa impusc 2 iepuri deodata! Nu merita facute compromisuri la un asemenea proiect! Multumesc! Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 Darden, depinde ce incinte se folosesc. Poate in viitor amplificatorul va trebui sa conduca incinte dificile de 4 ohm, caz in care dublarea finalilor poate ajuta semnificativ. Link spre comentariu
Darden Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 Da ,am realizat asta....nu merita sa sacrific tranzistorii,prefer sa respect intocmai proiectul! Multumesc! Link spre comentariu
clausnc Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 (editat) Am revizuit cablajul si, sper eu, e mai bine acum. Atasez revizia 1 a cablajului proiectat de mine si silk-screen-ul pe care se vad mai bine valorile componentelor si astept in continuare pareri. Va multumesc anticipat pentru idei. Acum e corect la alimentarea vas-ului si a etajului de intrare. Am mai vazut o mica scapare (asta e mai de finete). Punctul de masa al difuzorului trebuie sa corespnda cu cel al reactiei si masa zobel-ului. (si masa flotanta a intrarii daca s-a folosit acest lucru). Acestea se leaga pe cealalta fata a cablajului unde nu e traseu de masa (la tine cred ca e pe ambele parti). Or mai fi si altele dar nu stiu schema pe dinafara si imi vine greu sa urmaresc. Ce am depistat sunt erori general valabile.(si pe la cablajul realizat deja de alexmm sunt prezente). Uita-te pe schita postata cu buffer-ul de energie ca se poate usor adauga pe cablaj.(de fapt se poate adauga la orice proiect) ???????? De ce sa nu fie filtrata tensiunea etajului de intrare ? Eu nu vad nicio greseala. A vazut autorul si asta e important. Vezi cum a corectat. El sigur a invatat, odata cu el poate si altii. Editat Noiembrie 27, 2016 de clausnc Link spre comentariu
vlad228 Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 (editat) Va multumesc pentru sfaturi. Intradevar, am masa flotanta pe cablaj si voi face modificarea sugerata. Referitor la masa pentru iesire, pe aceasta nu am prevazut-o pe cablaj. M-am gandit ca cel mai indicat ar fi sa culeg aceasta masa direct de la masa centrala a sursei de alimentare. Din acest motiv am prevazut doar o borna pentru gnd pe cablaj.Si inca o intrebare: care sunt erorile general valibile (nu e intrebare retorica)? Vrea sa le stiu pentru a incerca sa le corectez (consider ca aceasta schema merita un cablaj ingrijit si corect proiectat) in masura posibilitatilor si a timpului. Editat Noiembrie 27, 2016 de vlad228 Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 27, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 (editat) Eu am prevazut SARA-2016 cu 3 perechi de finali. Alex a realizat cablajul pentru doua perechi. Din cauza comoditatii in realizarea ampului si a costurilor mai mici, este acceptabila si varianta cu 2 perechi. O taiere mai mare a numarului de tranzistoare finale nu mai este sub nicio forma in conformitate cu viziunea acestei scheme. In plus exista riscuri. Deci nu recomand doar o pereche de finali indiferent despre ce tranzistori finali vorbim. Editat Noiembrie 27, 2016 de RaimondAudio Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 (editat) Ideea "salvarii" a doua perechi de finali este o ineptie. Costul lor este cu desavarsire derizoriu comparativ cu riscurile implicate de "castrarea" schemei. In plus, Raimond a scris de nenumarate ori ca recomanda 3 sau chiar 4 finali in paralel. Sa pui doar unul insemana o usoara reproiectare a schemei odata cu reducerea tensiunii de alimentare. Sa ai o schema buna si sa vrei sa "economisesti" 4 finali reducand prin asta performantele pe care proiectantul s-a chinuit sa le obtina mi se pare o prostie. Nu este vb despre o schema pro versatila, care sa fct. "la fel" cu 2 sau cu 5-6 perechi de finali; asta incearca sa fie un amplificator home hi-end. Asa mai bine alegi alta schema, mai simpla, si "economisesti" mai multe piese ... Editat Noiembrie 27, 2016 de shambala Link spre comentariu
clausnc Postat Noiembrie 27, 2016 Partajează Postat Noiembrie 27, 2016 Va multumesc pentru sfaturi. Intradevar, am masa flotanta pe cablaj si voi face modificarea sugerata. Referitor la masa pentru iesire, pe aceasta nu am prevazut-o pe cablaj. M-am gandit ca cel mai indicat ar fi sa culeg aceasta masa direct de la masa centrala a sursei de alimentare. Din acest motiv am prevazut doar o borna pentru gnd pe cablaj.Si inca o intrebare: care sunt erorile general valibile (nu e intrebare retorica)? Vrea sa le stiu pentru a incerca sa le corectez (consider ca aceasta schema merita un cablaj ingrijit si corect proiectat) in masura posibilitatilor si a timpului. Masa pentru difuzor am crezut ca e cosa care de fapt zici ca e pentru alimentare.(aia trebuie sa fie pentru difuzor). Daca te uitai cu atentie pe schitele mele, tot ce am scris e desenat acolo plus alte detalii importante privind traseele separate de alimentare si masa de ex.(urmareste cu atentie culorile specifice fiecarei fete a cablajului). in punctul de masa al difuzorului se leaga rezistenta si diodele catre star ground care ar veni imediat sub acea cosa. (deci o alta cosa ). Daca adaugi buffer-ul de energie ,el asigura masa pentru canalul respectiv deci nu te mai plimbi cu masa prin toata cutia si nici nu mai e comuna pentru cele doua canale.(astfel asiguri o separare buna intre canale). Alte erori general valabile tin de dimensiunea traseelor ,pozitionarea componentelor cu degajare mare de caldura, pozitionarea fata in fata a tranzistorilor din diferntial ,responsabili de driftul termic, etc. (astea mi-au venit repede in minte in afara de cele expuse anterior). Link spre comentariu
Postări Recomandate