Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum contruiesc o masinuta cu telecomanda fara fir?

Vizitator its_snoopdog

Postări Recomandate

Vizitator its_snoopdog

Salut, shtiu ca se gasesc la magazin incepand de la sume ca 500mii lei vechi, dar ideia ar fi sa gasesc ceva un tutorial, documentatie ceva..ca sa imi construiesc singur. Am cautat pe internet, dar n-am gasit nika..nu cred ca e o chestie prea complicata..Am inteles ca folosesc 27MHz sau 45Mhz banda ..ca asta a fost alocata, ca sunt cu controale simple inainte-inapoi..sau full-option (stanga dreapta inainte inapoi si diagonale), ca sunt 2 motorase..unu pentru inainte-inapoi si unu pentru stanga-dreapta (ca si joy-urile de pe remote controll)...am gasit ceva pe howstuffworks...dar o chestie doar de principiu.Chestii de genu cum sa faci cablajul..ce motorase sa folosesti..cum faci telecomanda..etc..n-am gasit. Afara se vand kit-uri..nu shtiu dc si la noi.Voi ce ziceti? Cum pot sa-mi construiesc una singur? Ideia e sa o fac singur si sa inteleg ceea ce fac acolo..pentru ca pe viitor sa pot imbunatatii modelul ..daca o sa fiu in stare.Multumiri!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• piglett

4

• andreime

2

• cirip

2

• Kreator

2

Top autori în acest subiect

nu cred ca e o chestie prea complicata

Este mai complicat decat iti imaginezi. Faptul ca "arata simplu" nu inseamna ca e si simplu de construit.

Voi ce ziceti? Cum pot sa-mi construiesc una singur?

Cred ca e cam devreme sa te apuci de un astfel de proiect. Incepe cu montaje simple cu care vei putea invata cum se fac cablaje, cum se face comanda electronica a unui motoras apoi cum se face transmisia de la telecomanda la model... si dupa aia te poti apuca de intregul proiect. Eu construiesc avioane radio-comandate si te rog sa ma crezi ca este necesara multa munca si experienta. In plus, sunt cateva subansamble pe care nu le poti construi. Mai trage un ochi si prin forumul http://www.rhc.ro. Acolo sunt multi modelisti, dar dupa parerea mea trebuie sa o iei usurel, ca sa nu fii dezamagit. E foarte mult de citit si invatat.Bafta!Cirip
Link spre comentariu
Vizitator its_snoopdog

De acord ca simplu de tot nu e. Defapt cred ca asta e cel mai complicat lucru..sa faci transmisia intre ele. Imi imaginez ca motorasele primesc comanda prin inchiderea/deschiderea circuitului respectiv. Viteza lor cred ca e reglabila prin niste inginerii mecanice..asta pentru modelele mai avansate de masinute...

Am incercat sa accesez site-ul dat de tine linkul: http://www.rhc.ro , dar se pare ca nu mai este disponibil.

Era interesanta ideia sa vad cum au construit ceilalti.

Iti multumesc pentru indrumare..sa vad dc reusesc sa mai avansez:)

Asa montaje am mai facut..adica un decodor HBO..cablaje...dar chestii din astea marunte de amator..intelegi? Sper sa ma descurc:)

numai bine!

Link spre comentariu
Vizitator its_snoopdog

salut (din nou)se pare ca m-am hazardat eu..intr-adevar am gasit un site de modelism..si ce-ai acolo te doare capu..sierra.ro..parca.au tot felul de ansamble si sub-ansamble..sunt mai multe tipuri de motorase..piloti..etc.si costa piesele alea de nu-ti vine sa crezi..:))) exista cumva cursuri pentru modelism? adica sa faci practic..nu sa-ti tina aia teorii interminabile despre cum s-ar face daca ai avea...si alte faze de genul asta..merci mult

Link spre comentariu

Da, ai dreptate. Modelismul, ca orice hobby, nu este ieftin. Daca te gandesti "sa-ti faci" ptr ca iesi mai ieftin, o sa fii dezamagit.Cursuri? Pe vremuri existau asa numitele Cercuri Tehnico-Aplicative. In zilele noastre nu mai stiu, dar cred ca daca incepi si intrebi pe forumuri, intrebari mai la obiect si fara sa te arunci din prima la constructii care te depasesc in mod evident, se vor gasi pasionati sa-ti mai dea cate o mana de ajutor.Ca sa vezi cum au construit altii, cauta pe gogu PPM (pulse position modulation). Este standardul cel mai frecvent folosit in statiile de telecomanda proportionala, multicanal si cel mai usor de inteles.rhc este disponibil si e chiar foarte activ. Nu ai avut rabdare sa citesti tot. Clic pe forum. Magazinul este in reorganizare, dar pe tine te intereseaza forumul, unde se poarta discutiile. Exista sectiuni de auto, navo,aero...Cirip

Link spre comentariu

Sau cauta cartulia "Construiti modele telecomandate" de ing. Sergiu Florica, parca. Este veche (o am de cand eram un pusti si mergeam pe la Casa Pionierilor), dar poti invata multe de acolo. Cu conditia sa stii ceva electronica.

Link spre comentariu

Salutare!eu am la activ 13 ani de aeromodelism. timp in care am pilotat si o groaza de automodele( off-road in special). pentru mine constructia mi se pare banala; o masina, mai exact un off-road, o pot termina cam intr-o luna. dar asta inseamna munca zilnica. preturile de la sierra sunt mari, dar sunt justificate prin calitate. nu se compara statia facuta de firma si statia facuta de noi. statii cu tot cu receptii, pentru auto se gasesc si la un milion si sunt mai mult decat bune pentru ce ai tu nevoie. problema e ca pe langa astea mai ai nevoie si de servomecanisme, multi acumulatori f buni si experienta. masina o poti cumpara de la Sierra. chiar iti recomand si un model: COD 2015...o cauti pe site la sectiunea Automodele---> cu motor electric--->scara 1:10in timp cu putine resurse financiare poti "tuna" masina, in sensul ca ii poti ridica suspensia, schimba cauciucurile, schimba caroseria si motorul. poti ajunge la un off-road de exceptie.P.S. vezi pe forumul lor. se vand destul de multe chestii acolo.UPDATE: vezi la Sisteme de radiocomanda---> fara software--->Cod F2211 ....e doar 990 mii ....asta e statia pe care ampilotat eu cel mai mult. la nivel de amator...e super....e "adevarata rau" :P

Link spre comentariu

Eu unul subscriu (pt inceput) la solutia de a incepe prin ati achizitiona o masinuta ieftina (am cumparat una la 300.000 ROL), apoi o dezmembrezi, acolo ai partea de emitator - receptor, mecanismele, directia etc si apoi le montezi pe modelul tau. Acum lucrez la o barcuta pe care pun elementele de la masinuta de mai sus.Pt a creste raza de actiune a telecomenzii, poti pune un etaj suplimentar de amplificare pe iesirea acesteia...

Link spre comentariu

nu zic nu, merge si asa, dar ai sa vezi ca nu vei fi multumit. in primul rand nu ai control proportional al directiei( pentru cei care nu stiu: cu cat dai mai mult de maneta intr-o parte, cu atat vireaza mai tare.) tot din aceeasi cauza nu vei putea sa reglezi turatie motorului din radiocomanda. la ce ai spus tu acolo....m-am gandit si eu...dar nu are rost.

Link spre comentariu

nu zic nu, merge si asa, dar ai sa vezi ca nu vei fi multumit.

in primul rand nu ai control proportional al directiei( pentru cei care nu stiu: cu cat dai mai mult de maneta intr-o parte, cu atat vireaza mai tare.) tot din aceeasi cauza nu vei putea sa reglezi turatie motorului din radiocomanda.

la ce ai spus tu acolo....m-am gandit si eu...dar nu are rost.

Sunt total de acord cu tine in ceea ce ai spus :prayer:

Pt un automodel trebuie sa ai comanda proportionala, altfel controlul ei este aiurea. Si acum am inteles ce vrea its_snoopdog .

La navomodele (cele care sunt mai lente) din cauza inertiei mari pe care o au eu, cred ca poti controla acceptabil si fara comanda proportionala (asta voi vedea dupa ce voi termina... :rolleyes: )

Link spre comentariu

buna ideea cu acest thread... si eu sustin parerea lui piglett, am incercat sa fac masinutze, chiar sa tunez unele din comert, nikko, tot mai bine iei una semiprofi, care iti da si mult mai multe posibilitati de upgrade! de cele cu motor termic ce ziceti?? :smt007 :smt007 :smt007

Link spre comentariu
Vizitator its_snoopdog

Da...aici s-a atins un punct bun in discutie..cele cu motor termic..banuiesc ca e vb. chiar de combustibil si ardere ca la orice masina.Un astfel de motor il gasesc ca este interesant si cred ca are putere mult mai mare. Eu am fost programator de profesie iar acum sunt in domeniul retelelor de date. Nu am prea avut mare taina cu electronica, dar am ceva cunostinte despre asta. Am lucrat totusi intr-o firma care faceau placi de comanda a motoarelor..le muscau cum voiau muscii loc..in PWM facea treaba asta. Dezvoltasera si un limbaj propriu pentru compilatorul de software..(ca se putea downloada softul direct pe controller si comanda motorul). Motoarele..erau unele..pittman..niste adevaraciuni pot sa zic..la 3V ..nu il puteai tine cu mana in loc..si era mititel..Erau cu magneti permanenti ..din pamanturi rare..tare motorasele alea. Ma gandesc ca masinutiele astea nu au un asa motor pe ele ca ar fi muult prea scumpe. Dar astea cu motor termic..astea cred ca iar sunt scumpe..ca ar trebui sa fie facute la strung..si e chestie de precizie migaleala, materiale..etc. Totul e miniaturizat.Oricum am cam prins ideia cu masinutele astea. NU shtiu cat de bine se simte la o astfel de masinuta treaba cu suspenisiile..etc..calitatea lor..ca e o masina cu greutate mica..si hop-urile pe care le sari cu ea sunt relativ mici si alea..ca o rastorni..In masina reala ai senzatia altfel..altfel simti suspensiile..etc.Voi ce ziceti?

Link spre comentariu

Acum e in reconstructie, dar sa stii ca la http://www.rhc.ro gasesti magazin de modelism, un vademecum de modelism si un forum care iti poate lamuri multe intrebari.

Motoarele electrice de modelism au magneti puternici si rotorul are cateva spire, prin care circula un curent mare. Mai moderne, ca sa zic asa, sunt motoarele brushless.

Motoarele termice se cumpara, nu se fac la strung. Ar fi prea simplu...

Link spre comentariu

m-am jucat cu o masina luata de la Sierra. un Mercedes modificata....facuta offroad...inaltate suspensiile, schimbate cauciucurile si caroseria.....cu motor termic de 3,5 CC Magnum.diferential pe fiecare roata, suspensii independente cu arc si telescop cu ulei, ambreaj centrifugal, frana pe disc, 4X4.optional la ea era si o cutie de viteze cu 3 trepte....se schimba treptele in functie de turatie. prima treapta duce aproape 100km/h.....da, ati citit bine: o suta de kilometri pe ora.a costat o avere, dar isi face toti banii. plus ca la fiecare 3 ore de distractie trebuie facuta bucati si curatata, unsa, verificate toate suruburile.ehe....vremuri bune.a, era sa uit: turatia maxima a motorului 19.000 de ture pe minut. :supz:

Link spre comentariu
Vizitator its_snoopdog

Wow..super interesant ce-ai scris..am citit de 2 ori ca sa savurez mintal ceea ce se petrecea acolo..19krpm-uri:) wow..cred ca era incandescent motoru ala:) ce consum avea? si inca ceva..ai zis ca prima treapta de viteza duce la 100km/h si avea 3 trepte..pana la cat ajungea jucaria aia?si cum naiba o comanzi la viteza aia? doar in cerc..ca dc ai scapat-o in linie drepta la viteza care o are cred ca in mai putin de cateva secunde pierzi controlul asupra ei (nu shtiu cate bate o telecomanda din aia)..dar fugi dupa ea vreo 10km sa o recuperezi:))Interesanta o astfel de masinuta. N-am vazut niciodata cum poate arata..jucariile la 500kROL sunt prea simpliste..plastic..destul de uratzele.Inca odata..super interesant.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări