Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare cablaj - practic

MihaiStoica

Postări Recomandate

Stimati colegi (de suferinta)Entuziasmat fiind de cele citite despre metoda fotografica, m-am dotat cu cele necesare (Positive20, bec UV) si am purces la lucru.Ce am obtinut ? Un mare c..Asa ca am intrebari1. Cat de subtire trebuie sa fie stratul de substanta depusa ?2. Un bec cu neon, para, de la Philips, la care am spart globul exterior emite ultravioletele necesare ?Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RealAlex

3

• Depanatoru

3

• sofian

2

• MihaiStoica

1

Top autori în acest subiect

Stratul de lac "Pozitiv 20" trebe sa fie foarte subtire. Ca referinta folosescte CU INCREDERE, instructiunile de utilizare aflate sub capacul flaconului.

In cea ce priveste timpul de expunere, la UV, cel mai indicat ar fi sa faci niste teste. Sufla o placa lunguiata cu spray, pune pe ea un film tot lunguiet, acopera cu o foaie de hirtie neagra o parte a placii si expuneo la lumina un anumit timp (cca.30 sec), misca foaia de hirtie ca sa acopere o noua suprafata si mai expuneo inca 30 sec si asa mai departe. Cind developezi placa vei vedea timpul de expunere corect. ATENTIE!, solutia in care faci developarea trebe sa fie facuta comform indicatiilor din prospect (7 gr. soda caustica / 1 L).

Ai aici un link care poate te va ajuta: http://www.electronics-lab.com/articles/pcb/index.html

Succes!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Sa nu incep un post nou am sa scriu aici ce intrebari am tot pe tema metodei fotografice de facut cablaje.Eu am placute de genul asta PRESENSITIZED POSITIVE PCB. LIGHT SENSITIVITY deci nu mai am nevoie de spray.Am scos la imprimanta laser cablajul ,pe o folie transparenta apoi l-am pus cu fata in jos pe placuta de care va spuneam mai sus si am aprins lampa UV cam 6 minute.Am bagat placuta in revelator si rezultatul este nesatisfacator.Pun in attach poza cu rezultatul obtinut poate va dati seama unde am gresit.Cei care aveti experienta cu metoda asta poate imi spuneti ce nu am facut cum trebuie.Merci! :prayer:

Link spre comentariu

Sa nu incep un post nou am sa scriu aici ce intrebari am tot pe tema metodei fotografice de facut cablaje.Eu am placute de genul asta PRESENSITIZED POSITIVE PCB. LIGHT SENSITIVITY deci nu mai am nevoie de spray.Am scos la imprimanta laser cablajul ,pe o folie transparenta apoi l-am pus cu fata in jos pe placuta de care va spuneam mai sus si am aprins lampa UV cam 6 minute.Am bagat placuta in revelator si rezultatul este nesatisfacator.Pun in attach poza cu rezultatul obtinut poate va dati seama unde am gresit.Cei care aveti experienta cu metoda asta poate imi spuneti ce nu am facut cum trebuie.Merci! :prayer:

Poza e neclara , poate ai folosit o solutie prea concentrata de soda caustica .Ce s-a imprimat pe folie este destul de opac ? La mine nu se depune destul toner la o singura trecere prin imprimanta , asa ca ar trebui imprimat de mai multe ori succesiv , dar imprimanta nu este destul de precisa si imaginile nu se suprapun perfect. In schimb folosesc cu succes o imprimanta cu cerneala care e mult mai precisa , nici la 4 imprimari suprapuse nu apar decalari , cand practic imaginea e complet opaca . Atentie ! - Se face printarea pe partea poroasa a foliei , adica pe spate , altfel nu adera cerneala .
Link spre comentariu

dar imprimanta nu este destul de precisa si imaginile nu se suprapun perfect.

Nu exista asa ceva, curata rolele tractoare cu putin alcool izo. si succesul este garantat!
Link spre comentariu

nu exista imprimanta care sa scrie de doua ori in acelasi loc cel putin cele ieftine

eu am luat un epson R220 foto crezind ca fac filme mai bune dar nici gind

ATENTIE filmele inkjet nu sunt de rezolutie mare

eu printez de doua ori cablajul si suprapun filmele

iar timpul de expunere se determina prin teste succesive cum s-a spus mai sus

Link spre comentariu

Imprimanta pe care o folosesc e Canon S200 , cea mai ieftina din generatia ei. Imaginile se suprapun perfect si nu e vorba de cablaje grosiere , ci de trasee de circa 0.4 , 0.5 mm. Cu imprimanta laser am incercat asa de proba si nu s-au suprapus deloc imaginile , o sa mai incerc. Totusi imprimantele cu cerneala folosesc motoare pas cu pas ce pot fi controlate foarte precis ceea ce la cele laser nu e cazul , plus ca complexitatea mecanica e mult mai mare , pot aparea jocuri , etc.

Link spre comentariu

Pai la laser se imprima pe toata latimea paginii odata, nu e cap care sa trebuiasca plimbat.

depunerea se realizeaza electrostatic pe cilindru, apoi se face transferul pe coala prin presare, apoi fixarea se face termic.
Link spre comentariu

nu exista imprimanta care sa scrie de doua ori in acelasi loc cel putin cele ieftine

Ai curaj sa punem un pariu ? Sunt gata sa iti demonstrez ca cea mai proasta imprimanta laser ( te las pe tine s-o alegi, cu conditia sa ma lasi 10 minute s-o aranjez :P ) scrie perfect pe pagina de cate ori vrei fara ca sa intercaleze scrisul.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări