Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

parametrii si masurarea difuzoarelor

hpavictor

Postări Recomandate

E...mi-e greu sa zic ce pun la bataie, si asta pentru ca ideea ta e greu de pus in practica. Sunt sigur ca softurile respective sunt scumpe. Apoi - partea de realizare practica a difuzorului mi se pare aproape imposibil realizat. Materialele necesare nu se pot cumpara la bucata. Nici-un producator nu o sa-mi constuiasca mie o membrana sau un sasiu la bucata. Adica o sa-mi faca, dar costurile sunt asa de mari incat nu merita sa faci 10 buc.Nu zice nimeni ca softurile si simulatoarele nu au limitari. As fi stupid sa zici asa ceva. Simulatoarele, masuratorile si toate alea te ajuta sa iei decizii practice pentru a imbunatatii ceea ce auzi la auditie. NU stiu daca m-am exprimat corect sau daca se intelege ce vreau sa zic.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 123
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ahegyes

29

• Liviu Ianush

24

• VTP

12

• hpavictor

11

Top autori în acest subiect

@hpavictor - ma lasi cu textele astea. Daca e adevarat tot ce spui tu despre VTP am si eu cateva nelamuriri:- de ce nu a publicat nicio masuratoare din camera aia anecoica de 200mp??? din modestie....get real!!!- daca are acces la sisteme de masura, de ce foloseste creionul si parametrii producatorului ca sa calculeze filtre??? poate tot din modestie ?! sau poate din prostie !!!- daca era modest - nu se lua in gura cu cretini, prosti si tampiti ca mine care "grohaie" pe forumuri.Minciuni din astea cum ai scris mai sus am mai vazut, nu e prima data cand vad asa ceva. Daca careva dintre noi poate fi acuzat de comunism si pseudostiinta ala e VTP. El a scis in reviste comuniste nu eu. Asa ca las-o mai moale cu manipularea.

Chiar e adevarat ahegyes ce spune victor , chiar si victor a fost pe acolo prin camera aia .Doar ca domnul Mateescu nu mai vrea sa faca publice realizarile sale actuale asa cum le publica in carti si reviste acum 20 ..30 de ani. Este alegerea lui sa nu faca publice nici un fel de date. DAR : de fiecare data cand cineva a cerut ajutorul si a luat legatura cu VTP ,de fiecare data a fost ajutat si chiar le-au fost impartasite diferite secrete legate de incinte , difuzoare , filtre , etc.Intr-o discutie cu el a si mentionat povestea cu undita si cu invatatul pescuitului , stii tu, si ca fiecare trebuie sa invete singur daca vrea sa afle tainele unor incinte bune. Nu cred ca stiinta poate fi comunista sau capitalista . Nu cred ca stiinta poate fi manipulata.Asta este adevarul .
Link spre comentariu

Putem folosi niste difuzoare de la sorin_denver pentru teste.

Incerc sa rezolv cu soft-ul dar va mai dura pentru ca momentan ma mut si nu am timp sa ma ocup de asta. Dar discutam peste cateva zile.

Link spre comentariu

Chiar e adevarat ahegyes ce spune victor , chiar si victor a fost pe acolo prin camera aia .Doar ca domnul Mateescu nu mai vrea sa faca publice realizarile sale actuale asa cum le publica in carti si reviste acum 20 ..30 de ani. Este alegerea lui sa nu faca publice nici un fel de date. DAR : de fiecare data cand cineva a cerut ajutorul si a luat legatura cu VTP ,de fiecare data a fost ajutat si chiar le-au fost impartasite diferite secrete legate de incinte , difuzoare , filtre , etc.Intr-o discutie cu el a si mentionat povestea cu undita si cu invatatul pescuitului , stii tu, si ca fiecare trebuie sa invete singur daca vrea sa afle tainele unor incinte bune. Nu cred ca stiinta poate fi comunista sau capitalista . Nu cred ca stiinta poate fi manipulata.Asta este adevarul .

Da, ok. Face fiecare dupa cum stie el mai bine. Eu urez tuturor succes in activitati, insa nu ar fi rau sa mai vedem si noi cate ceva din rodul muncii altora. Nu zic sa se dea totul mura in gura. Daca sunt secrete de protejat - foarte bine - fiecare trebuie sa traisca din ceva. Problema e ca in tara asta toata lumea doar vorbeste. Eu m-am saturt de vorbe. Daca ai facut ceva arata sa vad si eu, si tu, si fiecare.PS: - hai ca zic si eu una acum. Alaltaieri eu am lansat o racheta pe marte. O sa ma crezi pe cuvant???
Link spre comentariu

PS: - hai ca zic si eu una acum. Alaltaieri eu am lansat o racheta pe marte. O sa ma crezi pe cuvant???

@ahegyes Eu cred ca tu lansezi doar fumigene , cel mult petarde . :) :) :) :) :) Sper ca stii de gluma !
Link spre comentariu

ahegyes vad ca te-ai muiat.

Nu zice nimeni ca softurile si simulatoarele nu au limitari. As fi stupid sa zici asa ceva. Simulatoarele, masuratorile si toate alea te ajuta sa iei decizii practice pentru a imbunatatii ceea ce auzi la auditie.

Cu ceva posturi in urma credeai ca hpavictor bate campii cu accesul lui VTP la camera anecoica de 200mp, dar cand a confirmat user-ul danzup te-ai convins.

Oare cine trebuie sa iti confirme ca VTP are dreptate cu timbrul pentru a te convinge si de acest aspect?

La capitolul masuratori cred ca iti dai seama ca esti cu mult in urma lui VTP pentru ca tu nu ai avut acces la o camera anecoica pentru a realiza diferentele intre masuratorile pe care le faci tu acasa si masuratorile pe care le fac producatorii de difuzoare in camera anecoica.

Fata de acum 4-5 ani ai facut progrese enorme dar eu zic ca e bine sa nu te crezi campion. Si sa iti mai zicun mare secret: lucrul in echipa da mau multe roade decat munca unui singur individ.

Link spre comentariu
Vizitator Paddy

Domnule VTP,Daca in discutie este camera anecoida de la Fac. de mecanica din Iasi, as vrea sa-mi spuneti care este frecventa minima pana la care se pot face masuratori acolo. Cu alte cuvinte care este frecventa minima pana la care absorbtia este suficienta pentru a nu afecta acuratetea masuratorilor.Va multumesc. Si va rog sa ignorati lipsa mea de experienta.Alte camere anecoide in Romania eu personal nu cunosc.

Link spre comentariu

Mai e una la Arctic Gaiesti, una la Comoti in Bucuresti... samdIn materialul recomandat de dvs. la pg. 22 exista corelatia intre dimensiunile camerei si lungimea de unda. Intr-un material rusesc era dat, cred, la dimensiuni intre 4 - 5 metri, maxim in jos ar fi 100 - 120 Hz.

Link spre comentariu

Este vorba de camera anecoica de la fosta Intreprinderea Electronica Industriala , actualmente Elcomp SA. Echipata si calibrata de B&K ...cu aviz metrologic la zi . Nu cred ca au acces mai mult de 4 persoane acolo...din motive care tin de strategia investitorilor privati .

Link spre comentariu
Vizitator Paddy

Multumesc pentru hint-ul cu Comoti. Este fosta Turbomencanica? Treaba cu 100-120Hz este corecta. Deci pana acum am mai scazut o octava si ceva din frecventa minima pana la care se poate masura accurate prin orice metoda tip gated, intr-un spatiu accesibil amatorilor.

Pentru cei care cocheteaza cu constructia de difuzoare electrodinamice eu le-as recomanda ca soft-uri:

SpeaD - nu stiu nici macar cat costa, nu ma intereseaza, eu nu fac difuzoare. De asemenea nu este de gasit pe net niciun fel de versiune demo.

Suita Fine motor / Fine cone / fine etc... de la Loudsoft, de care vad ca s-a vorbit. Cu putin noroc gasiti o versiune pe net. La fel, nu stiu cat costa, nu ma intereseaza. Gurile rele spun ca ar fi mai slaba decat Spead, nimic verificat.

Despre dimensiunile camerei de la IEI stiti ceva? Multumesc.

Link spre comentariu

Sub 200 Hz nimeni nu cred ca poate garanta ceva serios...Parerea mea .Stiu ca mai era o camera anecoica la Master SA ( fosta INMT ) , avea ( are ) 16 m ( inaltime variabila ) si 60m x 35 m suprafata . Era o clona comunista a unui stand de masuratori de la Mercedes ...prin bunavointa unor baieti cu ochii albastri , foarte eficienti in acea perioada de trista amintire .Laboratorul acustic se numea " Stand Inclinat " in limbajul meseriasilor si Obiectul 26 in acte si acolo se faceau determinari si analiza sunetelor si vibratiilor la motoare navale mari , in epoca de trista amintire !Doar acolo se puteau face masuratori exacte pana la 10 Hz in domeniul audio , inclusiv IEI colabora cu INMT . Acum probabil ca s-a ales praful....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări