Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara, voltaj constant

Vizitator nighter

Postări Recomandate

Vizitator nighter

Am si eu nevoie de putin ajutor.As avea nevoie de o schema de plecare pentru realizarea unei surse de alimentare de 0.8 V folosind un rail-to-rail op-amp. Ceea ce mi-as dori ar fi sa sustina un load (variabil) de maximum 600-700mA.Orice link sau design este binevenit. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

2

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Ce inseamna 0.8V? E 0-8V, reglabil? Numeste integratul ce doresti a-l folosi (sau nu unul anume?).Sau e dupa titlul topicului 0,8V? In care caz, ce tensiune ai la dispozitie?

Link spre comentariu
Vizitator nighter

Relativ usor de implementat pare cea de-a doua varianta.Nu am mai implementat niciodata o astfel de sursa, acum ma documentam si eu.Imi poti explica cum se calculeaza tensiunea de iesire in functie de rezistorii din schema?

Link spre comentariu
Vizitator smilex
post-1-139829480446_thumb.gif285 este o referinta de 1,2V. Deci 0,6V pe intrarea neinversoare. Aceiasi tensiune va fi pe semireglabil, iar pe 330 ohmi trebuie sa obtii, la un anume reglaj, 0,2V. Teoretic, semireglabilul trebuie sa aiba de trei ori valoarea de 330 ohmi, adica 990 ohmi (0,6V). Poti incerca si cu un rezistor fix de 1k sau 1k in paralel cu 100k in locul semireglabilului.Se poate orice AO care functioneaza la 5V, aici e jumatate din LM258 (LM358).Se poate si un alt darlington sau MOS.Precizeaza orice modificare care o aduci.
Link spre comentariu
Vizitator nighter

Multumesc pt ajutor si pt schema extrem de detaliata. Posibil sa merg cu alta referinta (2.5V, posibil un LM385), caz in care modific doar divizor rezistiv inainte de intrare neinversoare, corect?Iar pentru op-amp folosesc un MCP6002.Nu stiu cu ce tranzistor voi merge pe iesire. Probabil maine ma mai joc un pic cu schema.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Se poate si 2,5V ref. dar sa aduci la neinversoare un 0,5-0,6V, in orice caz mai mica decat stabilizata, dar suficient ca sa citeasca AO. Vezi PDF la MCP6002.MCP6002 vad ca poate citi in toata limita alimentarii, deci e ok.

Link spre comentariu
Vizitator nighter

Momentan testez pe un breadboard, dar ulterior voi folosi SMD-uri. Probabil un darlington de 0.8A in SOT223 cu un mic pad termic ar fi suficient. Chiar si fara pad termic, nu cred ca s-ar incalzi atat de mult.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

La 0,7A ai peste 2W pe el, crede-ma, frige si daca e in capsula TO220.Nu pot decat sa-ti recomand folosirea unui darlington cu un curent mai mare decat limita ce apare la un eventual scurt, limita (3A) fortata de rez. 1,5 ohmi (asta e scopul ei). Iar rezistorul, va rezista pana la arderea sigurantei de 1A. Ma rog, eu asa am gandit-o, daca nu e necesar sub nici o forma, protectia se poate inlatura.

Link spre comentariu
Vizitator nighter

Voi testa pe breadbord un TO220 sa vad la diferite load-uri cam cat de tare se incalzeste.Voi verifica cu degetometrul :ras: Daca e suficient de rece, voi incerca un cablaj cu SOT223. DPAK mi se pare un pic prea mare, dar voi vedea si cu ce tranzistor voi merge in final.

Link spre comentariu

Mda, si uite cum vorbeste gura fara mine, BD237 e inutil fiind prea slab, scuze pentru aberatia postata, ideea cu darlington compus din 2 NPN-uri ar fi valida doar ca nu cu acei tranzistori :jytuiyu Puterea disipata pe tranzistor ar fi dupa cum vad eu lucrurile cam asa: (Vin-Vout)/Iout, adica (5-0,8)/0,7=4,2/0,7=2,94W; asa cum spune si @smilex, fara radiator chiar si capsula T220 se incinge. :nas:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări