Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Si motto-ul meu a fost dintotdeauna asemanator, cu cit mai putine elemente in montaj, cu atit zgomot mai mic.Se poate folosi DC servo chiar in etajele ce alimenteaza partea de diferential.In acest mod nu, mai exista problema ca ampliful sa preia orice mizerie pe oricare dintre alimentari.Urmatorul proiect Victor & Leco, va fi construit imprejurul acestei idei.Dupa sarbatori sper sa avem definitivata schema (pe module subansamble), si sa ma apuc sa o lucrez pe cablaj de test.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Așa cum am precizat anterior , schema viitorului proiect comun Victor & Leco va fi publică .Probabil că este o noutate absolută pentru produsele lui Leco în materie de simulari / masuratori / popularizarea schemei ( dar nu și valorile componentelor ) și reprezintă o adaptare la noul concept de comunicare în acest domeniu al electronicii DIY , început de Tibi Vicol / Dan Zup , dar nu este de neglijat fostul meu proiect public ( AE150S ) și ma bucur că acest concept a fost continuat de Raimond în echipă cu Alex MM .

Editat de Victor
Link spre comentariu

Ca exemplu didactic , va prezint una dintre variantele luate in calcul de noi , privind schema etajului de intrare a proiectului comun Victor & Leco .

Desigur , aceasta varianta a fost un studiu , nu este varianta finala , ea va fi prezentata doar dupa confirmarea fizica a performantelor simulate .

Scopul prezentarii acestui concept este de a lamuri directia urmata de noua generatie de amplificatoare si este evident ca nu exista nimic miraculos sau vreo tehnica deosebita si supersecreta in acest proiect .

In urma cu ceva timp , am studiat cateva proiecte din epoca de aur a HiFi-ului si am gasit cateva puncte comune , inclusiv in proiectul FC-100 a lui Mihai Rauta :n1 , popularizat la greu pe DIYAUDIO ,

Desigur , etajul final Marantz PM7200 , Akai AM95 sau preamplificatorul Luxman C02 au anumite parti comune , restul il puteti descoperi singuri , ca urmare le-am inglobat in studiul prezentat mai jos .

Mentionez pentru toti userii ca nu este schema finala , iar etajul DC servo are cateva " secrete " dezvaluite anterior ( are in compunere doua etaje : diferentiator-integrator si un etaj FTJ 2Hz / 60 dB / decada folosind o parte din tehnica implementata in Akai AM95 ) , aceste amanunte sunt prezentate tuturor userilor pentru a intelege ca nu discutam de un DC servo compus din trei rezistente si doua condesatoare si un opamp ...

Schema prezentata este deosebita din punct de vedere al performatelor , desi nu este varianta finala ci un simplu studiu .

Posted Image

Sper ca acest studiu sa foloseasca tuturor celor care au in vedere proiectarea unor amplificatoare audio performante .

Daca se considera offtopic , imi cer scuze anticipat si rog moderatorii sa stearga interventia mea .

Link spre comentariu

Succes baieti, pare ca veti avea o schema complicata. Intre timp am atasat schema pentru DCServo daca cineva doreste sa implementeze asa ceva in locul condensatoarelor serie din intrare si reactia negativa (C1 si C3). Capatul "A" se leaga la iesirea amplificatorului iar "B"-ul la intrarea inversoare , in nodul format de intersectia R52 cu R53. Practic acest circuit va fi in paralel cu R5(15kohm). Alimentarea opampului se face la +12vdc/-12vdc.

Victor te rog sa deschizi un topic separat cu ceea ce doriti sa face voi. N-as vrea sa se creeze confuzii si mai mari la subiectul SARA-2016....Deci, ma repet, informatiile relevante pentru SARA-2016 incep de la pagina 93.

post-231471-0-01410800-1478520936_thumb.jpg

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Succes baieti, pare ca veti avea o schema complicata. Intre timp am atasat schema pentru DCServo daca cineva doreste sa implementeze asa ceva in locul condensatoarelor serie din intrare si reactia negativa (C1 si C3). Capatul "A" se leaga la iesirea amplificatorului iar "B"-ul la intrarea inversoare , in nodul format de intersectia R52 cu R53. Practic acest circuit va fi in paralel cu R5(15kohm). Alimentarea opampului se face la +12vdc/-12vdc.

Victor te rog sa deschizi un topic separat cu ceea ce doriti sa face voi. N-as vrea sa se creeze confuzii si mai mari la subiectul SARA-2016....Deci, ma repet, informatiile relevante pentru SARA-2016 incep de la pagina 93.

Un DC-servo "profesional" ca sa spun asa, aplica tensiunea de corectie in cu totul alta parte decit intrarile amplificatorului, de exemplu modifica ceva in sursele de curent, dar sint sigur ca @Raimond stie asta.

Link spre comentariu

Daca te uiti in schema postata de Victor ai sa vezi exact ce zice-am eu.

De la servici nu pot accesa imaginile pe "postimg.cc" si nu vazusem exact ce a postat el.

Aia este calea corecta de a aplica DC-servo, modifici curentii de la sursele de curent cu ajutorul la DC-servo si nu aplici iesirea de la DC-servo pe intrarile amplificatorului.

Link spre comentariu

https://postimg.org/image/jbk99v6f1/ sper ca am pus bine poza.

Graficul provine de la un amplificator single ton deci e necesar un dc servo si doar pe semnal se poate aplica (chiar daca e pe o sursa combinata cu reglaj de offset static ). La o examinare sumara a grafcului (a se vedea unde incepe sa cada caracteristica OLG :84 ) e de inteles interesul pentru acest aspect.

Nu mai retin exact dar parca la SARA caracteristica OLG incepea sa cada pe la 1khz (dupa un fisier .asc postat aici)

Editat de clausnc
Link spre comentariu

"Amplificatoare cu VAS-ul in baza comuna (se confunda de multi cu versiunea Lender care este emitor comun). Singurul atuu special este SR-ul foarte mare care se poate obtine cu ele,"

Sunt mai multe , un altul ar fi chiar OLG care se poate liniariza cam pe unde ai vazut in ultimul grafic postat de mine (cam imposibil in alegerile facute pentru SARA). Oricum e bine si la10khz si lucrurile acum se leaga cu ce ziceai de reactia negativa (dar vezi cum actioneaza ea inainte si dupa 10khz si de ce ar fi bine ca aceste diferete sa fie in afara spectrului audio).

Ai tras prea repede concluziile in simularea circuitului Lender, urmarind doar parametruTHD, insa din ce scrii se pare ca nu stii cum functioneaza .(nu e emitor comun). Semnal primeste si pe baza si pe emitor si livreaza pe colector si cel mai important cu defazaj foarte mic iar semnalul de iesire e in faza cu cel de intrare. Acest lucru permite o reactie locala de genul nested feedback deci o reactie globala ulterioara mai mica, si asta e un alt atuu ,imposibil in SARA. (defazajul pe EF e de 180 de grade)

Mi-au placut principiile declarate de la proiectul Victor-Leco de unde am luat citatul si uite ca nu au marsat pe EF cu avantaje de 10ori mai bune la THD.

Link spre comentariu

"Amplificatoare cu VAS-ul in baza comuna (se confunda de multi cu versiunea Lender care este emitor comun). Singurul atuu special este SR-ul foarte mare care se poate obtine cu ele,"

Sunt mai multe , un altul ar fi chiar OLG care se poate liniariza cam pe unde ai vazut in ultimul grafic postat de mine (cam imposibil in alegerile facute pentru SARA). Oricum e bine si la10khz si lucrurile acum se leaga cu ce ziceai de reactia negativa (dar vezi cum actioneaza ea inainte si dupa 10khz si de ce ar fi bine ca aceste diferete sa fie in afara spectrului audio).

Ai tras prea repede concluziile in simularea circuitului Lender, urmarind doar parametruTHD, insa din ce scrii se pare ca nu stii cum functioneaza .(nu e emitor comun). Semnal primeste si pe baza si pe emitor si livreaza pe colector si cel mai important cu defazaj foarte mic iar semnalul de iesire e in faza cu cel de intrare. Acest lucru permite o reactie locala de genul nested feedback deci o reactie globala ulterioara mai mica, si asta e un alt atuu ,imposibil in SARA. (defazajul pe EF e de 180 de grade)

Mi-au placut principiile declarate de la proiectul Victor-Leco de unde am luat citatul si uite ca nu au marsat pe EF cu avantaje de 10ori mai bune la THD.

Ai postat la topicul gresit, aici este un proiect definitivat , care are si cablaj. Discutiile "academice" despre directia vantului care bate la 10.000 de metri altitudine sunt in alta parte. :)

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Ai postat la topicul gresit, aici este un proiect definitivat , care are si cablaj. Discutiile "academice" despre directia vantului care bate la 10.000 de metri altitudine sunt in alta parte. :)

Unii ar spune ca este un proiect mort , eu insa nu sunt asa drastic si cred ca orice experienta ajuta. E greu de atins anumite obiective insa fara a le cunoaste e imposibil. ( de ex. vezi spectrul de armonici care pot compensa spectrul de armonici generat de 99% din boxe; 1% fiind cele nestandard). In discutiile "academice" amintite e clar ca cel putin obiectivele sunt cunoscute, restul ramane de vazut.

Editat de clausnc
Link spre comentariu

Fara suparare dar bati campii cu gratie. Nimic din ceea ce ai spus pana acum nu este corect. De ceva vreme nu ma mai obosesc sa-ti corectez aberatiile. In loc sa faci trolling, daca ai ganduri atat de marete , pune mana si fa-ti amplificatorul tau. Pana acum nu ai facut decat sa introduci confuzie printre cititori, aruncand exclusiv doar neadevaruri. Cu mare drag te sfatuiesc sa-ti vezi de drum, cel putin eu , aici, n-am nevoie de prostii sfertodocte.

Link spre comentariu

"Amplificatoare cu VAS-ul in baza comuna (se confunda de multi cu versiunea Lender care este emitor comun)"

Asta e doar un ex prin care demonstrezi ca nu stapanesti notiuni de baza. Pentru a evolua e o conditie necesara sa stapanesti notiunile de baza, apoi nu e si suficienta. Drumul e lung in functie de cat a dar dumnezeu fiecaruia. Eu nu gandesc ca trebuie sa-mi fac neaparat amplificatorul (am unul de care sunt multumit) dar el face parte dintr-un sistem cam la acelasi nivel; adica cam asta e telul peste un anumit nivel de competenta.

Frustrarile sunt apanajul oamenilor limitati care nu mai reusesc sa-si argumenteze exprimarea. Asta e un alt domeniu, dar de la unumit nivel in sus competentele pot fi polivalente.

Editat de clausnc
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări