hpavictor Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 Sursa de alimentare ... off , este la fel de pretentioasa ca si amplificatorul in sine . Probabil ca si costurile sunt asemanatoare .... daca avem pretentii de calitate . Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 Vorbind tot intr-un mod popular, direct,pe intelesul tuturor, as mai recomanda urmatoarele pentru cei pretentiosi: faceti-va trafurile la comanda. Daca e toroidal cereti producatorului sa poata lucra in primar la 300vac.Evident ca tensiunile secundare vor fi si ele marite pastrandu-se raportul dintre 230vac si 300vac din primar. Nu uitati de "centura de siguranta" :-) Protejeaza nu neaparat de campul elmg scapat din miez, ci mai degraba fata de campul elmg produs de infasurari cand se incarca condensatoarele. Este un camp elmg care se intinde pe un spectu foarte larg, in toata banda audio si chiar mai sus. Foarte corect. Am avut un traf cu primarul bobinat pentru 380Vca si secundarul pe 48 Vca bobinat cu doua fire in paralel. Am desfacut legaturile in secundar si cu doua punti redresoare am obtinut tensiuni simetrice. Acel traf era extraordinar fiindca nu polua. Imi pare bine ca ai coborat cu picioarele pe pamant si ai abandonat fantasmagoriile acelor filtrari specifice lampilor de mult apuse cand nu aveai alte solutii. Daca imi spui ce tensiune vor necesita noile tale module poate iti ticluiesc o sursa de-a mea. Sper ca Dan nu si-a mutilat cablajul ca sa-si inserieze rezistente. Mare grija la cine aplecati urechea ca mare e gradina lu' D-zeu. Spor Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 Nu, n-am făcut schimbări pentru ca nu prea mai am timp de "lipituri". Ok, e bine sa ai un transformator supradimensionat, ăsta în cazul în care se presupune ca ascuți mult la o putere de peste 50% sau mai mare din capacitatea amplificatorului, nu? Dar dacă asculți la nivele de 10-20W se mai simte diferența unui transformator supradimensionat? Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 Din pacate se simte. Se simte si daca e prost bobinat. Asa cum a spus clausnc se simte si daca ai un cablaj prost rutat. Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 (editat) Sa asculti la 10-20% din puterea unui amplificator este un fel foarte imprecis de exprimare. O inregistrare buna are o dinamica de 30dB-40dB, una f. buna de peste 50dB. Daca eu ascult la 0,2W, varfurile de putere urca cel putin la x100, adica la 20-30W. Daca amplificatorul are 100W, putem spune ca ascult la ... cat % din puterea sa ? Sa zicem ca odata vreau sa ascult mai tare, la 1W. Varfurile de putere urca lejer la 200W. Treaba asta cu puterea "medie" este foarte fluida. Pt a reproduce cat mai corect dinamica exceptionala a unor inregistrari, iti trebuie un transformator "baban". Editat Noiembrie 24, 2016 de shambala Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 Energia inmagazinata intr-un condensator este E = ( C*U^2) / 2. Energia se masoara in Jouli sau Watt*secunda Un condensator de 10000uF incarcat la 20V are inmagazinata o energie E = (10E-3*20^2)/2 = 2[J] = 2[ W*s ] Energia din sursa amplificatorului se va regasi in oscilatiile acustice ale membranei difuzorului si ( din punctul nostru de vedere ) depinde de : 1 . capacitatea condesatorului de filtraj 2 . patratul tensiunii filtrate In timpul functionarii , secundarul trafo retea cade in sarcina , deci urechea va percepe o variatie a energiei acustice conform primei formule . In formula , avem doua valori : una fixa , a capacitatii si o alta variabila , a tensiunii redresate . Un trafo de 500VA va cadea in sarcina mai putin decat unul de 250VA , aici treaba e clara . La asta se refera Raimond , e o chestie de Fizica din clasa a 7-a . Deja incep sa fiu dezamagit de unii useri : ori troleaza , ori au uitat bazele Fizicii . Sper sa ma insel . Sectiunea incepatorilor nu e aici . Da, Da si eu sint dezamagit de unii audiofili de pe aici si nu numai de audiofili. Sa facem niste calcule: auditie in casa cu ~0.5W putere medie de iesire si semnal de calitate avind un crest factor de 10. deci peak power va fi ~0.5*10*10=0.5*100=50W, e corect pina aici? pt un peak power de 50W/8Ω ne trebuie o tensiune la bornele difului (boxei) sqrt(50*8)=20V daca amplificatorul este alimentat la +/-60V si are nevoie de 8V cadere de tensiune pe tranzistori pt a lucra inca liniar cu distorsiuni minime, rezulta 60V-8V-20V=32V deci in cazul de mai sus tensiunea sursei, de alimentare a amplificatorului nu trebuie sa cada in sarcina de 50W (pe canal) cu mai mult de 32V pt a nu creste distorsiunile dar un transformator care cade in sarcina de la 42Vac la 20Vac nu prea se poate numi transformator. Deci motivul amintit nu este suficient. Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 Evident , nu e așa !Se modifică psf-urile , apar si devin necontrolabile THD și TIM etc .Variația tensiunii de alimentare duce la un efect negativ în lanț ... Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 Pt a reproduce cat mai corect dinamica exceptionala a unor inregistrari, iti trebuie un transformator "baban". Foarte corect. Dar sunt convins ca deja tu stii asta fiind un maestru in bobinaje. Mi-as fi dorit o alta atitudine de la tine (dv). Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 (editat) Pt ca tot s-a amintit de puterea medie si puterea de virf, am niste masuratori facute cu osciloscopul in timpul testelor unui amplificator in clasa G facut de mine..... Pt plotarea puterii s-a folosit o functie matematica (P=U^2/R) considerind un difuzor ideal de 8Ω. Urmariti raportul intre Pmedie si Ppeak. (P5 si P4). Semnalul este de pe un CD de test de la Inakustik: http://www.ehed.no/subdet95.htm (CD original luat din Germania nu un flac). Mai multe imagini sint aici: http://www.diyaudio.com/forums/chip-amps/184102-7293-parrallel-bridge-paralel-best-sound-3.html Editat Noiembrie 24, 2016 de sesebe Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 (editat) Mircea, nu inteleg ce vrei sa spui. Eu bobinez f rar transformatoare, si niciodata toroidale. Cand am avut nevoie de toroidale le-am comandat la Petra. Imi pare rau, dar nu sunt adeptul surselor in comutatie folosite in audio (desi stiu ca ele sunt viitorul) Spuneam doar ca sustin afirmatia lui Raimond ca pt sunet f bun trebuie un transformator mult mai mare decat rezulta din calculele scolastice. Sesebe, sorry, poate sunt idiot, sau prea obosit la ora asta, dar nu inteleg ce anume ai vrut sa arati cu oscilogramele. As fi vrut sa te intreb pe privat, dar forumul zice ca nu poti primi mesaje. Editat Noiembrie 24, 2016 de shambala Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 Raportul intre puterea medie si puterea de virf la un CD inregistrat foarte bine, cu dinamica foarte buna. Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 (editat) Si care este puterea medie ? Cum o alegem sau definim ? Oricum, am gresit in postul de mai sus, ma refeream la puterea minima, nu medie. Adica cea la care inca pot auzi cel mai slab sunet al unei piese muzicale sau concert. Despre puterea medie am vrut sa spun ca este "fluida". Editat Noiembrie 24, 2016 de shambala Link spre comentariu
clausnc Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 https://s17.postimg.org/kn8gr42dr/WP_20161122_09_30_45_Smart.jpg Cum se pun aceste poze sa fie vizibile in pagina? Nu cred ca s-a uitat prea multa lume la schita , cel putin nimeni nu a avut ceva de comentat. Pe mine ma intereseaza doar partea de pe cablaj a sursei de alimentare unde am vazut ca atat la SARA cat si la celelalt proiect nu s-a tinut cont de unele aspecte. (ori nu se cunosc ori s-a mers pe o varianta de compromis). Un transformator se schimba usor si chiar prima parte de alimentare care poate fi implementata separat , insa sa schimbi un cablaj de amplificare e cam munca de chinez. La transformator degeaba discutam ca pana la urma tot trebuie cumparat daca se doreste ceva de calitate. (5% poate si le fac singuri la acest nivel; bravo lor). Varianta ideala e ca fiecare canal sa mearga cu transformatorul ei atat din punct de vedere tehnic cat si ca volum de spatiu ocupat. Eu de ex am un r-core de 350W cu tensiunile de care am nevoie si doua r-core cu tensiuni mai mici de 250W. De rebobinat toti dau din umeri pe unde am fost sau au cerut cat cumpar altul de 350W pentru perechea celui singur. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Noiembrie 24, 2016 Partajează Postat Noiembrie 24, 2016 https://s17.postimg.org/kn8gr42dr/WP_20161122_09_30_45_Smart.jpg Cum se pun aceste poze sa fie vizibile in pagina? Nu cred ca s-a uitat prea multa lume la schita , cel putin nimeni nu a avut ceva de comentat. Pe mine ma intereseaza doar partea de pe cablaj a sursei de alimentare unde am vazut ca atat la SARA cat si la celelalt proiect nu s-a tinut cont de unele aspecte. (ori nu se cunosc ori s-a mers pe o varianta de compromis). Un transformator se schimba usor si chiar prima parte de alimentare care poate fi implementata separat , insa sa schimbi un cablaj de amplificare e cam munca de chinez. La transformator degeaba discutam ca pana la urma tot trebuie cumparat daca se doreste ceva de calitate. (5% poate si le fac singuri la acest nivel; bravo lor). Varianta ideala e ca fiecare canal sa mearga cu transformatorul ei atat din punct de vedere tehnic cat si ca volum de spatiu ocupat. Eu de ex am un r-core de 350W cu tensiunile de care am nevoie si doua r-core cu tensiuni mai mici de 250W. De rebobinat toti dau din umeri pe unde am fost sau au cerut cat cumpar altul de 350W pentru perechea celui singur. Multe cablaje prezemtate pe acest forum sunt lucrate cu picioarele dar au pretentii de hi-end. Misto! Ai sesizat bine si te rog sa nu dai din casa fiindca asta e moda pe elforum. Pacat ca Sorteh si Tvicol au incetat sa mai posteze. A se revizui posturile vechi ale celor doi. Un R core se poate rata foarte lesne. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 25, 2016 Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 Semnalul este de pe un CD de test de la Inakustik: http://www.ehed.no/subdet95.htm (CD original luat din Germania nu un flac). Vreau si eu "o imagine" dupa el, se poate? Ofer si eu ceva bun la schimb. Link spre comentariu
Postări Recomandate