sdan Postat August 27, 2012 Partajează Postat August 27, 2012 Am construit recent o pereche de BR cu difuzoare Monacor SPH200KE si tweeter din niste chituri Dayton ES25F. Dupa ce am reusit sa fac boxele sa fie cat mai liniare in raspuns, cum se vede si in grafic cu albastru este boxa mea, le-am comparat cu altele reprezentate cu verde in grafic. Surpriza tocmai de acum incepe...toti care le-au ascultat au fost de parere ca boxele neliniare suna foarte bine pe cand astelalte...cah... De altfel ascultatorii sunt adepti sunetului necorectat de vreun EQ....sa fie totul nealterat dar...pana la boxe. Acilea trebe corectii la greu, sa placa la ureche ca de altfel nu se poate! Acu stau si ma intreb, oare cum ar trebui, corectat ori liniar? difer.pdf Link spre comentariu
zal Postat August 28, 2012 Partajează Postat August 28, 2012 Păi depinde cu ce amplif le foloseşti, cele cu siliciu sună sec fără corecţii, cele cu lămpi sună mult mai bine. Evident că undeva trebuie corectată curba urechilor, dar şi a amplifului. Dacă boxele sînt din start neliniare, nu mai avem nici un reper... părerea mea. Link spre comentariu
adrian lucian Postat August 28, 2012 Partajează Postat August 28, 2012 Stai linistit, daca-ti plac cum suna cele facute de tine este ok, daca le-ai facut pentru cineva fa-le cum ii plac omului. Si mie mi-a trebuit ceva timp sa inteleg asta. Degeaba evidentiezi un echilibru tonal cind omul e fascinat de cit de rezolute sunt boxele mesterite de tine daca faci tweeterul cu citiva decibeli mai sus ca mediile. Ce e mai grav e ca a inceput sa-mi placa si mie ! Link spre comentariu
gabrielbecheanu Postat August 28, 2012 Partajează Postat August 28, 2012 SalutCit de lineare sunt incintele cu pretentii? in construirea unei incinte scopul este de a realiza o incinta cit mai lineara sau cit mai muzicala? Putem produce o boxa lineara la masuratori dar nemuzicala? sau mai bine spus neplacuta urechii?De curind am incercat sa caut la diversi producatori de incinte cu pretentii ceva grafice reprezentative nu doar specificatii tehnice, surpriza a fost sa nu gasesc asa ceva, poti gasi grafice si masuratori la producatorii de difuzoare dar nu am gasit nimic la producatorii de incinte acustice. Sa fie oare acele produse departe de a fi lineare, sa fie oare nelinearitatea incintei atuul producatorului in a isi alege cumpartatorul?Printre producatorii cautati au fost: Jamo, Dynaudio, Tannoy, Ascendo, German Physiks, Neat, Triangle B&W si multi altiiNoapte buna Link spre comentariu
ahegyes Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 Gabi - specificatii tehnice si masuratori ale diverselor boxe (chiar si cele amintite de tine) se gasesc in diverse reviste, site-uri de specialitate. Treaba e ca aceste masuratori sunt subiective pentru ca conteaza foarte mult conditiile in care sau facut acele masuratori. Revista stereophile este una dintre aceste publicatii. In link-ul de mai jos vei gasi review-uri si masuratori la o gama foarte larga de boxe si nu numai: http://www.stereophile.com/equipment-reviews Si ca sa raspun si la cealalta intrebare, da, se pot face boxe liniare dar neplacute la ureche. Neplacerea vine de la diverse distorsiuni si coloraturi. Link spre comentariu
sdan Postat August 29, 2012 Autor Partajează Postat August 29, 2012 Salut ahegyes! Problema este ca incintele nu suna rau deloc (nu ca ar fi ale mele) dar nu au destule medii sau cum spun prietenii mei..."nu sunt la fel de prezente ca la celelalte" Dar fata de acestea coboara mult mai bine pe frecvente joase. Si aici este o problema tot din spusele lor..."nu au basul la fel de rapid sau, acela de impact"Dar dupa cum spune zal sau adrian lucian, cred ca totul este subiectiv, sau cu alte cuvinte, fiecare dupa cum doreste sa auda. Asa nu mai avem nevoie de referinte. Link spre comentariu
ahegyes Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 E posibil sa fie si unele probleme de proiectare a cutiei care fac ca basul sa nu fie suficient de controlat chiar daca coboara mult in frecventa. Aici o masuratoare de impedanta corelata cu parametrii TS ai difuzorului de bas ar face lumina la aceasta problema.Lipsa de prezenta a mediilor poate fi pusa si pe seama basului care acopera restul spectrului de frecvente, cu toate ca in masuratoarea ta basul e cam la fel pe cele 2 curbe de SPL. Ce e diferit, e raspusul la frecvente inalte, care la boxa depictata cu verde, are vreo 2 dB in plus, dar, foarte important, pe toata plaja de frecvente, adica de la 5khz in sus - tot. Acesti 2dB pe o plaja asa larga se simt foarte tare - de aici diferenta de prezenta a vocilor.Apoi - liniaritatea nu e tot. Fazarea difuzoarelor poate sa produca efecte ciudate. Din imagini - TW e cam departe de midwoofer. Asta nu e prea bine. Distanta dintre centrele acustice a celor 2 difuzoare trebuie sa fie mai mica decat lungimea de unda a frecventei de taiere. La tine distanta e de vreo 22 - 23 cm, ceea ce corespunde unei frecvente de 1.5khz. Nu cred ca ai taiat asa de jos acel TW !!! Link spre comentariu
sdan Postat August 29, 2012 Autor Partajează Postat August 29, 2012 Corect! Diferenta este chiar mai mare de 2dB. Pot ridica cu peste 3 db zona frecventelor inalte dar atunci nu mi se mai pare a fi corect. O sa incerc sa fac unele modificari dar sigur n-o sa mai fie liniara!Si la pozitionarea difurilor a fost o problema...cel care a dat gaurile a facut dupa capul lui, eu nu eram prezent si sa tai fata, sa pun alta, deja era prea mult. Intr-adevar frecventa de taiere este la 2.5KHz pt tweeter si 1.5KHz la bas Link spre comentariu
Administratori Badman Postat August 29, 2012 Administratori Partajează Postat August 29, 2012 Un site de producator care are si grafice ale boxelor http://www.visaton.com distribuitor pentru romania www.visaton.ro Link spre comentariu
costy Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 poate sunt eu prost dar urechea umana este "liniara"? Link spre comentariu
VTP Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 poate sunt eu prost dar urechea umana este "liniara"?Da, pe cat de liniare sunt curbele Munson Fletcher!Daca urechea ar fi lineara in perceptia acustica, lucrurile s-ar simplifica enorm. Sa nu uitam ca urechea umana are perceptie diferentiata de la om la om, ceea ce complica mult lucrurile. Si particularizeaza preferintele. Link spre comentariu
sdan Postat August 29, 2012 Autor Partajează Postat August 29, 2012 poate sunt eu prost dar urechea umana este "liniara"? Crezi ca naturii ii pasa cum ai tu urechea? Sau ar trebui ca si ea sa-si corecteze sunetele?Si ca sa fiu mai explicit...Ai un sistem foarte bun de inregistrare a sunetului. Te duci unde vrei tu si inregistrezi ce vrei tu. De exemplu in natura dai peste niste cuci si pupeze... Pupezele sunt mai in fata prin boscheti ca dee... iar cucii pe unde vrei tu. Ajungi acasa si redai materialul. Cand ce sa auzi...cucii se cotcodacesc mai in fata si pupezele cine stie pe unde. Colac peste cotaitoare mai apar niste zgomote pe care atunci nu le-ai auzit. Asa ajungi la concluzia ca ai niste boxe foarte rezolute si tare muzicale. Si adormi cu un zambet larg gandindu-te la cat de fraieri sunt cei cu boxe liniare! Link spre comentariu
player4 Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 poate sunt eu prost dar urechea umana este "liniara"? Crezi ca naturii ii pasa cum ai tu urechea? Sau ar trebui ca si ea sa-si corecteze sunetele?Si ca sa fiu mai explicit...Ai un sistem foarte bun de inregistrare a sunetului. Te duci unde vrei tu si inregistrezi ce vrei tu. De exemplu in natura dai peste niste cuci si pupeze... Pupezele sunt mai in fata prin boscheti ca dee... iar cucii pe unde vrei tu. Ajungi acasa si redai materialul. Cand ce sa auzi...cucii se cotcodacesc mai in fata si pupezele cine stie pe unde. Colac peste cotaitoare mai apar niste zgomote pe care atunci nu le-ai auzit. Asa ajungi la concluzia ca ai niste boxe foarte rezolute si tare muzicale. Si adormi cu un zambet larg gandindu-te la cat de fraieri sunt cei cu boxe liniare!Uita-te in buzunare... daca ai baterii, inseamna ca furi curent!! Numai natura nu a mai fost invocata pana acum ca avand legatura cu evaluarea boxelor si sistemelor audio... Ma intreb ce urmeaza... uraganele din America, foametea din Africa sau cercurile gazoase ale planetei Saturn Link spre comentariu
sdan Postat August 29, 2012 Autor Partajează Postat August 29, 2012 Se vede treaba ca nu intelegi mai nimic din ce scrie. Ca sa fiu mai pe intelesul tau...te folosesti de natura ca sursa primara de sunet ca sa nu spui ca a fost trecut totul printr-un studio sau prin cine stie ce corectii. Ai priceput unde vroiam sa ajung? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum