Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Clausnc - Cum se pun aceste poze sa fie vizibile in pagina? Nu cred ca s-a uitat prea multa lume la schita , cel putin nimeni nu a avut ceva de comentat. Pe mine ma intereseaza doar partea de pe cablaj a sursei de alimentare unde am vazut ca atat la SARA cat si la celelalt proiect nu s-a tinut cont de unele aspecte. (ori nu se cunosc ori s-a mers pe o varianta de compromis). Un transformator se schimba usor si chiar prima parte de alimentare care poate fi implementata separat , insa sa schimbi un cablaj de amplificare e cam munca de chinez.

La transformator degeaba discutam ca pana la urma tot trebuie cumparat daca se doreste ceva de calitate. (5% poate si le fac singuri la acest nivel; bravo lor). Varianta ideala e ca fiecare canal sa mearga cu transformatorul ei atat din punct de vedere tehnic cat si ca volum de spatiu ocupat. Eu de ex am un r-core de 350W cu tensiunile de care am nevoie si doua r-core cu tensiuni mai mici de 250W. De rebobinat toti dau din umeri pe unde am fost sau au cerut cat cumpar altul de 350W pentru perechea celui singur.

Multe cablaje prezemtate pe acest forum sunt lucrate cu picioarele dar au pretentii de hi-end. Misto!

Ai sesizat bine si te rog sa nu dai din casa fiindca asta e moda pe elforum.

Pacat ca Sorteh si Tvicol au incetat sa mai posteze.

A se revizui posturile vechi ale celor doi.

Un R core se poate rata foarte lesne.

Unde a gresit concret Alexmm ? Mie si se pare ca doar vi se pare.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

O inregistrare buna are o dinamica de 30dB-40dB, una f. buna de peste 50dB. Daca eu ascult la 0,2W, varfurile de putere urca cel putin la x100, adica la 20-30W. Daca amplificatorul are 100W, putem spune ca ascult la ... cat % din puterea sa ?

Sa zicem ca odata vreau sa ascult mai tare, la 1W. Varfurile de putere urca lejer la 200W.

Facand abstractie de diferenta exagerata din exemplele tale ( punctul meu de vedere, ca dovada #1652 ), tocmai acele varfuri care sunt foarte scurte sunt acoperite de condensatorii de filtrare ( in nici un caz de catre traf ), este eronat sa se subestimeze rolul esential al capacitatii suficiente de filtrare, traful oricat de solid ar fi ofera o forma a tensiunii total incompatibila cu un amplificator performant, este scopul primordial al condensatorilor sa o aduca atat cat se poate de aproape de ideealul dorit, cu cat capacitatea de filtrare este mai mare, cu atat esti mai aproape de acel ideeal ( tensiune fixa indiferent de variatiile sarcinii sau ale semnalului ). Asta incerca Sesebe sa atraga atentia intr-o postare anterioara si sunt de acord cu el.

Evident ca indiferent cat de mari sunt condensatorii, ei nu pot suplini deficienta de putere a trafului, altfel ajungem la conceptul perpetuum mobile cu randament supraunitar, adica ceva SF. Din punctul meu de vedere ambele aspecte sunt la fel de importante, la fel de esentiale, si trebuiesc tratate in mod egal acolo unde se doreste performanta.

PS: Scuze pentru offtopic.

Link spre comentariu

Energia muzicala in proportie foarte mare, exista in spectrul de jos al benzii audio. La 20hz reactanta capacitiva a unui condensator de 10.000uF este de 0,8ohm. Mai adaugam inca 50mohm cat are ESR-ul si constatam ca avem un total in jurul a 0,9 ohm care vor "subtia teava" prin care este livrat curentul catre sarcina. Un transformator tzapan are rezistenta secundarului de circa 0,1ohm. Daca in plus il avem pe Leco la butoane caruia ii place infrabasul de 10hz, constatam ca bateria de condensatoare este la plimbare pe campii. Acele frecvente sunt redate in cea mai mare parte fix de catre transformator, din el isi ia curentul direct, prea putin din condensatoare. Abia cu cat creste frecventa incep si condensatoarele sa conteze... dar din acel moment deja energia necesara este in scadere. Practic nu mai ai nevoie de capacitati mari. Se da o importanta prea mare ca rezervor de energie a bateriei de condensatoare. Singurul sau rol real este de "filtrare" , de netezire a riplului. De fapt rolul de filtru este foarte diminuat, ramane doar netezirea riplului dar si acolo rejectia face mai toata treaba. Am avut norocul sa ascult amplificator alimentat la 380vac cu condensatoare foarte mici....intzepeneai cum suna fata de alimentarea la 230Vac cu ditamai bateria de condensatoare.

Asta este partea grosiera a lucrurilor... nu mai intram in detalii precum faptul ca impedanta foarte scazuta a condensatoarelor poate arunca montajul catre instabilitate locala sau nu numai, ca vom avea curentii lor de incarcare din ce in ce mai mari pe termen scurt, facandu-i foarte "violenti" , cu consecintele EMI de riguare, ca o capacitate mare reactioneaza din ce in ce mai lent, etc...

Fiecare are opinia sa si e foarte bine sa fim diferiti, dar pararea mea este ca transformatorul este piesa centrala a alimentarii. In 90% din cazuri auzi discutii interminabile despre condensatoare, ba ca trebuie sa fie nu stiu ce firma cu par de pisica intre armaturi, ba ca daca nu sunt frumos colorati nu sunt buni, sau ca daca nu sunt seria FM sau FC nu se poate sa cante bine...si tot asa, fara numar dar cand vine vorba de traf...liniste totala, fiecare pune ce junghi are aruncat prin lada cu vechituri. Degeaba ai anvelope bune la masina daca n-ai motor puternic.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Se pare ca lumea asculta sinusuri continue cu amplificatoarele HI-FI si au nevoie de surse de energie astronomice ca sa poata darima peretii.

Am mai avut un post lung acum citeva luni sau peste un an, nu mai stiu, unde am explicat iarasi cit ai nevoie sa fie de mare transformatorul.

Pe scurt si nu am sa mai detaliez, dar un etaj final de 100W are nevoie de un traf (sursa de alimentare) capabila sa livreze fara gituiri puteri de 150W.

Pt un amplif stereo trebuie 300W si atit si asta pt a putea livra continu 100W pe canal, nemaitinind seama ca muzica ascultata acasa, adica auditie HI-FI, va avea o componenta de putere continua de 2-3 W pe canal cu virfuri foarte scurte de 50-70W. Deci minimum este suficient un traf de 5W/canal*1.5*2+puterea ce se desipa fara semnal= 5*1.5*2+50W(consumul in gol pt un amplif corect reglat nu clasa A)=15W+50W=65Wcontinu. Pt virfurile de 50-70W pe canal se poate trage energie din condesatori.

Deci pt un amplif stereo de 100W pe canal utilizat la auditii Hi-Fi in casa iti trebuie un traf ide putere minima de 70W-100W si maximum 300w cu conditia ca tensiunea de alimentare a etajului final sa nu scada sub minimum necesar. 100W/8Ω => 40Vpeak+10Vmin pierdere pe tranzistori, deci tensiunea sa nu scada sub +/-50V.

Tot ce este peste reprezinta irosire de resurse si trecem la categoria audiofililor care cumpara cabluri de mii de euroi.

Un amplif de calitate are o rejectie a alimentarii de minim 80db si deci un riplu de 10V pe condesatori se va simti la iesire ca o variatie de 1mV in conditiile in care semnalul util este de ordinul zecilor de volti. Daca avem si alimentare separata sau stabilizata la tot ce este inaintea etajului final, rejectia creste si mai mult.

Poate doar cei cu urechi de liliac sa mai auda ceva.

Daca se simt diferente de auditie intre un traf de 200W-300W si unul de 1500W atunci este de vina amplificatorul

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Sesebe poate n-ai priceput pana acum.... SARA nu este radio Gloria. Amplificatorul asta nu este pentru amatori si nici pentru saraci. Este un amplificator care va lucra pe boxe de buna calitate, scumpe si care in cele mai multe cazuri greu de condus. Nu va fi deloc nemaiantalnit sa fie nevoit sa conduca boxe in 2ohm echivalent reactiv. Ce faci in acest caz ? Pune mana si citeste cam cum stau lucrurile in realitate : http://www.tnt-audio.com/clinica/ssps2_e.html La pagina 3 ai si cateva tabele orientative. Jesus....auzi transformator de 70w pentru un amplificator stereo de 2x100W...

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

"Jesus..." :d

O regula din batrani spune ca puterea trafului trebuie sa fie 1,5 inmultit cu puterea totala a celor 2 canale.

Da Dudi, o regula foarte corecta, astfel incat amplificatorul sa lucreze bine si in 4ohm. Cand ai un amplificator de la care ai pretentii si vrei sa poata gestiona si boxe cu 4ohm/45 grade reactiv, inmultesti cu 2.

Marian, intrebarea ta nu are rost. Nu conteaza ca intr-o melodie avem 1sec bas la 20hz sau 3 minute. E suficient sa o sfecleasca o singura secunda si e suficient ca sa-ti strice auditia.

Link spre comentariu

Victor eu am pus o simpla intrebare, si mai pot pune una la fel de simpla, presupunand pasaj de joasa frecventa, ce se intampla daca varfurile de semnal se suprapun tocmai in spatiul dintre semialternantele de la traf, si capacitatea de filtrare este prea mica? Care este atunci diferenta dintre un traf de 10A si unul de 20A sau 30, sau oricat de mult? Fix 0! De acord?

Link spre comentariu

Rastalmacesti totul fara sens...

Intre semialternantele de la traf de retea ai 10ms; intre pulsurile de la o sursa in comutatie, eventual una nestabilizata, ai fix cat este timpul mort minim impus, adica maxim 1-2uS ( la surse performante chiar mai putin ), in timp ce spectrul audio implica frecvente mult mai mici. Adica unul este riplul pe filtrare la o sursa alimentata de traf de retea, si cu totul altul la una in comutatie, si ca sa-l mentii la nivel comparabil trebuie capacitate exponential mai mare la sursele cu traf de retea... Doar nu dezbatem subiecte de sectiunea incepatorilor?

Raspund tot eu la intrebarea de mai sus, fara o capacitate suficienta de filtrare, varfurile sunt mult atenuate sau chiar suprimate, adica dinamica are mult de suferit ( foarte mult ) indiferent de frecventa semnalului audio, pentru ca traful ofera semialternante ( pulsuri ) cu spatii destul de mari intre ele, si care spatii nu pot fi acoperite decat de o capacitate suficienta de filtrare, traful poate sa fie si aparat de sudura si sa alimenteze cateva zeci de W de amplificator, daca nu ai capacitate suficienta de filtrare este degeaba.

Bineinteles ca nici traful mnu trebuie subestimat, din contra, trebuie tratat cu maxima importanta, dar asta nu inseamna ca se pot face compromisuri substantiale la filtrare, nu daca vrei performanta.

Link spre comentariu

Citat: Intre semialternantele de la traf de retea ai 10ms; intre pulsurile de la o sursa in comutatie, eventual una nestabilizata, ai fix cat este timpul mort minim impus, adica maxim 1-2uSMarian, sursa SPMS nestabilizata se comporta ca un traf de 50Hz. Condensatorul de filtraj de pe 300V va simti ca i se cere o putere dependenta de sarcina de iesire si va avea un riplu de 100Hz pt ca pe el nu-l intereseaza ca-i ceri sub forma de impulsuri de inalta frecventa.Fara stabilizare traful de ferita decat transfera pe iesire ce vede pe cond de filtraj intrare, deci pe cond de iesire am acelasi riplu. Cond de 1000micro ar face fata numai daca avem stabilizare pt ca el acopera curentul de iesire ce nu este livrat de traf prin medierea socului de iesire.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări