Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PP KT120

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

sunt cam satul de ampurile de chitara :nebunrau: de trei ani ma tot chinui sa mai construiesc ceva pt mine,sunt spre final cu doua ampuri de chitara ,mai lucrez la doua SE cu KT120,unul pt mine unul e comandavreau neaparat sa construiesc :freaza: pt mine si un PP cu KT120,am mai lucrat cu aceasta lampa un SE si un PP de chitara(etajul final)de cind am descoperit aceasta tetroda sunt foarte incintat de eapun mai jos schema ampului PP pe care vreau sa-l construiesc,schema nu are valori,este doar topologievreau sa folosesc ca traf de iesire Hammond 1650T,am facut proba cu un final de chitara(am introdus semnal audio in final) sunetul este foarte bun!vreau sa folosesc urmatoarele tuburiKT120 TUNGSOLE88CC nos/SIEMENS pt defazorECC83 nos/TELEFUNKEN/Philips,amplificatoare semnalE80CC PHILIPS SQ sau 12BH7A SYLVANIA ,repetoare catodiceUa 500Vschema are ca inspiratie amplificatorul din revista Tehnium 11/1989,articolul este semnat de dl Aurelian Mateescu ,este un guru pt mine,amplificatorul publicat a fost construit de mine prin 1992,la vremea acea am fost incintat de elam vrut o schema cu cit mai putine cuplaje prin condensatori,ampul are doar trei condensatori de cuplaj,unul pe intrare si doi prin care trece semnal spre grilele finalelor KT120vreau parerimultumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

2

• blue

2

• Kosmin

1

• gheo23

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Este o lampa grozava iar schema este pe masura si o chestie foarte importanta, reactile negative locale pe cele doua ramuri, dupa defazare, vor da o stabilitate ridicata a amplificatorului dar nu cred ca va fi nevoie si de o RN globala, parerea mea...Defazorul poate fi usor imbunatatit prin schimbarea rezistorului de cuplaj catodic cu un CCS simplu, THD scad cu 15-20% comparativ cu varianta rezistor, dar pt intreg amplificatorul ponderea distorsiunilor date de defazor nu prea o sa se simta, asa ca poate este bine sa ramina rezistorul, prea multe fite strica...Succes si poate va fi cap de serie :da

Link spre comentariu

@Excelent,Viorel!Schema este interesanta,la prima vedere,dar daca-mi dai voie o s-o analizez mai profund,stii bine ca eu sunt foarte exigent... ar fi pacat ca la astfel de tuburi si mai ales la ce piese folosesti tu,sa nu iasa ceva de top. Nu am inteles foarte clar pentru ce va fi acest etaj final (!?),pentru auditii sau pentru chitara???...daca va fi pentru auditii atunci trebuie sa-i acordam o mai mare atentie,mai ales in ceea ce priveste reactiile negative locale si poate chiar si un NFB global (nu neaparat). Eu as alege un defazor catodina,parerea mea...sau unul de tipul parafaza,acesta din urma fiind considerat pentru PP HI-end cel mai bun. Astea sunt parerile mele,nu trebuie sa le iei in seama neaparat.......in rest nu pot decat sa te felicit pentru toate realizarile tale,chiar te invidiez,la modul pozitiv... :aplauze

Link spre comentariu

Circuitul de negativare parca nu e tocmai "ortodox" . Rezistenta si condensatorul spre masa sunt elemente comune celor doua grile si nu stiu daca e chiar recomandat asta. N-ar fi mai bine separat ? E o parere nu o recomandare .

Link spre comentariu

Am reusit sa-mi fac timp si sa vad ce poate aceasta schema; imi pare rau,dar te voi dezamagi,defazorul este foarte slabut (ca sa folosesc cuvinte frumoase!),configuratia aleasa nu asigura sub nicio forma semnale egale ca amplitudine,iar tuburile din etajele urmatoare nu sunt prea inspirat alese,oricum...schema mai trebuie gandita si mai ales trebuiesc alese alte tuburi in etajele defazor si de atac. Eu ma reusit sa gandesc o alta schema,in mare parte asemanatoare cu a ta,dar cu alte tuburi.Daca te va interesa am pus si tensiunile si curentii in anumite puncte pe schema.Rezultatele sunt uluitoare,vezi pe schema o parte din performante. Tuburile KT120 sunt excelente,pentru schema ce ti-am propus-o eu iti pot garanta sa se apropie de realitate 99%,s-ar putea ca in realitate sa fie mult mai bine...,cam asa mi s-a intamplat cu multe scheme proiectate si simulate de mine. Oricum,astea sunt parerile mele,daca-mi dai si niste valori pe schema,s-ar putea ca schema sa fie chiar buna,dar eu nu am reusit sa fac nimic bun cu ea...,poate va incerca si altcineva (!!!).

Link spre comentariu

Poate nu strică să ţinem cont de valoarea recomandată Rgc-KT120(img. mai jos încercuit).Din câte ştiam pentru audiţii-muzicale ar fi mai bine cotat push-pull clasaA(situaţie în care dispar distorsiunile generate de racordare...).Desigur şi un final AB funcţionează parţial în A până la un prag de putere(dictat de ia_0).Ce Raa trebuie în clasaA KT120 ?(specificat eventual Ua şi ia_0).

post-18717-139829484259_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator viobio

multumesc tuturor pt atentia acordata,subiectul ramine deschisdl Lazaroiu,cum termin ce am acum in lucru,ma apuc de acest amp,o sa construiesc pe masa ambele variante,a mea si a dv,sa vedem ce iese.ECC81 cred ca nu rezista mult cu 244v in catod,are izolatie intre catod si filament de maxim 90v,nu prea vreau sa ridic potentialul filamentului fata de catod,nu vreau sa complic schemaalta problema de care am vorbit la telKT120 nu vrea sa functioneze "din plin" ,pe Raa 1k9 ,decit cu 270ohmi in G2,cu 1k..1,5k in G2 "moare' la peste 15w putere debitata,cu Ua 500v functioneaza bine cu 270ohmi in G2sa-mi explice si mie fenomenul cineva cu mai multi neuroni decit mineKT88 functioneaza perfect cu 1k,,1,5k in G2 si anodica de 500v,KT120 NU!

Link spre comentariu

Problema tensiunii pe G2 probabil tine de constructia lampii, astfel ca avand 1k sau mai mult lampa "nu e deschisa" destul.Nu stiu istoria lampii dar poate o fi derivata din structura tuburilor de BO (baleiaj orizontal) asemeni lui EL509-02 care la fel se comporta, pe G2 are un optim unde lucreaza cel mai bine altfel o ia pe aratura.Nu stiu daca ai facut masuratori dar cel putin in cazul EL509-02 pot spune sigur ca se modifica thd-ul si tid-ul putin la schimbarea tensiunii/rezistentei serie pe G2, desigur masurand la aceeasi putere debitata pe iesire.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Am reusit sa-mi fac timp si sa vad ce poate aceasta schema; imi pare rau,dar te voi dezamagi,defazorul este foarte slabut (ca sa folosesc cuvinte frumoase!),configuratia aleasa nu asigura sub nicio forma semnale egale ca amplitudine,iar tuburile din etajele urmatoare nu sunt prea inspirat alese,oricum...schema mai trebuie gandita si mai ales trebuiesc alese alte tuburi in etajele defazor si de atac. Eu ma reusit sa gandesc o alta schema,in mare parte asemanatoare cu a ta,dar cu alte tuburi.Daca te va interesa am pus si tensiunile si curentii in anumite puncte pe schema.Rezultatele sunt uluitoare,vezi pe schema o parte din performante. Tuburile KT120 sunt excelente,pentru schema ce ti-am propus-o eu iti pot garanta sa se apropie de realitate 99%,s-ar putea ca in realitate sa fie mult mai bine...,cam asa mi s-a intamplat cu multe scheme proiectate si simulate de mine. Oricum,astea sunt parerile mele,daca-mi dai si niste valori pe schema,s-ar putea ca schema sa fie chiar buna,dar eu nu am reusit sa fac nimic bun cu ea...,poate va incerca si altcineva (!!!).

schema mea de baza este foarte aproape de aceasta http://www.google.ro/imgres?imgurl=http ... A&dur=2891 fara a lua in seama reactiile
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Poate nu strică să ţinem cont de valoarea recomandată Rgc-KT120(img. mai jos încercuit).Din câte ştiam pentru audiţii-muzicale ar fi mai bine cotat push-pull clasaA(situaţie în care dispar distorsiunile generate de racordare...).Desigur şi un final AB funcţionează parţial în A până la un prag de putere(dictat de ia_0).Ce Raa trebuie în clasaA KT120 ?(specificat eventual Ua şi ia_0).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări