Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre generatoarele electrice ...


Vizitator bodo_cyborg

Postări Recomandate

Vizitator bodo_cyborg

Buna tuturor ! Sunt Bogdan , din Brasov dar temporar stabilit in afara tarii ... Intentionez sa cumpar un grup electrogen sau asa-zis generator electric pe benzina/diesel si as avea nevoie de cateva lamuriri dat fiind faptul ca sunt un nepriceput in adevaratul sens al cuvantului ... Ceea ce as vrea sa stiu este cum as putea sti daca un generator de 5kw ar putea "tine" o casa in adevaratul sens al cuvantului ca si cum ar fi racordata la reteaua electrica , (pentru cazuri de urgenta) ? Care sunt proprietatile "curentului de priza " ? Cum se mansoara amperii ? Cum se masoare consumul unui consumator ? Ce este puterea nominala si de ce e diferita de cealalta ? Cum pot afla cate rotatii are motorul/generatorul respectiv daca producatorul nu ofera aceasta informatie ? In mare ... pentru o locuinta cu un consum mediu/mare de ce anume as avea nevoie "ca si proprietati" ... kw , v , A , s.a.m.d. ? Sper sa nu starnesc tocmai hohote de ras cu intrebarile mele ... dupa cum reiese din textul de mai sus nu am fost vreun geniu al fizicii ... scoala o vedeam de cateva ori pe saptamana (pe dinafara) si acum imi pare rau ... Va multumesc anticipat pentru rabdare si ajutorul acordat ...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cirip

    4

  • XAN77

    3

  • The Stressmaker

    3

  • Marian

    3

Top autori în acest subiect

Dar tocmai ca el nu stie cum se afla acest consum total :da

 

@bodo_cyborg ca sa afli consumul asta total, trebuie intai dedus/aflat consumul individual al fiecarui aparat/consumator si sa incepem cu becurile spre exemplu, numeri exact cate becuri ai, fiecare ar trebui sa spuna deja pe3 ele puterea consumata, spre exemplu sa zicem ca ai 3 becuri cu filament de cate 100W si inca 2 becuri economice de cate 20W, consumul lor total ar fi: ( 3*100 )+(2*20)=300+40=340W; atat ai la becuri, apoi aparate electrocasnice, fiecare ar trebui sa aiba deja inscriptionat undeva puterea consumata de la retea ( de multe ori ceva de genul: Power Consumption ), notezi fiecare aparat cat indica si anume ca ar consuma, daca nu se indica atunci trebuie masurat, asta se face cu Ampermetrul pe care il inseriezi in circuit, sau daca nu te descurci asa atunci cu un Clampmetru ( instructiuni de utilizare le gasesti pe youtube suficient ), dupa ce ai aflat astfel consumul individual al fiecarui aparat aduni totul si ajungi la o anumita suma, generatorul astfel achizitionat va trebui a fie capabil de minim acea putere descoperita, recomandabil ceva mai mult ca sa nu-l rulezi la limita.

Link spre comentariu
Vizitator bodo_cyborg

Multumesc mult pentru informatiile utile ... dar din ceea ce stii/stiti , cam cat ar trebui sa aiba un generator pentru o casa cu un consum mediu-mare ?! Un generator de 5 kw ar fi suficient ? Ar fi mai bun unul de 10 ? Plus toate celelalte intrebari ... Multumesc ! si multumesc anticipat !

Link spre comentariu

Pai tocmai, ca n-avem de unde sa stim noi ce ai tu nevoie devreme ce nu cunoastem ce consumatori ai.

 

...Care sunt proprietatile "curentului de priza " ? ...

Alimentarea de la retea este o tensiune cu forma de unda Sinusoidala, cu o frecventa de 50Hz, potentialul ei este de 230Vac si o intensitate limitata de retele/consumatori/cabluri etc.

 

...Cum se mansoara amperii ?....

Cu un aparat denumit Ampermetru, acesta se inseriaza intre sursa de alimentare si consumator, sau in cazul tensiunii de la retea, intensitatea se poate masura cu un alt aparat numit Clampmetru, detalii si instructiuni gasesti pe youtube.

 

...Cum se masoare consumul unui consumator ?...

Masurand curentul consumat de acesta ( Amperii ) pe care apoi ii inmultesti cu tensiunea de lucru si afli puterea.

 

...Ce este puterea nominala si de ce e diferita de cealalta ?...

Nu sunt sigur ca inteleg la ce te referi, puterea consumata este U*I<=>V*A.

 

...Cum pot afla cate rotatii are motorul/generatorul respectiv daca producatorul nu ofera aceasta informatie ?...

Cu asta nu te pot ajuta, dar poate altcineva care cunoaste mai multe detalii constructive despre generatoare iti poate lamuri detaliul asta. :nas:

Link spre comentariu

nu e asa critic de calculat ca sa te apuci sa bagi ampermetru peste tot. Calculezi asa in mare. La becuri e simplu, peste tot unde pui incandescente le consideri de 100, economicele de 25 (ca mai mare nu pui in casa). Un PC desktop 400W, un TV crt 100W, un LCD/plasma poate si 150-200 depinde de diagonala dar scrie pe ele, afli de pe net daca e prea nou. Frigideru 150W maxim (ia mai mult la pornire dar in functionare nu ia mai mult), microunde 1KW, masina spalat 2kW cand incalzeste, un boiler electric 2kW. Dar daca generatoru e pentru urgente, o sa ai si tu grija cand esti pe avarie sa nu mearga masina de spalat odata cu boileru, microundele si fieru de calcat. Eu zic ca un generator de 5kW acopera cu succes nevoile unei case.

Link spre comentariu

In genere daca ai motor cu benzina la 5Kva mai mult ca sigur e de 3000rpm.La diesele la puterea asta cam tot pe acolo e turatia.La peste 10-15 Kva deja incepi sa gasesti diesele la 1500rpm.Grig

Link spre comentariu

Totusi, puterea nominala a instalatiei si cea in regim de urgenta sunt doua notiuni diferite. Puterea nominala, asa cum spune numele este cea care se calculeaza la folosirea normala a aparatelor electrice din locuint, fara restrictii. Se calculeaza asa cum s-a indicat in posturile precedente. Puterea in regim de urgenta este puterea minima necesara functionarii consumatorilor vitali pentru mentinerea unui confort minim in locuinta, cum ar fi iluminatul, centrala termica pe gaz,frigider, televizor, si alte asemenea aparate. Boilerul electric sau cuptorul electric nu sunt necesare si, prin eliminarea acestora, se poate reduce puterea necesara a grupului electrogen cu aproximativ 4kW. Daca financiar nu este o problema se poate cumpara un grup electrogen la puterea nominala a locuintei iar daca partea financiara este o problema se pot alimenta numai aparatele strict necesare, pentru ele calculandu-se separat puterea necesara.Cat despre "puterea nominala" si "cealalta" probabil va referiti la puterea activa si cea reactiva iar relatia intre ele este "factorul de putere". Simplist, daca un bec economic are 20W si scrie pe el ca are "PF" (power factor, factor de putere) de 0,7 atunci, ca sa aflati puterea totala consumata impartiti puterea in W la acel factor si va da cam 28,6VA rotunjit la 30VA. Aceea este puterea totala ceruta daca s-ar lega acel bec economic la un generator. Becul cu incandescenta (filament) consuma cat scrie pe el fara factor de corectie.

Link spre comentariu

Pana nu va spune ce consumatori are ne batem gura de pomama.Daca de ex are o combina frigorifica,un aer confitionat,un aspirator deaja astea sunt consumatori destul de mari(tineti cont ca sunt aspiratoare de 1800w)asa ca ar face bine sa spuna cam ce are prin casa.

Link spre comentariu

Alta modalitate de calcul:Cate sigurante de faza ai la tablou? Ce curent duce fiecare? Inmulteste nr de sigurante cu nr de amperi ai sigurantei si cu 220 si esti cam pe-acolo.Exemplu: Un tablou cu 6 sigurante, 3 pe faza si 3 pe nul, fiecare siguranta e de 10A. Puterea maxima e 3x10x220= 6600W=6.6KW

Link spre comentariu

5kw probabil e putere de virf, generatoarele vad ca asa se vind acuma, puterea reala e mai mica, plus ca se vind in kva nu kw ca sint cifre mai mariIdeea e cit timp esti pe generator sa nu pornesti simultan consumatori mari (masina spalat, aspirator, uscator de par, radiator electric) si atunci ti-ajungeRestul (frigider tv becuri) sint marunti

Link spre comentariu
Vizitator bodo_cyborg

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri . Acum sa va elucidez misterul ... am avut o "revelatie" chiar daca am cunostinte aproape 0 in campul electronicii , dar dandu-mi ineresul suficient de mult si ocupandu-ma de asta voi reusi sa fac ce mi-am propus , asta in ciuda fapului ca este foarte mult de studiat si experimentat ... Intentionez sa folosesc un generator (doar motorul generator) eolic sau de alta natura de 10 kw dat fiind faptul ca 5 kw sunt insuficienti daca vreau sa elimin definitiv gazul (folosind centrala termica electrica , cuptor si aragaz cu inductie) , generatorul sa incarce un pachet de baterii de unde sa vina transformat la 220 si sa alimenteze instalatia electrica a casei , de unde printre alti consumatori sa vina alimentat si un motor care sa invarta generatorul ... stiu ca puterea celui care invarte teoretic ar trebui sa fie mai mare , dar daca generatorul nu are un consumator direct , teoretic nu ar trebui sa opuna rezistenta "ca un grup electrogen pe combustie" ... si chiar asa sa fie se pot face diverse sisteme "perpetuum mobile" care sa amplifice puterea fizica a motorului ... ba chiar , folosind un asemenea sistem chiar sa elimin "motorul care invarte generatorul" ... stiu ca par visator , dar reusind sa fac asa ceva ... in teorie timp de 20 de ani (sau cat este garantat un generator pe magneti permanenti) elimin costurile re revizie ale unui sistem fotovoltaic sau eolic si in plus , nu ar varia in functie de schimbarile climatice ... imposibil nu e ... stiu ca se vorbeste despre niste costuri destul de mari , dar calculand cu un consum mediu facturile pe 20 de ani tot e mai putin ... in afara de asta e vorba de satisfactie personala si mandria ca am reusit sa ma eliberez de sistemul care ma insclaveste pe zi ce trece mai mult ... poate par putin "dus cu capul" dar cred in aceasta idee si intentionez sa o duc pana la capat indiferent de piedicile sau descurajarile care inevitabil vor veni ... si daca dintre voi , cei cu cunostinte suficient de vaste in acest domeniu reuseste sa ma indrume cumva ii multumesc din suflet anticipat !

Link spre comentariu
Vizitator bodo_cyborg

la fel cum in viitorul indepartat ma gandesc la o conversie electrica a masinii ... iar motorul care alimenteaza transmisia , compesorul de aer conditionat si alternatorul sa alimenteze su un generator mai mare 1-3 kw ...sau o serie de generatoare ... care transformat la 220 sau 380 sa alimenteze pachetul de baterii ...... la fel imposibil nu e ... si poof ... dispare termenul de autonomie ...

Link spre comentariu
am avut o "revelatie" chiar daca am cunostinte aproape 0 in campul electronicii
Revelatiile functioneaza in alt domeniu. In electronica se calculeaza, apoi se masoara.
care sa amplifice puterea fizica a motorului ...
Foarte corect, dar ce te faci cu puterea psihica? Nu trebuie amplificata si aia?
reuseste sa ma indrume cumva
Da. Nu parasi jobul pe care il ai acum.
si poof ... dispare termenul de autonomie ...
Corect. Adica tii masina pe dreapta = autonomie zero

 

Acuma pe bune. Credeam ca te intereseaza ceva practic, nu o fantezie. Ocazional mai apar idei din astea pe forum. Entuziasmul este debordant, initiatorul este revoltat ca nu-l intelege nimeni, se formeaza noi partide, pro/contra, apare bascalia, apoi subiectul se scufunda incet-incet in irelevanta. Nu cunosc nici macar un singur caz care sa se fi deconectat de la RENEL si sa il si coste mai putin. Nici macar cei care propovaduiesc motoarele magnetice, automobilul cu apa, zero pont energy, niciunul nu este independent energetic. Sigur, omul e dator sa incerce, dar s-ar putea sa te doboare inanitia asteptand sa prinzi peste in cada umpluta cu apa.

 

Platon si Aristotel

Cu mari restante la RENEL

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări