Vizitator nighter Postat August 27, 2012 Partajează Postat August 27, 2012 Am si eu nevoie de putin ajutor.As avea nevoie de o schema de plecare pentru realizarea unei surse de alimentare de 0.8 V folosind un rail-to-rail op-amp. Ceea ce mi-as dori ar fi sa sustina un load (variabil) de maximum 600-700mA.Orice link sau design este binevenit. Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 27, 2012 Partajează Postat August 27, 2012 Ce inseamna 0.8V? E 0-8V, reglabil? Numeste integratul ce doresti a-l folosi (sau nu unul anume?).Sau e dupa titlul topicului 0,8V? In care caz, ce tensiune ai la dispozitie? Link spre comentariu
Vizitator nighter Postat August 28, 2012 Partajează Postat August 28, 2012 E vb de 0.8V tensiune fixa. Nu am un integrat anume pe care doresc sa il folosesc. Integratul se va alimenta la 5V. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 28, 2012 Partajează Postat August 28, 2012 Cam asa vad eu lucrurile. Daca alegi vreo varianta, cautam valori. Cu mentiunea ca elementul regulator e darlington, dar poate fi si un MOS. Link spre comentariu
Vizitator nighter Postat August 28, 2012 Partajează Postat August 28, 2012 Relativ usor de implementat pare cea de-a doua varianta.Nu am mai implementat niciodata o astfel de sursa, acum ma documentam si eu.Imi poti explica cum se calculeaza tensiunea de iesire in functie de rezistorii din schema? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 28, 2012 Partajează Postat August 28, 2012 285 este o referinta de 1,2V. Deci 0,6V pe intrarea neinversoare. Aceiasi tensiune va fi pe semireglabil, iar pe 330 ohmi trebuie sa obtii, la un anume reglaj, 0,2V. Teoretic, semireglabilul trebuie sa aiba de trei ori valoarea de 330 ohmi, adica 990 ohmi (0,6V). Poti incerca si cu un rezistor fix de 1k sau 1k in paralel cu 100k in locul semireglabilului.Se poate orice AO care functioneaza la 5V, aici e jumatate din LM258 (LM358).Se poate si un alt darlington sau MOS.Precizeaza orice modificare care o aduci. Link spre comentariu
Vizitator nighter Postat August 28, 2012 Partajează Postat August 28, 2012 Multumesc pt ajutor si pt schema extrem de detaliata. Posibil sa merg cu alta referinta (2.5V, posibil un LM385), caz in care modific doar divizor rezistiv inainte de intrare neinversoare, corect?Iar pentru op-amp folosesc un MCP6002.Nu stiu cu ce tranzistor voi merge pe iesire. Probabil maine ma mai joc un pic cu schema. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 28, 2012 Partajează Postat August 28, 2012 Se poate si 2,5V ref. dar sa aduci la neinversoare un 0,5-0,6V, in orice caz mai mica decat stabilizata, dar suficient ca sa citeasca AO. Vezi PDF la MCP6002.MCP6002 vad ca poate citi in toata limita alimentarii, deci e ok. Link spre comentariu
Marian Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 Pentru tranzistor cred ca se poate folosi in cel mai rau caz si un cuplaj darlington intre 2 NPN-uri, spre exemplu BC546 si BD237, sau gresesc? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 Darlingtonul se poate simula, dar nu merita ca spatiu. Trebuie pus pe un mic radiator pentru 0,7A. Link spre comentariu
Vizitator nighter Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 Momentan testez pe un breadboard, dar ulterior voi folosi SMD-uri. Probabil un darlington de 0.8A in SOT223 cu un mic pad termic ar fi suficient. Chiar si fara pad termic, nu cred ca s-ar incalzi atat de mult. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 La 0,7A ai peste 2W pe el, crede-ma, frige si daca e in capsula TO220.Nu pot decat sa-ti recomand folosirea unui darlington cu un curent mai mare decat limita ce apare la un eventual scurt, limita (3A) fortata de rez. 1,5 ohmi (asta e scopul ei). Iar rezistorul, va rezista pana la arderea sigurantei de 1A. Ma rog, eu asa am gandit-o, daca nu e necesar sub nici o forma, protectia se poate inlatura. Link spre comentariu
Vizitator nighter Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 Voi testa pe breadbord un TO220 sa vad la diferite load-uri cam cat de tare se incalzeste.Voi verifica cu degetometrul Daca e suficient de rece, voi incerca un cablaj cu SOT223. DPAK mi se pare un pic prea mare, dar voi vedea si cu ce tranzistor voi merge in final. Link spre comentariu
Marian Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 Mda, si uite cum vorbeste gura fara mine, BD237 e inutil fiind prea slab, scuze pentru aberatia postata, ideea cu darlington compus din 2 NPN-uri ar fi valida doar ca nu cu acei tranzistori Puterea disipata pe tranzistor ar fi dupa cum vad eu lucrurile cam asa: (Vin-Vout)/Iout, adica (5-0,8)/0,7=4,2/0,7=2,94W; asa cum spune si @smilex, fara radiator chiar si capsula T220 se incinge. Link spre comentariu
Vizitator nighter Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 Puterea disipata va fi (Vin-Vout)*Iout si da, e de aproape 3W Ai dreptate, s-ar putea sa fie nevoie de un DPAK si un pad termic sanatos. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum