sk24bpo Postat Noiembrie 25, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 (editat) Marian,se pare ca nu intelegi un aspect esential... condensatorii nu se inarca din aer, ci din transformator. Cand ai transformator de putere mica si in acelasi moment trebuie sa incarce o capacitate foarte mare dar sa si livreze curent sarcinii, tensiunea sa scade drastic. In situatia inversa in care transformatorul este generos si capacitatea mediocra, tensiunea nu va scadea decat in momentul inchiderii diodelor. In mod cert tranzientii sunt favorizati de a-2-a varianta. La prima varianta ai un riplu mai mic la 100hz dar o "groapa" a tensiunii intinsa pe o perioada de timp mai mare...poate chiar o secunda. In fine, recomandarea mea pentru cei ce fac SARA este sa foloseasca urmatorul mod de calcul(clasic, de care a amintit si Dudikoff) atunci cand aleg transformatorul : aduni puterea ambelor canale, o inmultesti cu 1,5 dupa care o inmultesti inca odata cu 1,41 pentru a avea puterea exprimata in VA. Daca alimentati SARA la 55vcc, transformatorul este recomandabil sa aibe o putere undeva intre 400VA-600VA. Editat Noiembrie 25, 2016 de RaimondAudio Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 25, 2016 Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 D-le Miticamy pai se subantelege ca la sursa in comutatie, filtrarea din primar este dimensionata corespunzator pentru un riplu de 100hz mic, credeam ca nu mai trebuie precizat asta, ca se intelege de la sine, ca la urma urmei fix asta este ceea ce tot incerc sa spun. Raimond eu prefer sa privesc lucrurile mai pragmatic si detest misticismul pe care il tot promovezi, inteleg insa ca este motivat de anumite interese, totusi nu se face sa insulti inteligenta partenerilor de conversatie. Daca ai suficienta capacitate de filtrare atunci riplul de 100hz va fi mic sau foarte mic, deci stresul suplimentar pe traf pentru incarcarea capacitatii va fi nesemnificativ, la urma urmei, una este sa incarce de la 20 la 50V, si cu totul alta este sa incarce de la 40 la 50V... Adica oricum ai da-o am dreptate, si stii bine. Nu poti subestima capacitatea de filtrare daca vrei o sursa de calitate, asta este ceea ce cititorii neutrii trebuie sa inteleaga. Nu filtrezi cu 4700uF un amplificator cu ramuri de 6-70V ( Un exemplu doar ). In fine, am zis ce aveam de zis, deci ma retrag. Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 25, 2016 Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 Da, plus ca nimeni nu pomeneste concret de capacitatea transformatoarelor la supra incarcare. Vorba lui Leco, practica, mai ales acum, cand NU ATI POMENIT NIMIC despre cum se comporta un traf supra incarcat, nici macar la modul teoretic. Mult bla bla, Eu sunt de parerea lui Marian, ba mai mult, un traf cat de cat se poate dimensiona chiar suma puterii canalelor sau mai jos. In special la un nivel normal de auditie, nu cand ledul rosu de clip sta tot timpul aprins. Daca esti constrans de buget, si ai de ales intre o chinezarie sau un traf f bun, dar de putere mai mica decat calculele mentionate, eu as merge tot timpul pe al doilea, cand e vorba de auditii in casa. Mai face filtrajul partea lui de treaba, mai ai si muzica care nu e un sinus. Marian, din pacate nu e asa, un filtraj mai mare cere curent mai mare din traf, daca e sa ii faci o medie. Dar cum traful e doar o bucata de sarma infasurata, rezista. De diode mi-as face mai mult stres, mai ales daca-s puse unele mai sensibile, dupa model audiofil. Lasa ca a mai fost pe aici teoria chibritului cu privire la folosirea LC pt filtrare, cu L f mare. In opinia unuia era o prostie monumentala, basca, ar fi terbuit puse 10R in paralel cu acea bobina de 1H. :) Pana si o simpla simulare ar fi facut lumina, dar na e mai simplu sa dai cu parul. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 25, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 (editat) Raimond eu prefer sa privesc lucrurile mai pragmatic si detest misticismul pe care il tot promovezi, inteleg insa ca este motivat de anumite interese, totusi nu se face sa insulti inteligenta partenerilor de conversatie. Daca ai suficienta capacitate de filtrare atunci riplul de 100hz va fi mic sau foarte mic, deci stresul suplimentar pe traf pentru incarcarea capacitatii va fi nesemnificativ, la urma urmei, una este sa incarce de la 20 la 50V, si cu totul alta este sa incarce de la 40 la 50V... Adica oricum ai da-o am dreptate, si stii bine. Nu poti subestima capacitatea de filtrare daca vrei o sursa de calitate, asta este ceea ce cititorii neutrii trebuie sa inteleaga. Nu filtrezi cu 4700uF un amplificator cu ramuri de 6-70V ( Un exemplu doar ). In fine, am zis ce aveam de zis, deci ma retrag. Nu nici gand sa fie asa. Consumul de energie nu este dictat de condensatoare, ci de catre sarcina. Cu cat ai o capacitate mai mare cu atat vei avea impedanta mai mica iar incarcarea cu energie (energie care este egala cu cea de la capacitatea mica !!!) se va "strange" in pulsuri scurte de amplitudine din ce in ce mai mari. Aceste pulsuri din ce in ce mai scurte si mai accentuate vor stresa mai mult transformatorul si puntea redresoare. Ba mai mult, dezechilibrul dintre ramuri va deveni si mai accentuat , ceea ce va duce la o debalansare intre secundare astfel aparand tensiunea continuua in secundarele trafului. Rezultatul ? Inca un pas catre saturatia miezului magnetic, mai ales in cazul toroidalelor prost facute. Sharky problema este un pic mai delicata pentru ca nu vorbim despre amplificatoarele banale , cu CI-uri de la care nu ai pretentii. Dupa cum s-a mai spus si inainte, cand asculti relativ incet la modul general, ai varfuri de putere muzicala care cer putere serioasa daca vrei calitate audio maxima. Plus ca sunt destule boxe bune care au cate o zona unde impedanta scazuta este insotita si de o defazare 45-60 de grade. Cand cerintele sunt maxime, cand te gandesti la HI-END incep sa conteze toate aspectele. Daca "merge si asa" , pai atunci ne orientam catre scheme simple, de ce ne-am complica aiurea ? Editat Noiembrie 25, 2016 de RaimondAudio Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 25, 2016 Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 De aia una dintre soluțiile de top sunt filtraje CRC , R-ul mai domolește curentul de încărcare al C-urilor ... Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 25, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 De aia una dintre soluțiile de top sunt filtraje CRC , R-ul mai domolește curentul de încărcare al C-urilor ... Da, dar in cazul CRC-urilor folosite la clasa B, R-ul trebuie ales cu mare grija sa nu fie prea mare, iar C-urile la fel, in fata se pune de o anumita valoare si un anumit ESR, diferit de cel de-al 2-lea. In cazul nostru unde nu avem beneficiari, electronisti foarte versati, trebuie sugerata o solutie de compromis optima. Tocmai din acest motiv am recomandat aceasta solutie aparent un pic atipica cu traful generos si cu condensatori de valoare medie, fara a avea un ESR exagerat de scazut. Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 25, 2016 Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 Greierasule, cate boxe ai construit si ai masurat de scoti povestile astea cu minim de impedanta si defazaj. La fel, ce curenti de valoare imensa ai masurat tu la un nivel de auditie incet, asa cum spui tu. De povesti cu HiEnd is satul, mai ales de cele rupte de realitate. Toata lumea repeta aceleasi lucruri promovate prin carti ca si cazuri rare/nasoale ca si cand zilnic ne-am lovi de asa ceva. Ma refer concret, baga niste grafice de impedanta la boxe, fa o statistica si ai vedea ca 60 grade si impedanta la jumate nu gasesti mai niciunde. Iar ce e peste 200-300Hz, e deja apa de ploaie pt ca deja nivelul e mult mai scazut. Peste 1KHz iti faci griji degeaba. Capturi de osciloscop, date concrete, ca de povesti si umflari in pene is satul pana peste cap. Au fost destule pe HFMM, cred ca ai depasit cu mult norma acolo. Sa nu intelegeti ca sunt impotriva unui traf bine dimensionat cand bugetul o permite. Plus tensiune continua in secundarele trafului? Asta e deja red flag cu privire la rationament, daca nu cumva inventam transformatorul care lasa DC-ul. Puntea ce pazeste? Eu zic ca aici deja cadem in extrema cealalta. De frica sa evitam rationamentele gen : "Las ca merge si asa" inventam tot felul de povesti cu bau bau de care solutia noastra scapa cu success, deci e hiend- care este. Da, e un truc de marketing bun, folosit cu success Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 25, 2016 Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 Păi aici este marea problemă : unii nu " văd " frumusețea amănuntelor tehnice ale unor soluții audio de top " vărsate din casă " de binevoitori , obținute cu greu în ani de studiu individual și prefera soluții tehnice demne de epoca popularizării științei in mediul rural , mai pe înțelesul începătorilor .Totul e facultativ , fiecare face cum și cât poate .Păcat , subiectul ăsta a ajuns varză . Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 25, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 (editat) Sharky in grafic ai Focal Utopia. Cu sorsa mai mica, Sopra 2(cele din poza), s-a dat AudiophileStarter, de fata cu 20-30 de oameni. Sunetul foarte placut per ansamblu, nivelul mediu nu depasea 10W dupa aproximarea mea. Cum au inceput pasajele de muzica mai in fortza s-a simtit imediat limitarea de curent fata de http://www.stereophile.com/content/simaudio-moon-evolution-880m-monoblock-power-amplifier-specifications#RsBQfF8DsujkqmOm.97 care a fost pus dupa. Pana la urma n-o sa ajungem la discutii pe nimicuri... pune fiecare ce are si gata. Editat Noiembrie 25, 2016 de RaimondAudio Link spre comentariu
alex mm Postat Noiembrie 25, 2016 Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 Pana la urma n-o sa ajungem la discutii pe nimicuri... pune fiecare ce are si gata. Am pus ce am avut ..... si cadeti de acord, sa stiu cum fac sursa , am trafo R-CORE . Numai bine. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 25, 2016 Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 Am pus ce am avut ..... si cadeti de acord, sa stiu cum fac sursa , am trafo R-CORE . Numai bine. Toroidal de la Petra Iași,doua ecrane de permaloy,plus un ecran bobinat între primar si secundar ,dacă poți vorbește direct cu inginerul Macovei.Eu asa am făcut niște trafuri pentru ampuri clasa A (2X30W),trafuri de 400w . Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 25, 2016 Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 Păi aici este marea problemă : unii nu " văd " frumusețea amănuntelor tehnice ale unor soluții audio de top " vărsate din casă " de binevoitori , obținute cu greu în ani de studiu individual SA inteleg ca folosirea unui traf supradimensionat e o solutie de top obtinuta dupa ani greu de studiu individual? E o zicala, inginerie nu e sa faci un pod care sa reziste. Ingineria e sa faci un pod care abia sa reziste. Nu scuip deloc pe munca altora, dar acum pe bune, daca un traf de 200VA nu tine un canal care abia da o medie de 1W cu varfuri de 50W, o luam razna rau de tot. ASta pe niste boxe cat de cat eficiente inseamna o auditie la nivel cea ce incepe sa poata fi incadrat deja ca "spre nivel mare". Greierasul, eu ce pot sa trag ca si concluzie din spusele tale in comparatie cu ampliful respectiv? Ca tu ai fix aceeasi schema ca ei, doar traful difera? DAca iti castrai ampliful tau cu un traf mai slab si faceati niste teste comparative, da puteam vorbi de un test practic. Sunt un milion de diferente intre cele doua amplifuri, deci nici nu are sens sa incepem vreo discutie care sa vizeze diferenta de dimensionare a trafurilor. Plus exemplul ala e unul dintre alte sute care chair au o impedanta decenta. Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 25, 2016 Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 Nu , soluțiile audio de top sunt cele strecurate printre rânduri !Pentru dimensionarea unui trafo rețea este suficient să aplici Fizica de clasa a 7-a .Consider încheiat subiectul privind alimentarea , fiecare user face cum și cât îl duce mintea . Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 25, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 (editat) SA inteleg ca folosirea unui traf supradimensionat e o solutie de top obtinuta dupa ani greu de studiu individual? E o zicala, inginerie nu e sa faci un pod care sa reziste. Ingineria e sa faci un pod care abia sa reziste. Nu scuip deloc pe munca altora, dar acum pe bune, daca un traf de 200VA nu tine un canal care abia da o medie de 1W cu varfuri de 50W, o luam razna rau de tot. ASta pe niste boxe cat de cat eficiente inseamna o auditie la nivel cea ce incepe sa poata fi incadrat deja ca "spre nivel mare". Greierasul, eu ce pot sa trag ca si concluzie din spusele tale in comparatie cu ampliful respectiv? Ca tu ai fix aceeasi schema ca ei, doar traful difera? DAca iti castrai ampliful tau cu un traf mai slab si faceati niste teste comparative, da puteam vorbi de un test practic. Sunt un milion de diferente intre cele doua amplifuri, deci nici nu are sens sa incepem vreo discutie care sa vizeze diferenta de dimensionare a trafurilor. Plus exemplul ala e unul dintre alte sute care chair au o impedanta decenta. Acum e mai bine, am ajuns in sfarsit la 400VA per amplificator stereo. Eu am recomandat intre 400VA-600VA. Din acest moment Sharky, nu mai exista niciun fel de discutie bazata pe necesarul de putere al trafului deoarece amandoi avem aceeasi optica, nu mai exista contradictii. Viobio ce pot sa spun...doar...excelent, ai un transformator de mare clasa. Alex foloseste cu incredere acel R-Core. Cred ca este ca al meu, are 500VA daca retin bine. Este perfect pentru aplicatia de fata. Ai facut cablaje la fabrica ? De curiozitate sa vedem ce traf foloseste si DjLeco la V2mini in conditiile in care puterea de iesire este relativ apropiata de SARA-2016...2x500VA ? Editat Noiembrie 25, 2016 de RaimondAudio Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 25, 2016 Partajează Postat Noiembrie 25, 2016 Vreau si eu "o imagine" dupa el, se poate? Ofer si eu ceva bun la schimb. Sper ca-ti dai seama ca-mi ceri chestii ilegale... Ai cumva editia a doua? Eu nu am mai gasit-o in magazin cind am fost pe-acolo si nici pe torenti. Link spre comentariu
Postări Recomandate