Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf sudura cu primar si secundar din alumniu

pusu

Postări Recomandate

...Asta am si vrut, sa evit confectionarea unui sunt magnetic mecanic care oricum il faci cam vibreaza si bazaie.

Grig propune un mic sunt fix, nu mobil, asta pt o ajustare fina a caracteristicii.Fiind fix, se poate incotopeni mai bine, ca sa nu vibreze suparator (se lasa si intrefier)..
:da La fix.Din pacate eu nu am dezvoltat ideea mai departe insa acum e clar !Inca o data multumesc de clarificare Grig
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 69
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pusu

30

• em2006

10

• Ion_Bumbu

5

• mihaighe

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sudura cu electrozi rutilici nu are treaba cu redresarea , constructorul transformatorului stie cel mai bine cum iese sudura ... probabil caracteristici mai " subtile " nu sint la valorile optime ...

problema este la curent si tensiune......100% de aici e problema
Link spre comentariu

Sudura cu electrozi rutilici nu are treaba cu redresarea , constructorul transformatorului stie cel mai bine cum iese sudura ... probabil caracteristici mai " subtile " nu sint la valorile optime ...

problema este la curent si tensiune......100% de aici e problema
Puteti sa detaliati , va rog ?
Link spre comentariu

supertit fin sau OK(over kord) iar curentul peste 200A.

Asa cum supertit / supertit fin e o denumire comerciala a electrozilor rutilici fabricati de Ductil tot asa si overcord / fincord /supercord e denumirea comerciala a unor electrozi fabricati de Oerlikon, tot rutilici.Electrozii marcati cu OK xx.xx sint facuti de ESAB, nu au nimic cu overcord.Grig
Link spre comentariu

Desi nu prea inteleg tabelul, dar atat cat am inteles, eu cred ca traful e destul de reusit, plaja de reglaj e destul de larga, caracteristica nu se abate exagerat de la cea obtinuta cu alte trafuri (probabil esti perfectionist si, ca atare, greu de multumit).Curentii de scurtcircuit ce valori au?(cablurile puse in scurt pe durata masurarii, cu masurarea curentului prin cabluri si a tensiunii pe bornele de iesire din aparat).Probele e bine sa fie facute pe rezistente de sarcina, sa se poata stabiliza valorile citite.

Multumiri d-lui Emil Matei ptr rabdare si evident, pentru raspunsuri.Dupa masuratori eu am inteles (daca am inteles bine), ca folosirea pe trapta 3 (priza din primar cu nr de sp cele mai putine), imi ofera un reglaj larg al curentului de iesire, prin deplasarea bobinei primare si ca pot elimina celelalte prize 1 si 2. Am constatat si ca tensiunea de arc e cca 22-23V deci in limite normale. Ce mai trebuia in tabel, masuratori intermediare celor inscrise in tabel si cea de scurtcirciut?
Link spre comentariu

Daca masuratorile sint corecte si tabelul e corect atunci treapta 3, cu 57Vac in secundar in gol e cea cu cele mai multe spire in primar.Reglajul intre 90A-130A iti permite sa sudezi in mod normal cu 3.25 mm si cu mare viteza cu 2.5mm.Grig

Link spre comentariu
Vizitator Costel Stefanica

Va salut. As dori sa fac si eu o "jucarie" ca a domnului "pusu" dar pe doua coloane. Am tole U si vreau sa le pun cap in cap, in genul cum am desenat. Intrebarea mea este : Trebuie sa las intrefier sau nu, intre pachetele de tole ? Va multumesc.

post-57802-139829486101_thumb.png

Link spre comentariu

Reglajul intre 90A-130A iti permite sa sudezi in mod normal cu 3.25 mm si cu mare viteza cu 2.5mm.Grig

Ziceati de acea "pana" de sunt... dar punand acea pana nu se diminua curentul din secundar? diminiuare care oricum o pot face din distantarea primarului fata de secundar. Eu monta o maneta care actioneaza bobina primara, apropiind-o sau departand-o de secundar, dupa necesitati.Am facut si alte masuratori azi, inclusiv cea solicitata de d-ul Emil Matei (multa stima!), curentul de scurt circuit. Am trasat si urmatoarele caracteristici aproximative:

post-28414-139829486098_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am tole U si vreau sa le pun cap in cap, in genul cum am desenat. Intrebarea mea este : Trebuie sa las intrefier sau nu, intre pachetele de tole ? Va multumesc.

Eu zic NU. Intrefierul lasat asa cum vad in desen va diminua fulxul magnetic inutil, fiind nevoite bobinele primar(e) sa produca flux ca sa invinga intrefierul. Cum produc mai mult flux? Prin diminuarea nr de spire in primar cea ce duce si la un consum marit la mersul in gol.
Link spre comentariu
Vizitator Costel Stefanica

Va multumesc mult pentru raspuns, eu vreau sa il fac cum am spus, pe doua coloane si sa misc ambele primare simultan. Mai indraznesc cu o intrebare : La bobina de filtraj trebuie intrefier sau nu ?Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

...sa misc ambele primare simultan. Mai indraznesc cu o intrebare : La bobina de filtraj trebuie intrefier sau nu ?Multumesc anticipat.

Inteleg ca doriti sa-i puneti punte si apoi bobina de netezire. Daca bobina de netezire e confectionata pe tole E+I (Eurile toate intr-o parte), se lasa intrefier intre gupul E-urilor si cel al I-urilor, intrefier ce se determina experimental. E bine lasate si mai multe prize la aceasta bobina si incercat pe care merge mai bine.Eu sunt adeptul bobinei de netezire numai pe miez I. E mai simplu din toate punctele de vedere. Se pot adauga sau scoate spire (nu mai trebuie lasate nici prize) fara a fi nevoie de nicio demontare a carcasei de pe miez
Link spre comentariu

@ pusuDaca te limitezi la a suda cu 3.25mm e perfect, lasa`l asa.Daca ai nevoie si de 2.5mm atunci trebuie sa poti cobori curentul pina pe la 60A , si mai bine 50A ,tot in zona lui 20-22 Vac.Grig

Link spre comentariu

@ pusuDaca te limitezi la a suda cu 3.25mm e perfect, lasa`l asa.Daca ai nevoie si de 2.5mm atunci trebuie sa poti cobori curentul pina pe la 60A , si mai bine 50A ,tot in zona lui 20-22 Vac.Grig

Da, ii prefer pe cei de 3,25, multumesc f. mult. Pt curenti mai coborati, mai am treptele celelate. Graficul de mai sus este numai ptr treapta 3. Raman dator cu de la o bere in sus. Stima. icon_jook
Link spre comentariu

Nu mai zice nimeni nimic dupa aceste masuratori? ...

Am vazut ca nu prea au fost comentarii, desi au fost promisiuni ca se vor comenta de catre cei care le-au solicitat.Eu eram interesat sa aud pareri documentate, a fost un timp, cu ceva ani in urma, cand faceam astfel de experimente, domeniul m-a pasionat. Si acum citesc cu interes despre realizarile practice ale unor pasionati in domeniu. Pana la urma, cred ca a meritat sa citesc subiectul, pentru interventiile lui Grig, profesioniste, cum de altfel ne-a obisnuit...Acuma, daca ar fi de comentat rezultatele masuratorilor, prima remarca pe care as face-o, e ca acestea sunt cam putine.Cred ca toti cei care au postat, au cazut de acord ca aparatul trebuie sa aiba o caracteristica externa pronuntat cazatoare.Urma, ca in urma masuratorilor sa evaluam cat de cazatoare e caracteristica, asta preferabil printr-un mic calcul, apoi sa o comparam cu ale altor aparate cunoscute, pe care le-am intalnit in practica, si pe baza asta sa ne dam cu parerea.Daca luam in calcul o tensiune de mers in gol de 57V, o tensiune de arc de 23V la un curent de arc de 130A, admitem pt simplificare ca aceasta caracteristica e o dreapta,am putea face o apreciere numerica a pantei. Panta este cea care ne poate confirma ca avem de a face sau nu cu un caracter pronuntat cazator.Cu valorile masurate, in cazul de fata, daca facem calculul, panta medie a caracteristicii externe pana in punctul de functionare este de circa 26V/100A, valoare pe care personal o apreciez ca buna.La rigoare, as mai adauga faptul ca tensiunea de lucru corespunzatoare curentului conventional de sudare este definita printr-o relatie liniara, in functie de procedeul de sudare avut in vedere si stabilita in scopuri de incercare si comparatie; curentul (valori efective) fiind curentul in circuitul de sudare produs de o sursa care debiteaza pe o rezistenta practic neinductiva (factor de putere peste 0.99).La aceasta se mai adauga si considerente dictate de catre tehnologia de sudare. Meseriasii care activeaza in domeniu le stiu mai bine, nu e cazul meu.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări