Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf sudura cu primar si secundar din alumniu

pusu

Postări Recomandate

Fara sa am experienta practica in domeniul asta, pot doar sa presupun ca intr-adevar caracteristica e prea rigida: bobinele sunt totusi bine cuplate (circuitul magnetic dintre ele e scurt), iar tolele sunt de calitate buna (doar sunt de la un traf industrial,care trebuie sa aiba un randament cat mai mare).Ma intreb daca o rezistenta de putere inseriata cu primarul nu ar putea ajuta :nas:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 69
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pusu

30

• em2006

10

• Ion_Bumbu

5

• mihaighe

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

... bobinele sunt totusi bine cuplate (circuitul magnetic dintre ele e scurt)...

Distanta dintre bobine (notata cu x) este reglabila, xmax avand 6cm la care se adauga de 2 ori grosimea textolitului 8+8mm rezutand o distanta maxima efectiva intre bobine de cca 7,5cm. N-as crede sa fie prea cuplate...
Link spre comentariu

Poate daca era in coloane avea o caracteristica cazatoare mai buna....pana la urma ori cat de bun sau de rau ar fi un aparat, calitatea sudurii depinde si de cine sudeaza cu el...eu zic ca sudorul o sa se obisnuiasca cu aparatul si o sa faca treaba buna, binenteles daca experienta ii permite.

Link spre comentariu

Poate daca era in coloane avea o caracteristica cazatoare mai buna....pana la urma ori cat de bun sau de rau ar fi un aparat, calitatea sudurii depinde si de cine sudeaza cu el...eu zic ca sudorul o sa se obisnuiasca cu aparatul si o sa faca treaba buna, binenteles daca experienta ii permite.

Evident ca aveti dreptate. Ma gandeam ca va zice cineva ceva de genul "mana nu-i buna" dar eu sudez bine. Nu scot sudura de profesionist dar suduri frumoase, continue, uniforme, da. Alea care arata ca "untul pe paine", alea care se cojeste singura zgura (asta la bazic) si ramane sudura de nu mai trebuie nici polizata de frumoasa ce e :da .De asta nu-mi place cum merge traful asta ca nu pot realiza astfel de suduri :nas: .
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ai promis a revii cu ceva masuratori;fara ele,ne dam cu parerea.Abia dupa aceea,cred eu se pot discuta solutii de modificare a caracteristicii.Aici tind sa dau dreptate lui @Dr.L;caracteristica e rigida,distanta dintre infasurari e prea mica,gama de reglaj al curentului,de asemenea e mica.Dar astea sunt presupuneri;masuratorile promise sigur vor elucida misterul.

Link spre comentariu

Cu numai o zi de intarzieren depun masuratorile efectuate.

Repet, primarul are 3 prize scoase, de aici vine trapta1, 2 si 3 notate in tabel.

Va rog pareri competente in ce poate fi imbunatatit. Multumesc

Posted Image

Link spre comentariu

Cu numai o zi de intarzieren depun masuratorile efectuate.

Repet, primarul are 3 prize scoase, de aici vine trapta1, 2 si 3 notate in tabel.

Pot exista si ceva erori de masura in special pe zonele cu galben.

Va rog pareri competente in ce poate fi imbunatatit. Multumesc

Posted Image

Link spre comentariu

Chiar astazi am vazut ceva interesant la un aparat de sudura clasic, de firma ...cu transformator. In interior iesirea din transformator era redresata printr-un grup de diode puse pe radiator. Pot spune ca mergea super bine si poate ca poti incerca sa redresezi tensiunea de iesire de pe traf.

Link spre comentariu

Sudura cu electrozi rutilici nu are treaba cu redresarea , constructorul transformatorului stie cel mai bine cum iese sudura ... probabil caracteristici mai " subtile " nu sint la valorile optime ...

Link spre comentariu

Nu mai zice nimeni nimic dupa aceste masuratori? Mai am o intrebare.Ii voi monta o punte redresoare si o bobina de netezire. Are ceva daca bobina de netezire e bobinatacu platbanda de aluminiu?

Link spre comentariu

In momentul in care introduci toata infasurarea primara scade tensiunea in secundar si in mod normal te astepti sa scada curentul.Conform masuratorilor creste factorul de cuplaj cu bobina secundara si creste curentul ,de fapt se indreapta caracteristica U/I.Asta ar putea sa faca caracteristica prea "dreapta " .In felul asta cel mai bine sudezi cu electrod de 3.25mm pe pozitia de 57Vac sau cea de 60Vac si cu electrod de 2.5mm pe pozitia de tensiune ridicata,63Vac desi curentul e un pic cam mare.Poate poti introduce o "pana" de tole intre cele 2 bobine sa simulezi un shunt magnetic.Grig

OK 46.00.pdf

Link spre comentariu

...Poate poti introduce o "pana" de tole intre cele 2 bobine sa simulezi un shunt magnetic.Grig

E util fisierul ala cu regimul de lucru al electrodului OK46 care il vad ca un super tit de-al nostru.Pe treapta 3, scad si cresc binisor curentul (90...130A) numai prin deplasarea primarului, dinspre respectiv spre, secundar. Asta am si vrut, sa evit confectionarea unui sunt magnetic mecanic care oricum il faci cam vibreaza si bazaie.
Link spre comentariu

...Asta am si vrut, sa evit confectionarea unui sunt magnetic mecanic care oricum il faci cam vibreaza si bazaie.

Grig propune un mic sunt fix, nu mobil, asta pt o ajustare fina a caracteristicii.Fiind fix, se poate incotopeni mai bine, ca sa nu vibreze suparator (se lasa si intrefier).Eu as fi propus cam acelasi lucru, in cazul de fata nu vad alta solutie, decat rezistente de balast, dar e pacat sa consumi energia pe ele. Altfel, ar trebui modificata in continuare geometria, ceea ce e destul de laborios.Desi nu prea inteleg tabelul, dar atat cat am inteles, eu cred ca traful e destul de reusit, plaja de reglaj e destul de larga, caracteristica nu se abate exagerat de la cea obtinuta cu alte trafuri (probabil esti perfectionist si, ca atare, greu de multumit).Curentii de scurtcircuit ce valori au?(cablurile puse in scurt pe durata masurarii, cu masurarea curentului prin cabluri si a tensiunii pe bornele de iesire din aparat).Probele e bine sa fie facute pe rezistente de sarcina, sa se poata stabiliza valorile citite.
Link spre comentariu

Eu unul am observat din practica ca aparatele de sudura realizate cu reglaj ECONOMIC(sunt magnetic sau cuplaj de bobine)sunt inferioare celor cu arc de nichelina.Cauza este ca la cele economice cand reduci curentul automat scade si tensiunea la electrod si automat arcul electric nu mai este de calitate si uneori se intrerupe ,cand este prea mare tensiunea se produc arsuri si uneori ai impresia ca fierbe sudura si raman pori.Traful meu realizat de mine are primarul bobinat cu sarma de Cu de 2,8mm iar sec cu sarma de Al multifilara(de la vechea retea de alimentare cu energie pe care au schimbato)de aprox 12mm;tensiunea in secundar este de 56v iar spirala de nichelina este in serie cu masa.Pierderea de tensiune din cauza rezistentei este neglijabila, in schimb curentul se reduce dupa necesitati.Puntea redresoare se foloseste la sudura cu otel ,iar tensiunea la cleste pt otel tre sa fie mai mare decat la supertit fin sau OK(over kord) iar curentul peste 200A.Numai bine si suduri de calitate.PS:eu unul care sudez in ultima vreme mai putin, pot sa-mi permit sa reglez curentul cu nichelina

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări