Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Em am mentionat pt ca intrebase cineva mai sus.

Despre batai in cazul C-urilor mari de langa finali tin minte ca a fost o discutie la care ai participat si tu si Raimond. Pana la urma cineva spusese ca i-a inlocuit cu 33 sau 47uF si problema a disparut.

Editat de shambala
Link spre comentariu

Finalii sunt doar decuplati cu 100uF/63V II 100 nF/100V fiecare ,iar etajele de intrare ,VAS si driveri au cate doi conzi de1000uF/63V II 100nF/100V . Alimentarea generala o primeste de la sursa separata ,cu probabil 2X 50.000 uF/63V sau 80V pe ramuri . :)

Am inteles. Deci masa se plimba pana la bateria de condensatori si apoi la "star ground" ,ambele comune celor doua canale.

Pentru o mai buna separatie intre canale era de preferat ca fiecare canal sa aiba masa lui proprie si "star ground-ul" propriu. Asta implica si aducerea surselor pe cablaje sau cel putin a sursei de energie directe in caz ca bateria de condensatoare se configura ca filtre PI sau T.

De ce a trebuit atat de mare filtrarea la VAS? Acolo curentul e relativ constant si un filtru r-c cu valori semnificativ mai mici face o treaba la fel de buna daca nu mai buna. Si filtrarea generala de 100000uf mi se pare exagerata. Chiar daca se folosesc condensatori ieftini ei ocupa foarte mult loc. Daca bateria de condensatoare nu e configurata ca si filtru T sau PI deasemena eficienta ei e scazuta. In cazul folosirii ca filtre PI sursa de energie directa vor fi doar ultimii condensatori; astia banuiam ca sunt pe cablaje sub forma de batrie de condensatori cu valori mai mici pentru o impedanta scazuta. (rezistente din filtru PI fiind chiar firele de legatura care nu mai trebuie in acest caz sa fie atat de groase ). Pentru condensatori de 80v se complica treaba cu spatiul pe cablaj si de asta cred ca s-a preferat varianta actuala.

Pe vremuri la alimentari de +/-60v se foloseau condensatori de 63v. Cu piesele noi din gama ieftina nu prea as mai avea curajul ; poate doar cu batrie de condensatoare de 3x2200uf /63v in loc de 1x6800uf/63v. La 80v diametrul condensatorului creste destul de mult si greu se mai ingramadeste pe cablaj.

Editat de clausnc
Link spre comentariu

In primul rand , Alex a desenat cablajul pentru un singur canal. Deci utilizatorii acestui cablaj pot sa-si croiasca alimentarea celor doua canale asa cum si-o doresc, comuna sau separata pentru fiecare canal in parte. Orice fel de optiune este valabila.

Amplificatorul nu are nevoie de tensiuni stabilizate sau de nu stiu ce filtre dubioase. Are rejectia gunoiului din alimentare atat de buna incat un simplu condensator de valoare mare dupa puntea redresoare este mai mult decat suficient. Deci o alimentare clasica reprezinta cea mai buna optiune din punctul de vedere al raportului eficacitate/pret.

Pe placa sunt condensatoarele necesare functionarii stabile a montajului. Ele isi vad de treaba lor si nu impiedica cu nimic alte parti de circuit. Dupa cum scrie si pe cablaj, tensiunea maxima de alimentare este de 55v tensiune continuua. Prin urmare condensatorii pot sa aibe o tensiune de lucru inscrisa pe ei de 63v . Nu exista niciun motiv ca acesti condensatori la 63v , noi, sa nu reziste cel putin 10 ani de zile,

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Eu sunt adeptul sursei de energie cat mai aproape de etajul final , cu condensatoare mai mici si mai multe pentru o impedanta scazuta. Acesta alegere nu tine de mizeriile de pe alimentare. Stiu ca rejectia alimentarii in acest amplificator e una buna si de asta nu intelegeam de ce se sugera filtraj general de 50000uf sau 2200uf pe VAS (per canal).

Am un transformator r-core cate scoate 2x60vcc/350w. (rebobinarea e excusa din calcule ). In amplificatorul de unde l-am luat condensatorii sunt la 63v si sunt ok si dupa 15ani. (daca mai aveam doi chiar i-as fi folosit pe astia vechi cu toata increderea). Intr-un amplificator de generatie noua 5.1 am avut aceasta surpriza: cam aceeasi alimentare de 2x57vcc si aceeasi valoare pe condensatori la 63v ;doar ca astia s-au imflat dupa 4 ani de folosire (nu s-a mers la putere maxima si nici nu a fost folosit intensiv).

Piesele noi nu mai sunt ce au fost odata (doar cele scumpe poate mai fac exceptie). Am intalnit condensatori samwa (parca recomanda cineva pe aici) umflati dupa doi ani ; cei drept folositi intensiv in scule profi. Deci o marja mai mare a tensiunii ar fi o solutie insa creste diamerul capsulei mai ales la condensatorii de valori mici.. (la 80v sunt scunzi si cu diametru mare ). O alta solutie e cu baterie de mai multe condensatoare de valori mai mici la tensiune de 63v. Eu pentru proiectul meu care are o alimentare asemanatoare am ales o solutie combinata cu filtru PI, expusa anterior. Am urmarit ca sursa de energie sa fie langa final cu impedanta scazuta , valori neexagerate ale condensatoarelor care sa necesite punti exagerate, rejectia alimentarii inclusiv pe masa (in SARA se poate plimba pe acolo in versiunea acestor cablaje ), fiabilitatea in expluatare in timp.

Link spre comentariu

Nu-i serioasa deloc

E cea mai mare timpenie audiofila la care ii lipsesc si snubelere de pe diode - DA si diodele Schottky au nevoie de snuber daca le pui in surse de amplifuri HI-FI.

Parca topicul asta era despre amplificatorul SAR nu despre tot felul de ineptii audiofile.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Lipsesc și siguranțele fuzibile , Lift GND , DC trap pentru rețea , LED-urile sau filtrul de rețea ...Ce , vrei mură-n gura ?Aici nu e secțiunea începătorilor .Scuze pentru intervenție .

Oricum , singurele ineptii sunt cele de aici http://www.elforum.info/topic/120328-studiu-amplificator-audio-de-inalta-performanta/page-2?do=findComment&comment=1452105 , oricum nu cred ca reusesti sa strici subiectul meu sau al lui Raimond .

Ramai cu bine !

Link spre comentariu

...................................................

Scuze pentru intervenție .

Oricum , singurele ineptii sunt cele de aici http://www.elforum.info/topic/120328-studiu-amplificator-audio-de-inalta-performanta/page-2?do=findComment&comment=1452105 , oricum nu cred ca reusesti sa strici subiectul meu sau al lui Raimond .

Ramai cu bine !

..............o spuse cel cu sute de amplifuri facute si ascultate.

Link spre comentariu

Eu sunt adeptul sursei de energie cat mai aproape de etajul final , cu condensatoare mai mici si mai multe pentru o impedanta scazuta. Acesta alegere nu tine de mizeriile de pe alimentare. Stiu ca rejectia alimentarii in acest amplificator e una buna si de asta nu intelegeam de ce se sugera filtraj general de 50000uf sau 2200uf pe VAS (per canal).

Am un transformator r-core cate scoate 2x60vcc/350w. (rebobinarea e excusa din calcule ). In amplificatorul de unde l-am luat condensatorii sunt la 63v si sunt ok si dupa 15ani. (daca mai aveam doi chiar i-as fi folosit pe astia vechi cu toata increderea). Intr-un amplificator de generatie noua 5.1 am avut aceasta surpriza: cam aceeasi alimentare de 2x57vcc si aceeasi valoare pe condensatori la 63v ;doar ca astia s-au imflat dupa 4 ani de folosire (nu s-a mers la putere maxima si nici nu a fost folosit intensiv).

Piesele noi nu mai sunt ce au fost odata (doar cele scumpe poate mai fac exceptie). Am intalnit condensatori samwa (parca recomanda cineva pe aici) umflati dupa doi ani ; cei drept folositi intensiv in scule profi. Deci o marja mai mare a tensiunii ar fi o solutie insa creste diamerul capsulei mai ales la condensatorii de valori mici.. (la 80v sunt scunzi si cu diametru mare ). O alta solutie e cu baterie de mai multe condensatoare de valori mai mici la tensiune de 63v. Eu pentru proiectul meu care are o alimentare asemanatoare am ales o solutie combinata cu filtru PI, expusa anterior. Am urmarit ca sursa de energie sa fie langa final cu impedanta scazuta , valori neexagerate ale condensatoarelor care sa necesite punti exagerate, rejectia alimentarii inclusiv pe masa (in SARA se poate plimba pe acolo in versiunea acestor cablaje ), fiabilitatea in expluatare in timp.

:) Sa stii ca am curaj sa pun pariu ca motivul umflarii condensatoarelor n-a fost calitatea acestora, ci mai degraba oscilatiile care ridicau tensiunea cu mult. Daca ai stii cate amplificatoare comerciale au o stabilitate jalnica... cred ca peste 30 de scheme mega cunoscute le-am gasit in simulare extrem de precare dpdv al stabilitatii. Putine scheme sunt bibilite de cunoscatori.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări