Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Unitate de masura rezistenta electrica


Andrei170

Postări Recomandate

Buna tuturor,

Ma tenteaza sa realizez practic montajul pe care l-am gasit aici:

 

http://electroschematics.com/5988/outdoor-garden-solar-lights-circuit/

 

Ce nu inteleg eu, este modul de notare al rezistoarelor cu "E", adica 100E/0.5W si 15E/10W, pe care nu l-am mai intalnit si nu-l cunosc. Eu stiu doar de unitatea de masura "ohm". "E" este o alta unitate de masura a rezistoarelor ? Ma poate ajuta cineva sa aflu corespondentul intre acel "E" si ohmi?

Fiti indulgenti....sunt incepator.

post-67961-139829481643_thumb.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • andreivlad1999

    5

  • Andrei170

    5

  • leoncris

    1

  • H Robert

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna tuturor,

Revin cu intrebari deoarece cred ca nu am inteles prea bine diferenta intre modul de notatie a rezistoarelor.

Din raspunsurile anterioare, am inteles ca e totuna daca o rezistenta e notata cu E sau K. Ar fi de asteptat ca in aceiasi schema toate sa fie notate cu K sau E, in functie de originea autorului schemei.

In schema din link-ul de mai jos, sunt doua rezistente notate diferit: 47 K si 56 E.

Faptul ca in aceiasi schema o rezistenta e notata cu K si una cu E ma duce cu gandul ca totusi trebuie sa existe vreo diferenta intre cele doua, altfel de ce s-ar fi folosit doua notatii diferite in aceiasi schema ? (evident ma refer la alte diferente decat cea strict legata de valorile lor: 47-56)

Sa fie vorba de o eroare in schema?

 

http://electroschematics.com/6855/automatic-solar-garden-lights-with-leds/

 

Lista de piese atasata schemei m-a pus si mai tare in incurcatura, ca nu mai inteleg spre exemplu daca e vorba de 47K ori 4K7.

 

"Resistor (1) 4K7 or 5K6

Resistor (1) 47E or 56E or any value ( Current Limiting )"

 

Multumesc

Link spre comentariu

Rezistenta notata cu E are valoarea in ohmi(in cazul acesta 47 sau 56 ohmi, valoarea nefiind critica) iar rezistenta notata cu 47k are valoarea de 47 kiloohmi.Este o eroare in lista de materiale unde a fost trecuta o rezistenta de 4.7kohmi in loc de 47kohmi cat este valoarea din schema are este si cea corecta de altfel. Asa cum spune cel care a realizat montajul cu valoarea de 47kohmi ledurile se vor aprinde cu 45 de minute inainte de a se intuneca. Pentru a rezolva aceasta problema se poate inseria cu rezistenta de 47kohmi o rezistenta de 2.7 kohmi astfel incat ledurile sa se aprinda atunci cand se intuneca binisor. Montajul a fost testat de cel care a gandit schema cu un tranzistor 2N3906.

Link spre comentariu

E numai o parere personala:daca valorile neintregi ar fi marcate cu virgula aceasta ar putea trece neobservata datorita vederii scazute sau marcajului deficitar.Astfel 4,7k ar putea fi confundat cu 47kAlegand marcarea cu 4k7 a lui 4,7k confuzia nu va mai putea exista4k7 ar fi un fel de 4kilo-ohm si 7 zecimiLa marcarea cu E poate pleaca de la confundarea probabila a lui o de la ohm cu 0-zeroIar E sa vina de la elementul unitate de masura,adica ohmul

Link spre comentariu

E numai o parere personala:daca valorile neintregi ar fi marcate cu virgula aceasta ar putea trece neobservata datorita vederii scazute sau marcajului deficitar.

La ce te referi cand spui acest lucru? La afirmatia mea ca valoarea rezistentei este de 47k?Pentru ca daca la asta te referi atunci s-ar putea sa nu ai dreptate. Citez ce spune cel care a gandit schema:"Yes it does light up a little before dusk ( If it get dark by 7 this would start 45 minutes earlier. this problem is settled by using another 2.7K to 3.3 K resistor in series with the 47K resistor(50K in lieu of 47K) 50 K is not available ".
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri.@andreivlad m-a lamurit spunand ca:

Rezistenta notata cu E are valoarea in ohmi(in cazul acesta 47 sau 56 ohmi, valoarea nefiind critica) iar rezistenta notata cu 47k are valoarea de 47 kiloohmi.Este o eroare in lista de materiale...

Imi permit sa mai pun o intrebare de incepator: In unele scheme, rezistoarele sunt reprezentate grafic cu un dreptunghi, iar in alte scheme cu o linie franta, un fel de zig-zag. In link-ul de mai jos, am citit ca primul e "rezistor,semn general", iar al doilea "rezistor,semn tolerat".http://www.electroniq.net/tutoriale-electronica/simbolizarea-marcarea-si-modul-de-conectarea-al-rezistoarelor.htmlPoate sa-mi explice cineva, pe intelesul meu de incepator, care e diferenta?Multumesc
Link spre comentariu

Daca pentru o panarama de rezistenta ai atatea intrebari ,ca e dreptunghi,zig-zac,crezi ca pe lumea asta ai sa ai timp sa inveti electronica? ce te faci cand ajungi dex. la procesoare,cate intrebari o sa ai? hai las-o balta sau apucate de altceva fara prea multe intrebari.

Link spre comentariu

Poate sa-mi explice cineva, pe intelesul meu de incepator, care e diferenta?Multumesc

Sunt doua reprezentari grafice ale aceleiasi componente: rezistorul. Reprezentarea grafica mai folosita si implicit mai cunoscuta este cea cu dreptunghiul iar cealalta, cu linia in zig-zag, este si ea folosita dar mai rar. In esenta ambele reprezinta aceeasi componenta in schemele electronice deci eu personal le cunosc pe amandoua si nu am preferinta pentru vreuna din ele. :da
Link spre comentariu

Daca veti acorda mai multa atentie softurile de desenare/simulare scheme veti gasi pe la unele pe la setari si optiunea Symbol Standard si 2 variante ANSI si DIN, prima este standardul folosit in US si corespunde spre exemplu rezistentelor simbolizate cu un zig-zag, si a 2-a este standardul EUropean si corespunde exemplului de rezistenta simbolizata de un dreptunghi, ambele sunt unul si acelasi lucru cat privesc proprietatile tehnice doar ca sunt 2 moduri diferite de afisare a lor in scheme.

Link spre comentariu

ambele sunt unul si acelasi lucru cat privesc proprietatile tehnice doar ca sunt 2 moduri diferite de afisare a lor in scheme.

Cam asta am spus si eu dar nu am fost asa de bine informat ca user-ul marian. Am mai invatat ceva. Multumesc. :da
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări