Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

magnetofon Rostov

Postări Recomandate

• 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ChRS

16

• pavcostel

5

• traianpop

2

• naebv

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dragi colegi, revin cu noutati privind efectul static deranjant.In urma unor discutii pe care le-am avut pe privat cu un amic de la un studio de magnetofoane (cu aceasta ocazie doresc sa-i multumesc foarte mult) am reusit sa aflu cauzele care au contribuit la crearea acestei probleme, respectiv cateva solutii care ar ajuta la eliminarea ei.In primul rand stim cu totii ca benzile trebuie ferite de praf, s.a.m.d.. In cazul de fata nu a fost vorba de praf, deoarece benzile din colectia personala au fost depozitate in conditii ferite de agentii proveniti din exterior.O alta cauza care creaza acesta problema este datorata magnetofoanelor rusesti. Multe dintre acestea sunt reglate pentru banda A4416 de origine sovietica cu o grosime mai mare fata de cele obisnuite. Astfel, daca se utilizeaza o rola cu o grosime mai mica a benzii magnetice (de ex. ORWO, Agfa si alte marci asemanatoare) fata de cea pe care a fost reglat magnetofonul rusesc, tensiunea mecanica aplicata benzii este mult prea mare rezultand o frecare accentuata cu ghidajele respectiv cu capetele magnetice, etc. In acest caz, benzile de o calitate mai slaba se uzeaza mai repede, lasand pe ghidaje si capete pilitura magnetica. Aceasta daca nu este curatata la timp (atat de pe banda cat si de pe ghidaje), formeaza un element de legatura static intre straturile benzi. De asemenea unele magnetofoanele occidentale sunt prevazute cu surub/mufa de impamantare. In momentul derularii/redarii unei benzi, energia statica cumulata este "scursa" catre pamant. Dupa multe ore de munca, am ajuns la solutia care ma scapa momentan de electrizarea benzilor si anume: - am creat o legatura solida intre magnetofon si impamantare- am montat un filtru de praf intre primele 2 ghidaje de langa rola debitoare, cu rolul de a curata pilitura magnetica aflata in exces- am redus tensiunea mecanica din motoare (in engleza ii zice torque, in romana cred ca-i zice torsiune) pentru benzi de o grosime mai mica prin montarea unei rezistente de putere (47 ohmi/10W) in serie cu cea existenta (R1) de la comuntatorul de play (conf. figurii atasate).post-23593-139829539904_thumb.jpgSingura dilema pe care o am este urmatoarea: la Rostov, pe partea de control a celor 2 motoare, exista un rezistor semireglabil (R5) care are rolul de a modifica tensiunea in banda. El actioneaza ca o balanta intre cei 2 tamburi chiar daca semireglabilul este cuplat in schema ca o rezistena variabila, cursorul fiind scurtcircuitat cu un pin al semireglabilului.Mai precis, am 2 situatii:- daca semireglabilul are valoarea ohmica spre 0, tamburul stang este infranat puternic, iar cel drept nu are "vlaga". In aceasta situatie, rola acceptoare reuseste sa adune banda fara sa o lase in urma.- daca semireglabilul are valoarea ohmica spre maxim (33k), tamburul stang este fara vlaga, iar cel drept are putere de tractiune foarte mare, astfel incat reuseste sa smuceasca banda de pe rola presoare.- initial semireglabilul era reglat pentru o valoare de 8.5 k.Cum ar trebui sa reglez semireglabilul?post-23593-139829539914_thumb.jpgMultumesc.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
Vizitator stefanlovasz

subiectul este foarte interesant... chestia asta inca nu am observat numai intrun singur caz, si nu la rostov, la alte tipuri de magnetofoane, si numai in cazul cand derulam banda fara sa introduc in ghidaje, si inaintea capului, deci numai intre role(la unele tipuri trebuia sa tin ghidajele de tensionare care aveau si rol de decuplare la capatul benzii), din cauza vitezei de derulare se facea scantei dela rola cu banda la centrul rolei motorice... in rest in anumite cazuri la redare se mai auzea pocnituri in difuzor, normal toate elemente de ghidare, binenteles din metal, inclusiv capul de redare care la alte tipuri de magnetofoane, era incapsulat foarte bine in carcasa metalica, numai fanta de citire era vizibil din el, era menit sa descarce de asemenea neajunsuri, dar la rostov, capul de sticla poate produce incarcari elecrtostatice, fiind incapsulat numai lateral, si in spate, toata fatza e expus, e posibil ca in era moderna cu geamuri termopan numai e aerisit camera cum era pe vremuri cu geamuri care nu se inchidea bine, dar nivelul de umiditate se pare ca e mai mare , deci ideea ar fi ca ei probabil s-au gandit si la electrostaticele cind au proiectat aparatul, care in cazul unei benzi de plastic inevitabil se produce.....probabil alte firme au compensat rolele motrice cu placi de metal, pentru evitarea electrostaticelor, probabil magnetofoanele full plastic produceau mai des acest fenomen,

Link spre comentariu
  • 7 ani mai târziu...

am intampinat exact aceiasi problema cu benzi vechi agfa-basf , orwo nu folosesc, scantei la derulare pe rola metalica, din fericire nu derulez des , pe benzi mai noi maxell,tdk,ampex nu apare fenomenul......cred ca benzile vechi sunt de vina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări