Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

parametrii si masurarea difuzoarelor


hpavictor

Postări Recomandate

Asa - uite ca acum putem comenta cate ceva despre difuzor, avem o impedanta si un set de parametrii TS, asa ca am sa scriu cateva observatii:- SPL - 93 dB - asta e de bine, spl mare - adica scopul dorit a fost atins.- Le - 1.29mH - asta nu e de bine. Inductanta mare implica un difuzor greu de controlat, asta se traduce prin bas necontrolat, bubuit, mai ales ca e vorba de un fullrange.- O alta bila neagra e impedanta care peste 500hz e franjuri. Asta indica niste rezonante nedorite ceea ce se traduce in sunet prin distorsiuni.- Qts - 0.2 - asta nu e rau ceea ce inseamna ca pe partea de suspensie (electrica si mecanica) ai pornit intr-o directie buna. Qts ideal ar fi 0.3.

QTS " ideal " pe care il recomanzi este ideal doar pentru BR . Nu ma intereseaza BR ! Trebuie sa pierzi timp si bani montand difuzoare FR in incinte BR cu rezultate garantat FAIL ?Difuzoarele FR sunt precum caii pursange , nu ii poti pune la caruta ... :rade: Parerea mea .
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 123
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ahegyes

    29

  • Liviu Ianush

    24

  • VTP

    12

  • hpavictor

    11

Top autori în acest subiect

QTS " ideal " pe care il recomanzi este ideal doar pentru BR . Nu ma intereseaza BR ! Trebuie sa pierzi timp si bani montand difuzoare FR in incinte BR cu rezultate garantat FAIL ?Difuzoarele FR sunt precum caii pursange , nu ii poti pune la caruta ... :rade: Parerea mea .

Asa - si in alt tip de cutie, care ar fi Qts - ideal??? Sa zicem pentru ceva horn ??? Pt incinta inchisa e dezirabil un Qts mai maricel , pe la 0.5 - 0.6 max, dar pt linii de transmisie, hornuri - nu ma pricep si intreb??? 0.2 o fi mai bun ??? Bine - asta asa off topic intreb, ca si o curiozitate.Una peste alta - doar din impedanta si parametrii TS se vede ca pe difuzorul in cauza mai e de lucru. Daca mai trasam si un SPL - cine stie cu ce surprize ne mai trezim. Apoi - partea nasoala e ca daca se incearca remedierea unor probleme, cum ar fi inductanta, o sa se altereze alti parametrii care acum sunt ok. E asa, un cerc vicios.... Din acest motiv difuzoarele bune, versatile.....sunt scumpe.PS - ca tot am adus in discutie inducatanta, aceasta fiind mare afecteaza si extensia la frecvente inalte. Bobina difuzorului actioneaza ca si un filtru trece jos, adica taie din inalte. Fiind asa mare - sunt sigur ca diful nu urca foarte sus. Cum am mai spus - un SPL ar face lumina si in acest caz. Oricum, pentru un astfel de difuzor o inductanta undeva la 0.5 ar fi de dorit. Mai e o problema. Depinde si la ce frecventa s-a masurat acea inductanta. De obicei se masoara la 1khz si asta e referinta, dar sunt cazuri in care se masoara si la 10khz si atunci rezultatul e altul.
Link spre comentariu

Ahegyes, sunetul unui difuzor tine de nspe mii de variabile, plus evaluarea subiectiva care se face in final. La cate difuzoare exista cu Le de peste 1mH si care au un bas precis, cred ca nu are rost sa lansam teoreme.Inductanta mare ar putea pune probleme in reproducerea mediilor, in special la volume mari, unde cursa difuzorului poate cauza variatia acestui parametru cu cel putin 50%. Eu de asta as fi ingrijoat mai mult decat de precizia basului. Iti dai seama ce influnta puternica va avea acest fenomen asupra sunetului in combinatie cu filtrele.Later edit:Vad ca ai postat intre timp.PT hornuri Qts f mic rules. Incearca in hornresponse doua-trei simulari. Intr-un horn in care un dif cu Qts mic iese liniar, un dif cu qts mai mare are o gaura pe midbas, chiar inainte de taiere. In zona taierii raspunsul este acelasi. Totodata cursa o ia razna mai usor la diful cu Qts mare si graficul GD arata mai urat. LEgat de cum suna, aici judeca fiecare dupa cum aude si ce gusturi are.Poate dl Sorin incearca plasarea unor inele de Cu in jurul piesei polare. Tehnica e folosita de producatori, dar nu am idee de calcule. Horny/Yoshiro e specialist aici. Inductanta scade simtitor. Treaba cu masurarea inductantei la 10kHz o face un mare producator de difuzoare, a carui inductante sunt suspect de mici pt niste bobine de 3-4". ORicum, asta nu conteaza.Cine e meserias masoara singur difurile, cine e habarnist oricum nu stiu ce sa faca cu acele valori.Dupa cum ai mentionat si tu, inductanta scade cu frecventa din cauza pierderilor din miez care devin tot mai mari. In felul acesta impedanta nu urca chiar asa, dupa cum se vede clar in graficul atasat. Daca ar fi fost 1mH la 10kHz, doar partea imaginara a impedantei ar fi depasit 60ohmi, caz in care influenta ei ar fi fost dominanta.In cazul de fata ma gandesc la un break-up al conului (dupa cum ai spus si tu, se vede pe impedanta) sau al unei mase mari care nu ii permite sa reproduca ultimele octave cu brio. Acestea ar fi fenomenele dominante de limitare in fr.Probabil un con suplimentar ar face minuni.Multa bafta in continuarea proiectului!Poate apuci sa faci o masuratoare de SPL, fie ea si artizanala, ar ajuta mult la identificarea problemelor majore.

Link spre comentariu

Hornurile se pot dimensiona in functie de parametrii difuzorului , adica orice difuzor este bun pentru aplicatii horn , cu conditia sa te pricepi . Eu nu ma pricep suficient , dar voi apela la sprijinul unui prieten care se pricepe la matematica ( doctor in stiinte numerice ) si care a mai facut asa ceva , cu rezultate exceptionale ! Pentru restul dilemelor enuntate de tine exista raspunsuri pe net , dar stiu sigur ca incerci sa ma provoci la discutii contradictorii ..nu este cazul . Chiar daca crezi ca te pricepi , in practica vei remarca ca toti mai avem de invatat . Nu fi suparat ca nu imi plac incintele BR , este o chestie de gusturi .

Link spre comentariu

Qts-ul obtinut inseamna ca motorul este bun (magnet puternic), membrana usoara si SPL, asa cum era de asteptat, mare. Interesant este cum suna, pentru ca ar trebui sa fie foarte detaliat si probabil cu un bas asa si asa. Din punct de vedere al obiectivului urmarit este foarte promitator ceea ce s-a obtinut.

Un difuzor cu Qts intre 0.5 si 1 lucreaza bine intr-o TL, intre 0.2 si 0.7 e bine de incercat TQWT, cu Qts sub 0.3 trebuie sa ne indreptam catre horn obligatoriu, pentru ca driverul trebuie ajutat pe bas. De altfel full range face casa buna cu OB si horn.

Full range-ul este un difuzor unde anumite compromisuri (referitor la parametrii T&S) sunt acceptate.

Lucrurile interesante incep la pag. 20 http://www.quarter-wave.com/TLs/Alignment_Tables.pdf

Link spre comentariu

Pai ce faci , il destepti pe @ahegyes , ca maine sa te contrazica , cand va crede ca esti la inghesuiala ? Este un foarte bun constructor de boxe BR , dar nu cred ca teoria hornurilor din documentul lui King pe care il mentionezi mai sus este la indemana tuturor ...fara un suport matematic corespunzator . Multi si-au rupt gatul cu asta ...nu toti stapanesc matematica la nivelul tau ...mi se pare mie sau i-ai corectat o rutina lui King acum catva ani ?.......................De fapt , eu personal nu ma pricep la nimic . Evident , in comparatie cu altii , mai buni . Dar fata de restul care nu sunt buni , consider ca sunt la locul potrivit . De aia nu-mi place BR , pentru ca stiu care este compromisul , si cat de mare este acest compromis . Doar imi dau si eu cu parerea ... imi cer scuze daca am deranjat pe cineva .

Link spre comentariu

@hpavictor - nu vreau sa provoc pe nimeni, eu doar incerc sa duc o discutie constructiva. Eu aplaud initiativa - chiar daca fac critici. Criticile se doresc a fi constructive, tocmai de aceea am oferit si eventuale solutii.Cat priveste invatatul si stiutul - e clar - cu totii avem de invatat. Dupa cum se vede, eu habar nu am cu ce se mananca hornurile si TL. Si la bass-reflex sau incinte inchise sunt sigur ca mai am multe de descoperit.

Link spre comentariu

BR a fost inventat prin 1932, insa erau greu de inteles anumite corelari intre difuzor si incinta. Practic se stia ca un volum finit de aer, aflat in incinta, supus unei presiuni, ajuta unda spate creata sa ajunga in mediu printr-un rezonator (Helmholtz). Dezavantajul este ca rezonatorul, practic, devine a doua sursa de sunet cu anumite defazaje. In 1973 Richard Small participa la dezvoltarea domeniului, cu primele formule matematice adevarate, care sunt folosite in vremurile noastre. Aceste formule au ajutat foarte mult intelegerea si dezvoltarea incintelor BR.Sunt anumite asemanari intre BR si TL (cu sectiunea constanta) sau BLH, culmea! Insa la ultimele doua nu volumul (masa de aer) este important ci lungimea liniei (incinta lucreaza ca un tub de orga clasica), deoarece lipseste rezonatorul. Practic BR este un "rezonator de masa", iar ultimele doua incinte "rezonatoare de unda".

Link spre comentariu

Sunt anumite asemanari intre BR si TL (cu sectiunea constanta) sau BLH, culmea! Insa la ultimele doua nu volumul (masa de aer) este important ci lungimea liniei (incinta lucreaza ca un tub de orga clasica), deoarece lipseste rezonatorul. Practic BR este un "rezonator de masa", iar ultimele doua incinte "rezonatoare de unda".Sunt multi acusticieni care pleaca de la premisa ca toate incintele acustice sunt derivate din horn! Cu putina logica, ideea are un suport ferm.Orice solutie este un sumum de calitati si de compromisuri care determina si defectele majore, din care cauza, combinat cu urechea fiecaruia, sunt cerinte atat de diverse in domeniul incintelor. Ierarhizarile devin aberante vis a vis de paleta de gusturi in materie de sunet. Ierarhizarile dupa parametrii tehnici si solutii sunt si ele discutabile, dar, macar exista o baza tehnica.Cat priveste difuzorul FR, trbuie avut in vedere solutia care influenteaza valoarea inductantei: bobina underhung, imersa complet in campul magnetic. Probabil intrefierul este mic avand in vedere destinatia FR.Pana apar masuratori mai sigure, multe afirmatii sunt superflue!Daca "motorul" este puternic, nu se pune problema ca basul sa fie necontrolat!

Link spre comentariu

Practic BR este un "rezonator de masa", iar ultimele doua incinte "rezonatoare de unda".

Adica cu elemente concentrate resp. cu elemente distribuite, daca e sa urmarim pâna la capat analogia electromecanica.
Link spre comentariu

Analiza FEM se poate aplica si pe rezonator Helmholtz. Pentru fenomene ce domina la limita domeniului se poate incerca BCFEM pentru un control mai bun al erorilor, insa aici geometria nu este complicata si se poate merge linistit numai FEM. Dar deja software-ul specializat are implementarile facute corect.

La horn lucrurile se complica grozav (si analiza BEM - directa, indirecta in mod 3D sau 2D). Aici incercasem ceva explicatii http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=4&t=103265&start=75#p957924

Dar deja sunt chestii care nu mai au legatura cu subiectul acestui thread, insa extrem de interesante si in continua dezvoltare - mai ales de iubitorii hornurilor.

Link spre comentariu

- personal am dubii asupra acuratetii obtinerii graficelor in conditii "home alone". WT3 ???

 

@VTP - nu stiu de ce te cramponezi atat in legatura cu WT3 ?! Vance Dickason a facut un review la WT3 in revista Voice Coil si a comparat rezultatele obtinute cu un alt tester - nu tin minte exact care, oricum el zicea ca e stadardul in industrie - si ghici ce??? Rezultatele au fost foarte apropiate, aproape identice. Am mai discutat acest aspect la un moment dat - ba chiar am atasat si testul respectiv.

 

@sorin_denver - nu ne-ai spus nimic despre conditiile in care s-a facut masuratoarea de SPL. Posibil ca si baffelul folosit sa fi influentat negativ raspunsul in frecventa.

 

mod edit: Este singurul avertisment,exprima-te respectuos fata de colegi,la urmatoarea iesire de genul postarea iti va disparea si vei lua direct o pauza!

Link spre comentariu

@ahegyes cred ca aici e materialul http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=4&t=102770&start=25#p940208.

Insa hai sa fim obiectivi si sunt convins ca si tu te-ai lovit de asta:

- acasa masuratorile pe tw au erori (mai mici la masuratori near field, adica foarte near 1-5 mm; insa ce te faci cu tweeterele bullet?)

- poti sa ai un zgomot de fond de pina la 40 dB in camera de acasa si habar nu avem cum se combina armonicile, impreuna cu acest "fond"

- geometria si mobilierul camerei altereaza o parte din masuratori

- microfoanele (am 2 identice acum) au raspuns diferit, nu mult diferit, dar este diferit, deci fisierul de calibrare e cam... pe acolo, fata de o scula profesionala care e de acolo.

 

Nu am masurat personal (cu ajutorul altora da), in camera anecoica, insa eu de aspectele de mai sus m-am lovit.

Link spre comentariu
Vizitator Paddy

Sa inteleg ca profesionistii adevarati masoara TWEETERELE nearfield (1..5mm) si ca masuratorile le sunt perturbate de ZGOMOTUL ambiental si de pozitia mobilierului in camera? Interesant...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări