dinbooo Postat Septembrie 4, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2012 pentru cine doreste sa construiasca senzorul atasez si pdf cu cablaj. placa senzor crepuscular fara piese.pdf Link spre comentariu
dinbooo Postat Septembrie 7, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2012 salut,aseara am testat montajul si conform observatiilor dvs nu se comporta conform asteptarilor. cand lumina este slaba montajul cupleaza si decupleaza. deci ii trebuie stabilit un prag precis unde sa cupleze si unde sa decupleze. se poate face asta din soft?diseara voi pune fotografii cu montajul.multumesc pentru suport! Link spre comentariu
ratoiul Postat Septembrie 7, 2012 Partajează Postat Septembrie 7, 2012 La care soft te referi ? Sa fie cam asa ceva ? Link spre comentariu
dinbooo Postat Septembrie 9, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2012 salut,ma refer la schema de mai jos, avand in vedere ca am construit montajul, vreau sa stiu daca poate modifica cineva hexul pentru ca montajul sa se comporte normal. in conditii de lumina slaba se aprinde si se stinge succesiv. mai jos este atasat hexul, basul si schema.multumesc! schema senzor crepuscular.pdf Link spre comentariu
Ashky Postat Septembrie 9, 2012 Partajează Postat Septembrie 9, 2012 Eu am unul facut cu 555 acum mai bine de 4 ani si merge ireprosabil.Nu vad sensul folosirii unui microcontroler aici. Link spre comentariu
dinbooo Postat Septembrie 10, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2012 salut,Ashky, asta este schema? Link spre comentariu
dinbooo Postat Septembrie 12, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2012 salutpentru toti cei care vor sa mai construiasca un senzor crepuscular, una din solutii, care mi s-a parut mie cea mai la indemana este combinatia intre schema postata anterior la care am inlocuit partea de actionare mecanica, releul, cu un moc 3020 si un triac bt138. functioneaza perfect.va multumesc tuturor! Link spre comentariu
nel65 Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 (editat) Dupa 8 ani... Rog ,daca poate cineva pe baza schemei atasate si a fisierului bas alaturat,sa configureze si o alta iesire din PIC ,astfel incat sa am si semnal inversat fata de cel din GP1.Se poate face asta cu o poarta NAND ,insa cred ca se poate obtine acest semnal si direct din PIC. CREPUSCULAR.txt Editat Iunie 6, 2020 de nel65 Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 Schema este greșită - T2 trebuie să fie NPN. Cât despre cod - lipsesc câteva detalii. Sub ce mediu a fost scris ? Unde sunt bibliotecile cu funcțiile ? PIC12F675 nu are modul hardware PWM deci există ( undeva ... ) o funcție care rezolvă software acest lucru . Deci - dacă nu ai aceste informații - e mai simplu cu inversor extern . Nu-i musai o poartă NAND ( ? ) , merge orice inversor sau chiar un simplu tranzistor NPN + o rezistență în colector - depinde la ce vrei să folosești ieșirea aia . Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 (editat) Compilatorul este Proton Basic si probabil ca functia PWM (PWM software) este intr-o biblioteca interna. Pe batranul desktop am o versiune veche de Proton IDE, o sa vad daca merge compilat. @nel65 totusi cred ca e mai sigur si simplu sa faci cum a zis @UDAR, nu stiu daca nu cumva PWM-ul ala software e facut cu NOP-ui (delay) si nu cu Timer iar inca o iesire PWM o sa se dovedeasca inutila. Editat Iunie 6, 2020 de Stefan Link spre comentariu
nel65 Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 (editat) Varianta cu nand sau npn e simpla ,insa ocupa spatiu suplimentar.Toata chestia asta imi trebuie la panoul frontal de la invertor de sudare si nu prea e loc de multe piese.Tot acolo va fi si un voltmetru si nu stiu daca incape!Cred ca mai bun decat un NPN ar fi un totem pole! Nu stiu ce sa zic ,logic mi se pare sa fie PNP cu emitorul la +12V si colectorul in baza lui T3 .La umplere maxima in GP1 ,e umplere maxima in poarta MOS,deci ledurile lumineaza maxim.Cu NPN cu emitorul in baza T3 ,logica ar fi invers,la umplere maxima in GP1 ,ledurile ar lumina minim! Editat Iunie 6, 2020 de nel65 Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 Da , merge așa cum zici - și cred că chiar așa s-a dorit că altfel nu prea avea rost R5. Întradevăr, cum am zis eu e logică inversată dar e mai aproape de soluțiile standard . La atacul MOSFET la frecvențe mari soluția cu PNP cu emitorul la + nu e bună deoarece PNP-ul se saturează ceea ce-i degradează drastic timpul de ieșire din blocare dar aici frecvența este sigur suficient de coborâtă încat să nu conteze. Link spre comentariu
nel65 Postat Iunie 7, 2020 Partajează Postat Iunie 7, 2020 (editat) Deci schema ar fi cam asa... In fine ,pe mine ma intereseaza sa functioneze cam ca in imaginea urmatoare... Frumos era daca PIC-ul ar fi avut si o parte de voltmetru... Editat Iunie 7, 2020 de nel65 Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 7, 2020 Partajează Postat Iunie 7, 2020 De la un banal senzor crepuscular s-a ajuns la cu totul altceva. De ce ai nevoie de un microcontroller daca ai un integrator la iesiri? Nu e mai simplu si sigur asa? https://i.ibb.co/0V57126/sim-crepuscul.png Codul posta mai sus se compileaza fara probleme, era si culmea la cat e de simplu, dar pentru scopul propus ai nevoie de watchdog, histerezis, PWM hardware. Am simulat schema si la semnalul PWM (software) exista niste pauze, cred ca sunt in timpul conversiei ADC. Probabail in cazul tau nu erau o mare problema tinand cont ca nu folosesti direct impulsurile modulate in durata ci le "convertesti" in DC. Link spre comentariu
cimitavita Postat Iunie 7, 2020 Partajează Postat Iunie 7, 2020 Schema a doua, cea numai cu două tranzistoare e greșită. Ieșirea GP1 se arde și foarte posibil și joncțiunea BE a tranzistorului NPN. Dacă ieșire GP1 e in Hi-Z, atunci se ard ambele tranzistoare și microcontrolerul scapă nevătămat. Tranzistoarele trebuiau puse invers. NPN cu colectorul la Vcc și PNP cu colectorul la masă. Emitoarele se leagă între ele. Se pot lega și bazele între ele dar va apărea un histerezis de 1,2V între intrare și ieșire. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum