Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comunicatii in tunel

Gabriel_S

Postări Recomandate

Salutare,Zilele trecute aflandu-ma ca de obicei in metrou la orele diminetii am ajuns accidental pe 148.025Mhz unde am receptionat pe toata distanta dintre Piata Muncii si Crangasi o purtatoare peste care aparea ocazional modulatie FM...respectiv discutii intre dispecerat si trenurile de metrou aflate pe traseu...intrebarea e daca stie cineva cum functioneaza acest sistem si cum se fac legaturi radio in tunel? :nas: 73!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

2

• costelusss

2

• C.D.

1

• Gabriel_S

1

Top autori în acest subiect

Acele legaturi radio se fac prin radiatie RF pe liniile de distributie tensiune.Pe langa acestea au si o platbanda din cupru (ca mediu purtator RF) neconectata la capete si care serveste pentru transmisia si receptia semnalelor RF in tunel. (a fost montata special pentru asa ceva)In alta ordine de idei alcelasi lucru se petrece si in aer liber daca doi corespondenti (cu statiile) stau sub liniile de joasa sau inalta tensiune (cu conditia ca intre cei doi corespondenti cu radiotelefoane sa nu existe statii de transformare).In acest fel se dubleaza sau chiar tripleaza distanta de comunicatie dintre cele doua statii radio.Liniile de transport energie electrica se comporta in acest caz ca un mediu de retransmisie pentru undele RF.

Link spre comentariu

M-am referit strict la partea de comunicatii radio .Si da, sunt unele locuri unde se fac si telecomenzi pe mpt1327 . si iarasi da se folosesc liniile de tensiune pentru telecomenzi protectii ,pe vremuri era si un sistem de telefonie dar nu mai este functional

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări